Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Δείτε την κατάσταση μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ....


Αφού κατάφεραν και προσκάλεσαν όλους του κερδοσκόπους και αφού τους γύρισε μπούμερανγκ ο δήθεν "εκβιασμός" των Γερμανών ότι θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα και θα φτηνύνει το €, τώρα μας πλασάρουν την λύση τοτ ΔΝΤ σαν τη μοναδική. 

Δείτε λοιπόν τι κοστούμι μας ετοιμάζει ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ :
Από την αρχή της κρίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησε δάνεια σε 20 χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν μικρά η μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. 
Για τα χρήματα που δάνεισε επέβαλε επώδυνα μέτρα ως αντιστάθμισμα
Η Ουγγαρία που πρώτη εν μέσω κρίσης πήρε δάνειο 12,5 δισ ευρώ υποχρεώθηκε να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους και να κάνει περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η Ισλανδία που πήρε δάνειο μόλις 2,1 δισ ευρώ μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, αύξησε τους φόρους και έκανε... περικοπές δημοσίων δαπανών.
Η Ρουμανία έλαβε δάνειο 13 δισ ευρώ αλλά απέλυσε 137 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους προχώρησε σε περικοπές μισθών και επιδομάτων, σε αύξηση των φόρων και μείωση των κοινωνικών δαπανών.
Η Λετονία που πήρε 1,7 δισ ευρώ αύξησε το ΦΠΑ από το 5% στο 21% και μείωσε τους μισθούς κατά 20%.
Η Τουρκία που έλαβε και το μεγαλύτερο δάνειο των 20,4 δισ ευρώ μείωσε τους μισθούς κατά 20% και αύξησε κατακόρυφα τα επιτόκια.
Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές όταν μια χώρα αποφασίζει να χτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ταυτόχρονα αποφασίζει να λάβει σκληρά μέτρα χωρίς επιστροφή.
Το αντιστάθμισμα αυτού αφενός το εγγυημένο δάνειο και αφετέρου όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.
 news ert

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακόμη και σήμερα πολλά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του κ. Παπανδρέου έναντι των σκληρών της ευρωζώνης.
Αυτός ο μύθος πρέπει να σπάσει γιατί εξαγριώνει τις αγορές, ανεβάζοντας περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και δυσχεραίνοντας τη θέση της χώρας.
Για να έχεις διαπραγματευτικά χαρτιά, είτε παίζεις πρέφα είτε συμμετέχεις σε Συνόδους Κορυφής, πρέπει να έχεις χρήματα και αυτή την περίοδο η Ελλάδα ψάχνει εναγωνίως για δανεικά ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.
Διαπραγμάτευση όταν είσαι «ταπί και ψύχραιμος» δεν.. νοείται.
Ενας ακόμη μύθος που καλλιεργείται στην κυβέρνηση είναι ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ μοιάζει με είσοδο σε τράπεζα, με σκοπό την υπερανάληψη χρημάτων.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα τύπου ΔΝΤ χωρίς να λάβει ως αντάλλαγμα κεφάλαια από το διεθνή οργανισμό. Και αυτός ο ισχυρισμός του κ. Παπανδρέου ανάγεται στη σφαίρα των ευχών και όχι της σκληρής πραγματικότητας.
Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό είναι το ύστατο μέσο που έχει μία χώρα προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Είναι ουσιαστικά το «άρθρο 44» ενός κράτους για να προστατευθεί από τη χρεοκοπία.
Η προσφυγή συνοδεύεται από σκληρά μέτρα, που δεν έχουν καμία σχέση με τα ήδη επώδυνα που έλαβε η κυβέρνηση πριν από 15 ημέρες.
Το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, απαιτεί σκληρές πολιτικές στο ασφαλιστικό και το δημόσιο τομέα.
Ενα δάνειο από το διεθνή οργανισμό, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, θα ληφθεί με ρητές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Το χειρότερο είναι ότι κύριο μέλημα του ΔΝΤ είναι η βελτίωση των δημοσιονομικών μίας χώρας και όχι η αναπτυξιακή της προοπτική. Για το λόγο αυτό, όπου υπήρξε παρέμβαση, η χώρα που ακολούθησε τις συνταγές του ΔΝΤ μπήκε σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και υψηλής ανεργίας.
Οπως αυτή που βλέπουμε στον ορίζοντα της Ελλάδας…