Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Φρένο σε νέες εκδόσεις από τα υψηλά spreads

Σε εφιαλτικά επίπεδα εκτοξεύονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων καθώς πλησιάζει και η στιγμή της έκδοσης των πρώτων ομολογιακών τίτλων για το 2010, καθώς οι αγορές αμφισβητούν τη ρεαλιστικότητα και την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου εκδίδονται έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, από την οποία θα αντληθεί ποσό ύψους 1,92 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζονται και οι εκδόσεις ομολόγων, αλλά θα υλοποιηθούν αργότερα.
Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων έφτασε χθες μέχρι το 6,14%, και το spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς στις 283 μονάδες βάσης.
Το απόγευμα οι πιέσεις εξασθένησαν με την απόδοση να...
υποχωρεί στο 5,99%, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 270 μονάδες βάσης.
Το ανησυχητικό για το υπουργείο Οικονομικών είναι η διάχυση των πιέσεων σε όλες τις διάρκειες των τίτλων, καθώς τα spreads των διετών ομολόγων κινούνται επίσης στις 260 μονάδες βάσης και των πενταετών στις 300 μονάδες βάσης.
Προσδοκίες
Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με δηλώσεις τους προσέβλεπαν σε βελτίωση των spreads των ομολόγων, με τη δημοσιοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά αντιδράσεις των αγορών διέψευσαν τις προσδοκίες του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου γενικότερα.
Αυτή την περίοδο ο ΟΔΔΗΧ διερευνά τις αγορές προκειμένου, να προβεί σε έκδοση ομολόγων. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι για τον Ιανουάριο, δεν προβλέπεται άλλη έκδοση πλην των εντόκων γραμματίων, αλλά δεν αποκλείεται αν βελτιωθούν οι συνθήκες για τα ελληνικά ομόλογα να προχωρήσουν σε έκδοση κοινοπρακτικού χαρακτήρα ή με ιδιωτική τοποθέτηση.
Σε δολάρια - γιεν
Με δεδομένες τις πιέσεις που υπάρχουν στα ομόλογα σε ευρώ, εξετάζονται οι συνθήκες έκδοσης σε δολάρια και σε γιεν, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος δανεισμού, που προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος.
Πρόβλημα δημιουργεί εξάλλου και η αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο.
Ήδη των υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει με εκδόσεις ετησίων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων ποσό ύψους 2,56 δισ. ευρώ, ενώ ποσό ύψους 1,92 δισ. ευρώ, θα αντλήσει από την έκδοση των τριμήνων εντόκων γραμματίων που θα δημοπρατηθούν την προσεχή Τρίτη, που θα ανεβάσουν στα 4,5 δισ. ευρώ, το ποσό των δανειακών κεφαλαίων για φέτος.
Οι ανάγκες
Εκτός απροόπτου, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την άντληση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ποσού ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Ιούνιο ο δανεισμός θα φτάσει σε 40 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές δανειακές ανάγκες για το 2010 έχουν προσδιοριστεί σε 55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 δισ. ευρώ είναι το εκτιμώμενο για φέτος έλλειμμα, τα 21,5 δισ. ευρώ, τα χρεολύσια από ομόλογα και στρατιωτικό χρέος και το υπόλοιπο ποσό, περίπου 10 δισ. ευρώ, αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων έκδοσης 2009.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: