Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ρουμπινί: «Η Ισπανία μεγαλύτερη απειλή σε σχέση με την Ελλάδα»

rubiniΙδιαίτερα απαισιόδοξος αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης εμφανίζεται ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, εκτιμώντας ότι η Ισπανία αποτελεί τη «σημαντικότερη απειλή» για την ενότητα της νομισματικής ένωσης. 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Radio, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη στο Νταβός, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης, «Σε βάθος χρόνου, όχι φέτος ή σε δύο χρόνια από τώρα, ενδεχομένως να έχουμε μια διάλυση της Ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση ένα χρόνο προτού ξεσπάσει, ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, απειλούνται από τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και την εξασθενημένη ανταγωνιστικότητά τους. Η ένταξή τους στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να προκαλέσουν υποτίμηση του νομίσματος προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από την κρίση, σημείωσε.
Τα σχόλια του Ρουμπινί έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι δεν απειλείται η ενότητα της νομισματικής ένωσης. Ο κ. Τρισέ έχει χαρακτηρίσει, μάλιστα, «παράλογα» τα σενάρια διάσπασης
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο γνωστός οικονομολόγος υποστήριξε ότι, αν και όλη η προσοχή είναι στραμμένη πάνω της τις τελευταίες μέρες, η Ισπανία αποτελεί τελικά μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη δεδομένου ότι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, έχει υψηλότερη ανεργία και οι τράπεζές της είναι σε πιο δεινή θέση.«Αν η Ελλάδα αποτύχει, αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Αν η Ισπανία αποτύχει, αυτό θα είναι καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: