Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Τρισέ: Ατοπα τα περί διάλυσης της Ευρωζώνης

Την ελληνική οικονομία αφορούσε, όπως αναμενόταν, η πρώτη ερώτηση στην οποία εκλήθη να απαντήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε «άτοπα» χαρακτήρισε τα σενάρια περί αποχώρησης κράτους μέλους από το ευρώ και διάλυσης της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας μας και τόνισε πως η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει να ...
προωθήσουν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ακόμη ότι κανένα κράτος - μέλος δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση από την κεντρική τράπεζα.
Για την Ευρωζώνη
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2010, ο κ. Τρισέ εκτιμά ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα το 2010», ενώ η πορεία προς την ανάκαμψη ενδέχεται να μην είναι ομαλή.
«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι προς το τέλος του έτους η ευρωζώνη θα εισέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Θετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχουν διαδραματίσει η αλλαγή του κύκλου αποθεμάτων και η ανάκαμψη των εξαγωγών, τα σημαντικά πακέτα μακροοικονομικών κινήτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς επίσης και τα μέτρα που δρομολογήθηκαν για την αποκατάσταση της ευρυθμίας του χρηματοοικονομικού συστήματος».
παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: