Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Και δυο αυγά Τουρκίας

 Του λ:ηρ

Όλα πωλούνται και όλα εξαγοράζονται.   
Μερικές χιλιάδες ευρά η ακαδημαϊκη δεοντολογία, τούβλα και μυστρί ο πρύτανης, μια σφαίρα ο έφηβος, και δυο αυγά Τουρκίας για την ελευθερία λόγου.
Τα αυγά που εκτοξεύτηκαν από φασίστες πριν λίγες μέρες στη Νομική, μπορεί να έσπασαν πάνω στον Πάσχο αλλά είχαν ως στόχο την ελευθερία λόγου.   
Όταν ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα στον χώρο όπου (υποθετικά) έχει καθιερωθεί το άσυλο και μάλιστα στον συγκεκριμένο χώρο όπου προάγεται η Νομική σκέψη, τότε είναι φανερό ακόμη και στους πιο δύσπιστους (ή αφελείς) πως άσυλο δεν υπάρχει, και πως η ελευθερία λόγου στα πανεπιστήμια είναι Οργουελιανής φύσης.
Ως κοινωνία συγκροτημένη σε δημοκρατικό πολίτευμα έχουμε δύο επιλογές: 
ή να παραδεχτούμε την ουσιαστική πλέον κατάπτωση του πολιτεύματος σε οχλοκρατία 
ή να αποφασίσουμε την εξάλειψη των φαινομένων φασισμού απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Η Νέα Δημοκρατία σε περίοδο λεπτών ισορροπιών...

΄Οσο κι αν η Ντόρα Μπακογιάννη, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Α. Σαμαρά, προσπάθησε να παρουσιάσει ως θέση και του νέου αρχηγού της νεοδημοκρατίας, τη «μεγάλη κεντροδεξιά», τα πράγματα δείχνουν, πως η επίσημη γραμμή του κόμματος, προς άλλη κατεύθυνση έχει προσανατολιστεί.
Από την πρώτη, κιόλας, στιγμή, στενοί συνεργάτες του νέου Προέδρου, έχουν πάρει εντολή, έχουν καταγράψει κι έχουν ξεκινήσει επαφές, με αποχωρήσαντα ή αδρανοποιημένα στελέχη της Ν.Δ., προκειμένου να πετύχουν την εκ νέου ενσωμάτωσή τους στο κόμμα. 

Η διαδικασία αυτή, έχει σχεδιαστεί να τρέξει γρήγορα και τ΄ αποτελέσματά της, προορίζονται να επικοινωνηθούν, ως η εφαρμογή και η επιτυχία της «γραμμής Σαμαρά», που λέει «πρώτα ξαναμαζεύουμε τους δικούς μας, που έφυγαν και μετά επεκτεινόμαστε…».
Στο περιεχόμενο του όρου «δικούς μας» έγκειται η ουσία, αλλά και το πρόβλημα, μιας και το σύνολο, σχεδόν, των προσπαθειών ξαναμαζέματος, αναλώνεται σε …στόχους εκ δεξιών ! 
Πρώτος στο στόχαστρο ο χώρος του ΛΑΟΣ, οι ψηφοφόροι του, τα στελέχη του, οι βουλευτές του, (κάποιοι εξ αυτών), η διάλυσή του…
Αντίθετα, καμιά, προς το παρόν, κίνηση, δεν παρατηρείται προς το κέντρο και κανείς δεν ασχολείται με στελέχη και προσωπικότητες, που είναι κομματικά άστεγοι, με ιδέες και απόψεις, όμως, οι οποίες δεν εντάσσονται στη Δεξιά…

Πρόκειται για την πρώτη, αλλά σαφέστατη, καταγραφή της στρατηγικής διαφοράς, μεταξύ Σαμαρά και Μπακογιάννη, που είχε αποτυπωθεί στην «προεκλογική» διαδικασία, αλλά, τώρα, εμφανίζεται στην πράξη.
Υπάρχει, ήδη και ανταλλαγή επιχειρημάτων, μεταξύ των δύο πλευρών – αρχή έγινε στη συνάντηση των δύο, πριν λίγες ημέρες – τα οποία υποβαθρώνουν, όχι την ομογενοποίηση των απόψεων, αλλά την διατήρησή τους.
Στο βασικότερο, π.χ. επιχείρημα της πλευράς Σαμαρά, πως «…θ΄ ασχοληθούμε με το κέντρο, αλλά, μετά…», η άλλη πλευρά επισημαίνει το «…αν ενσκήψουν στη Ν.Δ. οι ακροδεξιοί, κανείς κεντρώος θα δεχτεί να έλθει μετά !...».

Η αναμενόμενη και, σχεδόν, νομοτελειακή περίοδος των λεπτών ισορροπιών, άρχισε, ήδη, στη Νέα Δημοκρατία, που εκτός των άλλων χαρακτηριστικών, έχει και το δυσάρεστο :  

την παραμονή σε ισχύ, μιας ισχυρής δόσης εσωστρέφειας !...

  ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ
 

Έξω από το ΝΑΤΟ μέχρι να συμφωνήσουμε στο όνομα.



Στην εξώπορτα του ΝΑΤΟ μέχρι να βρεθεί ονομασία
Η απόφαση του Βουκουρεστίου και η ξεκάθαρη και ομόφωνη θέση της Ατλαντικής Συμμαχίας, ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της είναι η προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. 
Τη δήλωση αυτή έκανε, στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν -όπως δήλωσε και ο τότε γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ- ότι:
«η πρόσκληση της FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας».
Στη συνέχεια, μάλιστα, η ΠΓΔΜ προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Αντίθετα, δεν είναι ακόμη σαφές τι θα αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ειδικότερα, στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, όπου αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων, με την Κομισιόν να έχει εισηγηθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, τα Σκόπια προσβλέπουν μάλλον σε αναβολή της αξιολόγησής τους για την επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Ιούνιο.
Εξάλλου, όπως είπε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ελήφθη μια ακόμη απόφαση για τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Συζητήσαμε τη λεγόμενη πολιτική ανοικτών θυρών της Συμμαχίας, δηλαδή την πολιτική διευρύνσεων του ΝΑΤΟ και αποφασίσαμε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο καθεστώς του λεγόμενου ΜΑΡ», είπε ο κ. Δρούτσας. «Η Ελλάδα έδωσε ώθηση για να ληφθεί αυτή η απόφαση. Γνωρίζετε άλλωστε καλά πόσο σημαντική προτεραιότητα είναι η ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων για τη σημερινή κυβέρνηση». 

Διαδικασίες-εξπρές για τις νέες επενδύσεις

Μέσα στο 2010 θα κατατεθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση του επιχειρείν με «σκαλοπάτι» τα επιμελητήρια 

«Το μεγαλύτερο αντικίνητρο επενδύσεων στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία, ενώ η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία»  

Τα επιμελητήρια της χώρας θα γίνουν τα κατά τόπους one stop shop που θα υποδέχονται τόσο τις εγχώριες όσο και- κυρίως- τις ξένες επενδύσεις. 

Αυτός είναι ο προσανατολισμός που έδωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για επαφές με μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους, ενώ δεσμεύθηκε ότι μέσα στο 2010 θα κατατεθεί νομοθετικό πλαίσιο απλούστευσης όλων των διαδικασιών. 
Με το νομοσχέδιο αυτό τα επιμελητήρια θα γίνουν το σκαλοπάτι ώστε ο επιχειρηματίας να έχει φιλικό περιβάλλον για να μπορεί να προωθήσει μία επένδυση.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, οι διάφορες χώρεςπροχωρούν με πολύ γοργά βήματαπροωθώντας τις επενδύσεις καιπροσελκύοντας επενδύσεις από όλον τον κόσμο. 

Είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες αυτού του υπουργείουέτσι ώστε να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη με τηστήριξη της επιχειρηματικότητας» είπε η κυρία Κατσέλη που συνάντησε χθες πλειάδα επιχειρηματιών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις μεγάλες τράπεζες, τον χώρο της ναυτιλίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Αυτό που ενδιέφερε όλους είναι τι θα κάνει η καινούργια κυβέρνηση, ποιο θα είναι το πρόγραμμά της. Πολλοί από τους επιχειρηματίες είχαν δυσάρεστες εμπειρίες από το παρελθόν και ήταν μάλλοναπογοητευμένοι» είπε. 

Και πρόσθεσε ότι πολλοί επιχειρηματίες, όπως της εξομολογήθηκαν, είχαν συναντήσει πολλά εμπόδια στο να ολοκληρωθεί μία επένδυση, από την πρώτη φάση, όταν έκαναν την αίτηση, ως την τελευταία. 
Και έθεσε ως βασικό στοίχημα να προχωρήσει στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη χρονιά η πλήρης απλοποίηση όλων των διαδικασιών έναρξης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα διαδικασία σύστασης εταιρείας διέπεται από διατάξεις που βρίσκονται σε 28 διαφορετικά νομοθετήματα, διεκπεραιώνεται σε 12 στάδια και το διοικητικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο επενδυτής κυμαίνεται από 1.786 ως 5.500 ευρώ.

Με την πρόταση απλούστευσης η διαδικασία θα αποτυπώνεται και διεκπεραιώνεται σε δύο στάδια, ενώ το διοικητικό κόστος θα μειωθεί κατά 70% παράλληλα με τη λειτουργία ενιαίας κυβερνητικής πύλης που επιτρέπει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με όλες τις υπηρεσίες του κράτους (εφορίες, τελωνεία), χωρίς να παρεμβάλλονται φυσικά πρόσωπα.

Με το σχέδιο νόμου θα γίνει προσπάθεια εξυπηρέτησης του επιχειρηματία σε ένα σημείο υποδοχής (one stop shop) που θα είναι οι ειδικές υπηρεσίες των επιμελητηρίων, σύμφωνα με την αρχή: «ένα σημείο, μία υπογραφή». 

Το Γραφείο Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που θα υπάρχει στα επιμελητήρια θα διεκπεραιώνει όλη τη δουλειά, κάτι που προβλεπόταν και από νομοσχέδιο της απελθούσας κυβέρνησης.

Επίσης προβλέπεται κατάρτιση εταιρικής σύμβασης με προτυποποιημένο συμφωνητικό που θα υπάρχει ηλεκτρονικά στην υπηρεσία του ΓΕΜΗ. 

Το συμβολαιογραφικό έγγραφο διατηρείται, προβλέπεται ωστόσο η ύπαρξη συμβολαιογράφου στο ΓΕΜΗ και η μείωση του κόστους της υπηρεσίας που παρέχει αυτός (από 300 ευρώ σήμερα σε 150 ευρώ περίπου). 
Το προτυποποιημένο συμφωνητικό θα επεξεργαστούν συμβολαιογράφοι. 
Προβλέπεται ακόμη κατάργηση της καταχώρισης του καταστατικού στο Πρωτοδικείο, κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του γραμματίου προείσπραξης στον Δικηγορικό Σύλλογο, κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο Νομικών και αντίστοιχη κατάργηση των τελών, κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο Προνοίας και αντίστοιχη κατάργηση των τελών, πρόβλεψη ενιαίου τέλους που θα καταβάλλεται στα ταμεία του ΓΕΜΗ και θα περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα τέλη, καθώς και ηλεκτρονική δημοσίευση σε ειδική ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ της περίληψης του καταστατικού. 
Συνεπώς υπάρχει κατάργηση της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο και αντίστοιχη κατάργηση των τελών του Εθνικού Τυπογραφείου.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης 

Το καμπανάκι λήξης της χθεσινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτύπησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη
«Ήταν μια καλή ημέρα για το Χρηματιστήριο και ήταν μια πολύ καλή ημέρα για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «επενδυτές που προσβλέπουν και κοιτάζουν στη χώρα μας να κάνουν επενδύσεις, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που προσβλέπουν σε μια θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, είμαστε όλοι εδώ να δώσουμε το "παρών" στη μεγάλη αγορά της Νέας Υόρκης για να πούμε ότι ξεκινάει μια πορεία ανάκαμψης, δημοσιονομικής εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, για το καλό του τόπου, για το καλό των παιδιών μας»,
τόνισε η υπουργός σε δήλωσή της στην ελληνική κρατική τηλεόραση. Ο αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Larry Laibowitz, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της κ. Κατσέλη.

Με 10 «ιδέες» κατεβαίνει το υπουργείο στον φοροδιάλογο

Χτύπημα στα συμφέροντα που φοροκλέπτουν το δημόσιο χρήμα ετοιμάζεται να καταφέρει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δεκάλογο του «φορομαζέματος» στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η κυβέρνηση, έχοντας επανειλημμένως ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για τους έχοντες και τους κατέχοντες και τονίζοντας ότι πρέπει να πληρώνουν τους περισσότερους φόρους, συνεχίζει το μπαράζ ελεγκτικών επιθέσεων κατά των φοροφυγάδων και προλειαίνει το έδαφος για ένα αυστηρότερο φορολογικό σύστημα με μηδενικά περιθώρια φοροδιαφυγής.
Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα χειριστεί προσωπικά το φορολογικό διάλογο, αρνείται να τοποθετηθεί επί εξειδικευμένων φορολογικών μέτρων, εντούτοις ανοίγει «10» τομείς συζήτησης, ενώ είναι εν αναμονή της απάντησης των φορέων μέχρι τη Δευτέρα που θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους.
Εκτός της πάγιας κυβερνητικής θέσης για ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα, με ενσωμάτωση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών, επαναφορά του ΦΜΑΠ και του φόρου κληρονομιών, στο διάλογο αναμένεται να «πέσουν» και προτάσεις, όπως χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων που επενδύουν, αυστηρότερη αντιμετώπιση των εξωχώριων εταιρειών, αποκλειστική χρήση επιταγών στις επιχειρηματικές συναλλαγές, αύξηση αντικειμενικών αξιών, πλήρης ανασύσταση του υπουργείου κ.λπ. 
Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, φαίνεται να πηγαίνει στο διάλογο έχοντας κατά νου τα εξής:
1Εισόδημα φυσικών προσώπων. 
Ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα είναι η κυβερνητική θέση από την προεκλογική κιόλας περίοδο, χωρίς όμως να έχει υπεισέλθει στις λεπτομέρειες της μορφής που θα πάρει αυτή η κλίμακα. Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι θα υπάρξει ένας συντελεστής χαμηλότερος του σημερινού βασικού 25%, ο οποίος τοποθετείται είτε στο 20% είτε στο 15%, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τυχόν αύξηση του αφορολόγητου ορίου, εισήγηση που όμως έχει γίνει στο οικονομικό επιτελείο. 
Οπως, άλλωστε, έχει προταθεί και η αύξηση του σημερινού ανώτατου συντελεστή 40% σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερα εισοδήματα, άνω των 100.000 ή 150.000 ευρώ. 
Ειδικά επί της τελευταίας πρότασης έχει τοποθετηθεί αρνητικά ο υπουργός Οικονομικών -αν και είναι άγνωστο τι θα βγει από τον διάλογο.
Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να βάζει τον πήχυ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στα 30.000 ευρώ, μέχρι του οποίου θα επιφυλάξει προνομιακή φορολογική μεταχείριση. 
Από κει και πάνω, οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα δεν αποκλείεται ακόμα και να δουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, είτε αυτό γίνει μέσω της κλίμακας είτε μέσω άλλων τρόπων, όπως φοροαπαλλαγές.
Οι επεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα θα συνεχιστούν με την ενσωμάτωση σε αυτή των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (πλην τόκων καταθέσεων, αποζημιώσεων από απόλυση ή συνταξιοδότηση) που σήμερα ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ (σ.σ. τόσα δηλώνονται σήμερα στην εφορία αυτοβούλως), που θα φορολογούνται πλέον με υψηλότερους συντελεστές έναντι των σημερινών 15-20%. 
Εντούτοις οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, που θα εμπίπτουν μόνο στο συντελεστή 15%, θα έχουν όφελος, καθώς τα αυτοτελή θα φορολογηθούν χαμηλότερα αν πάνε στην κλίμακα. 

Κόντρα Πα...Πα...για την Οικονομία!


Χιούμορ: Για να είσαι Υπουργός Οικονομικών πρέπει το όνομα σου να ξεκινά από Παπα...

Στα σοβαρά τώρα:

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
Ο κ. Παπακωσταντίνου δήλωσε στη Βουλή ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βάζει την οικονομία στον προθάλαμο της αυστηρής επιτήρησης αποτελεί μια πολύ ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον και ότι στις Βρυξέλλες, κρίθηκαν και αποδοκιμάστηκαν οι πολιτικές της ΝΔ που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

    Θυμίζω στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Αλμούνια στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: 

«Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες που συμμετέχουν στις εκλογές και είναι πιθανόν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας μετά τις εκλογές, γνωρίζουν την κατάσταση. 
Η νέα ελληνική κυβέρνηση - όποια κι αν είναι αυτή - θα πρέπει να ενημερώσει στα τέλη Οκτωβρίου την Επιτροπή για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει σε ό, τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε τον Νοέμβριο να προβούμε σε μια αξιολόγηση προκειμένου να διακριβώσουμε κατά πόσον έχει ληφθεί αποτελεσματική δράση για την επίτευξη των στόχων για μείωση του ελλείμματος. 
Με βάση την αξιολόγηση αυτή, θα λάβουμε στις αρχές του επόμενου χρόνου τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας».

    Τα συμπεράσματα είναι προφανή. 

    Πρώτον, η απόφαση της Κομισιόν για την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο άρθρο 104.9 της αυστηρής επιτήρησης δεν είναι συνέπεια μόνο του ελλείμματος, γιατί όλες σχεδόν οι χώρες έχουν υψηλά ελλείμματα λόγω της κρίσης, ή του πολύ υψηλού χρέους, το οποίο άλλωστε κληρονομήσαμε. 
Είναι συνέπεια και του γεγονότος, ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε τα απαιτούμενα μέτρα για μείωση του ελλείμματος, που ανέμεναν οι Βρυξέλλες ως τα τέλη Οκτωβρίου. 
Μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ανακοινώσει πριν τις εκλογές.

    Δεύτερον, το ΠαΣοΚ γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. 

Παρ ΄ όλα αυτά επέλεξε να μοιράσει υποσχέσεις σε όλους. 
Πριν τις εκλογές έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν», τώρα ανακάλυψαν τη διεθνή κρίση. 
Πριν τις εκλογές δήλωναν ότι γνώριζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τώρα φουσκώνουν το έλλειμμα για να δικαιολογήσουν την αθέτηση των υποσχέσεών τους.

    Οι υπαναχωρήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, οι έκτακτες εισφορές, το πάγωμα μισθών, η κατάργηση της απόσυρσης είναι τα πρώτα δείγματα της κυβερνητικής ασυνέπειας. 

Ο λογαριασμός θα έλθει σε λίγες εβδομάδες με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, το φορολογικό νομοσχέδιο και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Η οργή του θεού


του Μιχάλη Μητσού



Κάθε Αφρικανός παράγει 0,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, έναντι 20 τόνων που παράγει κάθε Αμερικανός. Αλλά το 2020 οι πλημμύρες θα πλήξουν τουλάχιστον 75 εκατομμύρια Αφρικανούς. Και οι σοδειές θα μειωθούν στο μισό.

O Θεός είναι πολύ θυμωμένος με τη Μαδαγασκάρη, λέει ο Τοβοχερίζο Ραομπιζαόνα, εκπρόσωπος του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης στο Αμποβόμπε, πρωτεύουσα μιας από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία. Και είναι θυμωμένος επειδή πολλοί κάτοικοι τρώνε τον τελευταίο καιρό χελώνες, κάτι που είναι απαγορευμένο. Λόγω της έλλειψης βροχών, η σοδειά τόσο του Δεκεμβρίου όσο και του Απριλίου ήταν δραστικά μειωμένη.  

Ο κόσμος πουλάει έτσι τα ζώα του για να ζήσει
Κι επειδή οι νόμοι της αγοράς είναι αμείλικτοι, η τιμή των ζώων πέφτει και η τιμή του ρυζιού και της μανιόκας ανεβαίνει. Ποιος την πληρώνει; Οι χελώνες. Πολλοί πιστεύουν λοιπόν ότι ο λόγος που δεν βρέχει είναι επειδή κάποιοι απελπισμένοι τρώνε χελώνες.

Ο Θεός είναι πολύ θυμωμένος μ΄ αυτό το νησί, συμφωνεί και o Βαλιοτάκι, ένας γέρος αρχηγός στο Ανζαμαχαβέλο, μία κοινότητα 1.500 ψυχών. 

Και είναι θυμωμένος επειδή τον τελευταίο καιρό κάποιες συμμορίες νεαρών που δεν βρίσκουν δουλειά ούτε στη γη ούτε στα ορυχεία επιτίθενται στα χωριά, σκοτώνουν τους άνδρες και κακοποιούν τις γυναίκες. 
«Δεν σέβονται τις παραδόσεις», λέει ο Βαλιοτάκι. Εδώ ο κόσμος δεν ξεγελά την πείνα του με χελώνες, αλλά με φραγκόσυκα. Αλλά ούτε εδώ βρέχει. Και μεταξύ των παιδιών, τα κρούσματα υποσιτισμού πολλαπλασιάζονται. «Η χρονιά αυτή είναι δύσκολη», λέει ο Αρμάντ Τοτζαράζα, γιατρός σ΄ ένα από τα λιγοστά νοσοκομεία της περιοχής.

Αν για τη Δύση οι κλιματικές αλλαγές είναι ακόμη κάτι μάλλον θεωρητικό, το τίμημα που πληρώνει η Μαδαγασκάρη είναι μεγάλο. 

Σύμφωνα με τη Unicef, 31.000 μωρά πεθαίνουν στο νησί κάθε χρόνο, 80.000 παιδιά, οκτώ γυναίκες την ημέρα.  
Άλλα 250.000 παιδιά είναι θύματα υποσιτισμού. 
Ο Βορράς υποφέρει από καταστροφικούς κυκλώνες, ο Νότος από ξηρασία. 
Οι αγρότες δεν ξέρουν πια τι και πότε να φυτέψουν. 
Πηγαίνουν λοιπόν στα δάση και κόβουν ξύλα για να τα πουλήσουν. 
Όσο περισσότερο γυμνώνονται τα δάση, βέβαια, τόσο μεγαλύτερη είναι η ξηρασία. 
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, έγινε και πραξικόπημα τον περασμένο Μάρτιο, εξοργίστηκε η Παγκόσμια Τράπεζα και έκοψε τη βοήθεια. 
Τα σχολεία και τα νοσοκομεία υπολειτουργούν. 
Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες πρωτοβουλίες, όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει η Γαλλία. 
Εκατόν εβδομήντα χιλιάδες παιδιά έχουν πια εγγυημένο ένα γεύμα την ημέρα: η διαφορά είναι τεράστια, εξηγεί μια καθηγήτρια στον απεσταλμένο της Ελ Παΐς, από τις δέκα το πρωί τα παιδιά δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν από την πείνα. 
Έρχεται και η Κοπεγχάγη, δεν μπορεί, όλοι θα ακούσουν με προσοχή τον αντιπρόσωπο της Μαδαγασκάρης.

diastaseis.blogspot

Ο Σαμαράς συμπληρώνει το παζλ της «νέας εικόνας» του κόμματος.


Με κινήσεις, που έρχονται να αναδείξουν τη σαφέστατη βούλησή του να σφυρηλατήσει την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, βγάζοντας την παράταξη από την εσωστρέφεια, ο Αντώνης Σαμαράς από το πρωί της Δευτέρας συμπληρώνει το παζλ της «νέας εικόνας» του κόμματος. 
Μέσα σε μόλις τέσσερα εικοσιτετράωρα από τη θριαμβευτική του εκλογή στην ηγεσία του κόμματος, ο νέος πρόεδρος έδειξε ξεκάθαρα το στίγμα των προθέσεών του όσον αφορά στη δομή και στη λειτουργία του κόμματος, στο ύφος της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στους τρόπους που θα προσπαθήσει να «σβήσει με το σφουγγάρι» όλα εκείνα που «πλήγωσαν» τη Νέα Δημοκρατία τόσο μετά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου, όσο και μετά, χωρίζοντάς τη σε «στρατόπεδα».
Kρίσιμη περίοδος
Από το πρωί της Δευτέρας, όταν και έληξε η τελετή «παράδοσης-παραλαβής» της ηγεσίας από τον Κώστα Καραμανλή στον Αντώνη Σαμαρά, ο Μεσσήνιος πολιτικός, που αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη Ρηγίλλης, έριξε όλο του το βάρος στη δουλειά και στο «στήσιμο» της νέας Νέας Δημοκρατίας. 
Οι συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του διαδέχονταν η μία την άλλη, οι συναντήσεις με τους βουλευτές πύκνωναν όσο περνούσαν οι ημέρες, ενώ αμέσως μόλις απέκτησε μία πρώτη εικόνα, προχώρησε στην πρώτη «στρατηγική» κίνηση. 
Στη στελέχωση, δηλαδή, των καίριων κομματικών θέσεων, τόσο με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, όσο και πρόσωπα με ακραιφνείς καραμανλικές αναφορές.
Με απόφαση, λοιπόν, του Αντώνη Σαμαρά, διευθυντής του πολιτικού του γραφείου ορίστηκε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ως καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών ισορροπιών, αλλά και την ανθρωπογεωγραφία της Νέας Δημοκρατίας. 
Θα αποτελέσει, δε, έναν ιδιαίτερα σημαντικό σύμβουλο για τον νέο πρόεδρο της παράταξης, στην προσπάθειά του να ελέγξει δραστικά την κυβέρνηση Παπανδρέου στην κρίσιμη ατζέντα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.
Στη θέση του γενικού διευθυντή της παράταξης και σε μία συμβολική, αλλά ουσιαστικής σημασίας κίνηση παρέμεινε ο Μενέλαος Δασκαλάκης, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο από τον Δεκέμβριο του 2006. 
Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει καλά τον Μενέλαο Δασκαλάκη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, ενώ η μεγάλη πείρα του γενικού διευθυντή στο κόμμα θα δώσει την ευχέρεια να μη χαθεί ούτε μία ημέρα στην προσπάθεια της αναγέννησης και της ανασυγκρότησης.
Στενός συνεργάτης του
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όρισε στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και στενό συνεργάτη του, Θεόδωρο Δραβίλα. 
Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πως ο κ. Δραβίλας θα αποτελέσει μεγάλο «συν» στον αγώνα για τη νέα ημέρα του κόμματος, αφού το πέρασμά του από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κρίθηκε ιδιαίτερα πετυχημένο και είχε ως κύρια χαρακτηριστικά του την αποφασιστικότητα και το ξεμπλοκάρισμα πολλών υποθέσεων, που έμεναν για καιρό στα συρτάρια του υπουργείου.
Αλλά και οι ανακοινώσεις των ονομάτων που θα στελεχώσουν τις θέσεις του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πήραν ψήφο εμπιστοσύνης βουλευτών και στελεχών, ακόμα και εάν αυτοί δεν βρέθηκαν στο πλευρό του κ. Σαμαρά πριν από τις εσωκομματικές εκλογές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Πως είδαν στην Γερμανία τη νίκη Σαμαρά

«Η επιστροφή ενός σκληροπυρηνικού – οι Έλληνες συντηρητικοί ψηφίζουν τον Σαμαρά για πρόεδρο», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής Süddeutsche Zeitung για την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά.

«Το συντηρητικό κόμμα της Ελλάδας, η ΝΔ, κάνει δεξιά στροφή. Την Κυριακή τα μέλη της ΝΔ ψήφισαν τον 58χρονο Αντώνη Σαμαρά ως πρόεδρο του κόμματος.

Ο Σαμαράς διετέλεσε υπουργός σε διάφορες συντηρητικές κυβερνήσεις και διακρίθηκε στο παρελθόν εκτός των άλλων και για τη σκληρή του στάση στη διένεξη για την ονομασία με την γειτονική ‘Μακεδονία’…

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΝΔ ψήφισε τον πρόεδρο η κομματική βάση. Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ήταν έκπληξη: ο αριθμός των ψηφοφόρων έφθασε τους 750.000 – ιδιαίτερα υψηλός.

Οι ψηφοφόροι ψήφισαν σε εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη την επικράτεια.»

Η εφημερίδα αναφέρεται στις εκλογές του Οκτωβρίου και την ήττα της ΝΔ και υπογραμμίζει:

«Όμως με την πρώτη ματιά η σαφής νίκη του Αντώνη Σαμαρά συνιστά έκπληξη, διότι ο Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών είχε εγκαταλείψει την κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 και είχε ........
.ιδρύσει δικό του κόμμα, λειτουργώντας τότε ως καταλύτης για την πτώση της κυβέρνησης. Το 2004 τον επανέφερε στους κόλπους του κόμματος ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.»

 Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου:
«Τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ήταν η τρομακτική ανικανότητα, ο λήθαργος και η διαφθορά. 

Εξαπάτησε τους πολίτες υποσχόμενη αξιοκρατική διακυβέρνηση και εξαπάτησε και την ΕΕ αποκρύπτοντας τη δραματική κατάσταση των δημοσιονομικών. 
Το κόμμα τιμωρήθηκε και δικαίως, με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. 
Όμως η ευθύνη του κόμματος δεν σταματά εκεί. 
Μετά την εκλογική της ήττα η ΝΔ βυθίστηκε στο χάος και αναζήτησε νέο πρόεδρο"..."τον Αντώνη Σαμαρά που το εθνικιστικό στρατόπεδο αρέσκεται να εμφανίζει ως πολιτικό με πυγμή. 
Ελοχεύει ο κίνδυνος, οι συντηρητικοί, οι οποίοι στην άσκηση πολιτικής απέτυχαν παταγωδώς, να μεταθέσουν τώρα σε ιδεολογικό επίπεδο το μέτωπο της αντιπαράθεσης με το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα. 
Αυτό θα ήταν μοιραίο. 
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες για την Ελλάδα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. 
Για να αποφύγει τη χρεοκοπεία του κράτους η Ελλάδα χρειάζεται μια τολμηρή κυβέρνηση και μια συνετή αντιπολίτευση.
Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία το έχει καταλάβει. 
Το χρωστάει άλλωστε στη χώρα.
kafeneio

Συνθήματα σε Λευκωσία για «Κύπρο τουρκική»

Κτύπημα από το κπαρελλθόν σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας αλλά και στον τοίχο του Προεδρικού μεγάρου.  
Χτες εμφανίστηκε σε πολλά σημεία το σύνθημα ΚibrisΤurktur, που σημαίνει η Κύπρος είναι τουρκική, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αναγραφόταν σε τοίχους τη δεκαετία του ’60 και αποτελούσε χαρακτηριστική υπογραφή της ΤΜΤ.
 

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ στα οποία αναφέρεται ότι η «Κύπρος είναι τουρκική» γέμισε χθες η Λευκωσία, με τις Αρχές ασφαλείας να μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να γράφτηκαν και από άτομα που ήρθαν από τα κατεχόμενα.

Σε έξι σημεία, ακόμη και στον τοίχο του Προεδρικού Μεγάρου, γράφτηκαν με κόκκινο σπρέι οι λέξεις «ΚibrisΤurktur. Όπως διαπιστώθηκε χθες το μεσημέρι, τα συνθήματα γράφτηκαν με πανομοιότυπο τρόπο αλλά και γραφικό χαρακτήρα που δείχνει ότι οι δράστες είναι οι ίδιοι. 
Μάλιστα ακολούθησαν τη διαδρομή από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου μέχρι την παλαιά Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, για να φαίνεται ότι οι δράστες ήρθαν από τα κατεχόμενα.

Συνθήματα ανεγράφησαν σε τοίχο έναντι του οδοφράγματος στον Άγιο Δομέτιο, στη συνέχεια με σπρέι έγραψαν το ίδιο σύνθημα έξω από το κτίριο της «Κόκα Κόλα» στην ίδια περιοχή. Κατευθύνθηκαν στο Μετόχι του Κύκκου και ακολούθως γέμισαν τους τοίχους του Ταχυδρομείου Προδρόμου. Μετά έφτασαν έξω από το Προεδρικό όπου σε τοίχο του πάρκου έναντι του Υπουργείου Εξωτερικών ανέγραψαν και πάλιν «Κύπρος τουρκική».

Αργότερα κατευθύνθηκαν προς την παλαιά Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας όπου έγραψαν στον τοίχο έναντι του βιβλιοπωλείου Αγρότης. Τα συνθήματα έξω από το περιτείχισμα του Προεδρικού σβήστηκαν αμέσως από εργάτες του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ενώ γίνονται εξετάσεις μέσω κλειστών κυκλωμάτων κατά πόσον καταγράφηκαν οι κινήσεις των δραστών. Σημειώνεται ότι στην πλευρά που γράφτηκαν τα συνθήματα δεν υπάρχει φρουρός (απέχει γύρω στα 50 μέτρα). Λόγω της κατάστασης δόθηκαν οδηγίες για πύκνωση των περιπολιών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αλλά και γενικά σε όλη τη Λευκωσία, επειδή είχαν προηγηθεί και παλαιότερα βανδαλισμοί και αναγραφές συνθημάτων σε μνημεία και αλλού. 
Εφ. Φιλελεύθερος/ Χρυσή Αυγή

Δείξτε υπομονή

Μ’ αρέσει να κινούμαι γρήγορα, αλλά, αν μια κατάσταση απαιτεί υπομονή, θα δείξω υπομονή.  
Η ταχύτητα εξαρτάται από τις περιστάσεις και πάντα κρατάω στο μυαλό μου τον αντικειμενικό μου στόχο. 
Αυτό από μόνο του μπορεί να λειτουργήσει ως χάπι υπομονής. 
Έχω περάσει από πέντε λεπτά έως δεκαπέντε χρόνια περιμένοντας μια συμφωνία.
 
Μια καλή τακτική για να επιταχύνετε μια συμφωνία είναι να δείξετε έλλειψη ενδιαφέροντος. Αυτό κάνει συχνά την άλλη πλευρά να αναζωπυρώσει τις προσπάθειές της για να προκαλέσει κάποιο αποτέλεσμα. 
Κάποτε ενδιαφερόμουν πάρα πολύ για μια συμφωνία, αλλά διαισθανόμουν ότι δεν ήταν καλή ιδέα να φανώ πολύ πρόθυμος σ’ αυτούς τους ανθρώπους. 
Ανέβαλλα να τους τηλεφωνήσω και έκανα ό, τι μπορούσα για να φανώ αδιάφορος. Τους είπα ότι θα έλειπα ταξίδι για δυο εβδομάδες και θα μιλούσαμε μετά την επιστροφή μου. 
Όσο «ταξίδευα», χρησιμοποίησαν αυτόν το χρόνο για να τροποποιήσουν την πρότασή τους και να μου παρουσιάσουν σχεδόν ακριβώς αυτό που ήλπιζα να πετύχω. 
Όλοι γλιτώσαμε πολύ χρόνο από διαπραγματεύσεις.
 
Μια καλή τακτική για να επιβραδύνεις μια συμφωνία είναι ο αντιπερισπασμός. Ένας τρόπος είναι να ρίχνεις υπαινιγμούς ότι κάποια πτυχή της συμφωνίας πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω ή ν’ αναφέρεις ως παραδείγματα άλλες συμφωνίες και άλλα ακίνητα. Αυτό θα τους στρέψει σε άλλη κατεύθυνση που καταναλώνει το χρόνο και την προσοχή τους. Εκείνοι θα βρίσκονται σε άλλη τροχιά, ενώ εσείς θα είστε πάντα στο στόχο σας.
 
Μια φορά, ήμουν στη μέση μιας διαπραγμάτευσης που έδειχνε να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ξεφεύγοντας απ’ τον έλεγχό μου.  
Ξαφνικά ρώτησα την άλλη πλευρά αν ήξερε την ιστορία μιας συγκεκριμένης κατασκευής, δίνοντας την εντύπωση ότι αυτή η γνώση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. 
Υπέθεσαν ότι εκείνη η κατασκευή μπορεί να είχε σχέση μ’ αυτό που προσπαθούσαμε να πετύχουμε μαζί και έκαναν λίγο πίσω, διέθεσαν κάποιο χρόνο για να ερευνήσουν το θέμα και μου έδωσαν τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων και αρκετό χρόνο για να εκτιμήσω την κατάσταση με την ησυχία μου. Πήρα το πάνω χέρι.
 capital
 

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

O A. Σαμαρας δηλώνει ανυποχώρητος στην τυφλή βία


«Η μετατροπή του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου σε "επέτειο καταστροφών" είναι προσβολή στη μνήμη του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του 16χρονου μαθητή. 
«Σήμερα οφείλουμε να σκύψουμε με σεβασμό στη μνήμη του και με ειλικρινή διάθεση να δούμε τις δικές μας ευθύνες, ως κοινωνία κι ως οργανωμένη Πολιτεία», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε: 
«Η εκμετάλλευση αυτού του τραγικού γεγονότος είναι αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη».
«Οφείλουμε να προστατέψουμε την κοινωνία από όσους εξαπολύουν τυφλή βία εναντίον της και σε αυτό πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι», συμπλήρωσε και παρατήρησε: «Η βία εξαχρειώνει και υπονομεύει τη Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε». «Και σε αυτό πρέπει να είμαστε αταλάντευτοι», είπε.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε επίσης ότι «η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα τυφλής βίας φέρνει, σίγουρα, νέα θύματα. Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
«Χρειάζεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ευρύτερα η Ελληνική Κοινωνία να δείξουμε θάρρος, σύνεση και ευθύνη. Το οφείλουμε στα παιδιά μας πάνω απ' όλα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πείτε, επιτέλους, την αλήθεια!

Η χώρα βρέθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο στο επίκεντρο σφοδρών κερδοσκοπικών επιθέσεων από ύποπτα κέντρα του εξωτερικού, σε συνεργασία με τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Αλλά, οι ημέτερες δυνάμεις υπερασπίστηκαν τα πάτρια εδάφη μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους και το έτσι το κακό απετράπη. Άρες μάρες κουκουνάρες! 

Μιλώντας κανείς για κερδοσκοπικές επιθέσεις είναι σαν να κοιτά το δάκτυλο που δείχνει το φεγγάρι και να πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει ζωή στον Άρη

Η εύκολη λύση των κερδοσκοπικών επιθέσεων μπορεί να δημιουργεί άλλοθι για πιθανές αστοχίες, αλλά αποτελεί  λαθεμένη πολιτική επιλογή. 

Το να πουλάνε οι επενδυτές ελληνικά ομόλογα, όταν φοβούνται για τα χρήματά τους, είναι μία δικαιολογημένη επενδυτική πράξη και όχι κάποιο έγκλημα. 

Με το να αντιμετωπίζουμε τους πωλητές ως εγκληματίες δεν κάνουμε κάτι περισσότερο από το να δείχνουμε τον πανικό μας. 

Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με σκληρή εργασία και όχι με αφορισμούς. Το κυνήγι μαγισσών δεν βοηθάει την χώρα

Το αντίθετο, δημιουργεί την αίσθηση στο λαό ότι όλα καλώς τα κάνουμε και ότι για τα όποια προβλήματά μας φταίνε κάποιες αόρατες  και σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτες. 

Το ταξίδι του κ. Παπαδήμου την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα δεν ήταν τυχαίο. 

Το αποτέλεσμα το είδαμε στις επόμενες ημέρες. 
Η συνέχεια, πάντως, θα είναι δύσκολη και καλό είναι να μην αναλωθούμε στους πανηγυρισμούς.  
Αναλάβαμε δεσμεύσεις και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. 
Δεν είναι κακό να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις. 
Πρέπει, επιτέλους, να μάθουν όλοι την αλήθεια. 
Το φωνάζουμε από τον περασμένο Ιούνιο. 
Τότε ξεσηκώναμε την αντίδραση των φίλων της Νέας Δημοκρατίας, που πίστευαν ότι κάναμε «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση. 
Τώρα η κριτική αυτή ενοχλεί τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Αλλά η πραγματική κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας  και η πορεία της χώρας μας αφορά όλους και είναι πάνω από κόμματα. 

Δεν χρειάζεται να εναλλάσσεται ο  πανικός με τον ενθουσιασμό. Την προηγούμενη εβδομάδα έφταιγαν οι «άθλιοι κερδοσκόποι», σήμερα ανοίγουμε σαμπάνιες που κερδίσαμε χρόνο από τις Βρυξέλλες. 

Η συνεχής  εναλλαγή ζεστού και κρύου ντους είναι θεραπευτική μέθοδος και όχι  φυσιολογική συμπεριφορά σκεπτόμενων ανθρώπων. 

Θανάσης Μαυρίδης
 

Τώρα το κατάλαβε;

Για διασυρμό του ΠαΣοΚ με αφορμή όσα απίστευτα και όμως σοσιαλιστικά συμβαίνουν με τις επιλογές Γενικών Γραμματέων, έκανε λόγο ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. 
Η συνείδηση του σοσιαλισμού, και ιστορικός συγκεντρωσιάρχης του μεγάλου Ανδρέα. 
Περιμένουμε περισσότερα από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλου. Ο διασυρμός του ΠαΣοΚ ξεκίνησε καιρό πριν. 
Τώρα απλώς διογκώνεται. 

To ΠαΣοΚ έκανε Copy paste το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ

Η νομοθετική πρωτοβουλία για τις ΑΠΕ την οποία παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος είναι αυτούσιο το σχέδιο νόμου που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης, υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης
«Χθες η αρμόδια υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο που παραδώσαμε χωρίς να αναφερθεί καν στο ότι το παρέλαβε από εμάς», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε
«Αντίθετα, το παρουσίασε αυτούσιο ως έργο του ΠΑΣΟΚ».
«Κι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει πολιτικό πολιτισμό ξεκαθαρίζοντας πώς έχουν τα πράγματα, όφειλε να το πράξει προς τους ανθρώπους που εργάστηκαν επί ενάμισι χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι η μόνη αλλαγή που έγινε από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο «για επικοινωνιακούς λόγους» είναι το πρώτο άρθρο: «Μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους το πρώτο άρθρο: Αλλάζει ο εθνικός στόχος: Από 18% που καθορίζει η ΕΕ ως διείσδυση ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2020, το ΠΑΣΟΚ το αυξάνει σε 20% διείσδυση», είπε.
«Εξόχως επικοινωνιακό, αφού για κάθε κράτος μέλος υπάρχει προκαθορισμένος στόχος για το 2020 και το ΠΑΣΟΚ πρωτοτυπεί στην Ε.Ε. ανεβάζοντας τον ελληνικό.
«Ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να πει μια λέξη για τη σκληρή δουλειά μας, δεν πειράζει», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε: 
«Μας φτάνει ότι την αποδέχεται δημοσιεύοντας το νομοσχέδιο αυτούσιο». 

Ο Αντώνης Σαμαράς " Υπουργοποιεί " τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο κ. Σαμαράς του αναθέτει τον τομέα του Περιβάλλοντος και τον  κάνει "σκιώδη υπουργό" ΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας!αράς τον κάνει "σκιώδη υπουργό" και του αναθέτει τα θέματα ΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας!.

Σας είχαμε γράψει πριν από μέρες  ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να δώσει κομματικό ρόλο  στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα της παράταξης και στην απόρριψη των αποκλεισμών που του εισηγήθηκαν κάποιοι θερμοκέφαλοι (διαβάστε εδώ).
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται τώρα καθώς ο Α. Σαμαράς εξουσιοδότησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον εκπροσωπήσει στο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα για την κλιματική αλλαγή ενώ όπως λένε οι συνεργάτες του και γράφουν τώρα πια στα ρεπορτάζ και οι εφημερίδες:
"μιλάει με εκτίμηση για τον βουλευτή της Β' Αθήνας και αναμένεται να τον αξιοποιήσει σε κρίσιμο πολιτικό πόστο, όπως η θέση του επικεφαλής σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και δημοσίων έργων στα οποία δίνει μεγάλη βάση γιατί οδηγούν σε πολιτικές του μέλλοντος ενώ υπάρχει απέναντι και η κυβέρνηση Παπανδρέου που δίνει έμφαση σ' αυτά τα θέματα"...
 

Τώρα τρέχει να τα μαζέψει...ο κ. Παπανδρέου στο CNN: "Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας" μας λέει!

Του Στάθη Σαραφόπουλου

Όλοι  είδαμε και  ακούσαμε πριν λίγες μέρες, τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, να λέει στους Υπουργούς του ότι η Ελληνική οικονομία είναι στα πρόθυρα της "πτώχευσης"!
Ξαφνιασθήκαμε πραγματικά!
Ο Πρωθυπουργός της χώρας να λέει επίσημα και στις κάμερες ότι η οικονομία της χώρας του ...χρεοκοπεί!
Δεν είχε αντίληψη για τους αντικτύπους που θ' ακολουθούσαν για όλα όσα έλεγε;

Γιατί τα είπε...είναι τόσο επιπόλαιος, αναρωτηθήκαμε!
Χρειάζεται άλλοθι σκεφθήκαμε, γιατί πριν δύο μήνες έλεγε στον Ελληνικό Λαό, "λεφτά υπάρχουν"και τώρα θα "θερίσει θύελλες!
Αυτόματα η ελληνική οικονομία δέχθηκε επιθέσεις από παντού!
Τρομοκρατήθηκαν οι πάντες και κυρίως οι Δανειστές του Ελληνικού Δημοσίου, τα επιτόκια δανεισμού...άρχισαν να τρέχουν!
Η κατάσταση των τελευταίων ημερών ήταν πρωτοφανής και ανεξέλεγκτη!
Η ζημιά είχε γίνει!

Ανεξάρτητοι μελετητές διαπίστωσαν ότι ήταν όλα ψέματα!
Διεθνείς οίκοι, από χθες, άρχισαν να λένε τώρα, ότι η Ελληνική Οικονομία θα έχει ανάπτυξη θετική για το 2010, διαβάστε εδώ !

Και τώρα τρέχει ο κ. Παπανδρέου και δεν προλαβαίνει! 
Την ζημιά την έκανε, καθώς επίσης και το έργο του δυσκολότερο!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, "Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας", επεσήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μέρος της οποίας προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ΕΕ στηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησής του για ανάκαμψη της οικονομίας και υιοθέτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης. 
Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι δεν είναι δίκαιο να συνδέει κάποιος το Ντουμπάι με την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι μέλος της ευρωζώνης ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος.
Χαρακτήρισε μάλιστα σε αυτό το σημείο ρεαλιστικό το στοίχημα του προϋπολογισμού του 2010 για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ
Προανήγγειλε δε τη λήψη γενναίων μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ σε σχετική ερώτηση για τις εσωκομματικές αντιδράσεις που πυροδότησε η απόφαση του οικονομικού επιτελείου για πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και απολαμβάνει άνετη κοινοβουλευτική και ευρεία λαϊκή υποστήριξη.
Η ζημιά όμως έγινε κύριε πρόεδρε καθώς επίσης και το έργο σας δυσκολότερο!
Στα σοβαρά θέματα απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα, δεν είναι όλα..."πράσινη ανάπτυξη"!





Θετική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2010.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένει για την επόμενη χρονιά η Merrill Lynch, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η οικονομία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των δαπανών και τη συρρίκνωση του Δημόσιου τομέα. 
Ο οικονομικός... αναλυτής της Merrill Lynch για την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, Μπιλ Ο’Νιλ, παρουσίασε τις προβλέψεις του Οίκου για το 2010, λέγοντας ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας παραμένει ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις του Oίκου μιλούν για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το 2010 και 2,8% το 2011. 
Παράλληλα, τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας όσον αφορά στη χρηματοδότησή του.
Fimotro

Η Αθήνα υπέρ της Αγκυρας

Tου Αθανασιου Ελλις

Σημαντικοί σύμμαχοι και εταίροι ζητούν από την Ελλάδα να μη θέσει εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε. την επόμενη εβδομάδα.  

Και αυτό, παρά την εμμονή της Αγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος-μέλος της Ε. Ε., και να μην ανοίγει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, κάτι που είναι υποχρεωμένη να πράξει στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης με την Ε.Ε.

Με αφορμή τις «παροτρύνσεις» αυτές, είναι χρήσιμο να επισημάνει κανείς τόσο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται όσο και στην πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας, ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που ειλικρινά επιθυμεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία. 

Εχει στρατηγικό συμφέρον να υποστηρίξει την προσέγγιση και, τελικά, την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία για δικούς τους λόγους δεν μπορούν να διανοηθούν την Τουρκία ως μέρος της ενωμένης Ευρώπης, η Ελλάδα προτιμά να συνορεύει με μια Τουρκία η οποία θα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν θα προκαλεί και δεν θα την απειλεί.
Δεν πρόκειται για κάποιο παροδικό επικοινωνιακό τρικ. 
Εχει η ίδια να κερδίσει από αυτήν την προοπτική. 
Γι’ αυτό, άλλωστε, τη θέση αυτή υιοθέτησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, τόσο του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή όσο και η σημερινή.

Η απόφαση των κυβερνήσεων αυτών αρχικά να στηρίξουν την Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία, στη συνέχεια να συναινέσουν στην απόδοση στη γείτονα καθεστώτος υποψήφιας χώρας και τελικά να συμφωνήσουν με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποτελεί ξεκάθαρη επιβεβαίωση της διακομματικής συνέπειας και της διαχρονικής συνέχειας που διέπει τη στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα μάλιστα ο σημερινός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην πορεία της πολιτικής του σταδιοδρομίας έχει αποδείξει το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αυτό το γνωρίζουν οι πολιτικοί ηγέτες και ο λαός της γειτονικής χώρας. 

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν εξέπληξε η απόφασή του να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν τρεις μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός.

Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί ειλικρινά να ανταποκριθεί θετικά στην «επίθεση φιλίας» του κ. Ερντογάν, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτή δεν είναι μια απόπειρα εντυπωσιασμού που αποσκοπεί στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να καλωσορίσει μια επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του στην Αθήνα στο εγγύς μέλλον, όπως φέρεται να έχει προτείνει ο τελευταίος, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι καλά προετοιμασμένη και με προσεκτικά συμφωνημένη ατζέντα ώστε να αποφέρει αποτελέσματα. Είναι σαφές ότι θα ήταν μάλλον άτοπο να είχε πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε. στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόπειρα δημιουργίας μιας προς στιγμήν θετικής εικόνας για την Τουρκία λίγο πριν από την αξιολόγησή της, και όχι ως μια ειλικρινής προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Με την κατάλληλη προεργασία μια επίσημη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου έτους θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες εκείνη την περίοδο θα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και η εξέλιξή τους θα επηρεάσει τη στάση της Αθήνας, όπως φυσικά και της Λευκωσίας, σε σχέση με τη συνέχιση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. 

City Press