Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Υπο κατάρρευση...

Noύμερα, και τίποτα άλλο, ζήτησαν να δούν οι ευρωπαίοι, με επισκέψεις στα υπουργεία μας. Επιτελικά, συγκεντρωτικά νούμερα. 
Για να αξιολογήσουν το πρόβλημά μας, και την πιθανή του λύση. 
Και νούμερα δεν έχουμε. 
Οπως συζητήσαμε και παλιότερα, η επιτελική σκέψη μας είναι μηδέν. 
Αδύνατον να ξέρουμε τι γίνεται σε Υγεία, Δημόσιο τομέα και Ασφαλιστικό.
Τίποτα δεν είναι διοικητικά και τεχνολογικά οργανωμένο. Και έτσι, με αναξιόπιστα νούμερα, δεν μπορούμε να ...
έχουμε επιτελική εικόνα των προβλημάτων της χώρας, και να επεξεργαστούμε σενάρια.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πολιτική οξυδέρκεια για να καταλάβει κανείς πως το πρόβλημά μας δεν λύνεται. Θα χρειαστούμε δύο δεκαετίες για διοικητική και τεχνική μηχανοργάνωση του δημοσίου ιστού της χώρας. Οταν είχαμε τα λεφτά και τον χρόνο δεν το κάναμε. Τώρα είναι αργά. Η ΕΕ θα πιαστεί απο όσα νούμερα υπάρχουν και είναι μετρήσιμα, και πάνω σ' αυτά θα μας αξιολογήσει. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Η χώρα βρίσκεται σε διοικητική και φιλοσοφική σήψη. Και πιστή στον λαικισμό της, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να μας πασάρει το μήνυμα πως έχει δήθεν σχέδιο τριετούς επανάκαμψης, πως θα διατηρήσουμε το κοινωνικό μας σύστημα όπως έχει, με λίγους φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά. Αντε να τσοντάρουν και λίγα "οι πλούσιοι".

Γι αυτό το λόγο το "σχέδιο ανάκαμψης" συνεχώς βελτιώνεται, προσπαθώντας να κερδίσουμε συνέχεια χρόνο. Γι αυτό το λόγο επίσης, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο ανάκαμψης στην ΕΕ, και για να μην μας κράξουν οι ευρωπαίοι δύο φορές, τους περίμενε να τα μπαλώσει στην Αθήνα κεκλεισμένων των θυρών. Και εν μέσω πλήρης απελπισίας και πειραματισμου, οι κυβερνητικοί τουρίστες εκδράμουν τώρα με φορομπηχτικά νυχτερινά νομοσχέδια. Δεν βγαίνουνε τα κωλονούμερα...

Το παραμύθι τέλειωσε. Το σύστημα καταρρέει. Η δημόσια Υγεία στην ελλάδα έχει καταρρεύσει, μαζί με την Παιδεία, το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Το Μεταναστευτικό θα εμφανιστεί τώρα, με βίαιες συγκρούσεις και άλλα αδιέξοδα. Δεν παράγουμε τίποτα, δεν μπορούμε κάν να μετρήσουμε τί έχουμε, οδηγούμαστε στα τυφλά. Δημιουργία μιας συλλογικής ηθικής που να στηρίζεται στην προσωπική αξία, την τίμια εργασία, και τον προσωπικό μόχθο, θά έπαιρνε μια ολόκληρη γενιά για να δημιουργηθεί, και τίποτα τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ούτε πλούτος που θα χρηματοδοτήσει το κοινωνικό μας σύστημα. Μπούμεραγκ έγιναν τα νούμερα...

Η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει. Δεν θα αφήσει η αναπτυγμένη Ευρώπη ενα περιφεριακό της μέλος να απειλήσει το Ευρώ και το γενικότερο στρατηγικό ευρωπαϊκό όραμα. Απλά θα τεθεί σε καθεστώς μόνιμης χρεωκοπείας και επιτήρησης, με προβλέψιμες συνέπειες. Λογικά θα φτωχύνει πολύ, ο αναπτυξιακός και καταναλωτικός της πλούτος θα μειωθεί αισθητά, δημόσια πανεπιστήμια και νοσοκομεία θα σαπίσουν, το Ασφαλιστικό θα μπαλωθεί με λιγότερες συντάξεις, εφάπαξ και υψηλά όρια ηλικίας, όλες οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιηθούν, μέρος του εθνικού της πλούτου θα εκποιηθεί. Οι περίφημες αποδείξεις, εφόσον δεν μπορούν τεχνολογικά να διασταυρωθούν, θα αποτύχουν. Το "προικιό" της, η όμορφη Φύση που την περιβάλλει, θα εκποιηθεί κι αυτή τουριστικά. Κοινωνικά και θρησκευτικά, θα βιώσει μια βίαιη πολιτιστική σύγκρουση με ανάλογες συνέπειες (εξισλαμισμός, δημογραφική αλλοίωση), προσφέροντας και ενα προστατευτικό buffer zone για την περαιτέρω ισλαμοποίηση της Δυτικής Ευρώπης.

Μετά απο 30 χρόνια στην ΕΕ, και τεράστια κεφάλαια ανάπτυξης που μας δόθηκαν για πρώτη φορά στην Ιστορία μας, σήμερα βρισκόμαστε στα όρια χρεωκοπίας 300 δις ευρώ! Χωρίς κάν να έχουμε τελειοποιήσει ένα οδικό δίκτυο, χωρίς να έχουμε κάν πανεπιστήμια με ελεύθερη σκέψη. Δομικά και φιλοσοφικά, έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για το χειρότερο είδος οικονομικού και κοινωνικού δαρβινισμού που μπορεί να επικρατήσει σε μία ανθρώπινη κοινωνία. 300 δις χρέος σε μια παθητική οικονομία δεν παράγονται με τίποτα. Τη λύση, όπως παντού, θα την δώσει τώρα αμείλικτα η Ιστορία.



Update
Ακριβώς ό,τι λέω στα πόστ μου επαναλαμβάνει σήμερα επι λέξει ο κ. O. Rehn, νέος ευρωπαικός επίτροπος, "Σωστές και αξιόπιστες πληροφορίες, και στατιστικά στοιχεία, είναι η βάση για ανάλυση της οικονομικής πολιτικής και της λήψης αποφάσεων. Για αυτό και το πρόβλημα δεν είναι μονον τεχνικό, αλλα θεσμικό, με σημαντικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό εχει φτάσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Γι αυτό και είναι δύσκολο να έχουμε μακροπρόθεσμη αντίληψη της κατάστασης". Αυτά, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μας δηλώνει πως οι Ευρωπαίοι λοιδωρούν την Ελλάδα στα όρια του ρατσισμού.
 Locus Publicus

Δεν υπάρχουν σχόλια: