Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Παράξενη η εβδομάδα που ξεκίνησε...

...για την πολιτική ζωή

 

Καυτή αναμένεται η εβδομάδα που έρχεται για την πολιτική ζωή, καθώς η Βουλή θα κινηθεί στους ρυθμούς της οικονομίας και των εξεταστικών επιτροπών.
Την Τρίτη θα συζητηθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για την οικονομία, ενώ την Τετάρτη, στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, θα έρθει το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου προς ενημέρωση των βουλευτών.
Εκεί αναμένεται να υπάρξουν και αρκετές εντάσεις, λόγω της επιδρομής φόρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
«Μάχες» προβλέπονται όμως στη Βουλή και για τις υποθέσεις της Μονής Βατοπαιδίου και της Siemens, κατά τις αντίστοιχες συνεδριάσεις των εξεταστικών επιτροπών.
Η πρώτη εξεταστική επιτροπή έχει να ξεπεράσει και τον διαδικαστικό σκόπελο της συμμετοχής ή όχι δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (του κ. Δ. Παπουτσή και του κ.Λαφαζάνη).
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει (με ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνούν) ότι κατά παράβαση των διατάξεων της ποινικής δικονομίας ορίστηκαν να συμμετέχουν οι συγκεκριμένοι βουλευτές, αν και είχαν καταθέσει στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή για το ίδιο θέμα.
Το ΠΑΣΟΚ κατά τη ΝΔ θα επιχειρήσει «συμψηφιστικά» να ζητήσει την εξαίρεση του Ν. Δένδια, επειδή διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, επικαλούμενο μια «γενική» γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν «εκδικητική» μια τέτοια κίνηση.
Όπως ήδη τονίζουν, δεν στηρίζεται πουθενά και για κανένα πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κάτι τέτοιο, καθώς η λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι εντελώς ανεξάρτητη κατά το ελληνικό νομικό σύστημα από τον εκάστοτε υπουργό.
Το ζήτημα όμως που αναμένεται «να ανάψει φωτιές» για τα καλά, είναι η κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προκειμένου καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή.
Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν φέρεται να έχει καταλήξει όμως οριστικά στο αν θα προσέλθει ή αν θα...
...αποστείλει υπόμνημα, ενώ διαφορετικές είναι μεταξύ τους και οι εισηγήσεις που δέχεται από συνεργάτες του και από προσκείμενα στον ίδιο στελέχη της ΝΔ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως ετοιμάζεται από την πλευρά της να ζητήσει να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επί ημερών του οποίου ξεκίνησε το σκάνδαλο.
Η ΝΔ ετοιμάζεται ακόμη να βάλει στο στόχαστρο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, του οποίου θα ζητήσει την κλήτευση.
Θα τον κατηγορήσει ότι «κράτησε στο συρτάρι του» απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τις ανταλλαγές εκτάσεων και ότι δεν υπερασπίσθηκε έτσι τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Αφετέρου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει διευκρινίσεις από τον ίδιο για το τι ακριβώς συζήτησε με τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση επιχειρηματία κ. Πάπιστα στη μεταξύ τους συνάντηση, πριν από δεκαπέντε περίπου μήνες και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στην προηγούμενη εξεταστική.
Ένταση αναμένεται να υπάρξει και στην εξεταστική για τη Siemens, στην οποία θα συνεχίσει την κατάθεσή του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου.
Ο τελευταίος επέκρινε δριμύτατα στην κατάθεσή του την Παρασκευή τον κ.Ζαγοριανό, πρώην ανακριτή της υπόθεσης, για τους χειρισμούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: