Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Έκθεση της Citigroup με τίτλο "Η νέα δεκαετία της Ελλάδας"

Η παρούσα κρίση θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιλύσει προβλήματα δεκαετιών εκτιμά η Citigroup στην έκθεση "Η νέα δεκαετία της Ελλάδας" που έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα.
Με νότα αισιοδοξίας, κάνοντας χρήση στη ρήση του Γκαίτε "από όλους τους ανθρώπους οι Έλληνες ονειρεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο το όνειρο της ζωής", ξεκινά την έκθεσή της η Citi, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η φράση του Χαρίλαου Τρικούπη "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο τις τρέχουσες συνθήκες.
Στην έκθεση, η Citi διαπιστώνει ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων παραμένουν σε πτωτική τροχιά παρά τις συχνές συνεντεύξεις του 'Έλληνα πρωθυπουργού και του ...
υπουργού Οικονομικών που αναλύουν το πρόγραμμά τους.
Οι συντάκτες της έκθεσης, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, αναρωτιούνται κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδεικνύει επαρκή πολιτική βούληση ή αν τα σχέδια της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τις αγορές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η Ελλάδα διαπραγματεύεται δέκα φορές τα κέρδη του 2009 με αύξηση 9% των κερδών ανά μετοχή πέρυσι, έναντι διαπραγμάτευσης επί 16 στην Ευρώπη, κατά μέσον όρο.
Το Μάρτιο του 2009, η Ελλάδα διαπραγματευόταν οκτώ φορές τα κέρδη του 2008. "Πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2010 είναι ανέφικτοι και διαβλέπουμε υψηλό κίνδυνο υποχώρησης", ανεφέρει η Citi στην έκθεσή της.
Παράλληλα, παρουσιάζει τρία σενάρια για τις προοπτικές: το "βασικό", το "αισιόδοξο" και το "απαισιόδοξο".
Στο πρώτο σενάριο - στο οποίο η Citi δίνει πιθανότητες 50% - η Ελλάδα επιτυγχάνει τους περισσότερους μακροοικονομικούς στόχους της για το 2010, συμπληρώνοντας τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα με νέα ήπια μέτρα.
Κατά συνέπεια, επιτυγχάνεται μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με τις αγορές να εστιάζουν, ωστόσο, στις εξελίξεις από το 2011 και μετά.
Πιθανοί κερδισμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών θα είναι, σύμφωνα με τη Citi, οι μετοχές της Εθνικής, της Τράπεζας Κύπρου, του ΟΤΕ, της Coca Cola και του ΟΠΑΠ.
Στο αισιόδοξο σενάριο - στο οποίο η Citi δίνει πιθανότητες 20% - η επίτευξη των περισσότερων μακροοικονομικών στόχων για το 2010 γίνεται εφικτή χωρίς τη δρομολόγηση νέων μέτρων και στη διάρκεια της φετινής χρονιάς εγκρίνονται και εφαρμόζονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.
Κατά συνέπεια, οι αγορές δέχονται με μεγαλύτερη ευκολία την προοπτική μείωσης από την Ελλάδα του ελλείμματος κάτω από το 3% ως το 2012 και η απόδοση στην Ελλάδα ξεπερνά τη μέση απόδοση των υπόλοιπων χωρών.
Στο απαισιόδοξο σενάριο - στο οποίο η Citi δίνει πιθανότητες 30% - η Ελλάδα, από τις αρχές του 2010, δεν επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό διευρύνεται και η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ύψους 54 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, η Ελλάδα, αναγκάζεται να λάβει νέα πιο σκληρά μέτρα, με αποτέλεσμα να οδηγείται η οικονομία σε σημαντική και παρατεταμένη αδυναμία.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι τιμές των μετοχών θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις ενώ κερδισμένες θα είναι πιθανά οι μετοχές εταιριών με περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: