Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Δεδομένα στο δολάριο που κανείς δεν έχει αντιληφθεί!

Το δολάριο συνεχίζει την ανηφόρα. 
Όπως έχω επισημάνει τις 3-4 τελευταίες αναφορές, δεν υπάρχει τίποτα στο ορίζοντα που να είναι θετικό για το ευρώ....
image
image
Πέραν από το ότι τα επιτόκια έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν στην Αμερική, υπάρχει και το μεγαλύτερο θέμα της νομισματικής αλλοίωσης που θα πρέπει να υποστεί η Ευρώπη για να φτιάξει το χάλι στο οποίο έχει εισέλθει.
Υπάρχουν δυο σκέλη για μένα που θα καθορίσουν την αξία του ευρώ τα προσεχές χρόνια.
Το ένα είναι πόσα ευρώ θα ...
πρέπει να τυπωθούν για να φτιάξει η κατάσταση στις τράπεζες:
http://www.market-talk.net/index.php/id/6135
Η κατάληξη των σκέψεων αυτών είναι το εξής.
Για να φτιάξει το σύστημα απαιτούνται τεράστια ποσά από την ΕκΤ (όπως και απατιούνται τεράστια ποσά από την Fed).
Αυτά θα είναι αδύνατον να προέλθουν από δανεισμό η από έκδοση ομολόγων. Θα πρέπει να γίνει monetization μερικών τρις ευρώ.
Αυτό το monetization θα προκαλέσει πολύ μεγάλη νομισματική αλλοίωση του ευρώ και σε βάθος χρόνου θα επηρεάσει αρνητικά την αξία του.
Πόσο κάτω θα πάει δεν ξέρω (διότι όλα εξαρτώνται και από το πόσο χρήμα θα τυπώσει η Fed), αλλά λαμβάνοντας υπόψη το πόσο behind the curve είναι ακόμα η ΕκΤ, η απάντηση είναι ότι ίσως πέσει αρκετά.
Το δεύτερο είναι το ξεδίπλωμα του μεγαλύτερου carry trade στην ιστορία:
http://www.market-talk.net/index.php/id/7380
Για όσους νομίζουν ότι δεν διάβασαν καλά, το νούμερα που λέει η BIS είναι χοντρικά $6.5 τρις!!!
The culprit’s για άλλη μια φορά είναι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες. Εν ολίγης, η μεγαλομανία των Ευρωπαϊκών τραπεζών και η σιγουριά τους ότι ο Bernanke θα καταστρέψει το δολάριο του έχουν ώθησε στο να δημιουργήσουν μια υποχρέωση της τάξεως των $6.5 τρις!!
Θεωρητικά πολλά από αυτά είναι hedged, αλλά όπως είδαμε και στην προηγούμενη κρίση, πολλά από αυτά τα ασφαλιστικά εργαλεία δεν δουλεύουν όπως θα έπρεπε. Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι η Fed θα βρεθεί και αυτή τη φορά να τους σώσει αν ξαφνικά δημιουργηθεί και πάλι θέμα στα money markets.
Ειδικά όσο αναφορά το δεύτερο, αυτό μόλις έχει αρχίσει και θα είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.
Τα προβλήματα της Ελλάδος αλλά και της Αγγλίας αλλά και της Γαλλίας, επίσης θα έχουν αντίκτυπο. Επίσης, δεν με ανησυχεί τόσο η Ισπανία και Πορτογαλία όσο με ανησυχεί η Ιταλία.
Έτσι όπως το βλέπω το θέμα, η Ευρώπη (όπως έχω πει παλιότερα) έχει ανάγκη από μόνιμα κεφάλαια στο σύστημα και όχι από πιστώσεις. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να προέλθουν μόνο από αυξήσεις κεφαλαίου η από monetization. Και στις δυο περιπτώσεις συνεπάγεται αλλοίωση, που ,  νομισματικά μιλώντας, σημαίνει ένα χαμηλότερο ευρώ.
Τώρα όσο αναφορά το δολαριακό έλλειμα στην Ευρώπη, εκτιμώ ότι η αγορά δεν έχει ακόμα πιάσει το νόημα. Έχω την αίσθηση ότι είναι ένας παράγοντας που έχει παντελώς αγνοηθεί και δεν έχει δοθεί η πρέπον δέουσα προσοχή από την αγορά.
Τέλος, ένας άλλος παράγοντας είναι κάτι που έχει διαφύγει από τους πάντες. Ειλικρινά δεν έχω ακούσει πουθενά και από κανέναν για αυτό που θα σας πω. Ίσως να είναι είστε και οι πρώτοι που θα το ακούσετε από αυτό παγκοσμίως.
Διαβάζουμε λοιπόν προσεκτικά τι μας λέει η Pimco (Bill Gross):
¨
http://www.pimco.com/LeftNav/Featured+Market+Commentary/IO/2010/Let%E2%80%99s+Get+Fisical+January+2010.htm
Here’s the problem that the U.S. Fed’s “exit” poses in simple English: Our fiscal 2009 deficit totaled nearly 12% of GDP and required over $1.5 trillion of new debt to finance it. The Chinese bought a little ($100 billion) of that, other sovereign wealth funds bought some more, but as shown in Chart 2, foreign investors as a group bought only 20% of the total – perhaps $300 billion or so. The balance over the past 12 months was substantially purchased by the Federal Reserve. Of course they purchased more 30-year Agency mortgages than Treasuries, but PIMCO and others sold them those mortgages and bought – you guessed it – Treasuries with the proceeds. The conclusion of this fairytale is that the government got to run up a 1.5 trillion dollar deficit, didn’t have to sell much of it to private investors, and lived happily ever – ever – well, not ever after, but certainly in 2009. Now, however, the Fed tells us that they’re “fed up,” or that they think the economy is strong enough for them to gracefully “exit,” or that they’re confident that private investors are capable of absorbing the balance. Not likely.
Με λίγα λόγια, το 12% έλλειμα που είχε η Αμερική το 2009 αύξησε το χρέος της κατά 1.5 τρις. Από αυτό το ποσό , περίπου 300 δις αγόρασαν οι ξένοι και το υπόλοιπο το αγόρασε η Fed. Το έκανε δηλαδή monetize.
Αυτό όμως που χει διαφύγει από τους πάντες είναι το εξής:
Αν η Fed αγόρασε 1.2 τρις σε Αμερικανικό χρέος το 2009, αυτό πάει να πει ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ουσιαστικά δεν έχει ανέβει. Διότι η Fed είναι παρακλάδι του Αμερικανικού κράτους και άρα, η μια τσέπη χρωστάει στην άλλη. Επί της ουσίας δηλαδή, έχουμε ένα zero sum scenario.
Δηλαδή, ναι μεν αυξήθηκε το χρέος (έστω με σχεδόν μηδαμινό επιτόκιο), αλλά είναι σαν η Αμερική να χρωστά στην Αμερική. Ουσιαστικά δηλαδή, το χρέος της Αμερικής ανέβικε μόνο κατά $300 δις. Η περίπου 3% του ΑΕΠ.
Τώρα προσέξτε κάτι ακόμα που είναι πολύ σημαντικό και είναι αυτό που δεν έχει καταλάβει κανείς:
Αν η Fed τύπωσε 1.2 τρις δολάρια και δεν καταστράφηκε το δολάριο, τι σημαίνει αυτό για το δολάριο; Σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δυνατό από ότι έχουν φανταστεί οι πάντες. Σημαίνει ότι τύπωσε  ένα τσουβάλι λεφτά η Fed και δεν έχει επηρεαστεί (το δολάριο) ούτε στο ελάχιστο!!!
Τώρα αν πούμε ότι η Fed θέλει να συμμαζέψει αυτή τη ρευστότητα, τι θα γίνει με το δολάριο;; Η απάντηση είναι ότι το δολάριο θα πάει στον ουρανό με άστρα!!
Το πιο κάτω διάγραμμα μας δείχνει τι εισροές κει εκροές.  Ναι μεν κατά τη διάρκεια του πειράματος της Fed έπεφτε το δολάριο και αγοραστές για Αμερικανικά χρεώγραφα τους έψαχναν με το σταγονόμετρο,  αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό όσο αναφορά τις εισροές ξένων στην Αμερική.
image
http://research.stlouisfed.org/fred2/series/BOPI
Όπως δείχνουν τα tick data από την Fed, κεφάλαια έχουν αρχίσει και επιστρέφουν.
Κατάληξη
Παρόλο την φαινομενική καταστροφολογική συμπεριφορά που ακολούθησε η Fed το 2009, το δολάριο δεν επηρεάστηκε, διότι απλά τα λεφτά που τύπωνε, τα χρωστάει στον εαυτό της και άρα, η Αμερική ίσως να είχε το μικρότερο πραγματικό ελλειμματικό από όλες τις δυτικές χώρες στον κόσμο το 2009!!!
Επίσης, το γιατί δεν επηρεάστηκε το δολάριο με όλο αυτό το χρήμα που τυπώθηκε, μάλλον έχει να κάνει και με το δολαριακό έλλειμα που υπάρχει στην Ευρώπη όπως ανέφερα πιο πάνω. Λόγου όμως που αυτές οι συναλλαγές της Fed είναι ουσιαστικά αποστειρωμένες, αυτό σημαίνει ότι αυτό το έλλειμα (στην Ευρώπη) δεν έχει μπαλώσει, διότι δεν μπήκαν αρκετά δολάρια στη αγορά να μπορούν να καλύψουν οι Ευρωπαίοι αυτό το margin. Άρα, όσο αναφορά το έλλειμα, συνεχίζει και υφίσταται και θα είναι ο κυριότερος μακροπρόθεσμος λόγος (κατ εμού) για την συνεχιζόμενη διολίσθηση του ευρώ.
Γιώργος Καισάριος
georgek@market-talk.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: