Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί μερικές τράπεζες δεν ρυθμίζουν τις οφειλές …

articlesΚλειστές πόρτες βρίσκουν πολλοί επιχειρηματίες που σπεύδουν αυτή την περίοδο στις τράπεζες, για να υποβάλλουν αιτήσεις ρύθμισης των οφειλών τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που υπερψηφίσθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών.
Σύμφωνα με καταγγελίες που φθάνουν στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, σε πολλά τραπεζικά καταστήματα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, υπάλληλοι και στελέχη δηλώνουν στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες αδυναμία να παραλάβουν τις αιτήσεις τους, με ...διάφορα προσχήματα.
Δηλαδή, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, οι ενδιαφερόμενοι δεν καταφέρνουν καν να εξετασθούν, για να κριθούν σύμφωνα με το νόμο, τα αιτήματά τους! Κοινός παρονομαστής των δικαιολογιών που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι, ότι δήθεν οι τράπεζες δεν έχουν ενημερωθεί με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου για την εφαρμογή του νόμου και, ως εκ τούτου, αδυνατούν να παραλάβουν αιτήσεις.
Με αυτό τον τρόπο, αρκετοί ενδιαφερόμενοι αποθαρρύνονται να συνεχίσουν την προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών τους σύμφωνα με το νόμο, ενώ αρκετοί πείθονται από τις υπεκφυγές των τραπεζικών στελεχών και διαμορφώνουν την άποψη, ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει, δήθεν, μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου.
Στο μεταξύ, εξαντλείται όμως ο περιορισμένος χρόνος, στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους. Η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 15 Απριλίου και, αν συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση, αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους, που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων, είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καταφέρει ως τότε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.
Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πολύ διαφορετική από τους ισχυρισμούς που προβάλλονται, για να επιστραφούν στους ενδιαφερόμενους οι αιτήσεις τους. Οι τράπεζες έχουν πλήρη ενημέρωση για τις προβλέψεις του νόμου από το υπουργείο και δεν απαιτείται, βεβαίως, ειδική εγκύκλιος για να γίνουν κατανοητές οι διατάξεις –άλλωστε, οι τράπεζες διαθέτουν επαρκέστατα και καλοπληρωμένα επιτελεία νομικών συμβούλων.
Εξάλλου, ήδη έχει συγκροτηθεί και κοινή επιτροπή εκπροσώπων του υπουργείου και στελεχών όλων των τραπεζών που μετέχουν στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου. Δεν υπάρχει, συνεπώς, η παραμικρή δικαιολογία για να αρνούνται τα στελέχη των τραπεζικών καταστημάτων να παραλαμβάνουν αιτήσεις ρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΑΝ ήδη έχει προειδοποιήσει τράπεζες να σταματήσουν τις παρελκυστικές πρακτικές, ενώ ο νόμος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τις τράπεζες που δεν συμμορφώνονται, τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι αποφασισμένη να επιβάλει, παρότι θα ήταν προτιμότερο να αποφευχθεί μια νέα μετωπική αντιπαράθεση με τις τράπεζες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: