Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Εικοσαμελές συντονιστικό όργανο εξέλεξαν οι αγρότες

Τη σύσταση "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα" αποφάσισαν εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα αγροτικά "μπλόκα" σε όλη τη χώρα, σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΟΕΒ Νέων Μαλγάρων - Κιμίνων.
Η νέα Συντονιστική Επιτροπή θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε μπλόκο, με στόχο να επεξεργαστεί κοινές θέσεις, αιτήματα, πλαίσιο δράσης, διεκδικήσεις κ.τ.λ.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα απευθυνθεί και στα υπόλοιπα "μπλόκα", με στόχο την μαζικότερη συμμετοχή και τον ευρύτερο συντονισμό της δράσης τους σε όλη την Ελλάδα.
Τόνισαν επίσης, ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αγροτικά ζητήματα.
Αναφορικά με τα "έξι σημεία" που παρουσίασε χθες το μπλόκο της Νίκαιας, ως προϋπόθεση κοινής δράσης με τα υπόλοιπα "μπλόκα", οι παραβρισκόμενοι στη σύσκεψη σχολίασαν ότι "δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία πρόταση" και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ...
"στο τέλος, θα επικρατήσει η σύμπνοια, αφού τα προβλήματα είναι κοινά".
"Το εάν θα είναι δύο ή τέσσερα τα σημεία, θα τα δούμε όλοι μαζί. Ας κάνουμε την αρχή να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι" τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγροτών των Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης.
Οι αγρότες επεσήμαναν ότι τα "μπλόκα" θα διατηρήσουν την αυτονομία της δράσης τους μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της, η νέα συντονιστική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί σε σώμα απόψε και θα συνεδριάσει αύριο στις 14.00 στα Γρεβενά.
Στο μεταξύ αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να κλείσουν τον κόμβο στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 6μμ και για περίπου δύο ώρες.
Οι αγρότες επεσήμαναν ότι "έχουν αποφασίσει να μην πάνε στο Ζάππειο", επισημαίνοντας ότι "δεν αποτελεί βήμα έκφρασης των αγροτών", αλλά θα θέσουν συντονισμένα τα κοινά αιτήματα τους στο υπουργείο.
Τέλος, σε ότι αφορά τη σημερινή επίσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπων της "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών" (που ιδρύθηκε πέρυσι) και την επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό Χ. Παμπούκη, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Λάρισας Χ. Σιδηρόπουλος δήλωσε ότι "έχουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους" και ότι "από το κείμενο που θα βγει θα κριθεί εάν είναι καλό ή κακό για τους αγρότες".
Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών με υπόμνημα που κατέθεσαν στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, γνωστοποίησαν πως δεν θα συμμετάσχουν στο διάλογο τον οποίο θεωρούν μη εποικοδομητικό και άνευ ουσίας.
Ο κύριος Παμπούκης μετέφερε στους αγρότες την έκκληση του Πρωθυπουργού να ανοίξουν οι δρόμοι, και εκείνοι από την πλευρά τους δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί στο διάλογο με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η όλη κατάσταση. Ωστόσο εξαπέλυσαν τα βέλη τους, κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η έλλειψη αποδοχής και αναγνώρισης των θέσεων τους, δυστυχώς οδήγησε σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, σε συνέντευξη τύπου, επισήμανε ότι οι αγρότες θα είναι τη Δευτέρα στο Ζάππειο, αλλά έξω από αυτό, ενώ συνεδριάζουν στα Μάλγαρα οι γαλάζιοι αγρότες της Θεσσαλίας με τους συναδέλφους τους, της Βόρειας Ελλάδας, την ώρα που τα μπλόκα σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα 20.

"Τί να κάνουν οι αγρότες σε φιέστες τύπου Ζαππείου;"  διερωτήθηκε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης. Παράλληλα πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση στο διάλογο πρέπει να καλέσει τους πραγματικούς αγρότες, τους νέους αγρότες.


Ελπίζει σε διάλογο η κυβέρνηση

Πεπεισμένη ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και ότι οι αγρότες θα προσέλθουν στο διάλογο, εμφανίστηκε και σήμερα η Κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος πάντως χαρακτήρισε ατελέσφορη τη συγκεκριμένη μορφή των κινητοποιήσεων, τονίζοντας ότι αυτή δεν ωφελεί ούτε τους αγρότες, ούτε την Ελλάδα. Ο κύριος Πεταλωτής απέφυγε να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στις κινητοποιήσεις, σημείωσε ωστόσο με νόημα ότι αν κάποιοι πολιτικοί οργανισμοί εκμεταλλεύονται τις κινητοποιήσει, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

" Οι αγροτικοί αγώνες έχουν νόημα ως προς τα αιτήματά τους", επισήμανε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραδεχόμενος ότι τα έως τώρα μέτρα ελάφρυνσης δεν είναι ικανά από μόνα τους να λύσουν τα χρόνια αγροτικά προβλήματα. Επετέθη με σφοδρότητα μάλιστα κατά της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της υποκριτική, και κατηγορώντάς την ότι χρησιμοποιεί τον αγροτικό κόσμο, ευκαιριακά , πελατειακά και βάση αμιγώς κομματικών κριτηρίων. Ο κύριος Πεταλωτής προσέφερε τέλος, πλήρη πολιτική κάλυψη στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, τονίζοντας ότι μαζί με τον Υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη, κάνουν εξαιρετική δουλειά.
«Τα προβλήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς είναι- προβλήματα- πολλών χρόνων, και μια κυβέρνηση, η οποία μάλιστα-πήρε την λαϊκή ψήφο πρόσφατα, οφείλει να πάρει θέση γι' αυτά. Να- ανοίξει τα χαρτιά της και να μην διαμορφώνει τους όρους ενός διαλόγου μόνο και μόνο για να παρεμποδίσει τους αγώνες, τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ από το μπλόκο των αγροτών στη Χαλκηδόνα.
"Βεβαίως και πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να φροντίσουν το εξής πράγμα: Η ενότητα να είναι η ενότητα των μικρών, φτωχών και μεσαίων αγροτών", πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Κλείσιμο της εβδομάδας με υψηλούς τόνους αναμένεται την Παρασκευή στη Βουλή, καθώς ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έχει κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγρότες με έναν υποτιμητικό τρόπο, ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και εκτίμησε ότι αν η Κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη που δεν θα έχει τη δυνατότητα να τη διαχειριστεί.
Αντιπαράθεση στην Βουλή
Νέα αντιπαράθεση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προστασία των καμένων δασών της Αττικής, με τον Χρήστο Παπουτσή να διακρίνει κομματικές σκοπιμότητες πίσω απ' τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και να καυτηριάζει την «ακατάσχετη κινδυνολογία» περί τα οικονομικά.
«Την περίοδο της κρίσης, όταν η κυβέρνηση χρειάζεται συναίνεση απ' όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα και την κρίση στην οποία μας οδήγησε η Ν Δ, διαπράττουν έγκλημα όσοι, με ανεύθυνες διαρροές και ακατάσχετη κινδυνολογία, σπέρνουν τον τρόμο και την απαισιοδοξία στην αγορά, την οικονομία και την κοινωνία. Και αυτό δεν μπορούμε πλέον να το επιτρέψουμε» ανέφερε ο κος Παπουτσής και συνέχισε:
«Επιπλέον δεν μπορούμε να δεχθούμε την νέα καπήλευση των αγώνων και των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή και επιχειρείται από ορισμένους σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί στην πραγματικότητα, έχουμε μπροστά μας μια αγωνιστική κινητοποίηση, που στηρίζεται μονάχα σε μία επιδίωξη, του ποιος θα είναι ο βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης και αν αυτός θα είναι μέσω των blogs, ή μέσω των μπλοκ με τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή κλείσει τους δρόμους, ή αν θα είναι μέσω του νέου νομοσχεδίου για τον αγροτικό συνδικαλισμό και την γνήσια αντιπροσώπευση των αγροτών».


Αθήνα 9.84

Δεν υπάρχουν σχόλια: