Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Με ταχύτερους ρυθμούς η παγκόσμια ανάκαμψη

Aισιόδοξος εμφανίσθηκε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τη χρηματοοικονομική κρίση με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενομένου, την ώρα που ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, προειδοποιεί ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης για αρκετά χρόνια ακόμη.
Στο πλαίσιο της πρώτης συνέντευξης Τύπου για το 2010, ο κ. Στρος-Καν διευκρίνισε ότι εντός του Ιανουαρίου, το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία όμως παραμένει εύθραυστη.
Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης το 2010 στο 3,1%, έπειτα από συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2009. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες εξαρτώνται ακόμη από τα «δεκανίκια» των ...
κρατικών δαπανών, ενώ η ιδιωτική ζήτηση παραμένει υποτονική, καθιστώντας εύθραυστη την οικονομική ανάκαμψη, προσθέτει ο κ. Στρος-Καν.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι ο κόσμος διανύει μια περίοδο κρίσης στην αγορά εργασίας, απευθύνοντας έκκληση προς τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την κατάσταση και να διαθέσουν κονδύλια για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας εμφανίσθηκε λιγότερο αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2009-2010 64 εκατ. άνθρωποι επιπλέον θα βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, εξαιτίας της κρίσης.
«Συνεχίζουμε και βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.. για τις ανεπτυγμένες χώρες, ο αντίκτυπος αφορά την αγορά εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Για πολλές, φτωχές χώρες όμως, πρόκειται για εκατομμύρια κατοίκους που πεινούν, αρρωσταίνουν, με τον αντίκτυπο να είναι αισθητός για πολλά χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή Τύπου στο Βερολίνο, ο κ. Ζέλικ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο, καθώς περιορίζονται τα κρατικά μέτρα οικονομικής στήριξης. 
Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τις αναδυόμενες οικονομίες να εξέλθουν της κρίσης, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης. 
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: