Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Αγνοούνται οι «φωστήρες» της οικονομίας μας, δεν καλύφθηκε η νέα Δημοπρασία Ομολόγου !

Τώρα όμως θα μας ακούσουν θέλουν δεν θέλουν.
Εξαφανίστηκαν από προσώπου γης οι «φωστήρες» του οικονομικού επιτελείου, δηλαδή ο Παπακωνσταντίνου και ο Σαχινίδης, με τον πρώτο να δηλώνει χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση ότι το spread θα πέσει και σήμερα το spread του δεκαετούς εκτοξεύτηκε στις 334 μονάδες βάσης.
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ... φωστήρες βγήκαν για νέο δάνειο, ύψους 1 δις ευρώ , σήμερα αλλά η έκδοση δεν καλύφθηκε!
Άναψαν τα τηλέφωνα αμέσως σε ΜΜΕ και δημοσιογραφικά κυκλώματα για να παρουσιαστεί μόνο ειδησεογραφικά το πρωτοφανές αυτό φιάσκο.
Και λέμε φιάσκο γιατί ο ΟΔΗΧΧ έκανε δημοπρασία στο 20ετές ομόλογο και από το 1 δις ευρώ που ζήτησε , πήρε μόλις 390 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,9% , όσο είχε πάρει δηλαδή χθες το 7ετές των 5 δις ευρώ.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

Αργά το απόγευμα, πριν λίγα λεπτά της ώρας το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για την μη κάλυψη του 20 ετους Ομολόγου, λέγοντας ότι θα επανεκδοθεί και είναι επιβεβλημένη για τεχνικούς λόγους..
 Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι:
 "Λόγω της τεχνικής έλλειψης του συγκεκριμένου ομολόγου αναφοράς και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην δευτερογενή αγορά με τους Βασικούς Διαπραγματευτές η επανέκδοσή του ήταν επιβεβλημένη. Λόγω της έλλειψης αυτού του τίτλου στην αγορά μερικοί Βασικοί Διαπραγματευτές είχαν αρχίσει να μην κάνουν τιμές σ' αυτόν τον τίτλο επηρεάζοντας την εμπορευσιμότητα του τίτλου αυτού προς και από τους επενδυτές μας.
Η παραπάνω πρακτική είναι διαδεδομένη στις αγορές των κυβερνητικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Η επανέκδοσή του (ύψους 390 εκατ ευρώ) έγινε σε απόδοση που είναι προς όφελος του εκδότη. Στην δεδομένη περίπτωση οι αποδόσεις των ομολόγων γύρω από την συγκεκριμένη λήξη ήταν 39-44 μονάδες βάσης υψηλότερες από την απόδοση που το εκδώσαμε 6,00%. (π.χ. το ομόλογο με λήξη 20/3/24 και τοκομερίδιο 4,70% έχει μέση απόδοση 6,39%, ενώ το ομόλογο με λήξη 19/6/20 και τοκομερίδιο 6,25% έχει μέση απόδοση 6,44%). Η επανέκδοση αυτή για εύλογους λόγους δεν διατέθηκε σε ιδιώτες επενδυτές"

Δεν υπάρχουν σχόλια: