Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Προτιμά τους νέους όχι στα χωράφια , αλλά …στα ταμεία ανεργίας!

Ένα ακόμα κυβερνητικό μέτρο πλήττει τον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που η δύσκολη οικονομική συγκυρία ασκεί μεγάλη πίεση στο αγροτικό εισόδημα.
Σύμφωνα με απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , από τους 8,5 χιλιάδες τελικούς δικαιούχους του προγράμματος νέων αγροτών γίνονται αποδεκτοί μόνο οι 3 χιλιάδες πρώτοι εγκριθέντες σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη του μέτρου.
Οι υπόλοιποι, περίπου 5,5 χιλιάδες, που ενέκρινε ως δικαιούχους η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., με αύξηση και του σχετικού προϋπολογισμού του μέτρου, δυστυχώς απορρίπτονται.
Η απόφαση αυτή κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και ειδικότερα των αγροτών προς το κράτος αφού από δικαιούχοι μετατρέπονται σε …
επιλαχόντες .
Η κοινωνική αδικία είναι τεράστια διότι οι υποψήφιοι νέοι αγρότες, προκειμένου να δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα έπρεπε να έχουν ήδη εγκατασταθεί στη γεωργία πριν υποβάλλουν φάκελο, δηλαδή θα έπρεπε να έχουν οργώσει, σπείρει ή αγοράσει ζώα, καθώς και να έχουν πληρώσει για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης συνήθως ξεπερνούσε τα 5.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να έφτανε τα 10.000 ευρώ.
Και όταν μιλάμε για άνεργους, νέους ανθρώπους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ύπαιθρο, το κόστος αυτό είναι ακόμη πιο δυσβάστακτο. .
Μετά από αυτές τις άνευ λογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης αποφάσεις της Υπουργού κας Μπατζελή, είναι πολύ πιθανόν οι 5.500 ….επιλαχόντες να εγκαταλείψουν τη γεωργία και να επιστρέψουν στην ανεργία, διότι δεν θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί χωρίς να λάβουν την επιδότηση, δεν θα μπορούν να κάνουν Σχέδιο Βελτίωσης και δεν θα πάρουν Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα.
Επίσης, μέχρι το 2013 είναι αμφίβολο εάν θα βρεθούν άλλοι 8.000 υποψήφιοι νέοι αγρότες προκειμένου να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος των 12.000 νέων αγροτών.
Αντί η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση να πορευθεί υπερασπίζοντας το δικαίωμα των νέων αυτών ανθρώπων στην εργασία και την προσφορά στην κοινωνία, προτιμά να πορευθεί με πνεύμα που αντιβαίνει τους ηθικούς (πιθανών και τους νομικούς) κανόνες περί δικαίου.
Προτιμά τους νέους όχι στα χωράφια , αλλά …στα ταμεία ανεργίας!
politis

Δεν υπάρχουν σχόλια: