Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

"Καρφώστε" τον φοροφυγά..!

Αγαπητέ Αρτέμη...

Σου γράφω για να σε ευχαριστήσω για τη συμβολή σου στην αύξηση των εσόδων της χώρας και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 
Η απόφασή σου να ειδοποιήσεις τις αρχές ότι ο υδραυλικός της γειτονιάς σου δε σου έδωσε απόδειξη είναι αξιέπαινη. 
Εύγε Αρτέμη! 
Με τιμή ο υπουργός Οικονομικών.
Υ.Γ.: Και μην ξεχνάς, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας...

Το υπόδειγμα επιστολής που σας παραθέτω κυκλοφορεί ήδη μεταξύ φίλων και είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα την καταγγελία που αφορά ειδικά τη φοροδιαφυγή.

Ο διπλανός μας φοροδιαφεύγει, εμείς το ξέρουμε και το υφιστάμεθα και, όταν έρχεται η ώρα να τον καταγγείλουμε, αισθανόμαστε σαν τον Αρτέμη Μάτσα στις ελληνικές ταινίες που υποδυόταν τον καταδότη επί γερμανικής κατοχής. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική:
- Ο φοροφυγάς, ελεύθερος επαγγελματίας, γείτονας ζει πολύ καλά με τα χρήματα ...
που κερδίζει, χωρίς να αποδίδει στο κράτος όσα του αναλογούν. Ωστόσο, χρησιμοποιεί τους δρόμους, τα νοσοκομεία, στέλνει τα παιδιά του στα σχολεία και, όταν έρθει η δύσκολη ώρα, ζητά από το κράτος να του εγγυηθεί και τελικά να του καταβάλει τη σύνταξη, αντί αυτό να το πράξει το αμφίβολης βιωσιμότητας ασφαλιστικό του ταμείο.
- Ο φοροφυγάς γείτονας ζει με την άνεσή του, αλλά σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων που καταβάλλουν το 50% του φόρου των φυσικών προσώπων. Το κράτος αναζητά έσοδα και ακόμα και την περίοδο της κρίσης έχει μόνο μια σταθερή πηγή, τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων που ανέρχονται στο 68% των δεδηλωμένων εισοδημάτων των φυσικών προσώπων.
- Ο φοροφυγάς γείτονας καλλιεργεί έτσι τη νοοτροπία της διαφθοράς διακινώντας αδήλωτο χρήμα. Δεν τον ενδιαφέρει να πάρει απόδειξη, αφού δηλώνει το ελάχιστο στην εφορία και, όταν έρθει ο έλεγχος, έχει πάντα ένα γεμάτο συρτάρι με μοβ χαρτονομίσματα, διότι όλο και κάποιος εφοριακός θα έχει ανάγκη.
- Ο φοροφυγάς γείτονας είναι ένας από τους χιλιάδες που κρατούν τη χώρα εγκλωβισμένη στην ομηρία των χαμηλών δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερο αλλά μη καταγεγραμμένο.
Η λύση, για να σταματήσει να είναι φοροφυγάς ο γείτονας, είναι, εκτός των άλλων, και ο φόβος της καταγγελίας.
Ο φόβος φυλάει τα έρμα και κυρίως μπορεί να συνεισφέρει κάποια επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία, μέρες που είναι.
Ακόμα και αν για λίγο παραπέμπουμε στον Αρτέμη, μην ξεχνάτε ότι το κράτος δεν είναι δύναμη κατοχής και πως πλέον οι Γερμανοί, λόγω της συγκατοίκησής μας στο ευρώ, είναι υποχρεωμένοι να είναι φίλοι μας...
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ-ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: