Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Όλα στον "κουβά" της δημόσιας διαβούλευσης

Η τελευταία αναντιστοιχία στην ερμηνεία των δηλώσεων των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και η "άνωθεν" διευκρίνιση των δηλώσεων – κατά κύριο λόγο – της κας Κατσέλη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, αναφορικά με την υιοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ έρχεται να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την ύπαρξη δύο τάσεων στην κυβέρνηση.
Βέβαια για ακόμη μια φορά η δημόσια διαβούλευση αποτελεί το καλύτερο άλλοθι της κυβέρνησης, η οποία μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, κάλυψε πλήρως, τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και την κα Κατσέλη η οποία ουσιαστικά "άδειασε" τον ...
υπουργό Οικονομικών.
Βέβαια μπορεί έως σήμερα, μόλις μια μέρα πριν τη συμπλήρωση των 100 – περιβόητων – πρώτων ημερών της νέας διακυβέρνησης, η δημόσια διαβούλευση να αποτέλεσε μια θετική προοπτική, βάζοντας τον πολίτη να συμμετάσχει (στον βαθμό που του αναλογεί) στη χάραξη της πολιτικής, ωστόσο οι τελευταίες διαφοροποιήσεις έρχονται να δημιουργήσουν "ρήγμα" στο σχεδιασμό της, στον οποίο όπως φαίνεται έχει επενδύσει πολλά, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Είναι ξεκάθαρο ότι η συνεχής αναφορά της κυβέρνησης στη δημόσια διαβούλευση, σε όλα τα κακώς κείμενα και στις διαφοροποιήσεις των υπουργών, λειτουργεί αρνητικά, προκαλώντας δυσμενή σχόλια πολιτών, οι οποίοι περιμένουν άμεσα έργα.
Εξάλλου, δεν χρειάζεται για όλα τα θέματα να γίνεται δημόσια διαβούλευση.
Μήπως η εκλογή του ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά των 10 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία, δεν αποτελεί μια δημόσια (τρόπον τινά) διαβούλευση ή καλύτερα εντολή για τη λήψη μέτρων άμεσα από την κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς;
Γιάννης Διονάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: