Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Τρίμηνο του… διαβόλου για την οικονομία!



Δύο τεστ που θα κρίνουν αν η χώρα αποφεύγει οριστικά τη χρεοκοπία θα περάσει η Ελλάδα τον Φεβρουάριο, αλλά και κατά το β’ τρίμηνο του 2010, που χαρακτηρίζεται ήδη από στελέχη του τραπεζικού κλάδου σαν τρίμηνο του… διαβόλου, καθώς «συνωστίζονται» λήξεις κρατικών και ιδιωτικών εκδόσεων άνω των 20 δισ. ευρώ.
Το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών «βόλεψε» τις ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου με ακριβά «μπαλώματα», καθώς, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ουσιαστικά είχε κλείσει ο δρόμος προς ...
τη διεθνή αγορά ομολόγων.
Με ιδιωτικές τοποθετήσεις τίτλων και εξωφρενικά ακριβές εκδόσεις εντόκων γραμματίων, το Δημόσιο κάλυψε τις ανάγκες του, έστω και με υψηλό κόστος, χωρίς να χρειασθεί να απευθυνθεί στην αγορά για τη διάθεση ομολόγων, με κίνδυνο να μείνει ακάλυπτη κάποια έκδοση και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χρεοκοπία.
Διαπιστώνοντας τις δυσκολίες του Δημοσίου, οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων συνέχισαν να ασκούν πιέσεις χθες, οδηγώντας το spread στη δεκαετία πολύ κοντά στις 300 μονάδες βάσης, δηλαδή σε τιμή-ρεκόρ από τις 13 Μαρτίου του 2009, όπως σημειώνει σε σχετική ανταπόκριση το Bloomberg.
Τεράστιο ήταν το «άλμα» των αποδόσεων (56 μονάδες βάσης σε μια ημέρα) για τους διετείς τίτλους, που νωρίτερα στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης είχαν «απογειωθεί» και κατά 89 μονάδες, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο αποδόσεων από το 1998, όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.
Ουσιαστικά, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικοί τίτλοι «πολιορκούνται» τόσο στις μακρινές, όσο και σε κοντινές διάρκειες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται ασφυκτικές συνθήκες δανεισμού για το Δημόσιο, την ώρα μάλιστα που τα επιθετικά hedge fund της αγοράς σταθερού εισοδήματος έχουν «μυρισθεί αίμα» και πάλι και «σορτάρουν» άγρια τους ελληνικούς τίτλους.
Τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση καλείται ουσιαστικά να αποτρέψει μια χρεοκοπία:
-         Τον επόμενο μήνα, η αγορά θα περιμένει με αγωνία να δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού Δημοσίου, παρακολουθώντας προσεκτικά τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ για να αντλήσει χρηματοδότηση. Όπως τόνιζε χθες στέλεχος της BNP Paribas, οι ελληνικοί τίτλοι πιέζονται σήμερα από την αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα καταφέρει να διαθέσει τίτλους το Δημόσιο τον Φεβρουάριο με μια κοινοπρακτική έκδοση, ή αν θα προσφύγει και πάλι σε κάποια ιδιωτική τοποθέτηση ομολόγων. Μια ιδιωτική τοποθέτηση, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, θα σήμαινε ότι το Δημόσιο εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να δανεισθεί όχι μόνο με ανοικτές δημοπρασίες, αλλά ούτε με τη σχετικά ασφαλέστερη διαδικασία των κοινοπρακτικών εκδόσεων. Και τέτοιες ενδείξεις αδυναμίας δεν περνούν απαρατήρητες από την αγορά…
-         Το β’ τρίμηνο του έτους, στη διεθνή αγορά θα παρατηρηθεί πραγματικός συνωστισμός ελληνικών τίτλων, καθώς είναι το τρίμηνο με τις περισσότερες λήξεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει χρεολύσια της τάξεως των 17 δις. ευρώ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν λήξεις τίτλων άνω των 3 δις. ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει άρδην το κλίμα στην αγορά, είναι πιθανό πλέον όχι μόνο να δανεισθούν με τεράστιο κόστος, αλλά ακόμη και να μείνει ακάλυπτα κάποια έκδοση, με συνέπεια να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς τη χρεοκοπία, την οποία η χώρα θα μπορέσει να αποφύγει μόνο με κάποια «ένεση» από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά με «τίμημα» την επιβολή άγριων μέτρων λιτότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν στην Λετονία, την Ρουμανία, ή την Ιρλανδία.
Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να διαψεύσουν τα απαισιόδοξα σενάρια, αν εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Φεβρουάριο από το Ecofin και αν ο δημοσιονομικός απολογισμός του πρώτου τριμήνου από τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες αποβεί θετικός.  
Οι «αρκούδες» των αγορών περιμένουν ότι θα διαψευσθεί η ελληνική αισιοδοξία και θα δοθούν μεγάλες ευκαιρίες κερδοσκοπικών παιχνιδιών, όχι πια μόνο εις βάρος των ελληνικών ομολόγων και μετοχών, αλλά και του ίδιου του ευρώ. Μένει να φανεί ποια πλευρά θα δικαιωθεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: