Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες μέχρι να αλλάξει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους αποφάσισαν να παραμείνουν εκπρόσωποι των αγροτών από τα δώδεκα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στον Τύρναβο Λάρισας.
Μετά από πολύωρη σύσκεψη και αφού εκτίμησαν τη μέχρι τώρα πορεία του αγώνα, οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν και προέβησαν σε μια λακωνική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρουν ότι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αλλάξει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης.
Η απόφαση του συντονιστικού οργάνου θα μεταφερθεί από τους εκπροσώπους τους στα κατά τόπους μπλόκα, όπου και θα αποφασισθεί εάν η κινητοποίηση θα συνεχιστεί με αποκλεισμούς και σε ποιο βαθμό.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, έπειτα από ...
...πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» και ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας, είπε το μέλος της ΠΑΣΥ, Γιώργος Ρίσκος.

Ο ίδιος τόνισε πως οι αγρότες μετέβησαν στο χώρο της Διεθνούς 'Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου διεξάγεται η έκθεση «Agrotica».

Οι αγρότες ζητούν, μεταξύ άλλων, «κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα» και «την αναπλήρωση του εισοδήματος για τους μικρομεσαίους αγρότες», είπε ο κ. Ρίσκος.

Από την αστυνομία ανακοινώθηκε πως δεν υπήρξε πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, στο κέντρο της πόλης, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών ήταν παρατεταγμένα κατά μήκος της Εγνατίας οδού.


Διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης για τις παραγωγές καπνού και βάμβακος ζητούν οι αγρότες
Διευκρινίσεις
για τα μέτρα στήριξης, που εξήγγειλε πρόσφατα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, ζητούν οι παραγωγοί καπνού και βάμβακος.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές ζητούν να συναντηθούν με την κα Μπατζελή για να τους εξηγήσει και να δώσει διευκρινίσεις, με ποιο τρόπο θα διανεμηθεί το 50% των επιδοτήσεων (ύψους 560 εκ. ευρώ), όπως επισήμαναν οι ίδιοι, στη διάρκεια της ημερίδας, που διοργανώθηκε από τη «Βαμβακουργική» και «Καπνική», στο πλαίσιο της 23ης ετήσιας έκθεσης «AGROTICA».

Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού «Η Καπνική», Θεόδωρος Ιορδανίδης είπε ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων πρέπει να καταλήξουν στους πραγματικούς δικαιούχους, ενώ στην συνάντηση που θα επιδιώξουν με την αρμόδια υπουργό θα ζητήσουν, επίσης, να τους δώσει εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί η φετινή παραγωγή καπνού.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ Νίκος Λιόλιος χαρακτήρισε «Βατερλώ» για την ελληνική γεωργία τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τα καπνά το 2004 και επέκρινε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εφαρμόζει «κατά κύριο αντικαπνική και όχι αντικαπνιστική πολιτική».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν εκπρόσωποι της «Βαμβακουργικής», από το βαμβάκι αποκτούν σήμερα εισόδημα 150.000 οικογένειες στην Ελλάδα και υπογράμμισαν ότι η στροφή προς την παραγωγή ποιοτικού βάμβακος, μέσω του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, αποτελεί μονόδρομο για να μπορεί, όπως είπαν, το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.

Στην ημερίδα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι των αγροτών συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στους δύο κλάδους, καθώς επίσης για το παρόν και το μέλλον των καλλιεργειών. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ, των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: