Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Επιχείρηση "Ασπίδα" στους κερδοσκόπους!


Χαρακτηριστικά εκ των προτέρων οργανωμένου σχεδίου αντίδρασης λαμβάνει η χθεσινή ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση για τα εισοδηματικά, φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, που συνδυάστηκε με διεθνείς διαρροές για σχέδιο "διάσωσης" της Ελλάδας, αλλά και με δηλώσεις στήριξης της χώρας μας από υψηλόβαθμους κοινοτικούς παράγοντες, όπως οι κ. Αλμούνια και Ρεν.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί μάλλον μέσω δανειακών εγγυήσεων, δηλαδή μέσω εγγυήσεων που θα δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από χώρες αυτής προς τη χώρα μας, κατ’ αναλογία των εγγυήσεων που παρείχε πέρυσι το ελληνικό δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες.
Χθες, το σχέδιο φάνηκε να έχει απόλυτη επιτυχία, πλην όμως έμπειρα στελέχη της αγοράς προειδοποιούν πως η μεταστροφή του κλίματος την οποία ...
...προκάλεσε (και η εκτίναξη των αγορών λόγω short covering) καθόλου δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα λύθηκαν.
Και προσθέτουν ότι στην πράξη πολλά πρέπει να συμβούν για να εκτονωθεί μια κρίση που ξεκίνησε μεν από την Ελλάδα και την αφορά άμεσα, έχει όμως εξελιχθεί και σε "αγκάθι" για την ίδια την ΟΝΕ και τις προοπτικές της.
Άλλωστε, πέραν των θετικών διαρροών, βραδινό θέμα των "F.T." ανέφερε πως "υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς την Ελλάδα" (με τη Σουηδία και τη Βρετανία, δύο χώρες εντός Ε.Ε. αλλά εκτός ΟΝΕ, να προκρίνουν τη λύση του ΔΝΤ).
Σε ό,τι αφορά δε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ακόμη και χθες η (αμερικανική) "Wall Street Journal" φιλοξενούσε άρθρα σύμφωνα με τα οποία η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, αν δεν επεκταθεί στον Νότο, δεν αλλάζει το γενικότερο σκηνικό, ενώ αν επεκταθεί θα σημάνει μεταφορά των δημοσιονομικών βαρών στις ισχυρότερες χώρες, χωρίς να θεραπεύει τα προβλήματα της ευρωζώνης.
Υπήρχε μάλιστα και επισήμανση χθεσινού "ραπόρτου" του οίκου αξιολόγησης S&P σύμφωνα με το οποίο υπάρχει σοβαρή πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης του χρέους κρατών-μελών της ΟΝΕ μέσα στο 2010.

To χρονικό της βίαιης αντίδρασης
Μόλις μία μέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής (στην οποία για ευνόητους λόγους θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ), τα "σημάδια" ότι κάτι αλλάζει στο κλίμα έγιναν, καταρχήν, ορατά στα CDS (σ.σ. ασφάλιστρα κινδύνου ομολόγων) της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Στην Ελλάδα τα CDS άρχισαν να "μαζεύουν" μετά τη 1 το μεσημέρι, όταν πλέον υπήρχε μπαράζ δημοσιευμάτων περί ύπαρξης σχεδίου "κοινοτικής" βοήθειας που θα αφορά στην Ελλάδα (και κατ' επέκταση σε όλο τον Νότο της Ευρώπης).
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι ανακοινώσεις των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης που ξεκίνησαν από το ασφαλιστικό και πέρασαν μετά τις 17:00 στις ανακοινώσεις για φορολογικό και εισοδηματική πολιτική, με συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας. Μέτρα που ενίσχυσαν το θετικό κλίμα στις αγορές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Wall Street ξεκίνησε τη χθεσινή συνεδρίαση με ισχυρή άνοδο, ενώ το ευρώ ενισχυόταν την ίδια στιγμή κατά 1% έναντι του δολαρίου, εν πολλοίς χάρη στο κλίμα που διαμόρφωσε δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των "Financial Times" για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα από τη Γερμανία.
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για παροχή διμερούς βοήθειας στην Ελλάδα από τη Γερμανία.
Αποτέλεσμα του κλίματος υψηλών προσδοκιών για τις αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής ήταν οι έχοντες short θέσεις επί ελληνικών μετοχών να σπεύσουν να κλείσουν ένα μέρος τους, εγγράφοντας κάποια από τα κέρδη τους, και εκτινάσσοντας τις τιμές.

"Δίκοπο μαχαίρι" οι υψηλές προσδοκίες
"Οι αγορές προεξοφλούν από χθες ότι δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας για καμία χώρα της ευρωζώνης, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αύριο έμπρακτη βοήθεια προς την Ελλάδα" αναφέρει επικεφαλής τμήματος asset management σημειώνοντας ότι οι υψηλές προσδοκίες είναι... δίκοπο μαχαίρι.
Εάν την Πέμπτη δεν ανακοινωθούν έμπρακτα μέτρα τέτοιας έκτασης αλλά οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών περιοριστούν σε τεχνικά μέτρα εναντίον της κερδοσκοπίας και σε μια κοινή δήλωση ότι δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα μέλος να χρεοκοπήσει, τότε το "θρίλερ" πιθανώς θα παραταθεί, σύμφωνα με τον ίδιο.
Τα spreads θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα πρόσφατα υψηλά των 400 μονάδων, όμως δύσκολα θα κλείσουν οι μεγάλες short θέσεις που υπάρχουν επί ελληνικών ομολόγων καθώς τα hedge funds θα περιμένουν το μεγάλο crash test Απριλίου - Μαΐου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει περίπου 22 δισ. ευρώ.
των Γ. Παπανικολάου- Χρ. Κίτσιου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: