Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ

«Φαντασία» αποκαλεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την περικοπή του ελλείμματος ο καθηγητής του Χάρβαρντ Martin Feldstein. Η Ελλάδα ενδέχεται «να χρεοκοπήσει κατά κάποιο τρόπο, ή να φύγει από το ευρώ ή να κάνει και τα δύο», λέει ο άνθρωπος που έχει υπάρξει επί σειρά ετών οικονομικός σύμβουλος των αμερικανικών κυβερνήσεων.
Θα πρέπει σημειωθεί ότι πριν από δύο δεκαετίες, ο Feldstein είχε προειδοποιήσει ότι το κοινό νόμισμα θα αποδεικνυόταν «οικονομικό μειονέκτημα».
Τώρα, ο ακαδημαϊκός αμφισβητεί την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τους...
δημοσιονομικούς της στόχους. «Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει από το έλλειμμα του 12% στο 3% σε δύο χρόνια μου φαίνεται σαν φαντασία», είπε μιλώντας στο Bloomberg.
 Κατά την άποψή του, η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, πιθανόν βρίσκοντας έναν «ευγενικό τρόπο» στάσης πληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να πείσει τους επενδυτές να ανταλλάξουν ομόλογα που λήγουν με άλλους τίτλους, πιο μακροπρόθεσμους, με χαμηλότερα επιτόκια.
 Μία άλλη εναλλακτική θα ήταν η αποχώρηση από το ευρώ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και η επιστροφή στην ΟΝΕ όταν οι δημοσιονομικές αδυναμίες έχουν αντιμετωπιστεί.
 «Δεν γνωρίζω ότι υπάρχει μία καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα», λέει ο Feldstein. Όπως εξηγεί, αν και η επιλογή της διάσωσης θα ήταν «μία σχετικά ανώδυνη λύση», εντούτοις, θα προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ευρώπης και τον κίνδυνο ότι και άλλες χώρες θα ζητήσουν ανάλογη βοήθεια.
 «Εγώ θα άφηνα την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»
 Το ευρώ μάλλον δεν θα υπάρχει στα επόμενα 15-20 χρόνια προέβλεψε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, μιλώντας στο CNBC. Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι εάν η Ευρώπη θέλει να δείξει πως το ευρώ είναι ένα σοβαρό νόμισμα, θα πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
 «Το ευρώ μάλλον θα διασπαστεί στα επόμενα 15-20 χρόνια», είπε ο Rogers. «Μην με παρεξηγήσετε, έχω στην κατοχή μου ευρώ. Είχαμε νομισματικές ενώσεις στο παρελθόν, δεν επεβίωσαν. Και ούτε αυτή θα επιβιώσει», εξήγησε.
 Μάλιστα, άποψή του είναι ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθήσει την Ελλάδα, αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω τα θεμελιώδη του ευρώ, αφού θα ανοίξει το δρόμο για να ζητήσουν και άλλες κυβερνήσεις ενισχύσεις. 
«Εγώ θα άφηνα την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, γιατί τότε όλοι θα έλεγαν ότι το ευρώ είναι ένα σοβαρό νόμισμα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: