Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες, εκφράζοντας πλέον εννιά αιτήματα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Μάλιστα, οι αγρότες από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών αποφάσισαν να μην επιτρέπουν ούτε τη διέλευση των  αυτοκινήτων από και προς το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
Αναλυτικότερα, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, εκφράζοντας παράλληλα εννέα κοινά αιτήματα αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από είκοσι μπλόκα, οι οποίοι συμμετείχαν το Σάββατο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αγκιστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών.
Αντίστοιχα, την παραμονή τους στα μπλόκα είχαν αποφασίσει νωρίτερα οι εκπρόσωποι 14 μπλόκων του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου.
Στο μπλόκο του Προμαχώνα, μέχρι πρότινος η ...
διέλευση για τα αυτοκίνητα οχήματα και τα λεωφορεία ήταν ελεύθερη. Ήδη από σήμερα το πρωί της Κυριακής, που παραμένει κλειστός ο συνοριακός σταθμός, έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά.
Τα αιτήματα των αγροτώνΣυγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:
* Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.
* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
* Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
* Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
* Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.΄
* «Πάγωμα» των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων.
* Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
* Μη φορολόγηση των χωραφιών.
* Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.
Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν  τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός» και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Εξάλλου, ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».
Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα μπλόκα του Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Προμαχώνα επισήμανε ότι «σήμερα οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους».
Εκτός των εννέα αυτών βασικών αιτημάτων, κατά τη συζήτηση των αγροτών, επισημάνθηκε ότι το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του.
* Ανοιχτή είναι η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού, τον οποίο είχαν κλείσει συμβολικά για μία ώρα το μεσημέρι οι αγρότες. 
Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός Σερρών-Καβάλας στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: