Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Μυστική επιτροπή σωτηρίας της Ελλάδας!

Τις μυστικές διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκπόνηση και εφαρμογή έκτακτου σχεδίου σωτηρίας της Ελλάδας αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegelσε άρθρο στην ηλεκτρονική του έκδοση, ενώ την ίδια ώρα αποκαλύπτεται από το Bloomberg, ότι η Κομισιόν αμφισβητεί την απόδοση του έκτακτου εισπρακτικού πακέτου μέτρων της κυβέρνησης.
Την ώρα που το θρίλερ στις αγορές συνεχίζεται, και οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να ποντάρουν σε ελληνική χρεοκοπία, παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ότι θα προστατευθεί η Ελλάδα, το κορυφαίο γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει, ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει συσταθεί μυστικά μια επιτροπή ελάχιστων (για «μισή ντουζίνα», γίνεται λόγος) τεχνοκρατών, που προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας.
Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, στην άκρως απόρρητη ομάδα, που συνεδριάζει πίσω από κλειστές πόρτες σε οικονομικά ...υπουργεία και γραφεία κεντρικών τραπεζών, μετέχει κορυφαίος υπηρεσιακός παράγοντας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Γιοργκ Άσμουσεν, καθώς και ο Γάλλος ομόλογος του, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπροσωπείται από τον κορυφαίο οικονομολόγο της, Γιούργκεν Σταρκ. Στην ομάδα μετέχει και κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ορισμένοι εκπρόσωποι χωρών που θα μετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης, αν χρειασθεί.
Η ομάδα έχει προχωρήσει ήδη σημαντικά τις προετοιμασίες, αποκαλύπτει το “Spiegel”. «Μπορούμε να πληρώσουμε τα χρήματα που χρειάζονται σε 48 ώρες, αν απαιτηθεί», διαβεβαίωσε πρόσφατα ο Άσμουσεν, τον προϊστάμενό του, Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει δάνεια και εγγυήσεις δανεισμού συνολικού ύψους 25 δις. ευρώ, που θα προσφερθούν από τις συμμετέχουσες χώρες. Στην Γερμανία θα πέσει το βάρος για το 20% αυτών των ενισχύσεων.
Τα στελέχη της μυστικής ομάδας, έχουν τονίσει ότι η διάσωση της Ελλάδας, αν η χώρα αντιμετωπίσει δυσκολία πρόσβασης στις αγορές τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν θα πρέπει να ζητήσει δάνεια 20 δις ευρώ μόνο για τις λήξεις παλαιών δανείων, δεν τίθεται θέμα αν παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αυτό που έχει σημασία, επισημαίνουν, είναι να διατηρηθεί η ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, που θα διακυβευθεί από μια χρεοκοπία της Ελλάδας.
Πάντως, το περιοδικό σημειώνει, ότι η διάσωση θα αποτελούσε το χειρότερο σενάριο για την γερμανική κυβέρνηση, που θέλει πάση θυσία να αποφύγει την επιβάρυνση των φορολογούμενων με τα χρέη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ παράλληλα θα αποδείκνυε τις αδυναμίες σχεδιασμού της νομισματικής ένωσης, με ένα τρόπο που δεν θα άρεσε καθόλου στους Γερμανούς. Στην πράξη, τα ελληνικά χρέη θα γίνουν γερμανικά χρέη, τονίζει το “Spiegel”.
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο “Bloomberg” δημοσιεύει μια αποκάλυψη που είναι βέβαιο ότι θα αναπτερώσει τις ελπίδες των κερδοσκόπων για κέρδη εις βάρος της Ελλάδας και του ευρώ: σύμφωνα με προκαταρκτικό έγγραφο αναλυτών της Κομισιόν, αμφισβητείται από την Επιτροπή η δυνατότητα της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα έσοδα που έχει προβλέψει ότι θα αντλήσει, με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν πρόσφατα.
Τα μέτρα «φαίνονται επαρκή για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2010», τονίζεται στο έγγραφο, που συντάχθηκε ενόψει της συζήτησης στο Ecofin την επόμενη Τρίτη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι αποκλίσεων, καθώς οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και στη φορολογία των καυσίμων είναι ενδεχόμενο να έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα από το αναμενόμενο. «Δεν θα πρέπει να υποτιμούνται», τονίζεται από τους αναλυτές της Κομισιόν, «οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα από την κάμψη της ζήτησης».
Ειδικά για τον ΦΠΑ, σημειώνεται ότι «οι αλλαγές στη φορολογική βάση, λόγω της πτώσης της εσωτερικής ζήτησης, καθώς και η φοροδιαφυγή μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερα έσοδα από το προβλεπόμενο».
Στο έγγραφο προβλέπεται, ότι το χρέος θα παραμείνει σε κάθετα ανοδική τροχιά, φθάνοντας το 125% του ΑΕΠ φέτος, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ανταπόκριση του “Bloomberg” δίνεται, τέλος, ιδιαίτερη έμφαση στο κύμα απεργιών που έχουν ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση των μέτρων και τονίζεται χαρακτηριστικά, ότι οι 15.000 εφοριακοί της χώρας άρχισαν ήδη 48 απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: