Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Στο μάτι του κυκλώνα διεθνών κερδοσκόπων η Ελλάδα

Η διαφθορά έφθασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά ούτε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν βρέθηκαν οι πατέρες... 
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε συναίνεση με ... πολιτικά ανταλλάγματα και ο πρωθυπουργός απάντησε με σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τις ευθύνες της, ζήτησε να ενημερώσει κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς.
Και τι δεν ειπώθηκε στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών προ ημερήσιας διάταξης στη βουλή, με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς.  
Τη συζήτηση προκάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αλλά αυτή επεκτάθηκε  και στην οικονομική πολιτική, τα εθνικά θέματα, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τον «Καλλικράτη», τον εκλογικό νόμο , το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών και ότι άλλο αφορά στην επικαιρότητα, εκτός από την καταπολέμησης της διαφθοράς... 
Τρεις ομιλίες έκανε ο πρωθυπουργός, δύο ο πρόεδρος της ΝΔ, όλοι μίλησαν για όλα, και ξαναξεδιπλώθηκαν τα σκάνδαλα από την εποχή Σημίτη, έγιναν αναφορές στις...
τότε προτάσεις Ν. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και εν τέλει τα πολιτικά συμπεράσματα, αυτής της μαραθώνιας συνεδρίασης, είναι τα εξής:
Η κατάσταση στην οικονομία είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, όπως την περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς, εν όψει των εξεταστικών επιτροπών και των σκανδάλων που αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση Καραμανλή, ήθελε να επιβεβαιώσει ότι αρχίζει μια νέα εποχή από όλη την προηγούμενη περίοδο της μεταπολίτευσης, στην οποία ο ίδιος βάζει «κόκκινη γραμμή» και προχωρά από εδώ και πέρα καθαρός για νέο ξεκίνημα. 
 Και αυτό και προκάλεσε ο ίδιος τη συζήτηση για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή. 
Στην οικονομία δε, δήλωσε ότι προτίθεται να βάλει «πλάτη» στα δύσκολα και να στηρίξει την κυβέρνηση για εθνικούς λόγους. 
Αλλά, όπως επανέλαβε η συναίνεση , θέλει ανταπόκριση.
Την πρόκληση της συναίνεσης με ανταλλάγματα, δεν φάνηκε να την αποδέχεται ο κ. Παπανδρέου. Εξαπέλυσε σφοδρότατη σε χαρακτηρισμούς επίθεση στη ΝΔ για την «εγκληματική» οικονομική της πολιτική, η οποία φταίει που βρισκόμαστε σήμερα στο χείλος του γκρεμού και ζήτησε συναίνεση όλων, γιατί «όλοι θα κριθούν από τις πράξεις τους». Έδειξε με το δάχτυλο τους υπεύθυνους για τα νέα μέτρα που έρχονται και κάλεσε το πρωί της Τρίτης να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κατά μόνας για την οικονομική κατάσταση της χώρας...
Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι θα προσέλθει στην πρόσκληση για συνάντηση, χαρακτήρισε τη συζήτηση περί διαφθοράς πρόσχημα και δήλωσε με σαφήνεια, ότι καμία ανοχή δεν θα υπάρξει για τα αντιλαϊκά μέτρα.
Ο κ. Καρατζαφέρης, προσφέρθηκε να συνεισφέρει θετικά στη στήριξη της οικονομίας και επικεντρώθηκε με έμφαση στα εθνικά θέματα και στα θέματα ιθαγένειας.
Ο κ. Τσίπρας, υπενθύμισε ότι από 10ετίας ο ΣΥΝ είχε καταθέσει προτάσεις για  την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τις οποίες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στην πράξη πάντα αγνοούσαν  γι΄αυτό ακολούθησαν τόσα σκάνδαλα και τάχθηκε κατά των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.
Στον δεύτερο «γύρο», καθώς δεν επήλθε η επιθυμητή συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο... 
Πάντως ο κ. Παπανδρέου έκανε με παραλλαγή δεκτό το αίτημα του κ. Σαμαρά, για πόρισμα της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής μέχρι τον Ιούνιο, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση της διαφθοράς στην πολιτική ζωή.
Εν συντομία ό πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Δεχόμαστε επίθεση».«Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού... Έχουμε γίνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης... Οι όροι δανεισμού γίνονται ολοένα και πιο επαχθείς... Οι διεθνείς αγορές παίζουν με τη μοίρα μας».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα μας στο γκρεμό... Ζητάω από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στήριξη».

Προανήγγειλε διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία.

eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια: