Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Editorial FT: Πάρτε το ΔΝΤ ως ομπρέλα

By Editorial

Μία μικρή ευχάριστη είδηση για την Ελλάδα: η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα, το οποίο συνέταξε η κυβέρνηση στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει μείωση του υπερβολικού ελλείμματος. Όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπο να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο, βάσει του τρόπου με τον οποίο το κατανοούν οι Ευρωπαίοι, χαρακτηρίστηκε "φιλόδοξο".
Η Ελλάδα σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμά της, το οποίο έφτασε στο 12,7% του ΑΕΠ, στο 2% του ΑΕΠ το 2013. 
Πρόκειται για μία εξαιρετικά γρήγορη και δύσκολη προσαρμογή, που για να επιτευχθεί χρειάζεται μείωση του ρυθμού προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένους φόρους και πάταξη της φοροδιαφυγής. 
Αλλά είναι μία αντίδραση προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγωνίες των αγορών.
Η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ φέτος. 
Το κόστος δανεισμού της για τα 10ετή ομόλογα είναι σχεδόν ......διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό
Η ανακοίνωση των μέτρων δεν έφερε μεγάλες αλλαγές: οι κάτοχοι ομολόγων έχουν ανάγκη να δουν αποδείξεις ότι η Ελλάδα έχει "το στομάχι" να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα.
Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. 
Το πρόγραμμα δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε κάθετη μείωση των δαπανών και σε αύξηση φόρων, ενώ από το 2011 και μετά θα υπάρχει σταθερή ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μείωση μισθών και τιμών για να καλύψει το έλλειμμα κατά 20% της ανταγωνιστικότητάς της.
Ως εκ τούτου, η δέσμευση ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί τις ελληνικές προσπάθειες είναι καλοδεχούμενη. Μπορεί να δράσει ως σύμβουλος του προγράμματος και να προσφέρει στήριξη σε πολιτικούς και σε πολίτες έως ότου πραγματοποιηθούν αυτές οι αναγκαίες προσαρμογές.
Επιπρόσθετα, σε μία χώρα με ιστορία στο "μαγείρεμα" των επίσημων στατιστικών στοιχείων, έχει μεγάλη αξία η ύπαρξη ενός αξιόπιστου συμβούλου, ο οποίος θα εγγυάται ότι η χώρα λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει. Η Κομισιόν σχεδιάζει να ενισχύσει τις πιέσεις ώστε να βεβαιωθεί ότι στο μέλλον τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία θα είναι αληθή.
Όμως, η Ελλάδα θα έπρεπε να σκεφτεί να καλέσει και έναν άλλο σύμβουλο-παρατηρητή. Εάν το ΔΝΤ εμφανιστεί ευχαριστημένο με την πρόοδο των ελληνικών μέτρων, οι αγορές θα είναι λιγότερο νευρικές για το χρέος της χώρας, ιδιαίτερα, δε, εάν το ΔΝΤ ήταν stand by να παράσχει δανεισμό. Η παρουσία του ΔΝΤ θα "μάζευε τα μυαλά" τόσο των πολιτικών όσο και των επικεφαλής των συνδικάτων.
Το ΔΝΤ θα πρόσφερε βοήθεια στην Ελλάδα κάθε φορά που υπήρχε πισωγύρισμα στην εφαρμογή του προγράμματος. Η καθησυχαστική ρητορική του και οι γεμάτες τσέπες του θα βοηθήσουν στην αποφυγή οι όποιες εκπλήξεις να στραφούν σε πανικό. Το να κληθεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα πριν αυτό είναι αναγκαίο θα καταστήσει την περίπτωση να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες του λιγότερο πιθανή.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: