Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ρεκόρ κερδοσκοπικών στοιχημάτων κατά του ευρώ!

Οι κερδοσκόποι της αγοράς συναλλάγματος έχουν ανεβάσει τα στοιχήματα κατά του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα από την δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Τα στοιχεία του Chicago Mercantile Exchange, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Σικάγο, που χρησιμοποιούνται ως «βαρόμετρο» της δραστηριότητας των hedge funds, δείχνουν ότι οι επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους εναντίον του ευρώ σε επίπεδα ρεκόρ κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε 2 Φεβρουαρίου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καθαρές θέσεις short (με πρόβλεψη πτώσης) στο ευρώ αυξήθηκαν από τα 39.500 συμβόλαια στα 43.700 συμβόλαια, που αντιστοιχούν σε αξία στα 7,6 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα τοποθετήσεων κατά του ευρώ από τον Σεπτέμβριο 2008, όταν οι επενδυτές ...
...εγκατέλειψαν το ευρωπαϊκό νόμισμα αναζητώντας το «καταφύγιο» του δολαρίου μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Το ευρώ διολίσθησε την Παρασκευή σε χαμηλό οκτώ μηνών στα 1,3583 δολάρια.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι η ψυχολογία έναντι του ευρώ έχει πληγεί εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών για τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ελλάδα και άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. 
Ο κ. Thomas Stolper της Goldman Sachs τονίζει ότι το αρνητικό κλίμα έναντι του ευρώ δεν καθρεφτίζει μόνο τις ανησυχίες για την Ελλάδα, αλλά είναι σύμπτωμα ευρύτερων ανησυχιών για την βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών εθνικών χρεών και την νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης.
Σημειώνει ότι το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, που καταλαμβάνει το 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, σημαίνει ότι η άμεση επίδραση δεν είναι το ουσιώδες ζήτημα.
«Πιστεύουμε ότι το πιο πιθανό θα είναι να εξασφαλίσει η Ελλάδα κάποια μορφή δημοσιονομικής στήριξης από την υπόλοιπη ευρωζώνη,» αναφέρει ο κ. Stolper.
"Όμως πίσω από την έντονη επικέντρωση στην Ελλάδα, προφανώς βρίσκεται το μακροχρόνιο άλυτο ζήτημα του πώς μπορεί να επιβληθεί δημοσιονομική πειθαρχία σε μια νομισματική ένωση ανεξαρτήτων εθνών.»

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: