Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Τα δίκια και τα άδικα των αγροτών



Οι αγρότες κλείνουν τις οδικές αρτηρίες της χώρας, έξαλλοι που η κυβέρνηση ανέστειλε τις αιτήσεις τους για έκτακτη ενίσχυση, ενώ η Ελλάδα περνάει μια από τις δυσκολότερες οικονομικές φάσεις της μεταπολεμικής εποχής.
Τα αστικά κέντρα υποφέρουν από έλλειψη αγαθών, η διακίνηση εμπορευμάτων και τουριστών δυσχεραίνεται και η Βουλγαρία αγανακτεί γιατί δεν μπορούν να περάσουν τα φορτηγά της από τους δρόμους μας.
Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά αυτές τις ημέρες έχουν ανέβει στα ύψη καθώς οι κερδοσκόποι επωφελούνται από το κακό κλίμα για να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι "είμαστε όλοι σε μια ωραία ατμόσφαιρα"....Ποιοί όμως φταίνε για όλα αυτά και πόσο δίκιο ή άδικο έχουν οι αγρότες που χαλάνε πάλι τον κόσμο;
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο αγρότης που καλλιεργεί και παράγει το προιόν, καταβάλει τον μεγαλύτερο κόπο. Εργάζεται σκληρά χωρίς ωράριο ακόμα και με κακές καιρικές συνθήκες, ή πληρώνει ημερομίσθια για βοήθεια αν η έκταση που καλλιεργεί είναι μεγάλη.
Παρ΄όλα αυτά, για να φτάσει το προιόν του στην αγορά, πρέπει να απευθυνθεί σε μεσάζοντες.
Οι μεσάζοντες του πληρώνουν τα προιόντα του σε εξευτελιστική τιμή ενώ οι ίδιοι τα διαθέτουν στους εμπόρους σε πολλαπλάσια τιμή, βγάζοντας μεγάλο κέρδος.
Αυτό το καθεστώς το οποίο έχει επιβληθεί "εκ των πραγμάτων" ζημιώνει εννοείται και τους αγρότες και τον καταναλωτή. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος.
Μετά την είσοδό μας στην ΕΟΚ, υπήρξαν οι αγροτικές επιδοτήσεις οι οποίες προορίζονταν να βοηθήσουν τον αγρότη να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, να εκσυγχρονίσει τις παραγωγικές του μεθόδους ή να μεταβάλλει τις καλλιέργειές του αναλόγως ζητουμένων.
Οντως, η Ελλάδα εισέπραξε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες τεράστια κονδύλια γι΄αυτόν τον σκοπό τα οποία οι κυβερνήσεις της μοίρασαν απλόχερα στους αγρότες.
Τι έγιναν όμως αυτά τα χρήματα ενώ η αγροτική μας παραγωγή έπεσε τόσο χαμηλά, ώστε να φτάσουμε να εισάγουμε ωποροκηπευτικά Αργεντινής και Μαρόκου για προιόντα που είχαμε άλλοτε προβάδισμα; 
Διάφορα φαινόμενα που έχουν επισημανθεί, επιβεβαιώνουν ότι και εδώ υπεισήλθε ο "δαίμονας της κακοδιαχείρισης" και των πελατειακών σχέσεων...Διότι το γεγονός ότι κάποιοι αγρότες εισέπρατταν τεράστια ποσά επιδοτήσεων δηλώνοντας την έκτασή τους ...στο δεκαπλάσιο χωρίς κανείς να τους ελέγξει, δεν αποτελεί φημολογία αβάσιμη..
Ετσι αγοράστηκαν απ΄αυτούς αρκετές εκτάσεις οι οποίες αντί να καλλιεργηθούν, κατέληξαν οικόπεδα! Οι ευθύνες λοιπόν ως προς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την νέα εξέγερση των αγροτών, είναι πολλαπλές.
Και η κυβέρνηση που τώρα σφίγγει τα χέρια της με αγωνία, ας σκεφτεί ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της χαλαρής παροχολογίας που κάποτε το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε πρώτο.. 
Ηταν να μη γίνει η κακή αρχή και να καλομάθουν κάποιοι στο εύκολο και γρήγορο κέρδος....
της Ελίνας Γαληνού

Δεν υπάρχουν σχόλια: