Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ο Παπανδρέου δεν κατάλαβε χθες το τι έγινε, σήμερα του εξήγησαν και...

...υποκρίνεται χωρίς όρια, λογικής και χρόνου.

 

Ίσως γιατί έχει το ακαταλόγιστο! 

 

Κατάμουτρα και επίσημα κοροϊδεύει ο πρωθυπουργός τον κόσμο και δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία τον αντιπολιτεύεται με απαράδεκτη προχειρότητα για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.
Διαβάστε λοιπόν τι είπε ο Παπανδρέου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο: 
«Η Ελλάδα δεν είναι ούτε μια πολιτική, ούτε μια οικονομική υπερδύναμη, για να δώσει μόνη της αυτή τη μάχη. Τους τελευταίους μήνες αυτής της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την πολιτική της στήριξη. Υπήρξε και θεσμική στήριξη του Προγράμματός μας. Όμως, στη μάχη απέναντι στις εντυπώσεις και στην ψυχολογία της αγοράς, υπήρξε το λιγότερο άτολμη».
Διαβάστε τώρα τι δήλωσε χθες στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου κορυφής όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα: 
«Σήμερα, η Ευρώπη στέλνει ένα καθαρό μήνυμα σε όλους, στις αγορές, σε πιθανούς κερδοσκόπους. Στέλνει το μήνυμα της στήριξης και της ελληνικής οικονομίας.... Η Ευρώπη έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα, πήρε μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, έτσι ώστε να σταθεροποιήσει και να ενδυναμώσει την Ευρωζώνη, όποτε αυτό είναι απαραίτητο»!  
Τη μία μέρα από τις Βρυξέλλες έλεγε κατά λέξη ότι η Ευρώπη στέλνει καθαρό μήνυμα στις αγορές και τους κερδοσκόπους για τη στήριξη στην Ελλάδα και την επομένη ανέφερε ότι η Ευρώπη υπήρξε το λιγότερο άτολμη!
Μόλις έφυγε δηλαδή από τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τον Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το έπαιξε τσαμπουκάς!
Κι η Νέα Δημοκρατία αντί να εκδώσει ανακοίνωση και να τινάξει στον αέρα την άνευ προηγουμένου υποκριτική στάση της κυβέρνησης, έβγαλε ανακοίνωση για τα...
όσα είπε ο Παπανδρέου εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης. Έλεος!
Καλό είναι να μην αναρωτιούνται οι χρηματιστές και οι παράγοντες της αγοράς γιατί το Χρηματιστήριο σήμερα έφυγε πάλι κάτω και το spread του δεκαετούς ομολόγου άγγιξε ξανά τις 300 μονάδες

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα, ήταν για τον Γιώργο Παπανδρέου ανάσα ζωής.
Αυτό τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης τονίζοντας ότι απαιτείται αγώνας για να ξεφύγει η χώρα από την άμεση κρίση και να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας


«Οι ευεργετικές συνέπειες των μεγάλων αλλαγών θα φαίνονται καθώς εμπεδώνονται. Θα πάρουν όμως το χρόνο τους.
Αυτό σημαίνει να συνεχίζουμε και να προωθούμε τις μεγαλύτερες αλλαγές γιατί χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης, για να φανούν τα απ΄ τα αποτελέσματα για τον πολίτη και την κοινωνία.
Χρειάζεται να ξεφύγουμε και από την άμεση κρίση. Είναι σημαντικό να δοθεί στην Ελλάδα ανάσα ζωής για να έχει το χρόνο και τη δύναμη να ανορθώσει την οικονομία και τους θεσμούς της», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε κάνοντας λόγο για εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που προκάλεσε τόσα δεινά. «Λόγω της εγκληματικής πολιτικής του πρόσφατου παρελθόντος βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι μπροστά στις διεθνείς αγορές. Η ΕΕ έδωσε την πολιτική και θεσμική της στήριξή. Στη μάχη απέναντι στην ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη. Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει το κράτος, και σηκώθηκαν και έφυγαν δίχως ίχνος ντροπής. Ευθύνες έχουν όσοι από μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτήν την αντίληψη εξουσίας», επισήμανε ο κ.Παπανδρέου και συνέχισε: «Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες ήταν σημαντική απόφαση για την ΕΕ, η μάχη όμως δεν τέλειωσε. Σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ, να επανορθώσει πιθανά λάθη της και για αυτόν τον λόγο θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή. Εύκολα θα εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι πηγή όλων των δεινών. Χρειάζεται να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει η ΕΕ.» Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πίστη του, ότι η χώρα θα βγει από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. «Όσα πέρασε και περνάει η χώρα μας είναι μάθημα ζωής για όλους. Ένα μάθημα για το μέλλον για να μη φτάσουμε ποτέ ξανά σε αυτό το σημείο. Μαζί με τους πολίτες που στηρίζουν την αλλαγή πορείας στη χώρα, θα τα καταφέρουμε, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Δεν υπάρχει ατολμία, θα φύγουμε μπροστά να ανοίξουμε ένα νέο αισιόδοξο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ως Ευρωπαίος ηγέτης, άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Eurostat, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δεν είπε το παραμικρό για κάποιου είδους ελαφρύνσεις ή μέτρα ανάπτυξης που μπορούν να ανατρέψουν το κάκιστο κλίμα στην αγορά και την κοινωνία, σκορπώντας ίχνη αισιοδοξίας

Στους Έλληνες πολίτες, χωρίς σχεδόν να αναφέρεται σε αυτούς, στόχευε αποκλειστικά το μήνυμα - απολογισμός του πρωθυπουργού, για τη «συμφωνία» των Βρυξελλών. Τους ζήτησε την απόλυτη ανοχή τους και πίστωση χρόνου, χωρίς να ανακοινώσει οτιδήποτε που να απαντά στο αίτημα για ελαφρύνσεις, ή για ανάπτυξη και χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης. Ο κ. Παπανδρέου υπήρξε εξαιρετικά σκληρός σε φρασεολογία και εξαιρετικά πειστικός για τον κάθε μέσο πολίτη, ως προς το μέλλον της χώρας.

Μάλιστα, επιβεβαίωσε το προφίλ του ως ηγέτης- πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μιλώντας για τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ατολμία, τις διχογνωμίες και εν πολλοίς τη συμμετοχή της Ε.Ε από την καθυστέρηση λήψης σαφούς θέσης, στα παιχνίδια των κερδοσκόπων, με γλαφυρές διατυπώσεις, όπως «Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε πειραματόζωο» και ότι «υπήρξαν πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Υπήρξε προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα», ενώ δεν άφησε στο απυρόβλητο και τη Eurostat, η οποία όπως είπε, «κρύφτηκε πίσω από την Ελλάδα». Σχολίασε μάλιστα ως διαπίστωση που περιλαμβάνεται και στις θέσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ότι «η σημερινή Ευρώπη δεν έχει κατορθώσει να αποδείξει τη δύναμή της στις αγορές», παρ΄ ότι έγιναν κινήσεις στο εσωτερικό της.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, με σαφήνεια ο κ. Παπανδρέου διαμήνυσε: Δεν πρέπει οι πολίτες να θεωρήσουν ότι ξεπεράστηκαν οι «σκόπελοι» για την Ελληνική οικονομία καθώς η μάχη με τους κερδοσκόπους τώρα αρχίζει και σίγουρα δεν έχει κριθεί. Επανέλαβε την απαρέγκλιτη απόφασή του να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε επικαλούμενος το «φιλότιμο» και τον «πατριωτισμό» των Ελλήνων απέναντι στις γενιές των νέων. Επικαλέστηκε το γεγονός ότι «σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Ε.Ε» να επανορθώσει πιθανά λάθη της, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι «ιδιαιτέρως αυστηρή με την Ελλάδα» και επιβάλλεται ως χώρα να ανταποκριθούμε , διότι αλλιώς «εύκολα θα εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι πηγή όλων των δεινών». Άφησε όμως και μια νότα αισιοδοξίας, ότι στο τέλος η μάχη θα κερδηθεί. Στηλίτευσε με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο την αξιωματική αντιπολίτευση για τις «εγκληματικές» της ενέργειες ως κυβέρνηση οι οποίες άφησαν τη χώρα «ξεκρέμαστη» στις αγορές και στους κερδοσκόπους. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και «οι υπαίτιοι καλό θα είναι να είναι πιο σοβαροί» διότι σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς «ίχνος αυτοσεβασμού». Με άλλα λόγια, επιχείρησε να παροπλίσει τον αντιπολιτευτικό λόγο της ΝΔ στην κοινωνία». Κάλεσε μάλιστα όλη αυτή η τραγική εξέλιξη να γίνει «μάθημα ζωής» για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στο πού οδηγεί η ανευθυνότητα, η αδιαφάνεια, η φαύλη εξουσία».

Τέλος, παρ΄ ότι το ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, διεμήνυσε στους πολίτες ότι η κυβέρνηση εργάζεται νυχθημερόν για να κάνει πράγματα που δεν έγιναν επί δεκαετίες, απάντησε έμμεσα στο σχόλιο, ότι αντί να ασχοληθεί με την οικονομία προωθεί θέματα όπως η διαφάνεια, ο «Καλλικράτης», οι αλλαγές στη δικαιοσύνη κ.α. τα οποία υπερασπίστηκε ως αλλαγές στη δομή του κράτους που απαιτούν χρόνο για να εμπεδωθούν στη συνείδηση της κοινωνίας.

Ανώνυμος είπε...

Δήλωση του προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά

«Σε ό, τι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελληνική οικονομία, θεωρούμε θετικό σημείο ότι θωρακίζει τα ελληνικά ομόλογα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Αλλά για τα υπόλοιπα περιμένουμε να δούμε τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες...
Ως προς την ανάγκη επιτήρησης της οικονομίας μας καλά θα κάνει ο κ. Παπανδρέου να μη βγάζει εκτός ευθυνών, τόσο το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, όσο και τη δική του πρωτοφανή αναβλητικότητα επί τέσσερις μήνες.
Επίσης, δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλάει για «αξιοπιστία» και υπευθυνότητα. Ήταν ανεύθυνη η «καταστροφική» αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα του. Κι ήταν αναξιόπιστη η προεκλογική του δημαγωγία όταν διακήρυσσε ότι «λεφτά υπάρχουν» κι έταζε στους πάντες τα πάντα...
Δύο μόνο σημεία θέλουμε να υπογραμμίσουμε σήμερα:
-Το πρόβλημα δεν είναι αν εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση στα δύσκολα. Τη στηρίξαμε, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το πρόβλημα είναι αν η ίδια η κυβέρνηση στηρίζει την Ελληνική Οικονομία.
-Μέχρι πριν λίγο, δεν έπαιρνε καθόλου μέτρα. Τώρα, παίρνει μέτρα μόνο για την περιστολή του ελλείμματος. Όχι για την τόνωση της αγοράς. Δεν δίνει τις απαραίτητες «ανάσες» στήριξης της οικονομίας.
-Αλλά, χωρίς τέτοια μέτρα τόνωσης - και ανεξαρτήτως κοινοτικής στήριξης - η ύφεση που θα προκύψει θα είναι πολύ βαθιά και τα ελλείμματα δεν θα μειωθούν. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι: Πάρτε μέτρα τόνωσης, τώρα...
-Δεύτερον, το πρόβλημα είναι να κόψουμε τις σπατάλες. Όχι να κόψουμε από τις ζωτικές ανάγκες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση φάνηκε, αρχικά τουλάχιστον, να μην κάνει αυτή τη διάκριση. Να ισοπεδώνει τα πάντα και να κόβει από παντού.
-H περιστολή των ελλειμμάτων, θέλει να είμαστε ακριβείς, όχι να τα βάζουμε όλα στο «κρεβάτι του Προκρούστη».
Σε μια «Προκρούστεια» περιστολή δαπανών δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Διότι δεν περιστέλλει σπατάλες. Ακρωτηριάζει την Οικονομία και τις ζωτικές λειτουργίες της.
Κάτι ακόμα: Η ευκολία με την οποία ο Πρωθυπουργός - λόγω επιτήρησης - ισχυρίζεται ότι «μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας», δημιουργεί βαθύτατο προβληματισμό. Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα και τις συνέπειες των λόγων του...».

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΝ

«Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρευρέθηκε στις Βρυξέλλες χωρίς να ¨ματώσει¨ στις διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας το ¨διεθνές του κύρος¨. Δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, δέχθηκε τριπλή επιτήρηση και διαβεβαίωσε ότι θα πάρει ακόμη σκληρότερα μέτρα αν χρειαστεί. Ο κ. πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιχαίρει μπροστά στη διάλυση του ασφαλιστικού και στη μείωση των εισοδημάτων των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Η σημερινή απόφαση των 27 δεν αποτελεί πράξη αλληλεγγύης για τις χώρες της ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να μην συνειδητοποιούν ότι απαιτείται ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο θα οδηγεί σε μια εντελώς νέα πορεία την Ευρώπη, μέσα από την εγκατάλειψη του νεοφιλελευθερισμού».

Στο μεταξύ, ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η Ελλάδα αγοράζει «αλληλεγγύη» με αντίτιμο υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισμούς», επικαλούμενοι δηλώσεις του Υπουργού Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας στο πρακτορείο Reuters, ότι «η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αγορά έξι φρεγατών από τη Γαλλία, οι οποίες θα κοστίσουν, περίπου, 2,5 δις ευρώ. Επίσης, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ενδεχόμενη αγορά πολεμικών αεροσκαφών από την Γερμανία και άλλων οπλικών συστημάτων από ισχυρές χώρες της Ε.Ε.»
Οι βουλευτές ερωτούν εάν η κυβέρνηση:

1) Σκοπεύει πράγματι η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αγορά φρεγατών από τη Γαλλία; Αν ναι πότε έγινε η επανεξέταση «από μηδενική βάση» των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Υπήρξε σχετική εισήγηση της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού; Αν ναι, παρακαλούμε να καταθέσετε στη Βουλή τη σχετική εισήγηση, καθώς επίσης και τους όρους αγοράς των φρεγατών, το κόστος της και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Τέλος, σε περίπτωση, τυχόν, αγοράς των εν λόγω φρεγατών, προτίθεστε να φέρετε τη σχετική σύμβαση για συζήτηση και έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής;

2) Σχεδιάζει η κυβέρνηση να προβεί στην αγορά αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων στο άμεσο μέλλον; Αν ναι από ποιες χώρες και ποιο θα είναι το κόστος των αγορών αυτών; Έχει γίνει η «εκ του μηδενός επανεξέταση»; Υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων στις ένοπλες δυνάμεις για την αναγκαιότητα των αγορών αυτών; Εάν ναι, παρακαλούμε να τις καταθέσετε στη Βουλή.

3) Αν ισχύουν τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, με ποια λογική, εν μέσω της παρούσας οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών αντί για γενναία μείωσή τους;»

Ανώνυμος είπε...

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η «δήλωση καλών προθέσεων» της Ε.Ε. για την Ελλάδα μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα μόνο αν ενταχθεί σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική εξόδου από την κρίση: με κατευθύνσεις που δε θα ενδιαφέρονται μόνο για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, αλλά θα αποβλέπουν εξίσου στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και στη συνδυασμένη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση».

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση των Οικολόγων Πράσινων:

Η πολιτική δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την ελληνική οικονομία, αποτελεί κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και που κινδυνεύει να αποδειχθεί ανεπαρκής.Η θετική εικόνα μιας Ευρώπης που αναλαμβάνει επιτέλους κάποιες από τις ευθύνες της, σκιάζεται από τη χλιαρή πολιτική βούληση και το θολό τοπίο ως προς τα μέτρα που θα επιβληθούν. Η Ελλάδα αφήνεται και πάλι στην κρίση των αγορών, καθώς η έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου αποκλείστηκε παρά τη στήριξή της από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου. Αν, όπως μέχρι στιγμής φαίνεται, τα μέτρα εστιάζουν αποκλειστικά στη δημοσιονομική προσαρμογή και τη συμπίεση των μισθών και συντάξεων, τότε τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας απλώς θα ανακυκλωθούν με τη μορφή βαθιάς ύφεσης και εκτεταμένης ανεργίας.

Προς το παρόν οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε δύο σημεία που γεννούν σοβαρά ερωτηματικά:

Την αναγγελία ότι στην επιτήρηση οικονομίας θα μετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως «ειδικός στην τεχνογνωσία στήριξης κρατών». Η τεχνογνωσία του ΔΝΤ έχει αφήσει όσες χώρες τη γνώρισαν, με μειωμένες δαπάνες για τομείς όπως παιδεία και υγεία, αλλά και με αυξημένη λεηλασία των φυσικών τους πόρων προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές. Τις πληροφορίες ότι, την ίδια στιγμή που πιεζόμαστε να εξοικονομήσουμε και το τελευταίο ευρώ, διαπραγματευόμαστε πανάκριβα πολεμικά πλοία, αεροπλάνα και τεθωρακισμένα στις χώρες που εγγυώνται ότι.... θα περιορίσουμε τις δαπάνες μας. Για τους Οικολόγους Πράσινους τέτοιες συμφωνίες είναι το αντίθετο της στήριξης, καθώς ουσιαστικά αποτελούν εξαγωγή θέσεων εργασίας και εισαγωγή επιπλέον ελλειμμάτων.

Αυτό που μέχρι στιγμής λείπει, δεν είναι μόνο μια ευρωπαϊκή πολιτική για την ελληνική οικονομία, αλλά και μια συνολικότερη ευρωπαϊκή πολιτική για ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, στην οποία θα εντάσσεται και η αλληλεγγύη προς χώρες όπως η Ελλάδα».

Stathis είπε...

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση (ΣΣ. Η τελευταία παράγραφος είναι και η σημαντικότερη...):

«Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελληνική οικονομία, θεωρούμε θετικό σημείο ότι θωρακίζει τα ελληνικά ομόλογα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Αλλά για τα υπόλοιπα περιμένουμε να δούμε τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες…

Ως προς την ανάγκη επιτήρησης της οικονομίας μας καλά θα κάνει ο κ. Παπανδρέου να μη βγάζει εκτός ευθυνών, τόσο το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, όσο και τη δική του πρωτοφανή αναβλητικότητα επί τέσσερις μήνες.

Επίσης, δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλάει για «αξιοπιστία» και υπευθυνότητα. Ήταν ανεύθυνη η «καταστροφική» αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα του. Κι ήταν αναξιόπιστη η προεκλογική του δημαγωγία όταν διακήρυσσε ότι «λεφτά υπάρχουν» κι έταζε στους πάντες τα πάντα…

Δύο μόνο σημεία θέλουμε να υπογραμμίσουμε σήμερα:

* Το πρόβλημα δεν είναι αν εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση στα δύσκολα. Τη στηρίξαμε, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το πρόβλημα είναι αν η ίδια η κυβέρνηση στηρίζει την Ελληνική Οικονομία.

Μέχρι πριν λίγο, δεν έπαιρνε καθόλου μέτρα. Τώρα, παίρνει μέτρα μόνο για την περιστολή του ελλείμματος. Όχι για την τόνωση της αγοράς. Δεν δίνει τις απαραίτητες «ανάσες» στήριξης της οικονομίας.

Αλλά, χωρίς τέτοια μέτρα τόνωσης - και ανεξαρτήτως κοινοτικής στήριξης - η ύφεση που θα προκύψει θα είναι πολύ βαθιά και τα ελλείμματα δεν θα μειωθούν. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι: Πάρτε μέτρα τόνωσης, τώρα…

* Δεύτερον, το πρόβλημα είναι να κόψουμε τις σπατάλες. Όχι να κόψουμε από τις ζωτικές ανάγκες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση φάνηκε, αρχικά τουλάχιστον, να μην κάνει αυτή τη διάκριση. Να ισοπεδώνει τα πάντα και να κόβει από παντού.

Η περιστολή των ελλειμμάτων, θέλει να είμαστε ακριβείς, όχι να τα βάζουμε όλα στο «κρεβάτι του Προκρούστη».

Σε μια «Προκρούστεια» περιστολή δαπανών δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Διότι δεν περιστέλλει σπατάλες. Ακρωτηριάζει την Οικονομία και τις ζωτικές λειτουργίες της.

Κάτι ακόμα: Η ευκολία με την οποία ο Πρωθυπουργός – λόγω επιτήρησης – ισχυρίζεται ότι «μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας», δημιουργεί βαθύτατο προβληματισμό. Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα και τις συνέπειες των λόγων του…».

Ανώνυμος είπε...

Γ. Παπανδρέου: "γίναμε πειραματόζωο" σε Ευρωζώνη και αγορές
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 15:03
Η Ελλάδα "έγινε πειραματόζωο" στη μάχη της Ευρωζώνης με τις αγορές, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο Υπουργικό Συμβούλιο. "Εύκολα θα εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι πηγή όλων των δεινών", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Όλοι θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω μας, θα επιτηρούν κάθε μας επιλογή".

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για την πολιτική με την οποία η ΕΕ αντιμετώπισε το ζήτημα της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "υπήρξαν πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Υπήρξε προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα".

Έκανε επιπλέον λόγο για "εικασίες διεθνώς που δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης" και πρόσθεσε πως "υπήρξε έλλειψη συντονισμού των οργάνων της ΕΕ".

"Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε πειραματόζωο", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Η ΕΕ έδωσε την πολιτική και θεσμική της στήριξη. Στη μάχη απέναντι στην ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη".

"Αυτή η μάχη δεν τέλειωσε, μόλις ξεκίνησε με σημαντική απόφαση της ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας και την Ευρωζώνη", συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε: "Σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ, να επανορθώσει πιθανά λάθη της και για αυτόν τον λόγο θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή".

"Ξεκρέμαστοι στις διεθνείς αγορές"
"Υπήρξε σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων από τη ΝΔ", ανέφερε μεταξύ άλλων κατηγορώντας ευθέως την προηγούμενη κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

"Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει το κράτος, και σηκώθηκαν και έφυγαν δίχως ίχνος ντροπής. Ευθύνες έχουν όσοι από μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτήν την αντίληψη εξουσίας», είπε προσθέτοντας ότι «λόγω της εγκληματικής πολιτικής του πρόσφατου παρελθόντος βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι μπροστά στις διεθνείς αγορές".

"Δεν υπάρχει ατολμία, θα φύγουμε μπροστά να ανοίξουμε ένα νέο αισιόδοξο κεφάλαιο στην ιστορία μας, θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ανώνυμος είπε...

Π. Παναγιωτόπουλος: ζητά "πλήρη εξήγηση" για τη συμφωνία στη Σύνοδο
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 17:26
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσε ότι "σε τέτοιες δύσκολες ώρες ο κάθε Έλληνας διερωτάται, γιατί ο Πρωθυπουργός προτίμησε σήμερα έναν ποταμό ύβρεων κατά της ΝΔ, αντί μιας καθαρής εξήγησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών".

Πρόσθεσε ότι "οι μεν ύβρεις στοχεύουν στο χθες και απαντώνται - όχι με ανάλογες υβριστικές επιθέσεις - αλλά με στοιχεία, τεκμήρια και αριθμούς: Να του θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τη χώρα, το 1981, με το χαμηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Και κατάφερε μέσα σε οκτώ χρόνια, να την μετατρέψει στην πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης!".

Ο Π. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι "από τότε δεν συνήλθαμε ποτέ. Μόνο το έτος 2000, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και χωρίς να υπάρχει διεθνής κρίση, το χρέος της Ελλάδας ήταν ακόμα πάνω από 110%", αλλά δέχθηκε ότι "είναι αλήθεια ότι η ΝΔ, τα λίγα χρόνια που κυβέρνησε, δεν κατάφερε να το μειώσει αισθητά. Και η διεθνής κρίση το ανέβασε πάλι, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες του κόσμου".

Και κατέληξε: "Να σταματήσουν, κατά συνέπεια, οι ανακρίβειες και η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος, ως μεγάλο ζητούμενο παραμένει η πλήρης και καθαρή εξήγηση για το τι συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στη χθεσινή Σύνοδο των Βρυξελλών. Κατά τα άλλα, ας πάψει ο κ. Παπανδρέου να αναζητεί άλλοθι στο χθες, για την αβουλία, την ατολμία και την αναβλητικότητά του. Το ΠΑΣΟΚ είναι, από τις 4 Οκτωβρίου του 2009, κυβέρνηση του τόπου και αυτή κρίνεται για τις πράξεις και τις παραλείψεις της. Η δημαγωγία έχει και τα όριά της".