Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Για να μας σώσουν θέλουν να συγκυβερνήσουν

«Καμένη γη– Ελλάδα αναφέρει η έγκριτη εφημερίδα Die Zeit και αναλύει σε εκτενές της ρεπορτάζ την κατάσταση ην Ελλάδα

«Ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, που εμφανίζεται σήμερα ως σκληροπυρηνικός, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ‘πλανάται, όποιος πιστεύει ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα’
Μέχρι τώρα τέτοιες δηλώσεις χειροκροτούνταν στη Γερμανία, αυτή τη φορά όμως το χειροκρότημα δεν ήρθε. Διότι η σημερινή συντηρητική-φιλελεύθερη κυβέρνηση εργάζεται με την στήριξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας για τη σωτηρία της Ελλάδας. 
Προς τα έξω ασφαλώς όλοι δηλώνουν ανυποχώρητοι για να διατηρηθεί η πίεση προς την... ελληνική κυβέρνηση. Όμως πριν να χρεοκοπήσει η χώρα -σε αυτό συμφωνούν καγκελαρία και υπουργείο Οικονομικών- πρέπει οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ να παρέμβουν. 
‘Δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε’, λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, γιατί οι κίνδυνοι για την Γερμανία, για το ευρώ και την ΟΝΕ είναι μεγάλοι. 
Αυτή τη στιγμή εξυφαίνονται διάφορα σενάρια διάσωσης.
Ένα σενάριο λέει π.χ. ότι είναι δυνατόν οι πλούσιες χώρες της ΕΕ να εγγυηθούν για τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας ή να διασφαλίσουν δάνεια στην χώρα με πολύ αυστηρούς όρους. Το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για όλες τις υποψήφιες προς χρεοκοπία χώρες της ΕΕ. 
Νομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν κενά στο νομικό πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και έτσι να καταστεί δυνατή η χορήγηση μιας τέτοιας βοήθειας.»

Διάσωση σημαίνει απώλεια κυριαρχίας

«Το ζήτημα ασφαλώς δεν είναι εάν οι Γερμανοί θέλουν όντως να σώσουν τους Έλληνες, αλλά, εάν οι Έλληνες θέλουν να τους σώσουν. Και αυτό διότι διάσωση στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει και συγκυβέρνηση. 
Οι χώρες αυτές για να διασωθούν από τη χρεοκοπία πρέπει να χάσουν την...........
κυριαρχία ως κρατικές οντότητες στο εξωτερικό ή στους διεθνείς οργανισμούς. Για τα ποσοστά των φόρων και τα δημόσια κονδύλια για την εκπαίδευση και την οδοποία δεν θα αποφασίζουν πια τα κοινοβούλια στις πρωτεύουσες των εν λόγω κρατών, αλλά στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στο Παρίσι. 
Επομένως η διαμόρφωση του προϋπολογισμού που είναι το κατ’ εξοχήν προνόμιο των εθνικών κοινοβουλίων θα καταργηθεί. Και αυτό είναι για κάθε κυβέρνηση σενάριο τρόμου και για κάθε έθνος ταμπού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: