Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

«Το μέλλον της Ελλάδας δεμένο στο κατάρτι του ευρωπαϊκού νομίσματος»

ΘΑ ΕΙΝΑΙ αναμφίβολα ευκολότερο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματά της μέσα στην Ευρωζώνη παρά έξω από αυτήν, διαβεβαιώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε  στους Financial Times.
Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και η υποτίμησή του δεν είναι το «μαγικό ραβδί» που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν, τόνισε.
Η υποτίμηση ενός εθνικού νομίσματος θα αυξήσει το κόστος των εισαγωγών, θα πυροδοτήσει την άνοδο του πληθωρισμού, θα ενισχύσει το ρίσκο της χώρας και τον συναλλαγματικό κίνδυνο, ενώ θα διογκώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, εξήγησε ο...
κ. Προβόπουλος.
«Όσοι προτείνουν την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σαν τις Σειρήνες του Ομήρου. Η Ελλάδα δεν θα δελεαστεί από αυτές τις βραχυπρόθεσμες επιλογές, αλλά θα εφαρμόσει τις απαραίτητες, γενναίες, αλλαγές. Το μέλλον της οικονομίας της είναι δεμένο στο κατάρτι του ευρώ», ξεκαθάρισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Εν τω μεταξύ, διαψεύδονται από κάθε πλευρά και τα σενάρια που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει την παροχή δανείου προς την Ελλάδα. «Δεν λαμβάνω υπόψη μου γελοία σενάρια», είπε ο Jose Manuel Gonzalez-Paramo, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους.

●●● Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία εξέπεμψε μέσα στην εβδομάδα το ΙΟΒΕ. Με επιστολή που απέστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Το Ίδρυμα, στην επιστημονική διεύθυνση του οποίου βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του ΣΟΕ Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.), τάσσεται υπέρ της ρήσης που έχει καταστεί σλόγκαν των ημερών: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!».

●●● Το ΙΟΒΕ συνιστά δύο παράλληλες προσπάθειες για να εξέλθει η οικονομία από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων: τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

●●● Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να στηριχτεί στην άμεση αντιστροφή τριών τάσεων που έχουν αναπτυχθεί εδώ και αρκετά χρόνια στην ελληνική οικονομία και υποσκάπτουν τα θεμέλιά της. Η πρώτη είναι η διόγκωση του αριθμού του προσωπικού και των αμοιβών στο δημόσιο τομέα. Η δεύτερη είναι η υπέρμετρη αύξηση των δαπανών για συντάξεις, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Η τρίτη είναι η υπέρμετρη αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, που υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή.

●●● Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να ξεκινήσει: Πρώτον, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αρχίζοντας από εκείνα που έχουν άμεση και σημαντική σχέση με το κόστος παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και προσφοράς υπηρεσιών.

Δεύτερον, με το άνοιγμα αγορών που ακόμη παραμένουν κλειστές ή οιονεί κλειστές λόγω ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους. Τρίτον, με τη διευκόλυνση εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με την κατάργηση πλείστων όσων αδειών και διατυπώσεων που δεν συνάδουν με την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

●●● Τέταρτον, με το άνοιγμα των δημόσιων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισμών στον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και χωρίς αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Πέμπτον, με το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό, τεχνογνωσία και επιχειρηματικά κεφάλαια.

●●● Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παραμονής του Παναγή Βουρλούμη στον ΟΤΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου τάσσεται υπέρ της παραμονής του κ. Βουρλούμη στη διοίκηση του οργανισμού, αν και το ελληνικό δημόσιο μπορεί να προτείνει, πλέον, μόνο τον πρόεδρο.

●●● Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται διατεθειμένο να παραχωρήσει επιπλέον ποσοστό (10%) του Δημοσίου στην Deutsche Telekom, κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο το Μέγαρο Μαξίμου.

●●● Τη διάσπαση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της Wall Street και την απαγόρευση επενδύσεών τους στα χρηματιστήρια ζητά ο Barack Obama, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα κρίση. Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη ουσιαστικά θέλει να περιορίσει το μέγεθος και τις συναλλακτικές δραστηριότητες των τραπεζών.

●●● «Αν και το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι πολύ πιο δυνατό σήμερα απ' ότι ένα χρόνο πριν, εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τους ίδιους κανόνες που μας οδήγησαν σχεδόν στην κατάρρευση», δήλωσε ο Obama και συμπλήρωσε: «Ποτέ ξανά οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα είναι όμηροι μιας τράπεζας που είναι υπερβολικά μεγάλη για να καταρρεύσει».

●●● ΥΠΑΡΧΟΥΝ και κάποιοι που επενδύουν μέσα στην κρίση. Η Media Strom, που ασχολείται με την παραγωγή και πώληση στρωμάτων, ανακαίνισε και τα 41 καταστήματά της, με βάση ιδέα της ιταλικής εταιρείας design Crea. Ενδεχομένως και γι' αυτόν το λόγο τα έσοδά της ήταν αυξημένα το 2009.
Ο Υπερτασικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: