Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

«Διάλογος» - «μπλόκα», σημειώσατε Χ...


Τι ανακοίνωσε  για τους αγρότες μετά το Ζάππειο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης 
-Δηλώσεις των προέδρων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που συναντήθηκαν με αγροτοσυνδικαλιστές-  Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Έκκληση στους αγρότες να κάνουν «λίγο υπομονή» απηύθυνε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή κατά τη λήξη του διαλόγου για τα αγροτικά στο Ζάππειο, από τον οποίο οι συμμετέχοντες στα μπλόκα απείχαν. 
Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το νομοθετικό της έργο μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με το οποίο  θα μπει φρένο  στην ασυδοσία των μεσαζόντων με θέσπιση περιθωρίου κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 100% στην τελική τιμή κατανάλωσης. Επίσης, δεν απέκλεισε επιπλέον οικονομικές  ενισχύσεις από το ...2011 «εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση».
Την ίδια ώρα οι αγρότες εντείνουν τα μπλόκα, παρά το πολικό ψύχος, η βουλγαρική κυβέρνηση πιέζει εκ νέου για το άνοιγμα των τελωνιακών διόδων , ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συναντήθηκαν με εκπροσώπους των αγροτών στα μπλόκα και προέβησαν σε δηλώσεις.


Αναλυτικότερα, μετά τη λήξη της διαβούλευσης στο Ζάππειο η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε:
   -Ενίσχυση της ρευστότητας. Οι συνολικές εισροές για το 2010 θα ανέλθουν στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.
   -Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Η κατανομή των αποζημιώσεων γίνεται δικαιότερη.
   -Συμμετοχή των νέων αγροτών στα αγροτοσυνδικαλιστικά όργανα, σε ποσοστό που προτείνεται να είναι 60%.
   -Μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο του κόστους των εισροών.
   -Έλεγχος της αγοράς με κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Η διαμόρφωση των τιμών λιανικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 100% τις τιμές παραγωγού, ενώ η τιμή χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 30% την τιμή παραγωγού. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.
   -Δημιουργία "Τειρεσία" και στον διατροφικό τομέα.
   -Κατοχύρωση του επαγγέλματος των αγροτών και ένταξη της δια βίου μάθησης στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.
   Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις. Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες, τόνισε η υπουργός.
   Τα συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός έχουν ως εξής:
   Α. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
   -Εφαρμογή για τους αγρότες όλων των μέτρων που ισχύουν για τις άλλες κοινωνικές ομάδες.
   -Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και την υποβοήθηση των επενδύσεων.
   -Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και καταβολή του υπολοίπου των πληρωμών του 2009 και έγκαιρη πληρωμή του 2010.
   Β. ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
   1. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
   -Καθιέρωση λίστας με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων. Προσδιορισμός μέσου όρου τιμών με βάση τις χαμηλότερες τιμές 2-3 φθηνότερων χωρών.
   -Προσέγγιση του κόστους των λιπασμάτων από τη συνταγή προέλευσης και των φυτοφαρμάκων με βάση τη χρωστική ουσία.
   2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
   -Οργάνωση της αγοράς με στόχο τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων και του περιθωρίου του κέρδους τους.
   -Ελεγχος αγοράς από τα "ελληνοποιημένα προϊόντα".
   -Δημιουργία νέων θεσμών και ειδικών οργανισμών πώλησης αγροτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο.
   -Οργάνωση και συντονισμός μηχανισμών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
   -Σύνδεση του υπουργείου με άλλες πηγές δεδομένων (TAXIS, VIES, Ολοκληρωμένο Σύστημα Τελωνείων) για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των εισαγομένων προϊόντων.
   -Παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων, έλεγχος των εμπόρων και των σημείων πώλησης.
   -Δημιουργία διατροφικού "Τειρεσία" με τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν.
   ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΓΑ)
   Αναδιάρθρωση ΟΓΑ σε συμφωνία με την ευρύτερη αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων.
   ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
   Αναμόρφωση ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα" και τοπικών ΚΕΓΕ με ένταξη της δια βίου μάθησης για τα αγροτικά επαγγέλματα σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
   ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΈΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
   -Σύνταξη εθνικού προγράμματος αγροτικής έρευνας και ανασυγκρότησης του ΕΘΙΑΓΕ.
   -Διερεύνηση κοινοτικών προγραμμάτων προς ενίσχυση των εθνικών δράσεων.
   ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
   -Έναρξη εθνικής διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ.
   -Ενέργειες για τη μείωση του κόστους παραγωγής με τον προσδιορισμό του κόστους λιπασμάτων και την αύξηση των επενδύσεων.
   -Απλοποίηση των διαδικασιών με ενοποίηση και ανασυγκρότηση των οργανισμών του ΥΠΑΑΤ.
   -Διαβούλευση για τους κατοίκους της υπαίθρου που θα λαμβάνουν ενισχύσεις. Δεν θα αποκλειστούν μικροκαλλιεργητές οι έτερο-απασχολούμενοι στην ύπαιθρο που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από την παράλληλη απασχόληση στη γεωργία.
   ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ - ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
   -Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή νέων αγροτών σε ποσοστό 60% σε όλα τα επίπεδα των Αγροτοσυνδικαλιστικών Οργάνων. Ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου έως τον Ιούνιο του 2010.
   -Διοικητική αποκέντρωση του κράτους προς την Περιφέρεια και τους νέους Δήμους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών.
   -Διερεύνηση συνένωσης υπαρχόντων συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων σχημάτων.
   ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
   -Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για ενίσχυση των πραγματικών αγροτικών δράσεων σε συμφωνία πάντα με τις κοινοτικές οδηγίες. Εγκατάσταση νέων αγροτών.
   -Ενίσχυση του "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" από άλλα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση χρόνου αξιολόγησης προτάσεων, δυνατότητα ένταξης μικρών σχεδίων βελτίωσης με παράταση του χρόνου υποβολής προτάσεων, συνέχιση προγραμμάτων μείωσης της νιτρορύπανσης, στοχευμένη χρηματοδότηση σε αγροπεριβαλλοντικά και βιολογική γεωργία, δημιουργία ζωνών παραγωγής με χρήση της ψηφιοποίησης.
   ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
   -Ανάληψη πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης με την ΑΤΕ για τα δάνεια. Στόχος είναι η καταβολή των ενιαίων ενισχύσεων κάθε χρονιάς το συντομότερο δυνατό. Για το 2010 δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης, η ενιαία ενίσχυση μπορεί να πληρωθεί πριν το τέλος του 2010.
   -Επιδότηση επιτοκίου των επενδυτικών προγραμμάτων από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".
   -Διαμεσολάβηση με υπουργείο Οικονομικών για ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν είναι εφικτό από χρονική και δημοσιονομική πλευρά.
   ΕΛΓΑ
   -Νομοθετική ρύθμιση με άμεσο στόχο ψήφισης νομοσχεδίου μέχρι τον Μάρτιο του 2010.
   -Ένταξη νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων.
   -Ένταξη νέων ζημιογόνων αιτιών λόγω των κλιματικών αλλαγών με διαφάνεια.
   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ
   -Σύνδεση της αγροτικής γης με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας που υλοποιεί το αρμόδιο υπουργείο.
   -Προσδιορισμός χρήσεων γης με εφαρμογή την ψηφιοποίηση του νέου ΟΣΔΕ.
   -Εξέταση της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά αγροτικής γης από νέους αγρότες.
   ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
   -Όλοι σε όσους καταβάλλονται ενισχύσεις θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.
   -Από 25.1.2010 όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2009 είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.e-enisxyseis,gr
   -Από 21.1.2010 όλες οι συστάσεις με τους δικαιούχους εθνικού αποθέματος 2006, 2007, 2008 έχουν αποσταλεί για ανάρτηση στα Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας και τις ΕΑΣ».
Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας για το Αγροτικό
Με εκπροσώπους αγροτών  από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία είχε συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των οποίων  κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους». Πρόσθεσε ότι «ο κόμπος έφθασε στο χτένι» και υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε στηρίξει τους αγρότες πέρυσι, όπως κάνει και φέτος, βλέποντας, όμως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το κόμμα λέει όχι στον αποκλεισμό της χώρας.

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε στη Βουλή με εκπροσώπους αγροτών από τη Λάρισα, τη Φλώρινα και το Αμύνταιο. Μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Η αγροτιά είναι η κοινή φύτρα όλων μας. Είναι η μητέρα όλων μας. Τη μητέρα δεν την πυροβολείς. Τη μητέρα δεν την βάζεις απέναντί σου. Δυστυχώς η αγροτιά είναι απέναντι από την Εκτελεστική εξουσία.
    Αυτά είναι λάθη διαχρονικά και δεν περιορίζονται σ΄έναν ορίζοντα λίγων ετών. Ο αγρότης έμαθε ότι μόνον εάν απειλεί και εκβιάζει, ακούγεται. Δεν είναι λάθος του αγρότη, αλλά λάθος όλων εκείνων που τον έμαθαν έτσι.  Το ους θα ΄πρεπε να ΄ναι ευήκοον στις αιτιάσεις, στις ενστάσεις, στις αγωνίες των αγροτών που έχουν καταγραφεί πλέον σ΄ένα ημερολόγιο με βάθος δεκαπενταετίας. Σήμερα, αναγκάζονται να κάνουν κάτι το οποίο και εκείνοι δεν θέλουν, γιατί κανείς δεν τους ακούει. Πολύ φοβούμαι ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα. Αδιέξοδα τα οποία δεν μπορεί ν΄αντιμετωπίσει η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι αγρότες δεν είναι εχθροί. Είναι πράγματι οι δικοί μας άνθρωποι, είναι η δικιά μας οικογένεια. Από ΄κει που ξεκινήσαμε όλοι».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει: «Η εφαρμογή του νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση οδηγεί στην οριστική εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γι' αυτό δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά της και συκοφαντεί τον αγώνα της. Μ' αυτό το μοντέλο συμφωνεί και η ΝΔ. Η θέση της κατά των μπλόκων αποτελεί στήριξη της κυβερνητικής αδιαλλαξίας.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι θεσμικές παρεμβάσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, αποτελούν τη συνέχεια της πολιτικής που οδήγησε στον αφανισμό της λιπασματοβιομηχανίας στη χώρα μας, στο κλείσιμο των δύο από τα πέντε εργοστάσια ζάχαρης και των μεταποιητικών μονάδων καπνού, στη συρρίκνωση της σποροπαραγωγής, στις αυξημένες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε, στην αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολουμένων. Πρόκειται για ταχύτερη προώθηση της ευρωενωσιακής αντιαγροτικής πολιτικής  που δίνει προοπτική στους μεγαλέμπορους μεσάζοντες, στους εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και μεγαλοαγρότες, μέσα από την καταστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών.
Η δομή που θέλει να επιβάλει στο αγροτικό κίνημα αποτελούν ανοιχτή και ωμή παρέμβαση προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μεγαλοαγροτών.
Μονόδρομος για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η συσπείρωσή της και η κλιμάκωση της πάλης της. Η ανάπτυξη της συμμαχίας της με την εργατική και τους αυτοαπασχολούμενους μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων της». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: