Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Αμηχανία και θρίλερ μετά την στήριξη...

Το ελληνικό θρίλερ δεν αναμένεται να τελειώσει σήμερα στις αγορές, παρά την αποφασιστική πολιτική δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της Ελλάδας, καθώς προς το παρόν δεν είναι καθόλου βέβαιο αν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα θα σταματήσουν, ή αν οι κερδοσκόποι θα διατηρήσουν την πίεση, σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν σαφέστερες δεσμεύσεις από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης.
«Είναι προφανές, ότι οι ηγέτες εξακολουθούν να διαβουλεύονται και δεν έχουμε μπροστά μας μια πραγματική συμφωνία. Θα χρειασθεί να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, για  να πεισθούν οι αγορές, ότι υπάρχει πραγματικά ένα σχέδιο διάσωσης και δεν πρόκειται μόνο για μια επιφανειακή συμφωνία, χωρίς ουσία», τόνιζε χθες ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής των αναλυτών ευρωπαϊκής αγοράς της Unicredit, συνοψίζοντας τις ενστάσεις της διεθνούς αγοράς στις πρωτοβουλίες κορυφής της Ε.Ε.
Ακόμη πιο ωμά, η –ελάχιστα φιλική στην Ελλάδα…- στήλη Lex των Financial Times σημείωνε αργά χθες βράδυ, στην ηλεκτρονική έκδοση της λονδρέζικης εφημερίδας, ότι και μετά τη συμφωνία των ηγετών τα ελληνικά ομόλογα είναι «greek-proof», δηλαδή έχουν την εγγύηση μόνο της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Γαλλίας, ή της Γερμανίας, όπως απαιτούσαν οι αγορές, με την τελευταία βίαιη κερδοσκοπική επίθεση στην Ελλάδα.
Τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα παρατηρούσαν ότι στην Wall Street το κλίμα για την Ελλάδα δεν......μεταβλήθηκε σημαντικά προς το καλύτερο χθες βράδυ, μετά τις ανακοινώσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Έστω και με όγκους συναλλαγών που δεν θα πρέπει να θεωρούνται ικανοί να απεικονίσουν με ακρίβεια τις διαθέσεις των επενδυτών, ο τίτλος της Εθνικής που διαπραγματεύεται στην over the counter αγορά της Ν. Υόρκης «βυθίσθηκε» περισσότερο από 3%, ενώ για την Alpha οι απώλειες ξεπέρασαν το 10%.
Ουσιαστικά, τονίζουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, οι αγορές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τους λογαριασμούς τους και το επόμενο «ραντεβού» τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κληθούν να συμφωνήσουν για τις «λεπτομέρειες» της μεθόδου στήριξης της Ελλάδας.
Το μόνο πραγματικά θετικό στοιχείο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για την Ελλάδα είναι ότι στο παρασκήνιο ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις από μεγάλες τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών με σημαντικά ανοίγματα στην Ελλάδα, για κάποιας μορφής στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένες σε τεράστιες ζημιές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία.
Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες που πρώτο είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το «S», ότι υπέρ της Ελλάδας ασκούν πιέσεις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που βλέπουν τον κίνδυνο να εξελιχθεί η χώρα μας σεLehman Brothers της Ευρωζώνης, ενώ ανησυχούν ιδιαίτερα για την πολύ μεγαλύτερη ισπανική οικονομία, που αν γίνει στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων μεγάλης έντασης μπορεί πραγματικά να «γονατίσει» το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Είναι σαφές, ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνοδος του Eurogroup/Ecofin, οι δυνάμεις των αγορών και οι δυνάμεις της πολιτικής θα εξακολουθήσουν να αναμετρώνται επί ελληνικού εδάφους: η αγορά θα συνεχίσει να δείχνει τις αμφιβολίες της, έστω και με επιθέσεις μικρότερης έντασης, υπό το φόβο μιας ισχυρής παρέμβασης που θα «κάψει χέρια» κερδοσκόπων, ενώ οι πολιτικοί Γαλλίας και Γερμανίας θα συνεχίσουν τη δύσκολη άσκηση ισορροπίας, ανάμεσα στην ανάγκη να διασωθεί το οικοδόμημα του ευρώ και στην απαίτηση των εθνικών ακροατηρίων να μην πληρώσουν το λογαριασμό της Ελλάδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: