Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Κυριακή στο ΟΑΚΑ για το δεύτερο εισιτήριο


Την Κυριακή στο ΟΑΚΑ διεξάγεται ο τελικός των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής, όπου ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα μονομαχήσουν για το πολυπόθητο εισιτήριο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ

Η ΑΕΚ υποδέχεται ως γηπεδούχος τους «Πράσινους» και θέλει μόνο τη νίκη για να εξασφαλίσει τη δεύτερη προνομιούχο θέση στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.


O πρώτος των πλέι οφ θα συμμετάσχει στους τελευταίους δύο γύρους των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου λαμβάνουν μέρος ομάδες που δεν κατέκτησαν τον τίτλο από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 1-15 της βαθμολογίας της UEFA Ο πρώτος από τους δύο γύρους διεξάγεται στις 28-29 Ιουλίου και 4-5 Αυγούστου, ενώ ο δεύτερος στις 18-19 και 25-26 Αυγούστου.


Χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον είναι το δεύτερο ματς, όπου ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα τη Λάρισα. Ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει την τρίτη θέση στα πλέι οφ και θα συμμετάσχει στον 3ο γύρο του Europa League (30 Ιουλίου-6 Αυγούστου), ενώ η ομάδα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στα πλέι οφ θα παίξει στον 4ο προκριματικό της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη (20 και 27 Αυγούστου), δηλαδή ένα βήμα πριν από τη φάση των ομίλων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ως προς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες της, χαρακτήρισε μη παραγωγική τη στάση του, που αντιβαίνει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε απόλυτη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο, έχει το αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της. Το γεγονός αυτό δεν έχει σχέση και δεν πρέπει να συγχέεται με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας.
Υπενθυμίζει ότι διακηρυγμένη επιδίωξή της Ελλάδας, «είναι η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Λύσης που θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου, ώστε, μεταξύ άλλων, όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να απολαμβάνουν από κοινού τα οφέλη του φυσικού πλούτου της χώρας τους».
Αναφέρει δε ότι «η αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι παραγωγική», τονίζοντας πως «αντιβαίνει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».
«Η στάση της Αγκυρας αναπόφευκτα θα κριθεί και θα αξιολογηθεί από τους εταίρους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», καταλήγει στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

iKypros

Φλωρίδης: "Τα ...τσέπωσε τα λεφτά ο Τσουκάτος"


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης προσπάθησε χθες να εξηγήσει τι μπορεί να έγινε με τα λεφτά της Siemens που ο Θεόδωρος Τσουκάτος έχει ομολογήσει ότι τα πήρε για λογαριασμό του κόμματος.
"...Το ΠΑΣΟΚ όφειλε να κάνει την έρευνα στο δικό του ταμείο. Ο κ. Παπανδρέου έχει την ευθύνη για το ΠΑΣΟΚ του οποίου ηγείται, έτσι δεν είναι; Η έρευνα που έγινε εντός ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι “αυτά δεν είναι εκεί”, από εκεί και πέρα είναι θέμα Δικαιοσύνης να βρει τι έγιναν..." ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να γίνει είναι ότι το ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν "έκοψε" απόδειξη στη Siemens, οπότε ο εσωτερικός έλεγχος που υποτίθεται έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να έβγαζε κάτι παραπάνω.
Η δεύτερη είναι πως τα χρήματα δεν "είναι στο ταμείο", γιατί προφανώς θα ξοδεύτηκαν για τις προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ, όπως αφήνει να εννοηθεί και ο Θ. Τσουκάτος.
Το συμπέρασμα;
Αφού κανείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζει την τύχη των χρημάτων αυτών, παρά μόνον ο Θ. Τσουκάτος, σημαίνει ότι αυτά ...τσεπώθηκαν από τον ίδιο τον "στρατηγό", ή τα μοιράστηκε με τον τότε ..."αρχιστράτηγο".
______________________
Κε Φλωρίδη, ώστε είναι δουλειά της δικαιοσύνης για να βρεί σε ποιές τσέπες μπήκε η ..."μίζα" που έπεσε μέσα στο κόμμα σας υποτίθεται;
Για ψαχτείτε λίγο περισσότερο μεταξύ σας.!
1.000.000 μάρκα είναι αυτά βρε αδερφέ, δεν είναι πενταροδεκάρες.
http://www.gianniotis.blogspot.com/

Για να μην ξεχνάμε


Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,
Σημαίνει κι η αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,
Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,
Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.
Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,
Κι απ’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.
Να μπούνε στο χερουβικό και να βγει ο Βασιλέας,
Φωνή τους ήρθε εξ’ ουρανού κι απ’αρχαγγέλου στόμα.
«Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ’άγια,
παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστείτε,
γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.
Μόν’στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να ρτούνε τρία καράβια
Το να να πάρει το Σταυρό και τ’άλλο το Βαγγέλιο,
Το τρίτο,το καλύτερο,την ΄Αγια Τράπεζά μας,
Μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν».
Η Δέσποινα ταράχτηκε ,κι εδάκρυσαν οι εικόνες.
«ΣΩΠΑΣΕ ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΑΚΡΥΖΕΙΣ,
ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ»


http://www.antinews.gr/

Της Πόλης ο καημός...

Μην ξεχνιόμαστε... εχθές ήταν μια αποφράδα μέρα...
Από το Greek Alert το παρακάτω βίντεο




Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Στήριξη του μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων

Η χρήση και κατανόηση των συστημάτων σήμανσης της ποιότητας πρέπει επίσης να είναι ευκολότερη για τον καθένα...
Kαλύτερη αξιοποίηση των συστημάτων μάρκετινγκ και ποιότητας των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν απαιτείται δράση για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των γεωργικών προϊόντων, που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της επαφής των γεωργών με τους καταναλωτές.

Η χρήση και κατανόηση των συστημάτων σήμανσης της ποιότητας πρέπει επίσης να είναι ευκολότερη για τον καθένα, όπως και η πολιτική της Ε.Ε. να είναι συνεκτικότερη, αναφέρει η Επιτροπή.


Η Επιτροπή, στην ανακοίνωση, προτείνει τα εξής:


- Να επεκταθεί η σήμανση με την οποία προσδιορίζεται ο τόπος στον οποίο έχει παραχθεί το γεωργικό προϊόν.


- Να εξετασθεί η σκοπιμότητα πρόβλεψης ειδικών προαιρετικών αποκλειστικών όρων για το «προϊόν ορεινής γεωργίας» και το «παραδοσιακό προϊόν». Το τελευταίο αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα για το «εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν».


- Να δημιουργηθεί ενιαίο μητρώο για το σύνολο των γεωγραφικών ενδείξεων (για τους οίνους, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα), ενώ παράλληλα να διαφυλάσσονται οι ιδιαιτερότητες κάθε συστήματος.


- Να βελτιωθεί η ενιαία αγορά για προϊόντα υπαγόμενα σε συστήματα σήμανσης, ιδίως για τα βιολογικά προϊόντα.


- Να βελτιωθεί η διεθνής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη διεθνών προτύπων για τα πρότυπα εμπορίας και τα βιολογικά προϊόντα.


- Να χαραχθούν γενικές κατευθύνσεις «ορθής πρακτικής» για τα ιδιωτικά συστήματα πιστοποίησης, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες σύγχυσης του καταναλωτή και η γραφειοκρατία για τους γεωργούς.


Το ρόδι, ο καρκίνος και η καρδία

Το ρόδι είναι ωφέλιμο για την καρδία και δρα κατά του καρκίνου

Το ρόδι από την αρχαιότητα είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και στις προσπάθειες των ανθρώπων να νικήσουν τις ασθένειες.


Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείτο ως το φρούτο της γονιμότητας. Ακόμη και στη μακρινή Κίνα, το ρόδι καταναλώνεται από τους νιόπαντρους, την πρώτη μέρα του γάμου τους για να ευλογηθεί ο γάμος τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους μαζί με ρόδια.


Ο προφήτης Μωχάμετ έλεγε στους πιστούς του, να καταναλώνουν ρόδια διότι αυτά θα μπορούσαν να τους απαλλάσσουν από πολλά κακά της ανθρώπινης φύσης. Στη Μέση Ανατολή, τα ρόδια χρησιμοποιούνταν για πολλές παθήσεις όπως αιμορροΐδες, αμυγδαλίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ακόμη και για τη φαλάκρα.


Τα παραδείγματα που δείχνουν ότι σε διάφορους πολιτισμούς, τα ρόδια απολάμβαναν ιδιαίτερης εκτίμησης είναι πολλά. Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων, είχε γερές βάσεις.


Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.


Το ρόδι περιέχει ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.


Οι αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων.


Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος.


Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος με τις 3 αυτές ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.


Η πρακτική κλινική αξία των δεδομένων αυτών, διαφάνηκε από μερικές πρόσφατες έρευνες.


Αμερικανοί επιστήμονες, έλεγξαν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του χυμού του ροδιού σε καλλιέργειες κυττάρων από ανθρώπινο καρκίνο του προστάτη. Διαπίστωσαν ότι το απόσταγμα σκότωνε τα καρκινικά αυτά κύτταρα.


Στη συνέχεια δοκίμασαν σε πειραματόζωα τη δράση του χυμού από το ρόδι. Σε ποντικούς χορήγησαν κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Σε μια ομάδα ποντικών με καρκίνο προστάτη χορηγούσαν απλά νερό ενώ σε δύο άλλες ομάδες χορηγούσαν διαφορετικές συγκεντρώσεις χυμού ροδιών.


Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο ψηλή ήταν η συγκέντρωση του χυμού των ροδιών που λάμβαναν τα ποντίκια τόσο πιο ψηλή ήταν η αντικαρκινική δράση.

Συγκεκριμένα η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στα ποντίκια που λάμβαναν χυμό ροδιού, έδειχνε σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα ποντίκια που λάμβαναν νερό όπου ο καρκίνος αναπτυσσόταν ταχέως.


Σε μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα έρευνα, επιστήμονες από τη Χάιφα του Ισραήλ, βρήκαν ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Οι ασθένειες αυτές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτων.


Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Οι Ισραηλινοί επιστήμονες εισηγούνται την κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού την ημέρα για την πρόληψη και μείωση των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Σήμερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία, έχει αυξηθεί. Διεξάγονται τώρα κλινικές έρευνες που στόχο έχουν να επιβεβαιώσουν σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων τα πρώτα δεδομένα που προέκυψαν.


Βλέπουμε λοιπόν ότι η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει σιγά σιγά όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα.


Το ρόδι αποδεικνύεται ότι περιέχει πολύ ισχυρά στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν και άλλες ωφέλιμες δράσεις του ροδιού όπως για παράδειγμα στη γονιμότητα και στις μολύνσεις.


To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook. Copyright Medlook® All rights reserved.


Βιβλιογραφία:


Pomegranate fruit juice for chemoprevention and chemotherapy of prostate cancer,
Proceedings of the National Academy of Sciences

Το πιο οικολογικό κόμμα...

Από το http://ourgreektv.blogspot.com
.
Νομίζω βρήκα επιτέλους ένα κόμμα να αποδεικνυέι στην πράξη την οικολογική του συνείδηση.Ούτε Τρεμόπουλος, ουτε Βεργης.Το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο οικολογικό κόμμα και το αποδεικνύει με ορθή επιχειρηματολογία.
-Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι οικολογικό κόμμα;
Και απαντά ο μεγάλος Γιώργος Παπανδρέου....
Γιατί "έχει σήμα τον ήλιο και έχει χρώμα το πράσινο".

Με αφορμή την επέτειο της Άλωσης : Η πολιτιστική διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων


Σήμερα πολλά αφιερώματα θα γίνουν κι όλοι μας θα ξαναζήσουμε λεπτό προς λεπτό την τραγική για το Γένος μας Αλωση της Πόλης. Οι Τούρκοι θα γιορτάσουν με παρελάσεις κι εμείς θα μείνουμε να αναπολούμε τα μεγαλεία του παρελθόντος ελπίζωντας να βγούν αληθινά τα προφητικά λόγια "Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θά 'ναι".

Αντί λοιπόν ένος αφιερώματος όπως τα υπόλοιπα, αποφάσισα να σας παραθέσω αποσπάσματα από τους δύο τελευταίους λόγους που εκφώνησαν πριν την τελική μάχη ο αυτοκράτοράς μας Κωνσταντίνος και ο Τούρκος Μωάμεθ ο Πορθητής. Δυό λόγοι που δείχνουν την ψυχική, πολιτιστική και εθνολογική διαφορά των δύο ανδρών που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Δείτε τα ηρωικά και εμψυχωτικά λόγια του Ελληνα αυτοκράτορα προς τους συμπολεμιστές του, ενός αυτοκράτορα που ετοιμάζεται σαν απλός στρατιώτης να μπεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να δώσει την ζωή του για την Πόλη του, κι ενός Τούρκου Σουλτάνου που καθισμένος αναπαυτικά στην σκηνή του θα παρακολουθήσει τα βαρβαρικά στίφη του να προσπαθούν να καταλάβουν και να λεηλατήσουν την Βασιλεύουσα των Ελλήνων. Ενας Σουλτάνος που σαν γνήσιος ισλαμιστής βλέπει μόνο το αίμα των εχθρών του και τα κάλλη της Πόλης που θέλει να καταστρέψει.

Τα αποσπάσματα είναι από το Χρονικό του Γεωργίου Σφραντζή, Ελληνα αξιωματούχου που έζησε σαν αυτόπτης μάρτυρας δίπλα στον Κωνσταντίνο όλη την ιστορία της Αλωσης.


Ο τελευταίος λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (απόσπασμα)


«Ευγενέστατοι άρχοντες και εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί, και γενναιότατοι συστρατιώτες, και όλος ο πιστός και τίμιος λαός, ξέρετε καλά πως έφτασε η ώρα που ο εχθρός της πίστης μας θέλει με κάθε τέχνασμα και τρόπο να μας στενοχωρήσει περισσότερο και να μας κάνει πόλεμο σφοδρό, με μεγάλες συγκρούσεις και συρράξεις από στεριά και θάλασσα, για να κατορθώσει και να χύσει το δηλητήριό του, σαν φίδι, και να μας καταπιεί σαν ανήμερο λιοντάρι. Σας λέω λοιπόν να σταθείτε αντρειωμένοι και γενναιόψυχοι, όπως κάνατε πάντοτε ως τώρα εναντίον των εχθρών της πίστης. Σας παραδίνω την εκλαμπρότατη και φημισμένη αυτή πόλη, πατρίδα σας και βασίλισσα των πόλεων. Ξέρετε καλά, αδέρφια, ότι για τέσσερις λόγους οφείλουμε όλοι να προτιμήσουμε το θάνατο παρά τη ζωή: πρώτον, για την πίστη και την ευσέβειά μας· δεύτερον, για την πατρίδα· τρίτον, για το βασιλέα και το Χριστό· και τέταρτον, για τους συγγενείς και φίλους.

Λοιπόν αδέρφια, αν οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρι θανάτου για έναν και μόνο από τους τέσσερις αυτούς λόγους, πολύ περισσότερο για όλους μαζί, όπως προφανώς κατανοείτε. Αν για τις αμαρτίες μας παραχωρήσει ο Θεός τη νίκη στους ασεβείς, θα διακινδυνεύσουμε υπέρ της πίστεως της αγίας που μας παραχώρησε ο Χριστός με το αίμα του. Αυτό είναι το σπουδαιότερο απ’ όλα. Τι θα ωφεληθεί κανείς αν κερδίσει τον κόσμο όλο και χάσει την ψυχή του; Δεύτερον, χάνουμε έτσι μια περίφημη πατρίδα και, ακόμη, την ελευθερία μας. Τρίτον, χάνουμε την άλλοτε περιφανή και σήμερα ντροπιασμένη, ταπεινωμένη και εξουθενωμένη βασιλεία, η οποία γίνεται έρμαιο του ασεβούς τυράννου. Τέταρτον, στερούμεθα τις προσφιλείς γυναίκες και τα παιδιά μας και τους συγγενείς μας.

Ο αλιτήριος αυτός αμιράς έχει πενήντα εφτά ημέρες αφότου ήρθε, και μας πολιορκεί και μας πολεμάει νυχθημερόν, με κάθε τέχνασμα και με όλη του την ισχύ. Χάρη στον παντεπόπτη Χριστό και Κύριό μας, διώχτηκε ντροπιασμένος κακήν κακώς πολλές φορές ως τώρα από τα τείχη. Μη δειλιάσετε και τώρα, αδερφοί, επειδή το τείχος έπεσε σε μερικά μέρη από τα βλήματα και τις εκπυρσοκροτήσεις των τηλεβόλων, γιατί, όπως και εσείς βλέπετε, όπως μπορούσαμε το διορθώσαμε. Εμείς κάθε ελπίδα μας τη στηρίζουμε στην ακαταμάχητη δύναμη του Θεού. Αυτοί έχουν πλήθος όπλα και στρατό και ιππικό, αλλά εμείς έχουμε πίστη στο όνομα του Κυρίου και σωτήρα και, δεύτερον, στα χέρια μας και τη δύναμή μας, που μας χάρισε η θεία πρόνοια. Ξέρω ότι αυτό το αναρίθμητο μπουλούκι των εχθρών, καθώς είναι η συνήθειά τους, θα βαδίσει εναντίον μας με βαναυσότητα και με έπαρση, με πολύ θράσος και βία, για να μας συνθλίψουν, λόγω του ολιγάριθμου της παράταξής μας, και να μας καταπονήσουν με την κούραση, και με φωνές πολλές και ισχυρές να μας φοβίσουν. Τις φλυαρίες τους αυτές τις ξέρετε καλά και δεν είναι ανάγκη να μιλήσουμε γι’ αυτές. Και σε λίγη ώρα θα τα κάνουν όλα αυτά, και θα πετάξουν πάνω μας σαν άμμο της θάλασσας αναρίθμητες πέτρες, βέλη και βλήματα. Ελπίζω να μη μας βλάψουν με αυτά, γιατί βλέποντάς σας χαίρομαι πολύ και τρέφω τη σκέψη μου με ελπίδες σαν κι αυτή, δηλαδή πως, αν και είμαστε λίγοι, είμαστε ωστόσο πολύ επιδέξιοι, επιτήδειοι, ρωμαλέοι, δυνατοί, ικανοί για μεγάλα έργα, και καλά προπαρασκευασμένοι. Με τις ασπίδες σας καλύπτετε καλά τα κεφάλια σας στις συμπλοκές και τις συρράξεις. Το δεξί σας χέρι, που κρατάει τη ρομφαία, να είναι πάντοτε μακρύ. Οι περικεφαλαίες σας, οι θώρακες και η σιδερέ νια πανοπλία σας είναι πολύ ικανά, όπως και τα άλλα σας όπλα, και στη συμπλοκή θα σας εξυπηρετήσουν πολύ. Οι αντίπαλοι ούτε έχουν τέτοια ούτε γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν. Εσείς είσαστε, επίσης, προστατευμένοι πίσω από τα τείχη, και οι απροστάτευτοι δύσκολα προχωρούν. Γι’ αυτό γίνετε μαχητές έτοιμοι, ισχυροί και μεγαλόψυχοι, για όνομα του Θεού.

.....................................

Ήρθε λοιπόν, αδερφοί, και μας απέκλεισε, και κάθε μέρα έχει ανοιχτό το αχανές στόμα του για να βρει ευκαιρία να μας καταπιεί, εμάς και την Πόλη που έκτισε ο τρισμακάριστος και μέγας βασιλεύς Κωνσταντίνος, και την αφιέρωσε στην πάναγνη και αειπάρθενη δέσποινά μας, τη Θεοτόκο· και τη χάρισε σ’ εκείνη, ώστε να είναι Κυρία της Πόλεως, αλλά και σύμμαχός της και σκέπη της πατρίδας μας και καταφύγιο των χριστιανών, ελπίδα και χαρά όλων των Ελλήνων, το καύχημα όλων που ζουν κάτω από τον ήλιο. Και αυτός ο ασεβέστατος την άλλοτε περιφανή και ζωηρή σαν ρόδο του αγρού Πόλη θέλει να την υπαγάγει υπό την εξουσία του.

.............................
Και γενικά, αφού στράφηκε προς όλους, είπε: «Δεν έχω καιρό να πω περισσότερα· μοναχά το ταπεινωμένο σκήπτρο μου το αναθέτω στα χέρια σας, για να το διαφυλάξετε με προθυμία. Σας παρακαλώ ακόμα, και ζητώ την αγάπη σας, να είστε πειθαρχικοί στους στρατηγούς σας, τους δημάρχους και τους εκατόνταρχους, ο καθένας κατά την τάξη του, τη θέση του και την υπηρεσία του. Να ξέρετε τούτο: αν από μέσα από την καρδιά σας φυλάξετε τις εντολές μου, ελπίζω στο Θεό ότι θα λυτρωθούμε από την παρούσα δίκαιη απειλή του. Δεύτερον, σας περιμένει στον ουρανό το αδαμάντινο στεφάνι, και η μνήμη σας θα είναι αιώνια και άξια στον κόσμο». Με αυτά τελείωσε τη δημηγορία του, ευχαριστώντας με δάκρυα και στεναγμούς το Θεό, ενώ όλοι, με ένα στόμα, του αποκρίνονταν με δάκρυα λέγοντας: «θα πεθάνουμε για την πίστη του Χριστού και την πατρίδα μας». Τα άκουσε ο αυτοκράτωρ και, αφού τους ευχαρίστησε θερμά, υποσχόμενος πολλές δωρεές, τους είπε τέλος: «Λοιπόν, αδερφοί και συμμαχητές, να είσαστε έτοιμοι το πρωί. Με τη χάρη και την αρετή που μας δώρισε ο Θεός και με τη βοήθεια της Αγίας Τριάδος, στην οποία αναθέτουμε “την πάσαν ελπίδα μας”. Θα κάνουμε τον εχθρό να φύγει κακήν κακώς και ντροπιασμένος από εδώ».


Ακολουθεί απόσπασμα του τελευταίου λόγου του Μωάμεθ του Πορθητή.

«Ω αγαπητά μου παιδιά, από το Θεό, τον προφήτη του Μωάμεθ και εμένα τον ίδιο το δούλο του, σας παρακαλώ και σας ικετεύω να κάνετε αύριο έργο αξιομνημόνευτο, όπως και οι πριν από μας παντού ως τα τώρα έκαναν, όπως είναι φανερό, και με προθυμία, γενναιότητα και μεγαλοψυχία να περάσετε σαν φτερωτοί με τις σκάλες πάνω από το τείχος. Και τη φήμη που κέρδισαν οι πρόγονοί μας και τους χάρισε ο Θεός μη γίνετε αφορμή εσείς να τη χάσουμε· αντίθετα, πλησίασε η ώρα να την αυξήσουμε κατά πολύ». Τους είπε και πολλά άλλα λόγια στρατιωτικού περιεχομένου, και τους φούντωσε το φρόνημα για να δράσουν γενναία.


Και κατέληξε: «Αν μερικοί από σας σκοτωθούν, όπως είναι φυσικό στους πολέμους, και γραφτό της μοίρας του καθενός, ξέρετε πολύ καλά τι λέει ο προφήτης μας στο Κοράνι: εκείνος που θα πεθάνει υπό τέτοιες συνθήκες θα δειπνήσει και θα πιει στον παράδεισο, ολόσωμος μαζί με το Μωάμεθ· και με παιδιά και με ωραίες γυναίκες και παρθένες θα αναπαυτεί σε τόπο χλοερό και αρωματισμένο από λουλούδια, θα λουστεί σε ωραιότατο λουτρό και θα έχει τα πάντα από το Θεό σε εκείνο τον τόπο. Και πάλι, σ’ αυτή τη ζωή, όλος ο στρατός και οι άρχοντες της αυλής μου, αν νικήσουμε, ο μισθός που θα έχουν από μένα κατ’ αναλογία θα είναι διπλάσιος για τον καθέναν απ’ όσα έχουν τώρα· αυτός θ’ αρχίζει από σήμερα και θα καταβάλλεται ως το τέλος της ζωής τους. Για τρεις ημέρες η Πόλη θα είναι δική σας. Ό,τι κι αν αρπάξετε ή βρείτε, χρυσό ή ασημένιο σκεύος και ρούχα, αιχμαλώτους —άντρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους— κανείς δε θα μπορεί να σας τα ζητήσει ή να σας ενοχλήσει στο ελάχιστο». Αφού τελείωσε το λόγο του, τους όρκισε να διαφυλάξουν όσα τους διέταξε. Αυτοί χάρηκαν πολύ ακούγοντάς τα, και με μια φωνή αλάλαξαν όλοι στη γλώσσα τους: «Αλλάχ, Αλλάχ Μεεμέτ ρεσούλ Αλλάχ!» που σημαίνει «ο Θεός των Θεών, και ο Μωάμεθ ο Προφήτης του».


Σοβαρές εξελίξεις που «βολεύουν» το ΠΑΣΟΚ

Το πρώην στέλεχος της εταιρείας Χρήστος Καραβέλας, αντί όμως να εμφανιστεί διέφυγε στη Γερμανία
Καταρρέει η ανάκριση για την υπόθεση της SIEMENS, μετά τη διαφυγή και του δεύτερου μάρτυρα - κλειδί. Το πρώην στέλεχος της εταιρείας Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος κατηγορείται για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, βρίσκεται πλέον στο Μόναχο, όπου και αναμένεται να κάνει χρήση των όρων της γερμανικής νομοθεσίας. Κανονικά έπρεπε σήμερα να απολογηθεί.

Αντί όμως να εμφανιστεί διέφυγε στη Γερμανία. Ο κατηγορούμενος δεν θα δικαστεί αν δεν επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς τα αδικήματα τα οποία του αποδίδονται αφορούν στην περίοδο 1997 - 1999, και άρα με βάση τη γερμανική νομοθεσία θεωρούνται παραγεγραμμένα και δεν εφαρμόζεται ένταλμα σύλληψης. Μετά απο αυτή την εξέλιξη η ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να συνεχίσει την ανάκριση.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να περάσει στην αντεπίθεση και να βγεί απο την δύσκολη θέση της εμπλοκής στελεχών του στην υπόθεση. Θα αρπάξει την ευκαιρία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για πολιτικές και δικαστικές παραλείψεις . Τα πυρά θα κατευθύνονται στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, με στόχο βέβαια την ίδια την κυβέρνηση.

Ανοίγει νέος κύκλος προεκλογικής καμπάνιας

Η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ αλλάζει ρότα
Η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ αλλάζει ρότα όσο πλησιάζουμε στην κάλπη των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν διαφημιστικά μηνύματα που θα επικεντρώνονται στην Ευρώπη.

Τα spot με τα παπαγαλάκια έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Όπως σχολίαζε κυβενρητικό στέλεχος που ανήκει στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ, τα τηλεοπτικά spot με τα παπαγαλάκια έκαναν τη δουλειά τους, αποδομώντας με έναν ευρυματικό τρόπο την καταστροφολογία και τον λαίκισμό της αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν οτι η προεκλογική καμπάνια έχει μπει στην επόμενη φάση. Οι επόμενες κινήσεις δεν αποκαλύπτονται, αλλά αυτό οφείλεται και στο γεγονός οτι την οριστική έγκριση για αλλαγή πλεύσης στην επικοινωνιακή καμπάνια, την δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προεδρεύει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στις συνεδριάσεις της επικοινωνιακής ομάδας που εδρεύει εδώ και ένα μήνα σχεδόν, στα κεντρικά του κόμματος στη Ρηγίλλης.

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για τον αδύναμο Παπανδρέου

Ο Γιώργος όμως για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε την αδυναμία του...

Προβληματισμός κυριάρχησε στην Ιπποκράτους μετά το τέλος του debate, αφού οι συνεργάτες του Παπανδρέου δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι από την εμφάνιση του αρχηγού τους. «Ήταν αναμενόμενος» αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι εκείνος που έπρεπε να κάνει την διαφορά ήταν ο Γιώργος και όχι ο Καραμανλής και ο Καρατζαφέρης.


Οι ίδιοι μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η αδυναμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε όταν ο πρωθυπουργός κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για την συμπεριφορά του απέναντι στους αγρότες και στους συνταξιούχους. Σ' εκείνο το σημείο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε ότι θα μπορούσε να είχε τελειώσει τον debate, αν ο Παπανδρέου είχε θυμίσει τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη. Ο Γιώργος όμως για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε την αδυναμία του.


Γι'αυτό και ελήφθη η απόφαση να ξεκινήσει μεμονωμένες συνεντεύξεις στα κανάλια. Θα ξεκινήσει από το Alter και τον Νίκο Χατζηνικολάου και θα δώσει στο Mega και στον ΑΝΤ1. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι εμπεριέχει «υψηλό ρίσκο» η υπερέκθεση του Γιώργου στα media.


Βλέπετε, ακόμη και οι «δικοί» του, έχουν συνηδειτοποιήσει ότι το παλικάρι δεν μπορεί στα δύσκολα

Κοντά στην πισίνα (2)


του Σενέρ Λεβέντ


Όσο περνούσε η ώρα φούντωνε όλο και πιο πολύ η συζήτησή μας κοντά στην πισίνα του σπιτιού του Ελληνοκύπριου φίλου μου. Αντέδρασε όταν εγώ είπα ότι ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους υπερτερεί το «ελληνικό» συναίσθημα πάνω στο κυπριακό. «Δεν είναι όπως παλιά, μειώθηκε πολύ», είπε. Του έδωσα παραδείγματα. Από τα
βιβλία της ιστορίας που ακόμη συζητούνται, ας πούμε. Ο Γρίβας. Ο Γιωρκάτζης. Ο Σαμψών. Το φασιστικό πραξικόπημα του 1974 κλπ. Γίνεται να μην συμπεριληφθούν αυτά όπως πρέπει στα βιβλία της ιστορίας; Του έφερα ως παράδειγμα και τις μεικτές εκλογές που διεξάγονται για το Ευρωκοινοβούλιο. Οι εκλογές αυτές είναι το πιο καλό παράδειγμα για το ότι ακόμη δεν μπορούν να διεξαχθούν μεικτές εκλογές στην Κύπρο. Ένας Τουρκοκύπριος υποψήφιος δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα σε αυτές τις εκλογές. Ακόμη και αν είναι ένας Τουρκοκύπριος τον οποίο αγαπά και εμπιστεύεται πιο πολύ απ' όλους η ελληνοκυπριακή κοινότητα, πάλι δεν θα έχει πιθανότητες. Επικρατεί τόσο πολύ το ελληνικό πνεύμα που δεν ψηφίζει τόσο εύκολα έναν Τούρκο κάποιος Έλληνας. Έστω και αν αυτό είναι προς όφελός του, δεν τον ψηφίζει απλά και μόνο επειδή είναι Τούρκος. Πώς είναι προς όφελός του; Πολύ απλά. Δεν θα είναι πιο πειστικές οι πραγματικότητες που θα αναφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο ένας Τουρκοκύπριος βουλευτής από αυτά που θα λέει ένας Ελληνοκύπριος βουλευτής; 'Αλλο είναι να λέει ένας Ελληνοκύπριος ότι «η Κύπρος βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας» και άλλο να λέει το ίδιο πράγμα ένας Τούρκος. Αλλά ούτε οι πολιτικοί τής ελληνοκυπριακής κοινότητας μπόρεσαν να το καταλάβουν αυτό ακόμα, ούτε και η κοινότητα που θεωρεί ισχυρότερο το ελληνικό της πνεύμα από το κυπριακό της.
Αργότερα ανασκαλίσαμε ακόμα λίγο την πρότασή του για δύο χωριστά κράτη. Όμως, ο άνθρωπος δεν πίστευε ότι η Τουρκία θα το δεχτεί αυτό. Βεβαίως, αυτό είναι σωστό, αν σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση με κανένα τρόπο στο νησί. Διότι λύση σημαίνει απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί. Οποιαδήποτε λύση. Είτε ομοσπονδία. Είτε δύο χωριστά κράτη. Σε καμία λύση δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνεται η εδώ παραμονή των σαράντα χιλιάδων στρατού της Τουρκίας. Είπε ότι θα προωθήσει την πρότασή του για δύο χωριστά κράτη και θα αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες σχετικά με αυτήν. Του είπα το εξής: «Αφού είναι έτσι, πήγαινε και πες τού Χριστόφια να δεχτεί ό,τι του λέει ο Ταλάτ. Πρώτα να αρχίσει από το οδόφραγμα στον Λιμνίτη. Ο Ταλάτ θέλει να περνά στρατιωτικό υλικό και να γίνεται και μεταφορά καυσίμων από το δρόμο αυτό; ΅Να περνάνε, να του πει». Ύστερα ενθουσιάστηκα λίγο περισσότερο και προχώρησα τις εισηγήσεις μου: Ό,τι άλλο όρο έχει ο Ταλάτ να τον υποβάλει και αυτόν στο τραπέζι. Να βάλει όλους τους όρους του στο τραπέζι. Ό,τι θέλει. Να πει εντάξει και σε αυτά ο Χριστόφιας. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε χειρότερο από τα δύο χωριστά κράτη, τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει με την αποδοχή όλων των όρων της τουρκικής πλευράς; Μήπως η αποδοχή όλων των τουρκικών όρων δεν είναι ο μόνος τρόπος να φύγει έξω από το νησί ο τουρκικός στρατός; Φαίνεται πως η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική πλευρά στις συνθήκες «κατάπαυσης του πυρός». «Τότε σταματήστε τους εξοπλισμούς», είπα, «διαλύστε την Εθνική Φρουρά. Σε τι χρησιμεύει ένας στρατός που δεν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι από την τουρκική στρατιωτική δύναμη; Νομίζετε ότι ο τουρκικός στρατός δεν προχωρεί επειδή υπάρχουν στρατιωτικά φυλάκια στα οδοφράγματά σας;» «Θα αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός από το νησί, αν εμείς διαλύσουμε τον στρατό και αφοπλιστούμε;» με ρωτάει τότε. Δεν ξέρω. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό θα έχει μεγάλη επίδραση.
Ούτε αυτός δεν τρέφει καμία ελπίδα για τις συνομιλίες. Μπούχτισε και από την επανάληψη της φράσης διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία ενόσω η πλευρά που ηττήθηκε στον πόλεμο δεν αποδέχεται τους όρους του νικητή. Εγώ ποτέ δεν το είχα σκεφτεί έτσι αυτό. Και δεν υποστήριξα ποτέ μέχρι σήμερα τα δύο χωριστά κράτη. Έφυγα από εκεί με ανάμεικτα συναισθήματα μετά από αυτές τις απόψεις που άκουσα για πρώτη φορά από έναν Ελληνοκύπριο. 'Αραγε τόσο καιρό κάνουμε μια τρύπα στο νερό;

Κωδικός άρθρου: 874467
ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/05/2009, Σελίδα: 13

Το ευρωμήνυμα του Κ. Καραμανλή

karamanlis.jpg
Το δίλημμα των ευρωεκλογών "υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα" έθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνοντας με την τοποθέτησή του το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, που φιλοξένησε η κρατική τηλεόραση, και πρόσθεσε ότι "είναι αποφασισμένος να βαδίσει τον δρόμο των δύσκολων αποφάσεων και των μεταρρυθμίσεων παραβλέποντας το πολιτικό κόστος".

"Βιώνουμε μία ξεχωριστή εποχή λόγω της κρίσης", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να μειώσουμε τις συνέπειες για την χώρα μας και να τρέξουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις στην μετά την κρίση εποχή.
Έχουμε δύο δρόμους, συνέχισε ο κ. Καραμανλής: "ο ένας είναι ο δρόμος της ανευθυνότητας, του μηδενισμού, του να ποντάρει κανείς στο "όχι σε όλα", να επενδύει στην σκανδαλολογία, όταν μάλιστα βαρύνεται από την συγκάλυψη τεράστιων σκανδάλων, όπως το έγκλημα του χρηματιστηρίου στο παρελθόν του".

Από την άλλη, τόνισε είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, που σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι μια περίοδος σαν όλες τις άλλες, είπε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι είναι εποχή που πρέπει να προχωρήσουμε σε δύσκολες αποφάσεις και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται πολιτικό θάρρος.

Οι απελπισμένοι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι είναι ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας!


Απομένουν λίγες μέρες ως την κρίσιμη Κυριακή των Ευρωεκλογών. Ο πολίτης που επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνά τη πατρίδα έχει ακόμη λίγο χρόνο να λάβει σωστές και όχι παρορμητικές αποφάσεις.


Τον βλέπουμε να τιμωρεί ανηλεώς εδώ και μήνες στις δημοσκοπήσεις την ηγεσία της παράταξής του με 2,5 έως 7 μονάδες κάτω από το ΠΑΣΟΚ. Να απειλεί με θεαματική αποχή. Να κρατά όμως και μια «πισινή» βγάζοντας μονίμως τον Καραμανλή «καταλληλότερο»…


Τα περίφημα ΜΜΕ παρουσιάζουν, την ηγεσία της παράταξης «κουρασμένη» και αυτή με μία σθεναρή προσπάθεια να ανατρέπει τις «περίφημες δημοσκοπήσεις», μειώνοντας την διαφορά σημαντικά…και έπεται συνέχεια! Στόχος των ΜΜΕ είναι να αποδομήσουν τον Καραμανλή, το πιο ισχυρό χαρτί της παράταξης μας.


Η οργή του πολίτη που επέλεξε πριν 19 μήνες την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, στράφηκε ακόμη και εναντίον τού ίδιου του αρχηγού της παράταξης (που έδωσε με επιτυχία εχθές την τηλεοπτική μάχη του με τους 4 αντιπάλους του). Του πλέον σοβαρού και συγκροτημένου πολιτικού αρχηγού που διαθέτει η χώρα! Αν συνδυάσουμε την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και το επίπεδο των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών που διαθέτουμε, η επιλογή Καραμανλή αποτελεί μονόδρομο!



Του καταλόγισε ότι δεν πήρε έγκαιρα τη σκούπα να σαρώσει όλους εκείνους (και εκείνες) που ήσαν μπλεγμένοι σε σκάνδαλα, σε απάτες, σε αμαρτωλό πλουτισμό. Και ότι δεν «κλάδεψε» μερικά από τα επιδεικτικά «μπουμπούκια» της πιο πλούσιας Βουλής όλων των εποχών.


Αντί αυτού ο Καραμανλής, ευθύς και έντιμος καθώς είναι, πήρε επάνω του το κόστος όλων των σφαλμάτων. Και σε μια ύστατη, όσο και αργοπορημένη, υπερπροσπάθεια, ώθησε τους επίλεκτους υπουργούς του (υπό την πίεση και της Ε.Ε.) να κάνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες όσα όφειλαν να έχουν κάνει πολύ πριν.

Μόνο που και αυτά τα φρέσκα επιτεύγματα, οι λεβέντες του Μαξίμου δεν έμαθαν να τα προβάλλουν. Αρκούνται να καβγαδίζουν με τους «πράσινους» στα «παράθυρα» πότε για τα «παπαγαλάκια» και πότε για τους «βαρβάρους», λες και ο επικίνδυνος αντίπαλός τους είναι το ΠΑΣΟΚ. Αμ δεν είναι…


Αντίπαλός τους είναι μέχρι στιγμής ο οργισμένος κόσμος της παράταξης. Είναι οι απελπισμένοι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι.


Οι πολίτες αυτοί έχουν σήμερα χρέος να σκεφθούν ψυχρά, υπολογιστικά, ρεαλιστικά. Να πεισθούν ότι η αποχή δεν βγάζει πουθενά, υποκρύπτει πολιτικό χάος, είναι ΦΥΓΗ που δεν ταιριάζει σε φιλελεύθερους πολίτες, όταν μάλιστα η παράταξή τους υπό τον αγωνιστή πρωθυπουργό (που παλεύει κάτω από το βάρος των προβλημάτων της χώρας μας) έχει στο ενεργητικό της ως κορυφαίο επίτευγμα την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ακριβώς πριν από 30 χρόνια.


Έχουμε χρέος να αγωνισθούμε, το οφείλουμε στην Ιστορία των μεγάλων επιλογών της Ελλάδος και της παράταξης μας, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μέχρι σήμερα μεγάλες επιλογές της χώρας μας ήταν όλες επιλογές της παράταξης μας, όταν κάποιοι άλλοι τις πολεμούσαν και απουσίαζαν. Αλλά και στον ιδρυτή, τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, που χωρίς αυτόν δεν θα ήμασταν στη ΕΕ, από το 1979!



Στάθης Σαραφόπουλος


Οικονομολόγος, Πρ. Βουλευτής Δράμας


http://emprosdrama.blogspot.com/

Κερδισμένοι Καραμανλής και Βατοπεδινοί στο debate

Μεγάλος κερδισμένος της τηλεοπτικής αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Κώστας Καραμανλής που απέδειξε για άλλη μια φορά ότι έχει μεγαλύτερη επικοινωνιακή δυνατότητα από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός θύμισε -όπως γράφαμε προ ημερών- την αναλγησία των κυβερνήσεων Σημίτη με τα ΜΑΤ να δέρνουν τους συνταξιούχους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε για την δυνατότητα του προσδιορισμού των μουσουλμάνων της Θράκης.


Το βασικό συμπέρασμα από το debate είναι ότι δεν υπήρξε καμία είδηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να αποφύγουν το λάθος. Πάντως, αν κάποιος θα ήθελε την είδηση θα την βρει σε απάντηση του Καραμανλή σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.


«Επιδιώξεις υστερόβουλες διαπλέχθηκαν με παθογένειες της κρατικής μηχανής... Οταν αντιλήφθηκα την έκταση του φαινομένου ανέλαβα την ευθύνη. Δεν πιστεύω ότι ουδείς πολιτικός κανενός κόμματος χρηματίστηκε ούτε πήγε να χρηματιστεί για την αυτήν την υπόθεση».

Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους πολιτικούς αρχηγούς στην τηλεοπτική αναμέτρηση








Αμέσως μετά το τέλος της τηλεοπτικής αναμέτρησης η Κάπα Research πραγματοποίησε δημοσκόπηση για την αξιολόγηση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών από την κοινή γνώμη.

«Συγκριτικά, ποιος πρόεδρος κόμματος πιστεύετε ότι είχε την καλύτερη πολιτική παρουσία», ένα από τα βασικά ερωτήματα που κλήθηκαν οι τηλεθεατές να απαντήσουν.


Το 36,4% των ερωτηθέντων αξιολογεί ότι την καλύτερη πολιτική παρουσία είχε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμάνλης. Ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου που «έπεισε» το 27,7% του δείγματος.


Στοιχείο ωστόσο που πρέπει -αν μη τι άλλο- να προβληματίσει τα πολιτικά κόμματα είναι ότι ποσοστό 11,2% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση κρίνουν ότι την παράσταση έκλεψε ο ....«Κανένας».


Το 7,7% έκρινε ότι τις εντυπώσεις κέρδισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, το 7,1% η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ το μικρότερο ποσοστό (6,6%) συγκέντρωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος.


Η έρευνα περιλαμβάνει σειρά άλλων ερωτήσεων για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην τηλεοπτική αναμέτρηση.


Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται από το in.gr και αναλυτικά από το διακτυακό τόπο της εφημερίδας Το Βήμα.


Τα στοιχεία της έρευνας έχουν ως εξής:



Συμμετείχαν 856 άτομα που παρακολούθησαν τη τηλεμαχία. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, επιλεγμένοι με πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν με βάση την ψήφο του 2007. H συλλογή των στοιχείων έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βασει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Η Κάπα Research είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Newsroom ΔΟΛ

Ρόδι: Ξεχειλίζει υγεία!

Εδώ και λίγο καιρό, η Ευρώπη και η υπόλοιπη Δύση έχουν ανακαλύψει το νέο σούπερ-φρούτο τους: το ρόδι.

Στη...Βρετανία, οι πωλήσεις συσκευασμένου χυμού ροδιού έχουν αυξηθεί θεαματικά τα δύο τελευταία χρόνια.
Μπορούμε απλά να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι φρέσκο χυμό από ρόδια και να απολαύσουμε τις θαυματουργές ιδιότητές του. Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, όταν στην καθομιλουμένη λέμε ότι «σπάει το ρόδι», εννοούμε ότι παύει και η ατυχία. Κι όταν επίσης λέμε, «τους τελευταίους μήνες όλο ατυχίες έχω, ελπίζω με την καινούργια δουλειά που αρχίζω, να σπάσει το... ρόδι», επίσης εννοούμε να αποφύγουμε τις κακοτυχίες.
Μπορεί λοιπόν στο Χόλιγουντ να μην ξέρουν τη λαϊκή ρήση μας, όμως, ξαφνικά, μόνο το 2005 οι πωλήσεις συσκευασμένου χυμού ροδιού σημείωσαν αύξηση κατά 300% και έφθασαν τα 500.000 λίτρα την εβδομάδα. Η ίδια αυξητική τάση με γεωμετρικούς ρυθμούς σημειώθηκε και το 2006. Στις ΗΠΑ, η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Γουίλ Σμιθ, η Έβα Λονγκόρια (μια από τις πρωταγωνίστριες της σειράς «Απελπισμένες Νοικοκυρές») δεν μπορούν να κάνουν πλέον χωρίς αυτόν τον βαθυκόκκινο χυμό.

Η εκ νέου «ανακάλυψη» του ροδιού δεν είναι όμως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του star system. Σήμερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία αυξήθηκε μπροστά στην απαίτηση για υγιεινή διατροφή και τεκμηριώνεται με κλινικές έρευνες. Επιστήμονες του Εργαστηρίου Έρευνας για τα Λιπίδια στο Ισραήλ επιβεβαίωσαν ότι η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού, μειώνει σημαντικά την αθηροσκλήρυνση, μια μορφή αρτηριοσκλήρυνσης που προκαλεί στένωση των αρτηριών και οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι, ως πλούσια πηγή φιλικού οξέος, τα ρόδια βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών. Είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με το δρα Ρίτσαρντ Μπογκλ του Πανεπιστημίου του Χάμερσμιθ, «προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν πως ο χυμός του ροδιού μπορεί να έχει σχεδόν τριπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα σε σχέση με την ίδια ποσότητα πράσινου τσαγιού ή κόκκινου κρασιού».

10+1 μυστικά για το ρόδι

1. Στην ελληνική μυθολογία συμβόλιζε το θάνατο και τη γονιμότητα, αλλά οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι ο χυμός του περιέχει μια «συμπυκνωμένη ψυχή» που μπορούσε να χαρίσει την αθανασία.
2. Ο προφήτης Μωάμεθ έλεγε πως η κατανάλωση ροδιού, απαλλάσσει από το μίσος και το φθόνο.
3. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η Εύα δελέασε τον Αδάμ με ρόδι.
4. Οι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι το μάσημα σπυριών ροδιού πριν από τη μάχη, τους έκανε αθάνατους.
5. Ο θεός της γεωργίας των Χετταίων ευλογούσε τους πιστούς με σταφύλια, σιτάρι και ρόδια.
6. Οι εσωτερικές μεμβράνες του χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο του δέρματος.
7. Έρευνα έδειξε πως ο χυμός του μπορεί να θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία.
8. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
9. Στο θυρεό της βρετανικής Βασιλικής Ιατρικής Ένωσης υπάρχει ένα ρόδι.
10. H ροδιά φυτρώνει από το Ιράν ώς τα Ιμαλάια και καλλιεργείται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου από τους αρχαίους χρόνους. Στην Καλιφόρνια εισήχθη το 1769 από τους Ισπανούς εποίκους.
11. Τέσσερα ρόδια ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκαν σε εκσκαφή στην περιοχή της αρχαίας Κορίνθου.


Ο πολύτιμος κόκκινος χυμός

Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα. Το ρόδι καταπολεμά τις καρδιασθένειες, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, κατεβάζει την πίεση του αίματος, μειώνει τα σημάδια των γηρατειών, αυξάνει τη γονιμότητα, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα. Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, εργαστηριακή έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ανέφερε ότι ο νέος σούπερ-καρπός «μοιάζει να δίνει υποσχέσεις» για τον αγώνα κατά των καρκίνων του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, των ελκών, του AIDS, του ιού του έρπητα και της στυτικής δυσλειτουργίας.
Σε όλο το Λος Άντζελες γιγαντοαφίσες διαφημίζουν το χυμό του ροδιού με το μήνυμα «Αψηφήστε το θάνατο». Το «πομτίνι» - μαρτίνι με ρόδι - είναι μόδα στα πάρτι του Χόλιγουντ και ήταν το επίσημο κοκτέιλ της δεξίωσης μετά την τελετή της απονομής των Όσκαρ του 2005.

Τα ρόδια είναι λοιπόν το μέλλον. Όχι μόνο προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά έχουν και θαυμάσια γεύση και σας κάνουν να ξεχωρίζετε ως οξυδερκής και απαιτητικός καταναλωτής.

Αυτό το ξέρατε;

* Ο χυμός από τους σπόρους του ροδιού είναι καλό αφροδισιακό.
* Τα ρόδια προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου.
* Τα ρόδια κάνουν καλό σε όσους εργάζονται πνευματικά.
* To αφέψημα από τη φλούδα του καρπού της ροδιάς σκοτώνει την ταινία και τις αμοιβάδες των εντέρων, αφού προηγηθεί αυστηρή δίαιτα.
* Η φλούδα είναι επίσης στυπτική και καταπολεμά τη διάρροια, ακόμη και τη χρόνια δυσεντερία.
* Στυπτικά είναι και τα φύλλα της ροδιάς, γι' αυτό χρησιμοποιούνται με πλύσεις για τη λευκόρροια, τη βλεννόρροια, τις αιμορροΐδες.
* Τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται σαν φάρμακο για τον πονόλαιμο και τις πυώδεις αμυγδαλές (γαργάρα).
* Ο χυμός, αναμεμιγμένος με ίση ποσότητα ελαιόλαδου, εξαφανίζει τις κηλίδες του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες.

Προς βαρόνους επιστολή !!!!

Η δύσκολη λύση είναι η καλύτερη...

Πολύ πριν την άνοδο στην εξουσία ένα νέο ρεύμα ενέπνεε την νέα δημοκρατία, το κεντροδεξιό κόμμα είχε ήδη έναν αρχηγό με τρομερή δυναμική, τον Κώστα Καραμανλή. Το σάπιο ΠΑΣΟΚ, που σήμερα είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις τότε κατρακυλούσε με πρωταγωνιστή τον αρχιερέα της διαφθοράς Κώστα Σημίτη, των πρωθυπουργό των ελλειμμάτων των άλυτων εθνικών ζητημάτων, των πλείστων ανομιών.
Η πολιτική πρόταση της κεντροδεξιάς είχε τότε ιδιαίτερη δυναμική κι προσηλωνόταν στην έννοια του κοινωνικού κέντρου και της κοινωνικής συναίνεσης. Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής πρότασης εκκινούσε από την ιδέα ότι όλοι οι Έλληνες θα καταφέρουμε να προοδεύουμε μαζί και ενωμένοι. Αυτό είναι μια κλασική θεώρηση των πραγμάτων από την δεξιά κυρίως σκέψη που διαδηλώνει την αίσθηση ότι το έθνος πρέπει να προοδεύσει σύσσωμο.


Ως γνωστόν η μετουσίωση της θεωρία σε πράξη είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία στην πολιτική κονίστρα. Η πολιτική εξάλλου είναι η τέχνη του εφικτού, είναι η τέχνη πραγμάτωσης θεωρητικού σχεδίου αδύνατου υπό άλλες προϋποθέσεις να συμβεί. Η πολιτική πρόταση του κοινωνικού κέντρου θεωρήθηκε από πολλούς ως τεκμήριο της στροφής της Νέας δημοκρατίας προς το κέντρο, τον φημισμένο μεσαίο χώρο. Ήταν κατά τους πολιτικούς αναλυτές μια κίνηση ματ της κεντροδεξιάς με σκοπό να εδραιώσει την κυριαρχία της στον μεσαίο χώρο.
Αυτός ο μεσαίος χώρος αποτελεί το 5-10% του εκλογικού χάρτη και τα δύο μεγάλα κόμματα θεωρούν απαραίτητη την εξασφαλίσει του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ψηφοφόρων για να θεωρούν σίγουρη μια εκλογική νίκη.
Στην περίπτωση της Νέας δημοκρατίας ο μεσαίος χώρος, όπως έχουν συνηθίσει όλοι να ονομάζουν, έλειπε το 1996 οπότε και η ΝΔ συγκέντρωσε το 38 % των ψήφων. Το 2000 η κεντροδεξιά στην Ελλάδα έφτασε στο 41 %, συν 3 δηλαδή από το 38% ενώ το 2004 ο Καραμανλής συνέτριψε κυριολεκτικά το ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας ποσοστό 45%. Βέβαια αυτή η νίκη ήταν τόσο ευρεία λογω της γενικευμένης δυσαρέσκειας εναντίον του Πασοκ ,όπως σημειώθηκε και προηγουμένως.
Πέρα όμως από αυτό το σημαντικό είναι ότι σε λιγότερο αυτό 10 χρόνια η κεντροδεξιά από το 38% έφτασε το 38+ 7= 45%!!! Ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι του εκλογικού χάρτη.
Το 2004 όμως δεξιότερα της Νέας δημοκρατίας δημιουργήθηκε ένα δυναμικό σχήμα το ΛΑΟΣ. Τα ποσοστά του κινήθηκαν στις πρώτες εκλογές γύρω στο 2,5%. Ένα ποσοστό αξιόλογο για ένα νέο κόμμα. Ο αδιαμόρφωτος πυρήνας των οπαδών του ΛΑΟΣ έκανε την ηγεσία και τους βαρόνους της Νέας Δημοκρατίας να πιστεύουν πως παρά τις κραυγές του Καρατσαφέρη οι δεξιοί ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θα διέρρεαν στο νεοσύστατο κόμμα. Και πράγματι είχαν δίκιο κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά τον λαλίστατο και λαϊκιστή δεξιό πολιτικό. Όλοι οι νεοδημοκράτες των θεωρούσαν ένα ακόμα καμένο χαρτί αφού έξαλλου η προσπάθεια της Πολιτικής Άνοιξης ήταν απόρροια της προσωπικότητας του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Καρατζαφέρης στερούνταν προσωπικότητας και τόνωσης του ηγετικού του προφίλ. Προσπαθούσε την μια προσπαθώντας και την άλλη βρίζοντας να επηρεάσει τους όποιους ευκολόπιστους οπαδούς της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης στην χώρα. Οι εκκλήσεις του, οι υπαινιγμοί του ήταν αβάσιμοι. Δεν μπορούσε να στοιχειοθετεί όλα καταμαρτυρούσε ενάντια στην παράταξη που υπηρέτησε για 30 περίπου χρόνια.
Και τότε ως δια μαγείας ένα βιβλίο έγινε ο παράδεισος του, το μάνα εξ’ ουρανού. Οι βαρόνοι της Νέας Δημοκρατίας βολεμένοι στην Υπουργικές τους καρέκλες, και άλλοι στις πολυθρόνες του Μάξιμου και τις Ρηγίλλης δεν εννοούσαν να καταλάβουν πως ένα βιβλίο θα έκανε τόσο κακό στην παράταξη.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως δεν μιλάμε για ένα μόνο βιβλίο αλλά για μια σειρά νέων βιβλίων που προπαγανδίζουν υπέρ των εβραίων, του οθωμανικού κεκτημένου!!!! και της πολιτισμικότητας αλλά εναντίον του ελληνικού εθνικού παρελθόντος. Είναι τα γνωστά βιβλία που ετοιμάστηκαν για να διαπλαστεί μια νέα πολιτική νοημοσύνη στους κατοίκους των Βαλκανίων κυρίως στους νέους για να εξαλειφθούν οι όποιες εθνικιστικές υστερίες και πάθη.
Το 2007 τα ποσοστά της Νέας δημοκρατίας λίαν απογοητευτικά και αυτό γιατί δεν της δίνουν μια σαφή πλειοψηφία στην βουλή. 152 βουλευτές για την νέα δημοκρατία και 10 για τον λαϊκό ορθόδοξο συναγερμό. 10 υπερπολύτιμες βουλευτικές έδρες. Όλοι εκτόξευαν βολές και υπαινιγμούς για τον εκλογικό νόμο με τον όποιο διεξήχθησαν οι εκλογές.
Πράγματι με τον παλιό εκλογικό νόμο η ΝΔ θα συγκέντρωνε 158 έδρες!! Ωστόσο, από την στιγμή που η εκλογική μάχη διεξαγόταν με την νέο νόμο και η Νέα Δημοκρατία δεν ζήτησε την αλλαγή του τότε το παιχνίδι ήταν «δίκαιο». Αυτό που δεν κατάλαβαν και δεν θελαν να καταλάβουν οι βαρόνοι είναι ότι ο νόμος δεν ήταν το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η είσοδος του Λάος και οι 10 έδρες που αυτό κατέλαβε. Με 152 + 10 έδρες η νέα δημοκρατία θα είχε 162 έδρες και το ΠΑΣΟΚ θα ήταν φοβισμένο αν όχι στα πρόθυρα διάλυσης. Οι βαρόνοι δηλαδή ήρθαν στην θέση του ηλίθιου που του έδειχναν το δάσος και αυτός κοίταξε με πανικό το δάκτυλο.
Αλήθεια είναι τόσο ηλίθιοι οι βαρόνοι; Αυτοί που για χρόνια και μετά από ήττες κατόρθωναν να οργανώνουν το κόμμα και να ρυθμίζουν πρόσωπα και αποφάσεις όπως αυτοί νόμιζαν πρέπον; Η αλήθεια είναι ότι οι βαρόνοι αδυνατούν αν καταλάβουν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η λύση δεν είναι η αδιαμαρτύρητη αποδοχή του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος και συνακόλουθη σωτηρία μας. Η νεοφιλελεύθερη λογική που καταλογίζουν κάποιοι στην Νέα Δημοκρατία δεν είναι βάσιμη. Κατηγορούν τον Αλογοσκούφη ως νεοφιλελεύθερο, που πράγματι είναι, αλλά παραγνωρίζουν ότι ο κρατισμός δε κτυπήθηκε επί ΝΔ αντίθετα εντάθηκε!!!! Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν δεν μειωθήκαν όπως υποκριτικά λέει η αριστερά. Οι συντάξεις του ΟΓΑ τα ταμεία των αγροτών όλα αυτά είναι κρατικές δαπάνες και εκροές, αναγκαίες για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πολλά στελέχη της υιοθέτησαν την λογική του πολιτισμικού φιλελευθερισμού. Μια αποκρουστική ιδεολογία που εξυψώνει την σημασία των μειονοτήτων εθνικών, θρησκευτικών και σεξουαλικών σε βάρος του κυριάρχου πολιτισμικού προτύπου των κυριάρχων εθνικών ομάδων(Έλληνες). Η λύσεις που δίνονται στο δημογραφικό είναι αμελητέες η εσωτερική ασφάλεια είναι λίγο εκτός ελέγχου ενώ οι λαθρομετανάστες είναι η νέα μάστιγα της Ελλάδας.
Το ερώτημα για τους βαρόνους είναι αν θα χρειαστεί να ηττηθεί η κεντροδεξιά για καταλάβουν ότι η αποεθνικοποιηση του κράτους και το ξεσάλωμα της αριστεράς και των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην χώρα έχει εκνευρίσει τους δεξιούς και όχι μόνο ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και όλους τους έλληνες (εννοείτε πως οι της Κουμουνδούρου εντάσσονται για ασφάλεια στην εθνική μειονότητα των ανθ-ελλήνων).
Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να φάνει αντάξια όχι μόνο της συντηρητικής της κληρονομιάς (εθνική συνέχεια, ορθοδοξία, οικογένεια και ελληνικός υπέρτερος πολιτισμικός χαρακτήρας) αλλά και της πολυδιαφημισμένης φιλελεύθερης κληρονομίας της (οικονομική πρόοδος βάσει ενός ασφαλούς χωρικά συστήματος ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών).
Το ερώτημα λοιπόν είναι θα περιμένουνε να ηττηθούμε και μετά να αλλάξουμε;
Αν είναι δυνατόν αυτό να ονομάζεται πολιτική αντίληψη και σκέψη ή θα ήταν καλύτερο να αρχίζουμε να προτιμούμε κάπου-κάπου και την λύση των δεξιών στροφών όταν τα εμπόδια είναι άκρως αριστερά και άλλοτε άκρως δεξιά.
Ι.Καν.


Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ο Καραμανλής στην τάξη του Μέλλοντος

Κώστας Καραμανλής : "Δίνουμε έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στις σύγχρονες υποδομές"
Σαφές μήνυμα σε όσους θεωρούν οτι έχουν το μονοπώλιο στην προώθηση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της παιδείας, θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την επίσκεψή του σήμερα την «Πρότυπη σχολική τάξη του Μέλλοντος», στο Χαλάνδρι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον υφυπουργό Αλ. Λυκουρέτζο.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε : «Δίνουμε έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στις σύγχρονες υποδομές. Ενημερώθηκα για την Τάξη του Μέλλοντος, η οποία θα περιέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για εφαρμογή εξατομικευμένης εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η χρήση του διαδραστικού πίνακα, ο οποίος προσφέρει απεριόριστες οπτικοακουστικές δυνατότητες και ενθαρρύνει τη συμμετοχή στο μάθημα. Οι απόφοιτοι της τάξης του μέλλοντος θα έχουν καλλιεργήσει τις δεξιότητες εκείνες που θα τους εξοικειώσουν πλήρως με το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να ζήσουν και να εργαστούν. Η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι δύο βασικές προϋποθέσεις για την εξέλιξη της Ελλάδας του αύριο».

Πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων


Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετατρέποντας τον κόσμο σε μια «πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων και ανασφάλειας έτοιμη να εκραγεί» προκάλεσε η διεθνής οικονομική ύφεση, εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.Στην έκθεση αυτή, που αριθμεί πάνω από 400 σελίδες, η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει τον ζοφερό απολογισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, και καλεί τους ηγέτες, κυρίως αυτούς της G20, να «επενδύσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα που μάχονται υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης».

Στον πρόλογο η γγ της οργάνωσης Ιρέν Χαν σημειώνει, «καθόμαστε κυριολεκτικά πάνω σε μία πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων, αδικίας και ανασφάλειας, ενώ σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο εξήγησε «δεν είναι απλά μία οικονομική κρίση, είναι μία κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως είπε, «υπάρχουν κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, τα οποία διογκώνονται και αποτελούν ένα βραδυφλεγές φυτίλι» και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια, διαπιστώσαμε υποχωρήσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ των ζητημάτων ασφαλείας και σήμερα, με την οικονομική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο».

Στην Αφρική, η έλλειψη τροφής είχε «δυσανάλογες συνέπειες στους ευπαθείς πληθυσμούς», επισημαίνεται στην έκθεση, και προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις σε όλη την ήπειρο, ιδιαίτερα στην Τυνησία, τη Ζιμπάμπουε, το Καμερούν, ή τη Μοζαμβίκη.

Και στην Ευρώπη όμως η κατάσταση δεν είναι ιδανική.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει κυρίως τη χρήση βομβών διασποράς και τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας.

«Η σύγκρουση αυτή απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η αντίληψη ότι, μετά τον ψυχρό πόλεμο, η Ευρώπη έχει επιτύχει μία οριστική ασφάλεια», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η μη-κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει εξάλλου ένα «κλίμα ρατσισμού και μη ανεκτικότητας», σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως εναντίον «μεταναστών, εβραίων, μουσουλμάνων και των Ρομ».

Οι τελευταίοι, υπογραμμίζεται στην έκθεση, «παραμένουν σταθερά αποκλεισμένοι από τη δημόσια ζωή σε όλες τις χώρες».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμνηστία χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο και να διεκδικήσει μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Αλλά επισημαίνει ότι «είναι πολύ νωρίς για να κρίνει εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα ασκήσει πράγματι πίεση σε χώρες όπως το Ισραήλ ή η Κίνα, σε ζητήματα σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως πράττει για παράδειγμα με το Ιράν και το Σουδάν».

Η οργάνωση εκτιμά πάντως ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα σε σχέση με την πολιτική του προκατόχου του Τζωρτζ Μπους για τον αγώνα κατά την τρομοκρατία, υπήρξαν «καθησυχαστικές».

athina984.gr

Να γίνω δημόσιος υπάλληλος για να τα παίρνω...


Του Γιώργου Κράλογλου

Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ακόμη και σε Βαλκανική όπου οι επιχειρηματίες δεν θεωρούνται, από την κοινωνία, κάτι σαν τα απόβλητα των επιχειρήσεών τους, το περιστατικό που θα περιγράψω στην συνέχεια θα απασχολούσε τα Μέσα Ενημέρωσης για ημέρες.

Στην αριστερή όμως (ανεξαρτήτως κυβερνήσεων) Ελλάδα που είναι περίπου κακούργημα να συνηγορήσεις υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων (οι κρατικές επιχειρήσεις και οι κομματικές Διοικήσεις εάν δεν ενοχλούν τα συνδικάτα περνούν πάντα στο απυρόβλητο...) κανείς δεν είχε τη διάθεση να ασχοληθεί (στην ουσία και όχι στα ψιλά...) με αυτά που συνέβησαν προ δεκαημέρου στη Λάρισα. Εξαιρώ μια πρωινή τηλεοπτική εκπομπή που ασχολήθηκε με το θέμα (αρκετές ημέρες μετά) για τους δικούς της τηλεοπτικούς λόγους.

Προ δεκαημέρου λοιπόν στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και την ώρα που ακόμη ήταν στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ευριπίδης Ευλογημένος αποχώρησαν από την εκδήλωση όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επισημάνσεις που έκανε, με την ομιλία του, σχετικά με το τι συμβαίνει σήμερα στην πολιτική σκηνή και στην Δημόσια Διοίκηση.


Περιορίζομαι μόνο να πω ότι η συμπεριφορά αυτή είναι τουλάχιστον αχαρακτήριστη για οποιανδήποτε πολιτικό και πολύ περισσότερο για εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Τίποτε άλλο.

Θα σας μεταφέρω όμως ορισμένα σημεία της ομιλίας του προέδρου των επιχειρηματιών της Θεσσαλίας τον οποίο δεν έχει τύχει να τον γνωρίσω, αλλά δανείζομαι τις επισημάνσεις του για το σημερινό μου σημείωμα αρχίζοντας από την (κατά την γνώμη μου) κορυφαία που έγινε λίγο πριν την κίνηση διαμαρτυρίας των κυβερνητικών «...θα ήθελα να καταθέσω (διηγήθηκε ο κ. Ευλογημένος) την πολύ χαρακτηριστική απάντηση ενός δεκαεπτάχρονου μαθητή, του οποίου και οι δύο γονείς είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι, στην ερώτησή μου «γιατί θέλεις να γίνεις Δημόσιος Υπάλληλος». «Για να μην δουλεύω και να τα παίρνω» ήταν η εντυπωσιακή απάντησή του, συνοδευόμενη και από την χαρακτηριστική χειρονομία. Και πρόσθεσε (ο ομιλητής) σχολιάζοντας την δημόσια διοίκηση ως επιχειρηματίας «...Οι αιρετοί άρχοντες, αυτοί που προεκλογικά υπόσχονται «επανίδρυση», «αναδόμηση», «αλλαγή» και «εξυγίανση» του Δημόσιου Τομέα, όταν πάρουν την εξουσία, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αντί να συρρικνώσουν τον Δημόσιο Τομέα και τις δαπάνες του, αντί να διασφαλίσουν τον απόλυτο έλεγχο των Δημοσίων Υπαλλήλων, να καθιερώσουν την ατομική ευθύνη τους και να διαμορφώσουν ένα διαυγές, μονοσήμαντο και φιλικό προς τον πολίτη νομοθετικό περιβάλλον, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Διογκώνουν τον Δημόσιο τομέα με νέες κομματικές προσλήψεις, του δίνουν και άλλα προνόμια, το κάνουν ακόμα πιο ανεξέλεγκτο.»

Συμπληρωματικά σας λέω ότι το Διεθνές Νομισματικών Ταμείο που θεωρεί ότι δεν θα μακρύνει ο καιρός για να ζητήσει και η Ελλάδα την βοήθεια του, έχει στείλει στην Αθήνα ελεγκτές οι οποίοι στις συζητήσεις τους με κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «...δεν θα αποφύγουμε το αδιέξοδο στην οικονομία αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους άμεσους αλλά και τους έμμεσους φόρους για να καλύψουμε τις ανάγκες ενός κράτους άχρηστου και σπάταλου στο μεγαλύτερο μέρος».

Τι διαφορετικό λένε λοιπόν από τον κ. Ευλογημένο;

Θέλετε και ένα πρόσφατο παράδειγμα για το τι σημαίνει άχρηστο κράτος;

Το χρησιμοποίησε ο γνωστός σε όλους μας κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς. Είπε λοιπόν ότι ως υπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας είχε καταργήσει 32 άχρηστες διαδικασίες για τις αδειοδητήσεις εργοστασίων και φυσικά τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Σήμερα όχι μόνο έχουν επανέλθει οι διαδικασίες αυτές αλλά έχουν αυξηθεί σε 46!!!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας επεσήμανε : «...το κράτος καθυστερεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, και έτσι προκαλεί περαιτέρω έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά, καθυστερεί να πληρώσει τους προμηθευτές του, καθυστερεί να πληρώσει τους εργολάβους που έχουν εκτελέσει Δημόσια Έργα, καθυστερεί να πληρώσει τις επιδοτήσεις σε επενδυτικά έργα. Ακόμα πιο ακραίο, καθυστερεί να επιστρέψει τον πιστωτικό ΦΠΑ σε εξαγωγείς. Οι ακούσιοι πιστωτές του Δημοσίου (και μάλιστα ατόκως) αναγκάζονται να δανείζονται από τις Τράπεζες τα χρήματα αυτά, έντοκα. Γνωρίζω αρκετές επιχειρήσεις που έχουν σοβαρά προβλήματα και μερικές που έχουν κλείσει από την ασυνέπεια του Κράτους στις πληρωμές του».

Σας υπενθυμίζω ότι από τον προηγούμενο χρόνο διαμαρτυρούνται με τον πλέον έντονο τρόπο οι επιχειρηματίες-επενδυτές που δημιούργησαν επιχειρήσεις στον Έβρο και σε άλλα σημεία της ακριτικής Ελλάδας γιατί ακόμη δεν έχουν εισπράξει τις διευκολύνσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση με τον αναπτυξιακό της νόμο επειδή (λέει) «... δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός».

Και αυτό που προκάλεσε τελικά την έκρηξη της αγανάκτηση των κυβερνητικών παραγόντων ήταν η καταγγελία ότι «...ενώ συμφωνούμε όλοι ότι η ελαστικοποίηση της εργασίας είναι το μόνο όπλο για την αποφυγή των απολύσεων δρομολογούνται, αναγκαστικές τοποθετήσεις, σε ύψος 8% του προσωπικού των επιχειρήσεων. Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις, λόγω μειωμένης ζήτησης, έχουν πλεόνασμα προσωπικού, έρχεται το Κράτος να τις επιβαρύνει με αύξηση του προσωπικού τους κατά 8%! Παράλληλα, η αρμόδια για το θέμα Υπουργός Απασχόλησης κάνει δηλώσεις ότι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα προβαίνουν σε αναίτιες απολύσεις με πρόσχημα (καλά ακούσατε, με πρόσχημα) την οικονομική κρίση! Ο απόλυτος παραλογισμός!...».

Το μόνο που έχω να σημειώσω εδώ είναι ότι οι αναγκαστικές προσλήψεις που γίνονται «στο μιλητό» δεν έχουν να κάνουν με κάποια γενικότερη κοινωνική πολιτική αλλά με τις εντυπώσεις και τα νούμερα που μας χρειάζονται ενόψει εκλογών. Και ας αποδείξει κάποιος το αντίθετο.

http://www.capital.gr/news.asp?id=744162

Κοντά στην πισίνα...


του Σενέρ Λεβέντ


Προψές ήμουν φιλοξενούμενος σε ένα ελληνοκυπριακό σπίτι στη Λευκωσία. Καθίσαμε κοντά στην πισίνα με τη φιλόξενη οικογένεια. Ο καιρός ήταν δροσερός, αλλά όχι κρύος. Ο σπιτονοικοκύρης μπήκε αμέσως στο θέμα, αφού ήπιε μερικές γουλιές κόκκινο κρασί. Και άρχισε ανάμεσά μας μια τόσο σε βάθος κουβέντα για το
Κυπριακό, που νόμισα ότι βρισκόμουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Από την αρχή κιόλας της συνομιλίας μας αντιλήφθηκα ότι απέναντί μου δεν ήταν ένας απλός Ελληνοκύπριος που έχυνε δάκρυα για τη διαίρεση της Κύπρου, που αναφερόταν άκαιρα για την ειρήνη και θρηνούσε λέγοντας «αχ πόσο αδέλφια είμαστε». Έλεγε πολύ διαφορετικά πράγματα από όσα έχω ακούσει και διαβάσει μέχρι σήμερα.
«Η καλύτερη λύση στις σημερινές συνθήκες είναι τα δύο χωριστά, γειτονικά κράτη, και η Τουρκία να είναι η μοναδική εγγυήτρια δύναμη αυτού του κράτους», είπε.
Σάστισα βεβαίως. Εσείς δεν θα σαστίζατε; Μήπως σοβαρολογούσε ο άνθρωπος; Ναι, πολύ. Συνέχισε να μιλά:
«Εμείς χάσαμε τον πόλεμο. Η πλευρά που ηττάται στον πόλεμο αποδέχεται τους όρους του νικητή. Αν δεν τους αποδεχτεί, δεν υπάρχει συμφωνία. Πάντα έτσι συνέβαινε στην ιστορία».
«Γιατί πρέπει να είναι η Τουρκία η μοναδική εγγυήτρια δύναμη;», τον ρώτησα. Η απάντησή του ήταν η εξής:
«Τι να κάνουμε τους υπόλοιπους; Η ανησυχία των Τουρκοκυπρίων για την ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, η στρατηγική θέση του νησιού είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, που δεν θέλει να εγκαταλείψει ποτέ τον έλεγχο της Κύπρου. Ας είναι η εγγυήτρια δύναμη και αν προκύψει καμιά ανακατωσούρα εδώ, να επέμβει».
«Δεν εμπιστεύεσαι την Ευρωπαϊκή Ένωση;», τον ρώτησα. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική και σαφής:
«Όχι, δεν την εμπιστεύομαι».
Ακριβώς τότε ήρθε και ο ενήλικας γιος του ανθρώπου αυτού. Κάθισε στην άκρη του τραπεζιού και μας κοίταξε. «Μην αναλώνεστε άδικα. Δεν μπορείτε να φτάσετε πουθενά. Η γενιά σας δεν θα μπορέσει ποτέ να λύσει αυτό το πρόβλημα», είπε.
«Τότε πες μας εσύ πώς θα λυθεί», του είπα.
«Τα δύο χωριστά κράτη θα γίνουν ξεχωριστά μέλη της ΕΕ. Αν το κράτος στο βορρά καταστεί μέλος της ΕΕ, θα ανακουφιστεί πολύ η Τουρκία και θα αποκομίσει σημαντικό πλεονέκτημα μέσα στην ΕΕ. Έτσι θα ησυχάσει και η Κύπρος».
«Από τη γενιά σου πόσοι σκέφτονται όπως εσένα;», τον ρώτησα.
Χαμογέλασε με ένα ύφος πολύ σίγουρο. «Το 99%», είπε.
«Θα το γράψω αυτό», του είπα.
«Γράψε το», μου απάντησε.
Ο άνθρωπος διαθέτει πολλή επιρροή και επίδραση πάνω στους πολιτικούς. Με ρώτησε για τη στάση της τουρκικής πλευράς, για να εδραιώσει την άποψή του στο θέμα των δύο χωριστών κρατών και τι θα απαντήσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα αν κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τα δύο χωριστά κράτη.
«Σίγουρα θα διαλέξει τα δύο χωριστά κράτη», είπα.
Χάρηκε και ενθουσιάστηκε σαν να πήρε αυτό που ήθελε. «Ιδού», είπε, «αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε ουσιαστικά». Δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από κανέναν από τους Ελληνοκύπριους ηγέτες. Μίλησε για όλους και τους στόλισε έναν προς έναν. Ο Μακάριος, λέει, δεν μπόρεσε να δει το μέλλον. Τότε, λέει, ο ίδιος ήταν 25 χρόνων περίπου. Προειδοποίησε το Μακάριο.
«Παραιτήσου από αυτά τα όνειρα. Ακόμη και αν κάνεις τους Τουρκοκύπριους να καταρρεύσουν οικονομικά, δεν θα μπορέσεις να τους αφανίσεις. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό, θα καταλάβει το νησί», του έλεγε. Ο Μακάριος, λέει, τραβούσε μια βαθιά τζούρα από το τσιγάρο του και του απαντούσε ως εξής:
«Μη φοβάσαι, δεν θα γίνει τίποτα».
Ο Σπύρος Κυπριανού, λέει, ήταν άνθρωπος χωρίς θάρρος και φοβητσιάρης. Ο Βασιλείου είναι χαζός, λέει, ενώ ο Κληρίδης κοίταζε το κέφι του και τη ζωή του. Για τον Παπαδόπουλο, λέει, δεν αξίζει να μιλά καθόλου κανείς. Ο δε Χριστόφιας, λέει, δεν αντιλαμβάνεται προς τα πού πηγαίνει. «Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε έξυπνα το 1974 και δεν κατέλαβε όλο το νησί», είπε και πρόσθεσε: «Αν το καταλάμβανε θα αναγκαζόταν να αποσυρθεί από εδώ όπως αποσύρθηκε το Ιράκ από το Κουβέιτ». Γέμισε η στήλη μου. Η συνέχεια αύριο.

ΠΟΛΙΤΗΣ