Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Κάθοδο στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας αποφάσισαν να κατέβουν στην Αθήνα τη Δευτέρα, ενώ συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είχαν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας.
Οριστική, είναι η απόφαση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, να κατεβούν τη Δευτέρα στην Αθήνα, όχι για να συμμετάσχουν στον διάλογο στο Ζάππειο αλλά για να διαμαρτυρηθούν.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας, που από χθες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθόδου στην Αθήνα, σήμερα επιβεβαίωσε την προοπτική αυτή.
Την Δευτέρα, αγρότες που συντάσσονται με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, θα κατέβουν με λεωφορεία και θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο, όπου η κυβέρνηση έχει καλέσει τους αγρότες να...
συμμετάσχουν στον εθνικό διάλογο για το αγροτικό ζήτημα.
Συνάντηση Βούλγαρου πρωθυπουργού με αγρότες
Με επιτροπή Ελλήνων αγροτών που έχουν αποκλείσει τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μποϊκο Μπορίσοφ.
Η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος, μετά από αίτημα των αγροτών της περιοχής των Σερρών, οι οποίοι αμέσως μετά, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, άνοιξαν την συνοριακή διάβαση, από τις πέντε το απόγευμα και θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων μέχρι τις 10 το βράδυ.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα ανάφεραν, θα συσκεφθούν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έφτασε στον βουλγαρικο μεθοριακό σταθμό Κούλατα με ελικόπτερο.
Στην 9μελή επιτροπή των Ελλήνων αγροτών που είχε περάσει στο βουλγαρικό έδαφος ανάφερε ότι προτού ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ, δεν ήταν αντίθετος με την συνάντηση στα σύνορα, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρα.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία λέγοντας στα μέλη της «με ζητήσατε και ήρθα».
Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια συνεργείου της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης, που είχε περάσει στο ελληνικό έδαφος για να πάρει συνέντευξη από τους ηγέτες της κινητοποίησης.
Κλειστός και πάλι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα
Την απόφασή τους να κλείσουν νωρίτερα τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα πήραν οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού, παρότι μετά την απογευματινή επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, είχαν αναγγείλει ότι «λόγω καλής θέλησης και έχοντας ευαισθησία» θα άφηναν τα σύνορα ανοιχτά μέχρι τις δέκα το βράδυ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, το μπλόκο του Προμαχώνα ξανάκλεισε λόγω της πλήρους αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας στα σύνορα. Ο μεθοριακός σταθμός θα παραμείνει κλειστός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Στον αποκλεισμό του τελωνείου Ορμενίου προχωρούν οι αγρότες του Έβρου
Την απόφαση τους να αποκλείσουν, επ' αόριστον από αύριο το τελωνείο Ορμενίου, ανακοίνωσαν οι αγρότες του βορείου Έβρου.
Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεθοριακό σταθμό Κήπων και στο κόμβο Κορνοφωλιάς Σουφλίου.
Κοινό πλαίσιο αιτημάτων από τους αγρότες της βόρειας Ελλάδας
Σε ένα βασικό διεκδικητικό πλαίσιο και σε κοινή έκφραση των διεκδικήσεών τους, κατέληξαν μετά από πολύωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, οι εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφάσισαν να μεταφέρουν την απόφασή τους και στους συναδέλφους τους που έχουν στήσει μπλόκα στη Νίκαια Λάρισας και στη Θήβα, με στόχο να συμφωνήσουν προκειμένου ο αγώνας τους να είναι κοινός και συντονισμένος.
Η νέα Συντονιστική Επιτροπή που συνεδρίασε στα Γρεβενά, αποφάσισε επίσης να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά να παραμείνουν τα τρακτέρ δίπλα στις εθνικές οδούς μέχρι να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να μην προσέλθουν στον διάλογο που θα γίνει στο Ζάππειο στις 25 και 26 Ιανουαρίου, αλλά να επιδιώξουν απευθείας συνάντηση με την κ. Μπατζελή.
Τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων είναι: άμεση καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, εγγυημένο εισόδημα σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ενεργοποίηση του Μητρώου Αγροτών, αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100%, αποσαφήνιση του χαρακτηρισμού «κατά κύριον επάγγελμα αγρότης» και αναμόρφωση του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα που βρίσκονται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Λάρισας και Μαγνησίας.
Ο βουλγάρικος Τύπος για τη συνάντηση Μπορίσοφ-αγροτών στα σύνορα
«Είμαστε αδελφικοί λαοί και θέλουμε οι γεωργοί μας, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, να ζούνε καλά και να παίρνουν περισσότερα χρήματα».
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας «Φόκους», αυτό δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στη συνάντηση, που είχε σήμερα στο συνοριακό σταθμό «Κούλατα» με εκπροσώπους της απεργιακής επιτροπής των Ελλήνων αγροτών.
«Η παράκληση μου είναι να αφήσετε (ελεύθερα) τα σύνορα, επειδή αυτό (σ.σ το κλείσιμο τους) δημιουργεί διαθέσεις εναντίον σας στη Βουλγαρία», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η πρωτοβουλία για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του «δεν στρέφεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά το αντίθετο», όπως αναφέρεται στο κείμενο.
«Ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ότι σήμερα συζήτησε και πάλι τηλεφωνικώς, για 30 λεπτά, με τον κ. Παπανδρέου, για να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει (στη Βουλγαρία)) το κλείσιμο των συνόρων», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου «Φόκους».
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός «τόνισε επίσης και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των οδηγών στις νταλίκες (που περιμένουν στην ουρά στα σύνορα), όπως και την αναμενόμενη πτώση των θερμοκρασιών μέχρι τους είκοσι βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν σήμερα τη νύχτα», όπως αναφέρεται.
Επίσης, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε τις μεγάλες απώλειες της Βουλγαρίας λόγω των οποίων η χώρα του έχει απευθύνει επίσημο αίτημα παρέμβασης της Κομισιόν στο πρόβλημα και ζήτησε να ανοίξουν τα σύνορα.
«Αμέσως μετά τη δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της ηγεσίας των Ελλήνων απεργών ανήγγειλε την είδηση, που περιμέναμε τόσες μέρες: «Ανοίγουμε τους συνοριακούς σταθμούς». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γρήγορα και δυναμικά κι έπειτα ο πρωθυπουργός Μποίκο Μπορίσοφ αναχώρησε με ελικόπτερο», καταλήγει το τηλεγράφημα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: