Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Άρχισαν οι "παροχές" προς τους αγρότες...

Κομοτηνή


Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος ανακοίνωσε από την Κομοτηνή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα για «το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών»
Το οικονομικό «πακέτο» περιλαμβάνει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, «πάγωμα» των ενήμερων δανείων και αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ.  
Παράλληλα, το ΤΕΜΠΜΕ επεκτείνεται στον αγροτικό τομέα και διοχετεύεται σε αυτόν 1 δισ. ευρώ από τα 28 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί για τις τράπεζες.
Συγκεκριμένα, η κα Μπατζελή ανακοίνωσε:
-Aμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που έχουν δανειστεί, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και διετή περίοδο χάριτος
-Αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας και κάλυψη του 100% των ...
καλλιεργητικών τους αναγκών.
- Διοχέτευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.
- «Πάγωμα» όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.
-Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, ή Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
- Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
- Αμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.
Παράλληλα, η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς ομάδες αγροτών, ενώ επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς, για επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών σε μειονεκτικές περιοχές και για αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές.
«Οι προγραμματισμένες εισροές προς τη γεωργία και τους παραγωγούς έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθουν στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η υπουργός επισημαίνοντας ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε συντονιστικές επιτροπές, σωματεία και αγροτικές ενώσεις απ' όλη την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι από το Μάρτιο προγραμματίζονται περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να τεθούν και οι κατά τόπους προβληματισμοί του αγροτικού κόσμου.
Στην ίδια ημερίδα παρέστη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος επανέλαβε την αντίθεσή του στα αγροτικά μπλόκα, αναγνωρίζοντας πάντως το δίκαιο των αγροτικών αιτημάτων.
«Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, σε μία εποχή που μιλάμε μόνο για αιτήματα, πολλά από τα οποία είναι δίκαια, να κατανοούμε την αγωνία των αγροτών. Διαφωνούμε όμως κάθετα με τέτοιες κινητοποιήσεις, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Όταν κάθε μέρα έχουμε να παλέψουμε με το έλλειμμα αξιοπιστίας και με την επίθεση που δεχόμαστε σαν χώρα από κάποια κερδοσκοπικά κυκλώματα, αυτό σημαίνει ότι η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην οικονομία» ανέφερε ο Γιώργος Πεταλωτής.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: