Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

"Οι Έλληνες όπως έστρωσαν να κοιμηθούν"


Καταιγισμός και σήμερα δημοσιευμάτων στο γερμανικό και διεθνή τύπο για την ελληνική οικονομία και την ενδεχόμενη στήριξη από την ΕΕ.
H συντηρητική μεγάλη εφημερίδα Frankfurter Allegemeine Zeitung με τίτλο :
«Η ελληνική τραγωδία: στην ΕΕ συγκρούονται διαφορετικές νοοτροπίες» φιλοξενεί τον Ντιρκ Μάγερ, καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο οποίος διατυπώνει τη θέση ότι μακροπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα να αποκλειστούν οι Έλληνες από την Ευρωζώνη, αντί να παίρνουν διαρκώς νέα οικονομική βοήθεια. 
Η πρότασή του αυτή δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα αδύναμα οικονομικά μέλη της Ευρωζώνης, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι «έτσι η νομισματική ένωση θα ήταν πιο ομοιογενής. 
Οι τέσσερις μεσογειακές χώρες θα μπορούσαν να έχουν μια χαλαρή σχέση με το ευρώ ή να φτιάξουν το δικό τους κοινό μεσογειακό νόμισμα ώστε να είναι λιγότερο...
εκτεθειμένες στους κινδύνους κερδοσκοπίας.  
Θα πρέπει να σκεφθεί κανείς σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκλείσει τους Έλληνες από τη νομισματική ένωση αφού καταπάτησε επανειλημμένως διεθνείς συμφωνίες».

Στον αντίποδα το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει: «Όσο διάστημα οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν από κοινού τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και παρεμποδίζεται μια μαζική χρεοκοπία των χωρών, το ευρώ θα επιζήσει. 
Στο κάτω-κάτω κανείς δεν σκέφθηκε ότι το δολάριο θα εξαφανιστεί γιατί η Καλιφόρνια δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της».

H Frankfurter Rundschau επισημαίνει το δύσκολο έργο που έχει τώρα να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των συνδικάτων μόνο εάν πραγματικά αναγκάσει τους προνομιούχους να πληρώσουν περισσότερα από ότι οι απλοί εργαζόμενοι. 
Και θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης για μια πολιτική της οποίας δεν είναι ο πραγματικός κύριος

Μεγάλοι οικονομικοί τριγμοίΗ ευρείας κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα Bild είναι αυστηρή και καυστική στο σχόλιό της και παρατηρεί: «Α! οι τόσο περήφανοι Έλληνες ξεγέλασαν, εξαπάτησαν και τώρα είναι σχεδόν χρεοκοπημένοι. 
Αν γινόταν θα έπρεπε να φύγουν αμέσως από την Ευρωζώνη. Αλλά δεν γίνεται. 
Μια φορά στην Ευρωζώνη, πάντα στην Ευρωζώνη. 
Πάλι καλά η γερμανική κυβέρνηση δε έδωσε μέχρι τώρα ζεστό χρήμα των φορολογουμένων. 
Και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. 
Οι Έλληνες όπως έστρωσαν να κοιμηθούν. 
Και προτιμότερο κάτω από αυστηρή επιτήρηση. 
Διότι οι προειδοποιήσεις για μια χρεοκοπία του κράτους είναι μεγάλες. 
Όποιος κοροϊδεύει και εξαπατά και ανταμείβεται με νέα οικονομική βοήθεια βλάπτει περισσότερο από όλους το ευρώ. 
Αν παραμείνει κανείς σκληρός με την Ελλάδα θα παραμείνει και το ευρώ σκληρό».

H Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. 
Χθες ζήτησαν από την Ελλάδα να κάνει πραγματικά μεγάλες οικονομίες. 
Οικονομική στήριξη δεν της έδωσαν. 
Η καγκελάριος Μέρκελ, ο υπουργός οικονομικών Σόιμπλε και οι συνάδελφοί τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα ανέβουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. 
Η οικονομική ανάγκη της Ελλάδας θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη και το σημείο όπου δεν θα μπορεί πλέον να πληρώσει θα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. 
Ίσως αυτός ο υπολογισμός κρύβει τη σκέψη, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας μόνο αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο».
 D.W.
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: