Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Σε απόγνωση επιχειρηματίες προς τις τράπεζες ή μας δανείζετε ή θα κλείσουμε – Έρχονται καπέλα στα επιτόκια έως 2%



Σε απόγνωση φαίνεται ότι βρίσκονται αρκετοί επιχειρηματίες οι οποίοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ή μας δανείζουν οι τράπεζες ή κλείνουμε.
Ποια είναι η τρέχουσα εικόνα της αγοράς όμως;
Τα κεφάλαια κίνησης έχουν περιοριστεί , οι υποσχετικές μειώνονται ή κλείνουν , νέα δάνεια δεν χορηγούνται κατά βάση.
Τραπεζικά στελέχη δέχονται επί καθημερινής βάσεως αιτήματα για αναχρηματοδοτήσεις οι οποίες , τουλάχιστον σε μορφή αιτημάτων έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Κορυφαίος τραπεζίτης είχε συνάντηση με μεγάλο επιχειρηματία ο οποίος τόνισε ότι αν η τράπεζα σας δεν με αναχρηματοδοτήσει θα υποχρεωθώ ή να προχωρήσω σε μεγάλες απολύσεις ή να κλείσω.
Ποια είναι η τρέχουσα εικόνα στις επιχειρήσεις;
Υπάρχει μια μερίδα δυστυχώς η μειοψηφία που είχε...
αποθέματα ρευστότητας είχε κάνει καλή διαχείριση και αντιμετωπίζει την κατάσταση σε κάποιο μεγάλο βαθμό.
Η πλειοψηφία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ζητούν υποσχετικές ζητούν κεφάλαια κίνησης και δεν τους χορηγούνται καθώς οι τράπεζες οι οποίες θέλουν να προστατεύσουν την ρευστότητα τους και την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους αποφεύγουν να τους δανείζουν.
Μάλιστα έφθασαν στο σημείο να θέτουν σε κατηγορίες υφιστάμενους πελάτες τους και από αυτούς ουσιαστικά να αναχρηματοδοτούν τους μισούς βάζοντας τους μάλιστα και καπέλο στα επιτόκια έως 2%. Είχαν μια συμφωνία με μια τράπεζα και μετά την αναχρηματοδότηση πληρώνουν επιτόκιο 9% από 8% ή 10% από 8%.
Εκτιμήσεις των τραπεζιτών είναι ότι από το β΄ τρίμηνο του 2010 θα υπάρξουν αυξημένα κρούσματα ή χρεοκοπιών ή κύματος απολύσεων ώστε οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν την δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Πέτρος Λεωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: