Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Κηδεύτηκε η Αλίκη Καραμανλή

Σε νεκροταφείο της Ραφήνας κηδεύτηκε σήμερα η μητέρα του Κώστα Καραμανλή, Αλίκη.

Η κα Καραμανλή, η οποία νοσηλευόταν με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» από τις 5 Οκτωβρίου, απεβίωσε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ηλικία 90 ετών.





Επιθυμία της οικογένειας ήταν, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ" ή στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο - Πτωχοκομείο.

Στην κηδεία παρέστησαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου καθώς και οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Εκ μέρους της κυβέρνησης στην κηδεία παρέστη ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Τώρα ο Παπανδρέου ζητά συναίνεση!


Μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν αυτός που έλεγε «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ».

Τώρα θα κάμει λέει καταγραφή.
Έτσι λέει την απογραφή για την οποία είχαν βγει στα κεραμίδια όταν εξελέγη το 2004 η Νέα δημοκρατία.
Σημειωτέον η απογραφή ήταν προεκλογική δέσμευση του Καραμανλή, αντιθέτως η σημερινή απογραφή βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πασόκ.
Μάλιστα είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσουν σε μεθόδους Νέας Δημοκρατίας.
Αυτοί τώρα προχωρούν σε πλήρη για να δημοσιοποιήσουν λέει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας.
Είδαμε τη δημοσιοποίηση που έκαναν στην Κομισιόν.
Φούσκωσαν το έλλειμμα και τώρα μας κυνηγάνε υποβαθμίσεις και υψηλά επιτόκια διπλάσια από αυτά που ίσχυαν πριν από λίγους μήνες.
Όταν έσκουζαν για τις ανακοινώσεις των διεθνών οίκων τα γιουσουφάκια και οι γονατισμένοι δημοσιογράφοι της διαπλοκής.
Και δε μας έφτανε αυτό θέλει και διάλογο για ευρύτερη δυνατή συναίνεση και ως εκ τούτου προγραμματίζονται συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να προχωρήσουν άμεσα σε γενναίες αποφάσεις.
Αυτά που έλεγε ο Καραμανλής προεκλογικά τώρα θα τα κάμει ο πρόεδρος Γιώργος (πρώην Γιωργάκης) και τα κανάλια δε βγάζουν άχνα!

Χθες μάλιστα προανήγγειλε ανατροπές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά και τα κανάλια έχουν πέσει σε χειμέρια νάρκη αδιαφορίας.

Ο κ. Σαμαράς αντί κριτικής πρέπει να κάνει αυτοκριτική.


"Είναι αυτός που ανέτρεψε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επανέφερε στην εξουσία το Πασόκ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι αυτός που διατήρησε στην εξουσία το Πασόκ του Ανδρέα Παπανδρέου τον περασμένο Μάρτιο, κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο προ ημερών υποκριτικά και ανεύθυνα κάλεσε να παραιτηθεί για να μείνει η χώρα και χωρίς Πρωθυπουργό και χωρίς Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Είναι αυτός που συστηματικά συνεργάστηκε με το Πασόκ σε σειρά νομοθετημάτων.

Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης τολμά να επικρίνει τη Νέα Δημοκρατία γιατί με τη θεσμική πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας την οποία και ο ίδιος ψήφισε συσπείρωσε δήθεν το Πασόκ.

Ο κ. Σαμαράς είναι προφανές ότι έχοντας χάσει προ πολλού τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του, χάνει τώρα αργά αλλά σταθερά κάθε επαφή με την πραγματικότητα αν βλέπει το Πασόκ συσπειρωμένο."

"Προφητικές" δηλώσεις Δημήτρη Σιούφα στις 12/01/1996 !!!

 exastal

Ολική ανατροπή σε έξι εβδομάδες

Σε έξι μόλις εβδομάδες «ξεφούσκωσε» η κυβέρνηση Παπανδρέου καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής και του Σκάι, το 55% των ερωτηθέντων δηλώνουν απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι έναντι 40% που έχουν θετική άποψη.

Μόλις τον περασμένο μήνα το «Βαρόμετρο» έδειχνε ότι ο Παπανδρέου απολάμβανε της πλήρους και συντριπτικής αποδοχής του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 80%!

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που έφυγαν από τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές, διαπιστώνουν με θλίψη ότι από τη μια μεριά η κυβέρνηση των έξι εβδομάδων έχει αρχίσει να πνέει τα λοίσθια και από την άλλη να διεκδικούν την ηγεσία της παράταξης πολιτικοί που τη «γκρέμισαν» από την εξουσία το 1993 και έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν στα χρόνια που ακολούθησαν, ώστε να μην επανέλθει σε αυτήν.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σαμαράς την περασμένη εβδομάδα στο Alter δήλωνε πως η Ν.Δ. δεν μπορεί να σκέφτεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών, όταν όπως αποδεικνύεται τώρα, οι πολίτες όχι μόνο έχουν αρχίσει να το σκέφτονται αλλά και να το δείχνουν μέσω των δημοσκοπήσεων.
Πολιτική αφέλεια ή μήπως κάτι άλλο, πολύ πιο υπόγειο και επιζήμιο για τη φιλελεύθερη παράταξη;
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαμαράς ... πέφτει έξω και τείνει χείρα βοηθείας στο ΠΑΣΟΚ.

Το είχε κάνει και το 1995 προτείνοντας τον Στεφανόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν ο Έβερτ προηγούνταν με 5 μονάδες στα γκάλοπ. Το έκανε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996, όταν η ΠΟΛΑΝ πήρε 2.92% και η Ν.Δ. έχασε με διαφορά 3.2% από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.
Το συνέχισε και στις εκλογές του 2000 όταν δεν στήριξε επίσημα τον Καραμανλή.

Ελάχιστοι θα θυμούνται τότε, ότι ουδέποτε ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν Ν.Δ., αντίθετα τον Αύγουστο του 2000, λίγους μήνες μετά τις εκλογές τις οποίες ο Καραμανλής είχε χάσει για 70.000 ψήφους, ο Σκανδαλίδης του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την προσχώρηση 200 στελεχών της «Άνοιξης» στο κόμμα του.

Οι πολίτες σήμερα λένε ΟΧΙ στο ΠΑΣΟΚ κι ο Σαμαράς που αυτοπροβάλλεται ότι έχει το ψυχολογικό πλεονέκτημα στην κούρσα της διαδοχής της Ν.Δ., αρνείται και δεν θέλει να τους αφουγκραστεί.

Για γέλια ή για κλάματα…;

Μετά τις πρώτες σαράντα ημέρες διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ εύλογα αναρωτιούνται οι πολίτες εάν θα πρέπει να γελάνε ή να κλαίνε.
Τι άλλο να αναρωτιούνται όταν οι οποιεσδήποτε προεκλογικές εξαγγελίες ανατρέπονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Προχθές ο κ. Γ. Παπανδρέου βγαίνοντας από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ...υπερηφάνως ότι: «Δίνουμε μάχη για την ανόρθωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς»…..
Μία ώρα αργότερα οι Βρυξέλλες ανακοίνωναν την υπαγωγή της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης κλιμακώνοντας τις πιέσεις τους για δημοσιονομική προσαρμογή!..

Το ΠαΣοΚ βλέπετε τα ...παραφούσκωσε (πράγμα που σας είχα προειδοποιήσει εξ αρχής) στην προσπάθειά του να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια , αγνοώντας ότι καταρρακώνει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς.

Προεκλογικά βέβαια ο κ.Γ.Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται επ` ουδενί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της... επάρατης ΝΔ και της απογραφής του κ. Αλογοσκούφη !
Εάν θέλουμε μάλιστα να είμαστε δίκαιοι η απογραφή Αλογοσκούφη είχε κάποιους πυλώνες λογικής επάνω στους οποίους εδράζετο. Αυτή η καταγραφή- του μετέχοντος στα ΔΣ του ΟΤΕ όταν η SIEMENS …έκανε πάρτι-κ. Παπακωνσταντίνου στερείται οποιασδήποτε λογικής.

Είναι σαν να πυροβολεί τα ίδια τα πόδια του! Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο διεθνώς, η κυβέρνηση υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας καθαρά για μικροκομματικούς σκοπούς, προκειμένου από την μία να κατηγορήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και από την άλλη να έχει την ...ευχέρεια την επόμενη χρονιά να παρουσιάσει οικονομικούς δείκτες που θα φανερώνουν ,με την μείωση τους, το ...μεγαλοπρεπές έργο της κυβέρνησης.

Συγχρόνως όμως αυτή η υποβάθμιση θα δυσκόλεψε το έργο της ίδιας της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ αφού θα οδηγήσει σε αυξημένο κόστος δανεισμού και για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις. Και εν μέσω κρίσης αυτό είναι ….αυτοκτονικός ιδεασμός !

Είναι τελείως αντιφατικό να δηλώνεις :«Δίνουμε μάχη για την ανόρθωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς» και την ίδια στιγμή να δίνεις μάχη προκειμένου να πείσεις τις Βρυξέλλες-που θυμούνται την δημιουργική λογιστική του κ. Σημίτη και...κάτι παθαίνουν- ότι ….η Ελλάδα είναι ψεύτρα και αναξιόπιστη …!!!

Είναι τελείως αντιφατικό προεκλογικά με κομπορρημοσύνη να δηλώνεις: « Εμείς ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε με την ΕΕ» και μετεκλογικά ο κ. Παπακωνσταντίνου σαν βρεγμένη γάτα να τους παρακαλά να …μην βαράνε πολύ και να δηλώνει ότι θα ήθελε να ανοίξει η γη να τον καταπιεί ….!!!

Είναι τελείως αντιφατικό από την μια προεκλογικά να λες: «Λεφτά υπάρχουν» και μετεκλογικά να ισχυρίζεσαι ότι …«είμαστε στο χείλος της χρεοκοπίας»…!!!

Είναι τελείως αντιφατικό να δηλώνεις έλλειμμα 12.5% από την δεύτερη ημέρα που ανέλαβες την εξουσία ,(χωρίς να γνωρίζεις καν τους οικονομικούς δείκτες, αφού ήταν αδύνατο σε αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με την κρατική μηχανή σε ...αδράνεια λόγω των αλλαγών στα υπουργεία) και από την άλλη να διορίζεις μετά δεκαπέντε ημέρες ....ανεξάρτητη αρχή προκειμένου να διαπιστώσει ...πόσο είναι το έλλειμμα…!!!

Αφήστε που η αντίφαση ....διορισμένη - ανεξάρτητη αρχή ...βγάζει μάτια!!!! Πόσο μάλιστα όταν αυτή ( η …διορισμένη-ανεξάρτητη ντε!) αποτελείται από φίλα προσκείμενους και κομματικά στελέχη) .

Έχουν άδικο λοιπόν οι πολίτες που δεν ξέρουν αν θα πρέπει να γελάνε ή ...να κλαίνε;

 

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο!

Η περίοδος που διανύουμε (ως τον Δεκέμβριο) είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τα θέματα υψηλής προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

Σε οποιαδήποτε δυτική χώρα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτικών, διπλωματών αλλά και των πολιτών, θα ήταν η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του τόπου.

Όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ζητούσε συναίνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές ήταν ξεκάθαρος και δεν ζητούσε λευκή επιταγή. Καλούσε τους αρχηγούς των κομμάτων, τους εξηγούσε την διαμορφωθείσα κατάσταση και διαβουλευόταν με αμεσότητα και ειλικρίνεια. Αυτά είναι ιστορικά δεδομένα που κανένα μηχανουργείο προπαγάνδας δεν μπορεί να αλλοιώσει.

Σήμερα ευρισκόμενοι προ εξελίξεων που μπορεί να επηρεάσουν τόσο την εξωτερική μας πολιτική , όσο και το μέλλον των πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες, θα περίμενε κανείς να έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα εργαστήρια ζύμωσης και παραγωγής της εξωτερικής μας πολιτικής.

Θα περίμενε η επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να είναι σε πλήρη λειτουργία και να ενημερώνονται διαρκώς για τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επί των εθνικών θεμάτων.

Αντίθετα με όλα αυτά που επιτάσσει η Δημοκρατία, το Εθνικό συμφέρον του τόπου και κατ` επέκταση των πολιτών, αλλά και η κοινή λογική, βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο φαινόμενο τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική να τις πληροφορούνται οι αρχηγοί των κομμάτων από τον τύπο και για να ακριβολογούμε από τον ...τουρκικό τύπο!!!

Από αυτόν πληροφορήθηκαν την επιστολή Ερντογάν και τις νέες πρωτοβουλίες ελληνοτουρκικής προσέγγισης στις οποίες ...προχωράει η Άγκυρα εν όψει Δεκεμβρίου. Μία μόλις ημέρα αφού δημοσιοποιήθηκε η επιστολή Ερντογάν στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγίς πρότεινε τη σύσταση Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών.

Για όλα αυτά, το υπουργείο εξωτερικών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τηρούν ...σιγή ασυρμάτου. Κάποιοι πιθανώς έχουν παρεξηγήσει τι σημαίνει Δημοκρατία και δημοκρατικοί θεσμοί. Είναι ανεπίτρεπτο να μην πληροφορούνται οι πολιτικοί αρχηγοί τις εξελίξεις των Εθνικών μας θεμάτων από τα αρμόδια χείλη και να ....επαφίενται στις δημοσιεύσεις του τουρκικού τύπου.

Τι λέει (πραγματικά) η επιστολή; Γιατί κρατιέται μυστική ακόμα και από τους αρχηγούς των κομμάτων; Αυτή είναι η διαφάνεια περί όσων μας αφορούν όλους;

Αυτό που έχει αποκαλυφθεί από τον τουρκικό τύπο είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητά από την Ελλάδα (ή προτείνει) ένα διάλογο για σειρά θεμάτων, που αφορούν σε όλο το φάσμα των θεμάτων που η Τουρκία ….κρίνει ότι πρέπει να συζητηθούν… διμερώς.

Σε αυτό περιλαμβάνει το Κυπριακό, Αιγαίο, θέματα μειονοτήτων κ.α. Προκύπτει λοιπόν ένα εύλογο και πολύ σημαντικό ερώτημα: Υπάρχει πρόθεση από ελληνικής πλευράς για έναν τέτοιο διάλογο; Υπάρχει πρόθεση ή σκέψη να συζητηθούν διμερώς και επισήμως θέματα μειονοτήτων με την Τουρκία; Υπάρχει σκέψη να συζητηθούν θέματα Αιγαίου σε αυτό το διάλογο; Υπάρχει σκέψη , πιθανότητα ή ενδεχόμενο να συζητηθούν θέματα ....«γκρίζων ζωνών»;

Πέραν του γεγονότος ότι ένας τέτοιος διμερής ελληνο-τουρκικός διάλογος θα στείλει στο κάλαθο των αχρήστων την μέχρι σήμερα στρατηγική μας που έλεγε ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα έχουν γίνει ευρω-τουρκικά, μέσω των κειμένων και των αποφάσεων της ΕΕ ( που με κόπο είχε κατορθώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ), αυτομάτως δημιουργείται και ένα τεράστιο θέμα που έχει σχέση με το ριζικό σύστημα της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας θεμάτων.

ΚΑΜΙΑ ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συζητήσει , να ενεργήσει κατά βούληση και εν κρυπτώ από τους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων .Για αυτό υπάρχει θεσμοθετημένο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΣΕΠ).

Στον κ. Γ. Παπανδρέου λοιπόν, θα θυμίσω μια ρήση του Γάλλου Φιλόσοφου Jean-Paul Sartre που μέσα σε μια αράδα κρύβει ΟΛΗ την λογική στην συσσωμάτωση ενός κράτους: « Ο κηπουρός μπορεί ν' αποφασίζει τι είναι καλό για το καρότο, όμως κανένας δεν μπορεί ν' αποφασίζει τι είναι καλό για τον άλλον».Ειδικά για τα Εθνικά θέματα κ. Γ.Παπανδρέου !

Σύγκληση λοιπόν έγκαιρα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με σκοπό να οικοδομηθεί μια ευρύτερη και ισχυρότερη εθνική συναίνεση εν ενόψει του Δεκεμβρίου !

 

Επικίνδυνα παιχνίδια με την παιδεία!

Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της περίφημης... ανοιχτής και διαφανούς (?) αξιολόγησης της κυβέρνησης για την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, ως γνωστόν έχει καταντήσει... ανέκδοτο.

Εχθές μάλιστα το είδα να μεταφέρεται και στα T-shirt ! «Έστειλα και εγώ βιογραφικό» έγραφε το ένα T-shirt , ενώ το άλλο ήταν πιο καυστικό και ακροβατούσε ως παιχνίδι με λέξεις ...πολλαπλών σημασιών …. «Με βιο-Γράψανε» !

Πέραν όμως της χιουμοριστικής πλευράς του θέματος θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά σε ένα πρόσωπο εκ των έξι (δύο ειδικών και τέσσερα γενικών γραμματέων) που ανακοινώθηκαν προχθές.
Πρόκειται για την κυρία Θάλεια Δραγώνα η οποία τοποθετήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων (στο υπουργείο Παιδείας).

Η κ.Θ. Δραγώνα -πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ με το ψηφοδέλτιο επικρατείας ,σύμβουλος σήμερα του κ. Γ. Παπανδρέου σχετικά με τη μετανάστευση - είναι και καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών . Κατέχει μάλιστα το εξής ....προνόμιο. Είναι Πανεπιστημιακή καθηγήτρια χωρίς να έχει βασικό τίτλο σπουδών (πτυχίο)!!!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Το μόνο που διαθέτει (όπως αναφέρουν και παλαιότερα δημοσιεύματα) είναι κάποιο πτυχίο του Κολεγίου Deree, ενός παραρτήματος αμερικανικού πανεπιστημίου που λειτουργούσε στην εδώ… αμερικανική βάση ….πριν κλείσει !!!

Για να ξεπεραστεί το ....πρόβλημα (sic!) και να αναγνωριστεί το διδακτορικό της σε κάποιο ίδρυμα του εξωτερικού , το ΔΙΚΑΤΣΑ είχε καταφύγει στην... διασταλτική ερμηνεία!
Η ίδια «μεθόδευση»(αυτό που ο απλός πολίτης ονομάζει νομιμοποιημένη κομπίνα), της… διασταλτικής ερμηνείας δηλαδή, χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να εκλεγεί καθηγήτρια και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μια και δεν διαθέτει βασικό τίτλο σπουδών!

Όλα αυτά τα… γραφειοκρατικά εμπόδια που έφραζαν τον δρόμο στην κυρία Θάλεια Δραγώνα τα ήξερε ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου, ο οποίος ως γνωστόν έχει θητεύσει στο υπουργείο Παιδείας.
Αποκαλυπτικό ήταν παλαιότερο σχετικό «παραπολιτικό» που είχε ένθετο του "Βήματος":« Ο πρόεδρος είχε ανέκαθεν σε μεγάλη εκτίμηση τη Θάλεια. Στο υπουργείο Παιδείας θυμούνται ακόμη πως ξεπεράστηκαν κάποια ....γραφειοκρατικά εμπόδια για να ανοίξει ο δρόμος της προς μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα».

Αυτόματα το ερώτημα που προβάλλει και ζητάει απάντηση είναι ποια ήταν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετώπιζε η κυρία Θάλεια και πώς ξεπεράστηκαν; Έχουν σχέση με την ... διασταλτική ερμηνεία ;

Κι ένα δεύτερο ερώτημα; Τι θυμούνται στο υπουργείο Παιδείας; Έχει σχέση με τις απόψεις της κ. Δραγώνα περί εθνοκεντρισμού , πολυπολιτισμικότητας, εθνικής ταυτότητας κλπ;

Η κυρία Δραγώνα βλέπετε είναι «μέλος» της ομάδας των καθηγητών όπως π.χ. η κα Ρεπούση, Φραγκουδάκη, Α. Λιάκος, και ...Σια , που με την σεχταριστική μεταπρατική επιστήμη τους (?) επιδιώκουν σήμερα να μας πείσουν ότι το νέο κράτος του 1830 δημιούργησε εκ του μηδενός το ....ελληνικό έθνος!!!

Η ύπαρξη τέτοιων «ομάδων» αποτελεί μνημείο των μεθόδων αποσάθρωσης της εθνικής αρχής, όπως αυτές υπό τον όρο «soft power» των ΗΠΑ περιγράφονται διεξοδικά από τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο.

Το βιβλίο της κυρίας Δραγώνα που έχει τίτλο «Τι είν΄ η Πατρίδα μας;» και υπότιτλο «Ο Εθνοκεντρισμός στην Εκπαίδευση»,προδίδει τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε: Θέλει να πείσει τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στην στοιχειώδη και στην μέση εκπαίδευση ότι ο Εθνοκεντρισμός (το να επιμένουμε δηλαδή πως είμαστε Έλληνες και να υπερηφανευόμαστε γι΄ αυτό) ισοδυναμεί με ...Ρατσισμό! (κάποια στιγμή θα κάνω αναλυτική αναφορά σ` αυτό το βιβλίο ,όπως και στα υπόλοιπα συγγράμματα της κ. Δραγώνα για να ....καταλάβετε πολλά! ....Πάρα πολλά!).

Προς το παρόν ας αναλογιστούμε πόσο δίκιο ή άδικο είχε ο Ίων Δραγούμης όταν παρατηρούσε («Όσοι Ζωντανοί»σελ. 100) ότι «οι αρχηγοί του έθνους είναι πολλές φορές οι μεγαλύτεροι μισέλληνες και εχθροί του» !!


Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

«Αρχηγέ - αρχηγέ εσύ δεν έφυγες ποτέ».


ntora.jpg«Αρχηγέ - αρχηγέ εσύ δεν έφυγες ποτέ». 
Το σύνθημα αυτό κυριάρχησε στην συγκέντρωση της Ντόρας Μπακογιάννη στα Χανιά.  
«Όντως δεν έφυγα ποτέ» απάντησε η υποψήφια αρχηγός στους συγκεντρωμένους φίλους τους, φωτογραφίζοντας ευθέως προς την πλευρά των πρώην προέδρων της «Πολιτικής Άνοιξης» και του «ΚΕΠ» Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Από κει και πέρα η Ντόρα προκάλεσε τους δύο να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της Ν.Δ.
Η Μπακογιάννη απάντησε και σε όσους υποστήριξαν ότι από το Περιστέρι εξαπέλυσε επίθεση προς τους Σαμαρά και Αβραμόπουλο.
«Επίθεση έκανα όταν είπα ότι δεν έλειψα από καμία μάχη;
Επίθεση είναι όταν λέω ότι δεν υπέστειλα ποτέ την κομματική σημαία;

Επίθεση είναι όταν λέω ότι δεν κατέθεσα την κομματική μου ταυτότητα, γιατί για μένα η ταυτότητα του νεοδημοκράτη είναι τίτλος τιμής;»
Η Ντόρα κάλεσε τους Κρητικούς να πάνε να ψηφίσουν μαζικά στις 29 Νοεμβρίου.
Την  ομιλία της Μπακογιάννη παρακολούθησαν οι βουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο δήμαρχος και ο νομάρχης Χανίων.

Το " μπλοκάκι " του Γιώργου.

Ο Κος Πρωθυπουργός, ως “αμερικανοτραφής” λειτουργεί-δουλεύει & σκέπτεται με τις αμερικανικές και όχι μόνο πρακτικές “project management’. 
Αυτό δεν είναι και τόσο κακό. 
Το κακό είναι , ότι αυτά που κάνει δεν τα έχει σχεδιάσει- μετρήσει -υπολογίσει η δεν γνωρίζει πως να τα κάνει.
Έχει λοιπόν καταρτίσει μια λίστα θεμάτων (tasks) στο μπλοκάκι του & καθημερινά σβήνει ένα-ένα τα θέματα (done), θεωρώντας πως υλοποιήθηκαν.

Για παράδειγμα, είχε πει προεκλογικά θα φέρω τον Ασεμπιγιο και τον έφερε, έτσι έσβησε την εκκρεμότητα (done), είχε πει διαφάνεια στις προκηρύξεις των γενικών γραμματέων, ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις, όλα στο διαδίκτυο (done) κλπ.
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν όλα DONE, όλα καλώς καμωμένα.
Του διαφεύγει όμως ότι ένα πρόγραμμα (project) σύμφωνα με τις βασικές αρχές του project management (βλέπε Wikipedia)

http://en.wikipedia.org/wiki/SMART_(project_management)

θα πρέπει να είναι :
S Specific Significant, Stretching, Simple
M Measurable Meaningful, Motivational, Manageable
A Attainable Appropriate, Achievable, Agreed, Assignable, Actionable, Action-oriented
R Relevant Realistic, Results/Results-focused/Results-oriented, Resourced
T Time-bound , Timed, Time-based, Timeboxed, Timely, Time-Specific, Timetabled,

Mε λίγα λόγια θα πρέπει να έχει αναλυθεί-κοστολογηθεί-εξεταστεί και καθοριστεί επακριβώς ο σκοπός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Τι έχει γίνει απ όλα αυτά, ΤΙΠΟΤΑ!!!
Αντί αυτού τι γίνεται “show business” , επικοινωνιακά τρικ και απλή διαγραφή (done) .
Μόνο που σε λίγο θα ακούγονται πραγματικά done-done αλλά θα είναι από τα καμπανάκια που θα χτυπάνε σε όλα και για όλα τα θέματα.
DONE
  aristos
 

"Ο Σαμαράς αξιοποίησε τα golden boys"



Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία της Ντόρας στα Χανιά, αφού αναμένεται να απαντήσει στο δίδυμο των πρώην προέδρων της «Πολιτικής Άνοιξης» και του «ΚΕΠ», οι οποίοι την κατηγορούν ότι λειτουργεί με «σύστημα».

«Εμένα κατηγορούν για μηχανισμούς, αλλά άλλοι αξιοποιούν τα «γκόλντεν μπόυς» που χαντάκωσαν την παράταξη και απομάκρυναν την κυβέρνηση από τη βάση μας» αναμένεται να πει η Μπακογιάννη, φωτογραφίζοντας τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του Σαμαρά.

Ως γνωστόν στο επιτελείο του Μεσσήνιο πολιτικού έχουν στρατοπεδεύσει οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του Θ. Ρουσόπουλου, με πρώτους και καλύτερους τον Πάνο Λειβαδά και τον Χρήστο Χατζηεμμανουήλ.
Εκεί, είναι Δασκαλάκης και ο Ζακυνθινός.
Οι αρχιτέκτονες της συντριβής της Ν.Δ. και του Καραμανλή.
Πέραν της επίθεσης στα «γκόλντεν μπόυς» η Ντόρα, θα υποστηρίξει ότι: «σε λίγες ημέρες θα αποφασίσουμε αν θέλουμε την Ν.Δ. του χθες ή του αύριο.
Αν θέλουμε τη Ν.Δ. των φόβων ή τη Ν.Δ. των ελπίδων μας.
Γιατί νέος αρχηγός με παλιά νοοτροπία δεν θα μας πάει πουθενά. 
Γιατί δεν γίνεται να χτίσουμε νέα οικοδομήματα με παλιά, με φθαρμένα, υλικά».

Και ηλεκτρονικό περιοδικό από το site voria.gr της Θεσσαλονίκης


emagazinebig_big.jpgΑναβαθμίζεται μέρα με τη μέρα το βορειοελλαδική ηλεκτρονική εφημερίδα http://www.voria.gr/

Για παράδειγμα τις τελευταίες μέρες απέκτησε web ραδιόφωνο, ενώ κάθε Σάββατο μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες της θα «κυκλοφορεί» το περιοδικό ποικίλης ύλης με την χαρακτηριστική ονομασία emage.

Ο συγκεκριμένος διαδικτυακός τόπος θα συνεχίσει την ποιοτική αναβάθμιση, έχοντας ως στόχο να διευρύνει την επιρροή του στην Βόρεια (και όχι μόνον) Ελλάδα.
Στα άμεσα σχέδια του http://www.voria.gr/ είναι και η δημιουργία web tv.

Κύρο Γκληκόρωφ :Είμαστε Σλάβοι και όχι Μακεδόνες !


Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια...


* Αν και τα έχει ξαναπεί,τα λέει για άλλη μια φορά προς την ξασαλωμένη νομενκλατούρα των Σκοπίων, ο 92άχρονος, πρώην Πρόεδρός τους Κύρο Γκληκόρωφ.
* Οι δικοί μας που έχουν παραδώσει το ονομα στους Σκοπιανούς με αβάσταχτη ελαφρότητα, τα διαβάζουν;


--Από τη συνέντευξη Γκληκόρωφ στον Παναγιώτη Σαββίδη ( "Πρώτο Θέμα" 26/10/09 ) το κρίσιμο απόσπασμα:


<< Ερωτ.: Το 1993 στα Τίρανα, είχατε δηλώσει ότι ο λαός σας είναι Σλαβικής καταγωγής, ότι δεν συνδέεται με τον Μ. Αλέξανδρο και πως βρεθήκατε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ.


Απαντ: Εξακολουθώ και σήμερα να πιστεύω και να δηλώνω ακριβώς τα ίδια.


Ερωτ: Γιατί τότε το ανθελληνικό κλίμα και η εμμονή στον "αρχαιομακεδονισμό" τα τελευταία χρόνια στη χώρα σας, δηλαδή να αποδείξουν κάποιοι επιστήμονες πως κατάγεστε απ ευθείας από τους αρχαίους Μακεδόνες;


Απαντ: Σοβαροί ιστορικοί,γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Η Ιστορία είναι ένα παγκόσμιο αγαθό - και αυτό ακριβώς σημαίνει πως η ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά δεν μπορεί να μη είναι και Ελληνική.
Οι ΄Ελληνες νομίζουν ότι εμείς θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής τους κληρονομιάς .
Δεν λέω πως οι ανησυχίες αυτές είναι άνευ λόγου, αφού υπάρχουν και υπερβολέ και από τη δική μας πλευρά.
Υπάρχουν ιστορικοί στη χώρα μου που υποστηρίζουν πως εμείς βρισκόμαστε στα χώματα αυτά 2.000 χρόνια πρίν από τον Μ. Αλέξανδρο. Για γέλια δηλαδή...
Έλεγα σε ένα φίλο μου ιστορικό, ότι έτσι όπως πάμε , θα βγούμε απ ευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχθεί ότι ο Παράδεισος είναι " Μακεδονικός" και ιδιοκτησία μας...

( από την εφημερίδα Πολιτική ενημέρωση)

Ο Πρωθυπουργός …εξωτερικού και οι πράσινες φούσκες



green_bubbleΟι πράσινες φούσκες στην οικονομία ξεκίνησαν νωρίς. Ούτε 40 ημέρες δεν πέρασαν από τις εκλογές, η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, απαιτούνται μεγάλες ανατροπές αλλιώς πάμε για φούντο και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διχασμένη. 

Μεταξύ των πραγματικών προβλημάτων και των επώδυνων λύσεων που πρέπει βρει και μεταξύ της λαϊκίστικης προεκλογικής εκστρατείας του. 

Τότε που έλεγε ότι τα χρήματα δεν είναι το παν, ότι υπάρχουν λεφτά, ότι δε θα θιγούν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και άλλα πολλά.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, κι ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει την πορεία της χώρας προς την καταστροφή, βλέπουμε μια σειρά από αποφάσεις (και μη αποφάσεις) οι οποίες μόνο σε εκείνους που τις παίρνουν αρέσουν.
Eγκλωβισμένος ο Γ. Παπανδρέου κατά κύριο λόγο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατά δεύτερο δε βάζουν το μαχαίρι στην πληγή.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα προ της 4ης Οκτωβρίου γύρισαν μπούμερανγκ και πλέον η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λάβει ούτε ένα μέτρο σωστό και κυρίως μακροπρόθεσμο.
Αν δεν έλεγαν όλα αυτά τα απίστευτα πριν τις εκλογές τώρα θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κακή κατάσταση.
Αντιθέτως, προσπαθούν να ξεφύγουν με ημίμετρα και ανακοινώσεις που δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν.
Και βέβαια συνεχίζουν να δανείζονται αφειδώς και με πολύ υψηλά επιτόκια.
  • -  Είπε ο υπουργός Οικονομικών ότι θα φτιαχτεί μια νέα φορολογική δήλωση στην οποία θα είναι υποχρεωμένοι όλοι οι πολίτες να δηλώνουν τα πάντα, όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και το πόθεν έσχες. Και αναρωτιέται κανείς: Ποιος μηχανισμός θα είναι αυτός που θα ελέγξει και θα διασταυρώσει όλα αυτά τα στοιχεία των άνω των 4,5 εκατ. δηλώσεων. Φανταστείτε ότι τώρα τα πόθεν έσχες έχουν στιβαχθεί στον Άρειο Πάγο σε μια αποθήκη και κανείς δεν έχει ελέγξει τίποτε.
  • - Η κυβέρνηση στην ουσία ομολογεί ότι δεν μπορεί να πιάσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες αν και τους γνωρίζει. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν 10-12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο αλλά μένουν σε βίλες, οδηγούν πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη, μένουν μακριά από την εφορία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους ελέγξει ή μήπως δε θέλει αφού πρόκειται για μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων;
  • - Το οικονομικό επιτελείο δε λέει ουσιαστικά τίποτε και σε ότι αφορά τις κρατικές δαπάνες. Δηλαδή με το να κοπούν τα κρατικά αυτοκίνητα κάνουμε οικονομία ή απλά επικοινωνία; Όταν συστήνουμε επιτροπές για κάθε πρόβλημα που προκύπτει και πληρώνουμε συμβούλους για κάθε θέμα που τρέχει στην επικαιρότητα πώς περικόπτουμε τις δαπάνες;
  • - Τη μια λέει ότι θα μειώσει το κράτος, θα προσλαμβάνει λιγότερους, θα καταργήσει τα stage κι από την άλλη προαναγγέλλει προσλήψεις, αλλάζει το σύστημα διορισμών αλλά όχι προς το να κάνει το κράτος λιγότερο υδροκέφαλο.
  • - Και τέλος, έχουν αρχίσει ήδη οι πρώτες έριδες μεταξύ υπουργών και οι πρώτες γκρίνιες. Η Λούκα με τον Πάγκαλο και τον Παπακωνσταντίνου, κάποιοι βουλευτές με τον τσάρο της οικονομίας, άλλοι με την Τίνα Μπιρμπίλη και κάποιες άστοχες ενέργειές της και πολλοί άλλοι με τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος είναι περισσότερο πρωθυπουργός Εξωτερικού αφού τις περισσότερες ημέρες ασχολείται με τα προβλήματα της σοσιαλιστικής διεθνούς ή ετοιμάζεται για λύσεις – πακέτο σε Σκόπια και Ελληνοτουρκικά.
Ας αφήσουν λοιπόν για λίγο την επικοινωνία και τις πομφόλυγες για εξεταστικές επιτροπές για τα στατιστικά στοιχεία, για ηλεκτρονικά πόθεν έσχες, για περικοπές δαπανών κι ας δουν το πραγματικό πρόβλημα. 
Κι αυτό είναι ότι η χώρα έχει πτωχεύσει έστω κι αν δε βρίσκεται κάποιος Τρικούπης να το πει φωναχτά.

Αριστερός Ψάλτης
Από Factorx

Οι επιτυχίες του ΠαΣοΚ σε 40 μέρες και νύχτες !

"Μέσα σε 40 μόλις ημέρες η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ έχει “πετύχει” να είναι:

- Η κυβέρνηση χωρίς Γενικούς Γραμματείς.
- Η κυβέρνηση των, έως χθες, κλειστών λιμανιών.
- Η κυβέρνηση των ρεβανσιστικών απολύσεων νέων ανθρώπων.
- Η κυβέρνηση των “φουσκωμένων” ελλειμμάτων.
- Η κυβέρνηση των φόρων.
- Η κυβέρνηση των θεαματικών υπαναχωρήσεων και της έλλειψης συντονισμού.

Από χθες, ετοιμάζεται για μία ακόμα νέα “επιτυχία”.

Αντί ολοκληρωμένου σχεδίου, συγκροτημένης πολιτικής και συγκεκριμένων μέτρων για έξοδο από την κρίση, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ εξαγγέλλει Εξεταστικές Επιτροπές για την Οικονομία.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το άλλοθι της εγκατάλειψης των προεκλογικών της υποσχέσεων.

Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη μεθόδευση που θα βρει τη Νέα Δημοκρατία απέναντι. Πυροδοτεί ένταση, τη στιγμή που η Οικονομία απαιτεί ηρεμία και υπευθυνότητα.

Πρόκειται για εκκωφαντική ομολογία αδυναμίας. Μιας κραυγαλέας αδυναμίας, που καμία επικοινωνιακή μεθόδευση εκδικητικότητας δεν μπορεί να κρύψει.

Τα συγχαρητήριά μας…"



Δήλωση του Εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκου για τις 40 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ. 

Αντώνη είσαι λάθος!

Έχω ακούσει τον Αντώνη Σαμαρά να λέει κάποιες φορές ότι δικαιώθηκε η στάση του στο Σκοπιανό και τα Σκόπια δεν έχουν αναγνωριστεί με το όνομα Μακεδονία
 
Το ίδιο βέβαια ασθμαίνοντας (Μαρκόπουλος) ή τσιρίζοντας (Παπακώστα) λένε και διάφοροι υποστηρικτές του.

Εδώ όμως Αντώνη είσαι λάθος. Η επιλογή σου κατά τη γνώμη μου δεν δικαιώθηκε από την ιστορία μιας και σήμερα έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια 120 ή 130 χώρες (ούτε και γω δεν ξέρω πόσες) με το όνομα «Μακεδονία», ενώ εμείς τρέχουμε να δεχθούνε το «Βόρεια Μακεδονία»... ούτε καν το «Νέα Μακεδονία».

Λόγω της πολιτικής των Κυβερνήσεων που ακολούθησαν ο λαός στην μεγαλύτερή του πλειοψηφία έχει αποδεχθεί ότι το όνομα πάει να χαθεί ενώ έχει χαθεί ήδη η μάχη της ιστορίας και το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας...

Αυτό λοιπόν Αντώνη δεν είναι δικαίωση δικιά σου, αν κρίνουμε από τη σημερινή κατάσταση του προβλήματος, αλλά του Μητσοτάκη που τότε έλεγε να τους ονομάσουμε Σλαβομακεδονία και να τελειώνουμε. Και φυσικά καλή η προπαγάνδα αλλά μην τρελενόμαστε ότι ο Μητσοτάκης είπε το 1993 ότι κανένας δεν θα ασχολείται με το όνομα σε 10 χρόνια, ΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΟΙΚΤΟ. Αν δεν κάνω λάθος αυτό που είπε αλλά δεν το αποσαφήνισε είναι:

ΑΝ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝΕ ΤΩΡΑ (1993) ΠΧ. ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ... ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...

Μπορεί κάποιος να μην συμφωνούσε τότε με το Σλαβομακεδονία και με την θέση του Μητσοτάκη αλλά η σημερινή πραγματικότητα καλώς ή κακώς τον δικαιώνει...

ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ ΒΓΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΕΙΣ:

ΤΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ;
ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ!
15 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥΣ!
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ!

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΑΣ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΗΠΑ Ή ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!
ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Ή ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.- (Τελεία και παύλα)


Εκεί αλλάζει το πράγμα... αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι πεντακάθαρος και καλού κακού να προειδοποιήσεις και τον λαό ότι το πιθανότερο είναι να δεχθούμε απειλές και πιέσεις... δηλ. να του θέσεις το δίλημμα:

Ή ΦΑΙ ΚΑΙ ΠΟΤΟ Ή ΟΝΟΜΑ


ΥΓ1. Αντώνη μάζεψε την Παπακώστα... λίγο η ανασφάλεια της γυναίκας που κοιτάζεται στον καθρέπτη και βλέπει ότι γερνάει... λίγο ο νταλκάς της ότι δεν βγήκε βουλευτής... την έχουν κάνει υστερικιά... δεν είναι θέαμα αυτό που παρουσιάζει... λίγο ακόμα και θα διαγράψει από το κόμμα την Ντόρα και τον Καραμανλή και όποιον της αντιμιλάει...

ΥΓ2. Μαρκόπουλε μιας και φαίνεσαι σοβαρός άνθρωπος καλά θα κάνεις να μην προσπαθείς να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα (Ανατροπή Πρετεντέρη: «Δικαιώθηκε η στάση του Σαμαρά το 1993...»)... καλύτερα στο θέμα αυτό να κάνεις την πάπια ή ότι δεν άκουσες αφού δεν έχετε το θάρρος να πείτε ότι «δεν δικαιώθηκε γιατί οι κυβερνήσεις πιπίλισαν το μυαλό του κόσμου αλλά όταν γίνει αρχηγός θα τραβήξει μια άλλη μπλε γραμμή»...
  Δεξί Εξτρέμ
 

Ντ. Μπακογιάννη: Αρον - άρον διάλογος για επώδυνες αποφάσεις


Έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το σημερινό κάλεσμα του Πρωθυπουργού σε διάλογο για το ασφαλιστικό άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας:
«Σήμερα, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγουν άρον άρον το διάλογο, για να πάρουν τις επώδυνες αποφάσεις».

«Αποφάσεις που όταν ήταν αντιπολίτευση εμπόδιζαν με κάθε τρόπο να ληφθούν», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου πριν λίγες ημέρες, επιχείρησε να καταργήσει τις ρυθμίσεις που είχαμε κάνει για το ασφαλιστικό».

«Πως μπορεί όμως το ΠΑΣΟΚ να δώσει λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού, όταν άλλα έχει υποσχεθεί προεκλογικά;», διερωτήθηκε η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ.

«Όταν κερδίζεις την εξουσία μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις στο λαό, τότε τις βρίσκεις μπροστά σου», παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη και συμπλήρωσε:
«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και από αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να διδαχθεί και η δική μας παράταξη»

Πλαίσιο αρχών για τη Νέα Δημοκρατία του αύριο!

Ένα πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο αρχών για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα του αύριο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ντόρα Μπακογιάννη
«Είναι ένα πλαίσιο αρχών συνεπές με την ιδεολογία μας τον κοινωνικό φιλελευθερισμού», δήλωσε, μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη, καλώντας «όλους να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις και να συζητήσουμε το πως θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Σημείωσε δε με νόημα ότι «η μάχη για τη ηγεσία είναι καθαρά πολιτική και η βάση της ΝΔ θα πρέπει να ξέρει ποιος εγγυάται την προοπτική του κόμματος και ποιος την περιχαράκωση του».
Καταλήγοντας η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση παντού.
Διαρκή ανανέωση και προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής, μέσα από την καλλιέργεια μιας κουλτούρας διαλόγου, τη σύναψη ενός ''Συμβολαίου Τιμής'' με την κοινωνία».
Εξηγεί δε πως «η ανανέωση δεν είναι μόνο θέμα προσώπων.
Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, δεν είναι ένα μωσαϊκό προσωπικοτήτων.
Η ανανέωση είναι πάνω από όλα θέμα νοοτροπίας, νέων ιδεών, νέου περιεχομένου. Μια Νέα Δημοκρατία με νέο Πρόεδρο και παλιά νοοτροπία, δεν έχει μέλλον».


Επιδότηση κουφωμάτων και μόνωσης για 15.000 σπίτια


Επιδότηση κουφωμάτων και μόνωσης για 15.000 σπίτια
Σε παρεμβάσεις δύο ταχυτήτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, με μικρότερο αριθμό επιδοτούμενων εργασιών για τη Νότια Ελλάδα λόγω του ήπιου σχετικά χειμώνα και μεγαλύτερο αριθμό εργασιών για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πιο δύσκολες, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων φορέων (ΤΕΕ, ΚΑΠΕ, περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπηρεσιακών παραγόντων κ.ά.) και αφού έπεσαν στο τραπέζι πολλές προτάσεις, τελικώς φάνηκε να επικρατεί η λογική των δύο ταχυτήτων με βάση γεωγραφικά κριτήρια (Βόρεια και Νότια Ελλάδα).

Το καινούργιο αυτό σενάριο βασίζεται στο σκεπτικό ότι μικρότερες ανάγκες ενεργειακής θωράκισης της κατοικίας του έχει, για παράδειγμα, ο κάτοικος της Κρήτης και μεγαλύτερες ανάγκες ο κάτοικος της Μακεδονίας ή της Θράκης.

Έτσι, η εισήγηση που φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από το υπουργείο προβλέπει επιδότηση για τους κατοίκους της Νότιας Ελλάδας για μία ή το πολύ δύο παρεμβάσεις (π.χ. μόνο κουφώματα ή μόνωση) και για εκείνους της Βόρειας Ελλάδας ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων, ενδεχομένως με υψηλότερη επιδότηση.
Με βάση αυτή τη λογική, τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για περίπου 15.000 κτίρια.

Οι παγίδες του "πόθεν έσχες" και των νέων τεκμηρίων

Του Βαγγέλη Αμπελιώτη

Οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών κτλ), οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, οι φοροαπαλλαγές μη κοινωνικού χαρακτήρα (αγορές καταναλωτικών αγαθών , ασφάλιστρα ζωής, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τόκοι δανείων εκτός πρώτης κατοικίας κτλ), θα πρέπει αθροιστικά να είναι μικρότερες από τα δηλωθέντα εισοδήματα της ελεγχόμενης χρήσης αλλά και προηγούμενων χρήσεων (ίσως μέχρι πενταετίας ).

Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο εισόδημα θα πρέπει να υπάρχει δάνειο, εκποίηση περιουσιακού στοιχείου, δωρεά, εισαγωγή κεφαλαίων, κέρδη από λαχεία, προπό κτλ. 
Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει τεκμαρτός προσδιορισμός εισοδήματος και διενέργεια ελέγχου.

Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το θέμα των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν και αν αυτές λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα είναι πλέον ισχυρό κίνητρο για τον φορολογούμενο –καταναλωτή να μη ζητάει απόδειξη οπότε ενισχύεται η φοροδιαφυγή με μεγάλη απώλεια σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

Το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ θα είναι αδύνατον να εφαρμοστεί σε όλους τους φορολογούμενους. Οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, ΙΚΑ και λοιπών ασφαλιστικών ταμείων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και φυσικά δεν έχουν μεγάλη περιουσία δεν θα πρέπει να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες.
Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα έπρεπε να υποβάλλεται ούτε δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Τουλάχιστον 1.500.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν λόγο να υποβάλλονται, διότι δεν έχουν φορολογητέα εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία και συγχρόνως δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα γραφειοκρατίας, κόστος εκκαθάρισης, αρχειοθέτησης και απασχόλησης του ελεκτικού δυναμικού των εφοριών.
Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να δηλώνονται ψευδή στοιχεία στο Πόθεν Έσχες και τα οποία και θα είναι πολύ δύσκολο να διασταυρωθούν και να εμφανιστούν τα πραγματικά.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ                20.000 ευρώ


Δαπάνες (κωδ. 049)                        6.000
Ασφάλιστρα ζωής                           3.000
Οικιακή βοηθός                              9.000
Τεκμαρτή δαπάνη οικίας 250 τ.μ.    25.000
____________________________________________

ΣΥΝΟΛΟ                                      43.000 ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνεται προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος βάσει των δαπανών και της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης και θα ελέγχεται η δήλωσή του.


ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 2010 31/12/2010

Ακίνητο αξίας κτήσης 200.000
Αυτοκίνητο αξίας κτήσης 30.000
Καταθέσεις 50.000
Μετοχές αξίας κτήσης 40.000

ΣΥΝΟΛΟ 320.000

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 2011 31/12/2011

Ακίνητο αξίας κτήσης 500.000
Αυτοκίνητο αξίας κτήσης 30.000
Καταθέσεις 100.000
Μετοχές αξίας κτήσης 60.000

ΣΥΝΟΛΟ 690.000


ΔΙΑΦΟΡΑ 370.000 μεταξύ των ετών 2010-2011

Πρέπει η διαφορά να αιτιολογείται από εισοδήματα φορολογητέα ή μη αλλά και από δάνεια, κέρδη λαχείων, δωρεές κ.τ.λ. Στην προκειμένη περίπτωση αν υπάρχει εισόδημα το 2011, 70.000,00 ευρώ και δάνειο 300.000,00 ευρώ τότε δεν υφίσταται πρόβλημα. Διαφορετικά θα ελέγχεται ο φορολογούμενος για το που βρήκε τα χρήματα και προέβη σε αυτές τις αγορές.


Ο κ. Βαγγέλης Αμπελιώτης είναι φορολογικός σύμβουλος.

Κεντροδεξιά: ένα λάθος πολιτικής



Του Ηλια Κουσκουβελη* στην Καθημερινή

Οι συνθήκες και οι ανάγκες δημιουργούν όρους και οι όροι, με τη σειρά τους, προσδιορίζουν συμπεριφορές και στρατηγικές, αλλά και διαιωνίζουν πολιτικά λάθη. Εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας, εξακολουθεί να διαπράττεται στον δημόσιο διάλογο ένα λάθος που τη στιγμάτισε στη μετά την ηγεσία τού ιδρυτή της περίοδο. 

Χρησιμοποιείται και γίνεται αποδεκτός ο όρος Κεντροδεξιά.

Ο αυτοπροσδιορισμός της Ν.Δ. ως Κεντροδεξιάς αποτελεί παγίδα, που επιτείνει τη σύγχυση σχετικά με την ιδεολογία της Ν.Δ. και της στερεί σημαντικά κοινωνικά ερείσματα.
Παρά την επικράτησή του, είναι πολιτικά λανθασμένη η χρήση τού ασαφούς όρου «κεντροδεξιά» και η περί αυτής συζήτηση. Πρόκειται για αποτέλεσμα συμβιβασμών, αναγκών, τακτικών και σκοπιμοτήτων.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δύο φορές, όταν δέσποσε πολιτικά σ’ έναν κομματικό σχηματισμό και στο πολιτικό στερέωμα της χώρας, δρώντας εκσυγχρονιστικά αλλά και παιδευτικά, ονόμασε ...
τον πρώτο σχηματισμό Εθνική Ριζοσπαστική Ενωση και τον δεύτερο Νέα Δημοκρατία. Την τελευταία φορά, όρισε ως ιδεολογία τού κόμματός του τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό.
Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας Παπανδρέου, παίρνοντας αποστάσεις από το παρελθόν και, ταυτοχρόνως, αντιλαμβανόμενος την άλωση του λεγόμενου Κέντρου από τη Ν.Δ., αλλά και το εύρος τής μαρξίζουσας δεξαμενής ψηφοφόρων, ξεκίνησε από τα Αριστερά για να ξανακερδίσει το Κέντρο. Οταν δε κυριάρχησε στο πολιτικό στερέωμα του τόπου, επιχείρησε να στείλει αυτό που νοηματοδότησε ως Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Οι ηγεσίες της Ν.Δ., που ακολούθησαν, μη έχοντας την πολυτέλεια εκσυγχρονιστικών ή παιδευτικών επιδιώξεων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την εκλογική ορμή τού ΠΑΣΟΚ και να συσπειρώσουν ένα βασικό εκλογικό πυρήνα, αρχικά αποδέχθηκαν τον όρο Δεξιά. Στη συνέχεια, θέλοντας να διευρύνουν τον εκλογικό πυρήνα, διατήρησαν τον πυρήνα της Δεξιάς και έκαναν άνοιγμα προς το Κέντρο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν και την αρνητική, για τη Δεξιά, άποψη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η υιοθέτηση και η διάδοση του όρου Κεντροδεξιά εξυπηρετούσε σκοπούς τακτικής.

Διαχρονικά ο όρος Κεντροδεξιά συνιστά άλλοθι που απαλλάσσει την εκάστοτε ηγεσία από το καθήκον ανάδειξης της ιδεολογίας και της διαρκούς πολιτικής διαπαιδαγώγησης των ψηφοφόρων του κόμματος.
Αποτελεί, όμως, και τροχοπέδη, περιορίζοντας συστηματικά τις πιθανότητες εκλογικής επικράτησης της Ν.Δ., αφού της επιβάλλει επιμόνως το δίλημμα-παγίδα για κάθε εκλογική στρατηγική: περισσότερο Κέντρο ή περισσότερο Δεξιά;

Σήμερα, η Ν.Δ. ως Κεντροδεξιά δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα. Θα πρέπει να ξεχάσει την Κεντροδεξιά, να αποκτήσει ιδεολογική αυτογνωσία, να προβάλει το όνομά της και την καταστατική της ιδεολογία, τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό και να διαπαιδαγωγήσει συστηματικά τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της σ’ αυτόν, με απώτερο σκοπό να τον εφαρμόσει ως κόμμα εξουσίας.

Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός συντίθεται από τον πολιτικό φιλελευθερισμό και τον ριζοσπαστισμό.
Ο πρώτος δίνει έμφαση στα δικαιώματα και τις ευθύνες πολιτών, στην αντίσταση στην αυθαιρεσία της εξουσίας, στην πίστη στην πολιτική του μήτρα, το έθνος-κράτος, και στην ευθύνη του κράτους για την οικονομία. Προάγει συγκεκριμένη πολιτική ηθική και την αφοσίωση στους θεσμούς, την αναφορά στον μεγάλο αριθμό που είναι οι πολίτες και όχι στους λίγους.
Από την άλλη, ο ριζοσπαστισμός ωθεί προς την παραγωγή έργου, στη γρήγορη εξεύρεση αξιόπιστων και αποτελεσματικών λύσεων και προτείνει προσαρμογή στις κρατούσες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Προτρέπει στην εποικοδομητική και υπεύθυνη άσκηση καθηκόντων, χωρίς λαϊκισμό, χωρίς δογματισμούς, χωρίς ιδεοληψίες.

Είναι φανερό ότι η Ν.Δ., ως πολιτικά φιλελεύθερο κόμμα και όχι ως Κεντροδεξιά, απαλλαγμένη από τα φορτία του παρελθόντος, μπορεί, με την εξαίρεση των μαρξιστών, να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες. 
Η σαφής ιδεολογική τοποθέτηση της Ν.Δ. στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό ξεκαθαρίζει τη σύγχυση γύρω από την ιδεολογική της ταυτότητα. 
Της επιτρέπει να παράγει πολιτική με συνοχή, να αρθρώσει συνειδητοποιημένο πολιτικό λόγο, να διαμορφώσει την ατζέντα της στηριζόμενη σε ισχυρές βάσεις. 
Της προσδίδει αξιοπιστία και τελικώς αποτελεί εφαλτήριο για την εκτέλεση της αποστολής της ως πολιτικού χώρου των μεγάλων επιλογών. 
Πάνω απ’ όλα, όμως, θα θέσει τέλος στη μηχανιστική και αντιπαραγωγική για την πολιτική ανάπτυξη του τόπου διάκριση Κεντροδεξιά - Κεντροαριστερά.

* Ο κ. Ηλίας Κουσκουβέλης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Θα γίνει η Νέα Δημοκρατία ... ΣΥΡΙΖΑ ;

Δίδυμο θα το παίξουν μέχρι τέλους οι Σαμαράς και Αβραμόπουλος. 

Οι δύο πρώην πρόεδροι της «Πολιτικής Άνοιξης» και του «Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών» σε κάθε ευκαιρία θα εμφανίζονται ως εγγυητές της ενότητας της Ν.Δ.
Ο Αβραμόπουλος βλέποντας τις δημοσκοπήσεις έχει αρχίσει να «φουσκώνει». Ψάχνει να βρει κανάλι για να μιλήσει.
Εκτός συγκλονιστικού απροόποτου θα φιλοξενηθεί στον ΑΝΤ1 του Μίνωα Κυριακού.

Πέραν, όμως, της δημοσιότητας με την οποία ζει πολιτικά ο Αβραμόπουλος, θα ξεκινήσει και περιοδείες ανά την Επικράτειας μαζί με τον Σαμαρά.
Το δίδυμο των πρώην προέδρων θα πάει μαζί στην συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ θα βγουν στην ίδια εξέδρα στην εκδήλωση της Αθήνας.

Επί της ουσίας έχουν αρχίσει να μετατρέπουν την Ν.Δ. σε ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική θυμίζει σε πολλά το μοντέλο Τσίπρα - Αλαβάνου.
Μια σύμπραξη που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα της διάλυσης.
Ωστόσο, τόσο ο Σαμαράς, όσο και ο Αβραμόπουλος ποσώς ενδιαφέρονται για την ουσιαστική ενότητα.
Εκείνο, που τους απασχολεί είναι να γίνουν και πάλι αρχηγοί!

Ο πονοκέφαλος του Σαμαρά ...


Μετά τη δημόσια στήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου (μεγάαλη μετριότητα κι αυτός!) στον Αντώνη Σαμαρά, και τη δυναμική νίκης που αυτή του έδωσε, άρχισα να ψάχνομαι κι εγώ και να μαλώνω τον εαυτό μου που δεν είχα καταφέρει να διακρίνω τα ηγετικά προσόντα του Μεσσήνιου πολιτικού. Έτσι επανήλθα στην ομιλία του στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ να δω μπας και μου είχαν ξεφύγει σημεία κλειδιά που αναδείκνυαν την ηγετική φυσιογνωμία του κ. Σαμαρά. Και ποια ήταν τα καινούργια ευρήματα που δεν είχα τονίσει αρκούντως στο προηγούμενο σχετικό άρθρο μου; Θα σας πω αμέσως:


Είδα έναν ηγέτη να χτυπιέται με λόγια και χειρονομίες για το πώς θα ξαναφέρει τα απολωλότα πρόβατα στη στρούγκα! Αυτός είναι τώρα ο πονοκέφαλός του! Δεν τον απασχολεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, βούλιαξε την οικονομία, ώστε να νιώσει το χρέος να απολογηθεί και να μας εξηγήσει τι δεν έκαναν καλά, πού τους ξέφυγαν τα πράγματα, πώς θα επαναφέρουν τα κλεμμένα στον κρατικό κορβανά, γιατί δε θέλησαν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, κλπ. Όοχι, βέβαια! Τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ δεν τον αφορά φαίνεται αυτό…

Ούτε αγωνιά ο κ. Σαμαράς που η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια έγινε μπάχαλο από την αναρχία, την εγκληματικότητα και την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, προβλήματα για τα οποία, όλως περιέργως, δεν έβγαλε άχνα. Το κύριο μέλημά του είναι πώς θα επαναφέρει τα πρόβατα στο μαντρί ώστε η ανακυκλωμένη με τα παλιά υλικά ΝΔ να ξανανέβει στην εξουσία, για να κάνει φαίνεται τα ίδια και χειρότερα!

Αμ τα περισσότερα πρόβατα ξύπνησαν κύριε Σαμαρά! Δε βελάζουν πια μπέε-μπέε συρόμενα πίσω από άχρηστους εξουσιομανείς πολιτικούς τσοπάνηδες. Εν ανάγκη, όταν τους πολίτες δεν τους εκφράζει και δεν τους πείθει κανείς, κάθονται και στο σπίτι τους και, όσο παχιά λόγια κι αν τους λέτε περί φρούδων ελπίδων, δε μπορείτε να τους ξαναμαζέψετε. Η μόνη περίπτωση να ξαναδείτε εξουσία είναι αν, ο μη γένοιτο, το ΠΑΣΟΚ αποτύχει παταγωδώς στο κυβερνητικό του έργο, δηλαδή κατορθώσει κάτι που κατάφερε και η ΝΔ. Όμως δε φαντάζομαι εσείς, ένας μεγάλος πατριώτης όπως θέλετε να μας πείσετε πως είστε, να επιθυμείτε να χρεοκοπήσει και να διαλυθεί περαιτέρω η χώρα για να σας στρώσει το δρόμο προς την εξουσία! Έτσι δεν είναι κύριε Σαμαρά;

Απολαύστε όμως χαριτωμένα στιγμιότυπα από την ομιλία του επίδοξου αρχηγού στο Συνέδριο και συμμεριστείτε, παρακαλώ, την αγωνία του άνδρα:

--«Και τώρα μαντεύω το επόμενο ερώτημά σας. Πως θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε και να αντιστρέψουμε την κατάσταση από την πρόσφατη ήττα μας. Μόλις εκλέξουμε νέο αρχηγό θα πρέπει να στραφούμε σε αυτούς που χάσαμε και να τους φέρουμε πίσω.»

Δηλαδή όταν λέτε ότι θα στραφείτε, τι ακριβώς θα κάνετε; Θα βγείτε πόρτα-πόρτα για να πιάσετε κουβεντούλα μαζί τους; Και πώς θα τους εντοπίσετε; Έχετε τίποτα λίστες των ψηφοφόρων σας, και άλλες λίστες για το ποιοι απ’ αυτούς δε σας ψήφισαν; Άκου να δεις! Αυτούς που χάσαμε, λέει, να τους φέρουμε πίσω! Λες και οι άνθρωποι είναι αντικείμενα που χάθηκαν, και υπάρχει ελπίδα να βρεθούν με λίγο ψάξιμο και να τα ξαναπάρει το κόμμα στην κατοχή του! Κι εγώ η αφελής γιατί νόμιζα πως πρώτο μέλημα όταν εκλέξετε αρχηγό θα ήταν ν' απολογηθείτε σε όλους τους Έλληνες για την εξαθλίωση στην οποία τους καταδικάσατε, να επαναφέρετε τα κλεμμένα, και να πετάξετε από το κόμμα τους άχρηστους, επίορκους και ξοφλημένους πολιτικούς; Μα, τόσο άσχετη πολιτικά είμαι;

--«Προσοχή όμως. Αν δείτε την πολιτική αριθμητική θα διαπιστώσετε ότι από το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων που χάσαμε ανάμεσα στο 2004 και στο 2009 πάνω από τους μισούς στράφηκαν στην αποχή, δεν πήγανε να ψηφίσουνε άλλο κόμμα, μας γύρισαν την πλάτη και έμειναν σπίτι τους.
Αυτοί οι άνθρωποι, και είναι μισό εκατομμύριο, δεν προσχώρησαν σε άλλες ιδέες, δεν πέρασαν σε άλλη παράταξη, δεν στήριξαν άλλο κόμμα, είναι περισσότεροι απ’ όσοι μας έφυγαν προς όλα τα άλλα κόμματα μαζί.
Αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν κοντά στις ιδέες αλλά μας έχουν γυρίσει την πλάτη, πιθανόν γιατί νιώθουν προδομένοι, πιθανόν γιατί πιστεύουν ότι εμείς δεν υπερασπιστήκαμε τις ιδέες μας, πιθανόν γιατί βρήκανε -και είναι αλήθεια- τις περισσότερες φορές τις πόρτες μας κλειστές.»


Βρε πόσο το διασκεδάζω δε λέγεται! Ο άνθρωπος είναι εκτός πραγματικότητας! Γνωρίζει ο κ. Σαμαράς – μάγος είναι; – ότι αυτοί που έφυγαν είναι, λέει, κοντά στις ιδέες τους! Ποιες ιδέες χριστιανέ μου; Τη μόνη ιδεοληψία που έχετε είναι ο ασύδοτος φιλελευθερισμός που τώρα του κολλήσατε και το κοινωνικός. Ο λόγος που κερδίσατε τις εκλογές το 2004, και με το στανιό το 2007, δεν ήταν οι ελκυστικές "ιδέες" σας αλλά το ότι ο κόσμος είχε αγανακτήσει από τη λεηλασία του ΠΑΣΟΚ. Δεν το έχετε καταλάβει ακόμη;

Κι όταν λέτε ότι βρήκαν τις πόρτες σας κλειστές τι εννοείτε; Ήταν κλειστές για ρουσφέτια; Διότι ο μόνος λόγος που ένας οπαδός επισκέπτεται το βουλευτή του είναι για να ζητήσει ρουσφέτι. Όμως, τώρα η εποχή αυτή παρήλθε ανεπιστρεπτί, διότι ο Αλμούνια και οι άλλοι στην ΕΕ δε μασάνε πια. Αλλά και που τις ανοίξατε τις πόρτες στα υποσιτιζόμενα παιδιά των STAGE τι τους προσφέρατε εκτός από ομηρεία, ταπείνωση και στο τέλος απογοήτευση; Κύριε Σαμαρά, αφού πόρτες πια δεν έχετε περιθώριο ν’ ανοίξετε, ανοίξτε τουλάχιστον τα μάτια σας να δείτε τα χάλια σας, και τ’ αυτιά σας για ν’ ακούσετε αυτούς που σας τα ψέλνουν, όπως, π.χ., η γράφουσα και άλλοι πολλοί.

--«Μας εγκατέλειψαν, αλλά παραμένουν δίπλα μας και είναι οι περισσότεροι. Και αυτούς πρέπει, και οφείλουμε να φέρουμε πίσω, κατά προτεραιότητα. Το μπορούμε και να ξέρετε θα το κάνουμε, τότε θα κερδίσουμε, και μόνο τότε, και το μετακινούμενο ψηφοφόρο, ο οποίος συνήθως πάει σε όποιο μεγάλο κόμμα έχει τον αέρα της νίκης.»

Μου θυμίζει ερωτική απογοήτευση εγκαταλειμμένου εραστή... Γύρνα πίσω γλυκειά μου! Απάνω του, Αντώνη Σαμαρά! Ρίξτε βολές στον άπιστο μετακινούμενο ψηφοφόρο! Στο πρόβατο ελευθέρας βοσκής! Σημαδέψτε τον! Προηγουμένως, όμως, μας είπατε ότι οι πολλοί που σας γύρισαν την πλάτη, βρε τους άτιμους, παρέμειναν σπίτι τους. Τώρα μας λέτε ότι μετακινήθηκαν σε άλλα βοσκοτόπια. Χα, χα, χα! Ώστε ακόμη και ο μετακινούμενος ψηφοφόρος είναι άλογο όν, και ακολουθεί άκριτα όποιον έχει τον αέρα της νίκης; Και ποιος δίνει τον αέρα της νίκης στο κόμμα; Μα τα ΜΜΕ προφανώς!Έχετε μπάρμπα στην Κορώνη, κύριε Σαμαρά, δηλαδή μπάρμπα στα Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης;

--«Για να κερδίσουμε δηλαδή αυτούς που πέρασαν απέναντι πρέπει προηγουμένως να κερδίσουμε όσους είναι δίπλα μας. Δεν μπορούμε να κυνηγάμε τους οριακούς ψηφοφόρους στις παρυφές μας όταν αδειάζουν οι δεξαμενές, οι μεγάλες δεξαμενές της δικής μας παράταξης.»

Βρε κυνήγι που τους κάνει! Ώστε οι οριακοί ψηφοφόροι στις παρυφές σας ξινίζουν, ε; Τους θεωρείτε αμελητέα ποσότητα! Και, επανήλθατε τώρα… Πρώτα αυτοί που είναι δίπλα σας! Άδειασαν οι δεξαμενές σας! Κοίτα να δεις! Και ποιος τις άνοιξε τις τρύπες στη δεξαμενή της ΝΔ και άδειασε, κύριε Σαμαρά; Εγώ; Εσείς οι ίδιοι τις ανοίξατε! Πώς τις ανοίξατε; Φοβάμαι ότι δεν το έχετε καταλάβει ακόμη κι ούτε θέλετε να το ψάξετε. Πώς, όμως, θα τις ξανακλείσετε; Λυπάμαι αλλά τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο μόνος τρόπος είναι ν' ανοίξει και το ΠΑΣΟΚ τρύπες στη δεξαμενή του, και να αποδειχτεί πολύ χειρότερο από σας. Αυτό όμως το απεύχομαι και πρέπει να το απεύχεστε κι εσείς, αν όντως αγαπάτε τη χώρα μας.

Εκεί όμως που έκανα τα περισσότερα γέλια είναι στα επόμενα:

--«Προσέξτε με παραδείγματα. Τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες; Στις προκριματικές εκλογές του 2008 για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ευκαιριακό, τον ταλαντευόμενο, τον οριακό ψηφοφόρο. Αυτόν που ψηφίζει πότε το ένα μεγάλο κόμμα, το Δημοκρατικό και πότε τους ρεπουμπλικάνους.

Πίστευε ότι η ίδια μπορούσε να προσελκύσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον αυτόν τον μετακινούμενο ψηφοφόρο. Το ίδιο επιχείρημα υιοθέτησαν τότε τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που ήταν με τους δημοκρατικούς και το περισσότερο μέρος των παραδοσιακών στελεχών του κόμματος.

Απέναντι στη Χίλαρι, ένας άλλος άγνωστος τότε Γερουσιαστής ο Ομπάμα, υποστήριξε κάτι διαφορετικό, ότι "δεν μπορούμε συνεχώς κυνηγώντας τον ευκαιριακό ψηφοφόρο να χάνουμε τον μόνιμο, ότι δεν μπορούμε κυνηγώντας τους ταλαντευόμενους να χάνουμε τους σταθερούς, δεν μπορούμε ψαρεύοντας στις όχθες του ποταμού να χάνουμε την κοίτη." Τη συνέχεια νομίζω την ξέρουμε όλοι. Ο Ομπάμα κέρδισε και ύστερα θριάμβευσε και στις προεδρικές εκλογές.»

Τι να σας πω; Ακούγοντας αυτά φοβήθηκα μήπως διαμαρτυρηθεί για... κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων ο άλλος Έλληνας Ομπάμα, ο ΓΑΠ. Αν αυτή η παρομοίωση δεν είναι παιδαριώδης και γελοία για έναν υποψήφιο αρχηγό κόμματος εξουσίας, τότε εγώ δεν καταλαβαίνω γρι από πολιτική. Δηλαδή οι επίδοξοι πρωθυπουργοί έχουν για μόνο τους μέλημα το ψάρεμα ψηφοφόρων; Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι αν πείσουν πως είναι άξιοι και αξιόπιστοι και ότι δεν κυνηγάνε τις καρέκλες της εξουσίας αλλά επιδιώκουν να υπηρετήσουν με αυτοθυσία το λαό τους, τότε και μόνο τότε θα αξίζουν την εξουσία και ψηφοφόροι από όλες τις πλευρές θα τους επιλέξουν. Αλλιώς, θα ανεβοκατεβαίνουν μόνο με τις ψήφους διαμαρτυρίας, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει στην ψευτοδημοκρατία μας σε όλη τη διάρκεια της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας.

--«Η στρατηγική αυτή, προσέξτε: ενώνουμε την παράταξη, φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους που μας εγκατέλειψαν, βγάζουμε ελεύθερα το πρόσωπό μας, κάνουμε τις ιδέες μας σημαία και κερδίζουμε, είναι νικηφόρα στρατηγική.»

Η "στρατηγική" αυτή εμένα μου θυμίζει ασκήσεις επί χάρτου που κάνουν παιδάκια, και που αφορούν άψυχα όντα. Βρε μπας και οι ψηφοφόροι έχουν εκφυλιστεί σε άψυχα όντα και δεν το έχω πάρει χαμπάρι; «Ενώνουμε την παράταξη…» Γιατί δεν ήταν ενωμένη; Πάντως το αύριο της ενότητας είναι δυσοίωνο... «Φέρνουμε τους ψηφοφόρους πίσω…» Σας είπα, αυτό είναι αδύνατο. Οι λόγοι για τους οποίους λάκισαν δε θα εκλείψουν με την αλλαγή αρχηγού. Το μέλλον σας εξαρτάται από τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ και μόνο. «Βγάζουμε ελεύθερα το πρόσωπό μας…» Δηλαδή μέχρι τώρα το κρύβατε; Δεν είδα να το κρύβετε από ντροπή λόγω σκανδάλων και ανικανότητας, πράγμα που θα έπρεπε να είχατε ήδη κάνει.

Και πώς θ’ αποκαταστήσετε τη χαμένη τιμή και υπόληψη της παράταξης; Χωρίς δημόσιο απολογισμό μετά δακρύων, και χωρίς επιστροφή των κλεμμένων και των φυγαδεμένων για να δικαστούν, δε δικαιούστε να βγάλετε ελεύθερα το πρόσωπό σας.

--«Αντίθετα, όταν κυνηγάμε μερίδες ψηφοφόρων πότε από δω και πότε από κει, είναι πιθανότερο ότι τελικά χάνουμε περισσότερους από όσους θα κερδίσουμε. Και δυναμική νίκης, αέρα νίκης, δεν αποκτάμε ποτέ.»

Αυτό δηλαδή κάνετε; Κυνηγάτε μερίδες ψηφοφόρων; Βοήθειααα! ο Σαμαράς με κυνηγάει! Με τι όπλα τις κυνηγούσατε αυτές τι μερίδες; Με παλούκια και μαστίγιο; Την κοινωνία όλη δεν έχετε τη φιλοδοξία να την κερδίσετε, μωρέ;

--«Είναι σημαντικό λοιπόν να ανοίξουμε τα φτερά μας, να επεκτείνουμε την επιρροή μας, αλλά όχι και να μετακινηθούμε πολιτικά. Είμαστε Κεντροδεξιό Κόμμα, δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακές ομάδες της κοινωνίας.»

Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κοινωνία, βρε άνθρωπε; Τι είναι; Εξωγήινοι; Αναιρείτε και ακυρώνετε τον εαυτό σας με τις παλινδρομήσεις σας, κύριε Σαμαρά! Η σύγχυσή σας δεν κρύβεται. Πώς δηλαδή θα κερδίσετε την κοινωνία όταν δε μετακινείστε και λιγάκι προς τα αριστερά; Η κοινωνία βρίσκεται και προς τα εκεί! Δεν τη βλέπετε;

--«Είμαστε Κεντροδεξιό Κόμμα, θα γίνουμε μεγαλύτερο, θα γίνουμε καλύτερο, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό, πιο σύγχρονο, πιο ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Κόμμα. Δε θα γίνουμε ολίγον από απομίμηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα και μας φτάνει δεν χρειαζόμαστε δεύτερο.»

Όχι!!! Μη μετακινείστε ούτε χιλιοστό. Απαγορεύεται! Μη μιμείστε το ΠΑΣΟΚ και μιανθείτε! Για τέτοια είμαστε τώρα; Πάντως, αφού δηλώσατε ότι ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα και μας φτάνει, κι ότι δε χρειαζόμαστε δεύτερο, έτσι θα είναι. Ξέρετε εσείς!

Μιλάμε για απολίτικο λόγο-μνημείο σπουδαιογελοίας ρητορικής… Έτσι τον είδα εγώ και ειλικρινά απογοητεύτηκα...