Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Την Τετάρτη οι αποφάσεις για το πακέτο έκτακτων μέτρων.


Το πρωί της Τετάρτης, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για το πακέτο των νέων επώδυνων μέτρων, μετά το μαραθώνιο συναντήσεων που είχε στην Αθήνα ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, συνοδευόμενος από το στέλεχος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ και εκπρόσωπο του ΔΝΤ. 
Την Τρίτη το απόγευμα, στις 5:00 μ.μ, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών τους για τα μέτρα που πρόκειται να ανακοίνωσε την επομένη.
Πρόγευση των μέτρων που έρχονται έδωσε ο Όλι Ρεν, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών του στην Αθήνα, με την ευχή προς τους Έλληνες: «Καλό κουράγιο»...
Ο Φινλανδός επίτροπος κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα «το συντομότερο δυνατόν» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους να στηρίξουν τα μέτρα που...
έρχονται.
Αυτή είναι κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας, ανέφερε ο κ. Ρεν προσθέτοντας με νόημα ότι «καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να ζει μόνιμα πέρα από τις δυνατότητές της».
Σε ερώτηση για το εάν θα κοπεί ο 14ος μισθός, ο επίτροπος εξέφρασε την άποψη των Βρυξελλών ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου για μισθοδοσία» σημείωσε όμως ότι «εναπόκειται τώρα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα».
Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται «ψαλίδι» στον 14ο μισθό, λέγοντας ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. «Συγκινούμαι ειλικρινά όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στο δρόμο και μου λένε για την πατρίδα και το μισθό μου να θυσιάσω» είπε ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Είναι μια απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού που απαντά και στην ατέρμονη και άδικη δυσφήμηση τον τελευταίο καιρό. 
Είμαστε έτοιμοι σήμερα, ο ελληνικός λαός να δώσουμε την απάντηση στην κρίση που βιώνουμε, με θάρρος, με αποφασιστικότητα» τόνισε
Στα χέρια του πρωθυπουργού φέρεται να βρίσκονται τρία σενάρια για περικοπή ή κατάργηση του 14ου μισθού, εφάπαξ ή τμηματικά: 
(α) Περικοπή κατά 20% στα δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων, αλλά και στο επίδομα αδείας, (β) Πλήρη κατάργηση του επιδόματος αδείας και
(γ) Μείωση κατά 30% στο επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων.
Στο πακέτο των μέτρων που δρομολογούνται, ώστε να εξοικονομηθούν 3,5 ως 4,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται κατά πληροφορίες και τα εξής:
Γενικό πάγωμα συντάξεων για φέτος, αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, νέα αύξηση του φόρου σε ποτά και τσιγάρα, αύξηση του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα άνω των 1600 κυβικών και επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: