Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Διστάζει ακόμη η Άγκελα Μέρκελ

Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times Deutschland.

Για την Άγκελα Μέρκελ η σταθερότητα του ευρώ βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση στην ευρωζώνη. Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο χθεσινοβραδινής εκδήλωσης στο Αμβούργο για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της εφημερίδας Financial Times Deutschland η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι κερδοσκοπικές πιέσεις που ασκούνται στο κοινό νόμισμα καθιστούν αναγκαία το ταχύτερο δυνατόν και πάλι την τήρηση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από όλα τα κράτη της ευρωζώνης.
Αναφερόμενη στην ελληνική δημοσιονομική κρίση, η καγκελάριος σημείωσε ότι...
αποτελεί την πρώτη τέτοιου είδους περίπτωση εντός της ΟΝΕ και ότι «τα λάθη που έχουν γίνει θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη ρίζα».
«Αυτό σημαίνει», υποστήριξε η κ. Μέρκελ, ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει ένα πραγματικό πρόγραμμα σταθερότητας».

Η Ελλάδα θα είναι τον Απρίλιο σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφ. ΣόιμπλεΠρος αυτήν την κατεύθυνση έχει μεγάλη σημασία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταλήξουν σε κοινή αξιολόγηση όσον αφορά τις ελληνικές προσπάθειες εφαρμογής μέτρων λιτότητας, αξιοποιώντας την εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό αποτελεί, όπως υποστήριξε η κ. Μέρκελ, προϋπόθεση για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας, η οποία θα γίνει αποδεκτή και από τις αγορές.
Προηγουμένως στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουμ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα -βάση του προγράμματος σταθεροποίησης της κυβέρνησης- θα είναι τον Απρίλιο σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της. Ως εκ τούτου δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση ούτε υπάρχουν δεσμεύσεις εκ των προτέρων για το εάν θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα και σε ποιο ύψος.
Παρά τις σχετικές δηλώσεις, γεγονός είναι ότι την Πέμπτη σε κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει προφορικά τα μέλη της επιτροπής για τα μέτρα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις τους στον γερμανικό προϋπολογισμό.
D.W.
Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: