Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Κύριε Παπανδρέου! Μία πρόταση...

Θα περιμέναμε από τον κ.  Παπανδρέου να διαβουλεύεται και με τον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο με τους συνεργάτες του. 
Ή καλύτερα, σε μία περίοδο μιας τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης να προσπαθήσει να κάνει τους επιχειρηματίες συνεργάτες του. 
Να τους κινητοποιήσει για το καλό του τόπου. 
Ή μήπως υπάρχουν καλύτερα «μυαλά» στις τάξεις της κυβέρνησης από τους κορυφαίους επιχειρηματίες μας;

Θα ήταν η απόλυτη απάντηση σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει δυνάμεις ικανές να αντιδράσουν στην κρίση.  Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν ήδη καταφέρει αρκετά με το κράτος να είναι τόσα χρόνια αντίπαλός τους. Θα μπορέσουν να κάνουν πολλά περισσότερα με το κράτος να γίνεται  σύμμαχός τους.

Δεν κοστίζει κάτι στον πρωθυπουργό να τους καλέσει μία... μέρα όλους μαζί στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο Ζάππειο και να συζητήσει ανοικτά μαζί τους. Να τους ακούσει, να τους αφουγκραστεί και εντέλει να κάνει με τον επιχειρηματικό κόσμο ένα μεγάλο deal. Να αναλάβουν δράση οι επιχειρηματικές δυνάμεις και να σηκώσουν στα επόμενα χρόνια το βάρος της ανάπτυξης.

Τη συνάντηση αυτή ίσως να μη τη θέλουν όσοι από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θέλουν να δουν τον αρχηγό τους να μεταμορφώνεται σε Τσάβες της Ευρώπης. Όσοι κουβαλάνε μαζί τους απόψεις από το παρελθόν για την ανάπτυξη ενός σοσιαλιστικού κράτους τριτοκοσμικού τύπου. Όσοι βλέπουν τους επιχειρηματίες ως εχθρούς και το κέρδος ως εγκληματική πράξη.

Ίσως να μη τη θέλει ούτε και ο κ. Παπανδρέου, αφού μπορεί να μη του αρέσουν αυτά που θα ακούσει. Ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα έσοδα του δημοσίου, αλλά στα έξοδα. Ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να είναι ο σάκος του μποξ για κάθε κυβέρνηση που βρίσκει άδεια τα κρατικά ταμεία. Ότι οι επιχειρηματίες χρειάζονται ένα κατάλληλο περιβάλλον για να μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας.
Πολύ θα θέλαμε να δούμε μία αίθουσα γεμάτη με τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Θα ήταν το καλύτερο και ισχυρότερο μήνυμα προς τις αγορές. Μία έμπρακτη απόδειξη ότι οι Έλληνες όταν θέλουμε μπορούμε. 
Ότι αγαπάμε όλοι τη χώρα μας και ότι είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση και να προστατεύσουμε τη χώρα μας από κάθε κίνδυνο που συνεπάγεται η διολίσθησή μας στο βούρκο της παγκόσμιας ανυποληψίας.
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: