Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι επιχειρήσεις

Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε το 2010 για τις περισσότερες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το περιβάλλον να γίνεται δυσκολότερο από το αναμενόμενο. 
Σε αυτή τη φάση, οι περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές εξόδων από όλες τις "γραμμές", κυρίως όμως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. 
Αν και είναι δύσκολο να μιλήσεις κάποιος για ακριβή νούμερα και εκτιμήσεις για το 2010, οι πρώτες ενδείξεις έχουν παγώσει τους περισσότερους επιχειρηματίες οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και την απουσία ρευστότητας.
Ο χρόνος πληρωμής των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά έχει φτάσει έως και τους 15 μήνες για ...
συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως π.χ. το λιανικό, ο κλάδος των super markets.
Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις στα ταμεία τους να έχουν μόνο "χαρτιά", τα οποία μάλιστα είναι "άχρηστα", καθώς και οι τράπεζες από τη δική τους πλευρά δεν προεξοφλούν τέτοιου εύρους διάρκειας επιταγές.
Παράλληλα, τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε περιορισμό του αριθμού των δανείων που παρέχουν προς τις επιχειρήσεις, φοβούμενες τις αυξημένες επισφάλειες.

Ωστόσο όλες οι επιχειρήσεις δεν είναι το ίδιο και σε αυτή τη χρονική στιγμή οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες χρειάζονται περισσότερο από ποτέ την βοήθεια των τραπεζών για περάσουν τον "σκόπελο" της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: