Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Τι συμβαίνει στην "Ελευθεροτυπία";

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Χ. Κ. Τεγόπουλος

 


Μορφή χιονοστιβάδας έλαβαν χθες οι εξελίξεις στην «Ελευθεροτυπία», μετά τη διαρροή πληροφοριών για εκτεταμένες και πολυδιάστατες κινήσεις εξορθολογισμού της λειτουργίας της εταιρείας, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν τα έξοδα και οι ζημίες, τα οποία, όπως αναφέρουν ανεπίσημες πληροφορίες, έχουν ανέλθει σε υψηλά επίπεδα στο κλείσιμο του έτους.
Την ίδια ώρα και δεδομένων των πρόσφατων αυξημένων συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί με τη μετοχή της εταιρείας -και οι οποίες έχουν προκαλέσει από την 04.12.2009 αύξηση στην τιμή της κατά 107,32%-, λόγος γίνεται και για είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Δραστικές αλλαγές
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των προαναφερθεισών κινήσεων εξορθολογισμού, η διοίκηση της...
εταιρείας -η οποία επισημαίνεται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων στο εννεάμηνο, ήταν από τις λίγες που κράτησαν τον αριθμό των εργαζομένων της στα ίδια επίπεδα με το 2008- σχεδιάζει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των εκδόσεών της και δραστική μείωση προσωπικού, η οποία θα προέλθει μέσα από τη συγχώνευση των εκδόσεων της καθημερινής «Ελευθεροτυπίας» με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ελέχθη ότι στο τραπέζι έπεσε ακόμα και η ιδέα της διακοπής του εβδομαδιαίου τίτλου της Χ.Κ. Τεγόπουλος, πληροφορία που τροφοδοτήθηκε περαιτέρω και από τη διακοπή της συνεργασίας της εταιρείας με το διευθυντή της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», Γιάννη Βλαστάρη.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν στα αμέσως επόμενα 24ώρα από την εταιρεία, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η ενοποίηση της αίθουσας σύνταξης των δύο εκδόσεων και η διακοπή έκδοσης ή του σαββατιάτικου φύλλου και η μετατροπή της εφημερίδας σε πρωινή ή του κυριακάτικου φύλλου.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι τα έσοδα από το κυριακάτικο είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με εκείνα του σαββατιάτικου, ενώ παράλληλα ο αριθμός των απολύσεων που απαιτούνται για την πρώτη λύση είναι σημαντικά χαμηλότερος, λαμβανομένου υπόψη και του αριθμού των συμπληρωματικών εκδόσεων που περιλαμβάνει το κυριακάτικο.
Τα σενάρια αυτά προκάλεσαν την έντονη ανησυχία των συντακτών της ιστορικής εφημερίδας, οι οποίοι χθες προχώρησαν σε έκτακτη συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Το μετοχικό σχήμα
Πάντως και όπως αναφέρουν άλλες πηγές, το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που τελεί υπό εφαρμογή, δεν συνδέεται μόνο με τις αυξημένες ζημίες, αλλά και -κυρίως- με το σχέδιο πώλησης σημαντικού μέρους των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας, σε ενδιαφερόμενο επενδυτή.
Ειδικότερα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για την είσοδο στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό σχήμα της Χ.Κ. Τεγόπουλος -προοπτική η οποία θα ενίσχυε σημαντικά τη ρευστότητα της εταιρείας-, μιλώντας ειδικότερα για το ραγδαία επεκτεινόμενο στο χώρο των Μέσων Ομιλο των επιχειρηματιών Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Πέτρο Κυριακίδη.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Ομιλος, ο οποίος πλέον κατέχει συμμετοχές σε σειρά εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ -συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων στα μέσα της Πήγασος και του Τηλέτυπου (Mega), στο ραδιοσταθμό Flash, σε 2 περιφερειακούς σταθμούς της Αττικής (Κανάλι 10 και Sport TV), στην εφημερίδα Espresso και σε περιοδικά- φέρεται να ενίσχυσε σημαντικά την προϋπάρχουσα συμμετοχή του στην Πήγασος Εκδοτική και αναδεικνύεται με ταχείς ρυθμούς, σε κεντρικό «πρόσωπο» του χώρου των ελληνικών μίντια, με μια σειρά από μικρές, αλλά καίριες συμμετοχές, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια, σε μια εποχή όπου όλοι προχωρούν με συγκρατημένες κινήσεις.
Αλλες πηγές, πάντως, έκαναν λόγο για ενδιαφέρον εισόδου στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας και από άλλους επενδυτές, ενώ είναι σαφές ότι η πώληση μιας εφημερίδας με μηνιαίες πωλήσεις (καθημερινό και Κυριακάτικο) ίσες με το 20% των συνολικών πωλήσεων των εφημερίδων πανελλήνια, δεν αφήνει αδιάφορους τους άλλους ισχυρούς παίκτες των ΜΜΕ.
Οικονομική κατάσταση
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των ζημιών στο κλείσιμο του έτους για την Χ.Κ. Τεγόπουλος, πράγμα που αποτέλεσε και τον καταλύτη για τις όποιες μετοχικές αλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη εικόνα εμφανίστηκε και στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του 9μηνου, όπου η εταιρεία παρουσίασε πωλήσεις ύψους 59,7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 21,22%, ενώ οι καθαρές προ φόρων ζημίες εκτινάχθηκαν από τα 3,1 εκατ. στα 12,5 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα κινήθηκε η κατάσταση και στον Ομιλο με κάμψη των πωλήσεων κατά 24,6% και εκτίναξη των ζημιών στα 13,09 εκατ. ευρώ.
Στον Ομιλο συμμετέχουν οι Φωτοεκδοτική (90%, περιλαμβάνεται στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου με ολική ενοποίηση), Εψιλον ΝΕΤ (51%, ολική ενοποίηση), Χρυσή Ευκαιρία (25%, καθαρή θέση) Mediatel (44%, καθαρή θέση) Άργος (24,02%, καθαρή θέση) και Planatech Εργοστάσιο Ναυπηγικού Σχεδιασμού (74,51%, ολική ενοποίηση).
Ισορροπίες
Οι εξελίξεις στην «Ελευθεροτυπία» έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και της πολιτικής ηγεσίας και ειδικότερα της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις». Η εφημερίδα ανήκει παραδοσιακά στο χώρο της κεντροαριστεράς και θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα επικοινωνιακά χαρτιά του πολιτικού αυτού χώρου.
Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: