Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Οικονομική κρίση και Εκκλησία...

Ο Σεβασμιότατος ακούει;

Τις προηγούμενες ημέρες πληροφορηθήκαμε την συνάντηση τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κο Ιερώνυμο. Πληροφορηθήκαμε ότι συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, η κρίση που συγκλονίζει την παγκόσμια οικονομία, και δεν ανεφέρθηκε όμως πουθενά ότι ετέθη το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και η συνεισφορά της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο λόγος του απεκρύβη ήταν η αρνητική στάση του Σεβασμιοτάτου, καθόσον η μέχρι τώρα πορεία του έχει δείξει κατανόηση, σύνεση και πραότητα.

Δεν είμαι σε θέση όμως να γνωρίζω την θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στο θέμα, και δεν μπορώ να προδικάσω το παραμικρό. Ίσως τις προσεχείς ημέρες υπάρξουν εξελίξεις. Ίδωμεν...

Εκείνο όμως που με βεβαιότητα μπορώ να εκφράσω, είναι το ότι οι πλέον ανέγγιχτοι από την κρίση, θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κληρικοί.

Εύλογο πιστεύω επομένως το αίτημα να επωμιστούν ένα μέρος οι έχοντες και οι κατέχοντες .

Τρομερή αίσθηση όμως έχει δημιουργήσει η χειρονομία του απλού παππά και μάλιστα συνταξιούχου από την Ηλεία, να καταθέσει ο ίδιος στην τοπική ΔΟΥ 70.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σεβασμιότατε, κατά την άποψή μου είναι μια χρυσή ευκαιρία η εκκλησία να ανακτήσει την αρμόζουσα θέση της. Είναι ευκαιρία να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο.

Το κοινωνικό της πρόσωπο.

Αυτό που πιθανόν και να μη προβάλλεται όσο έπρεπε. Είναι ευκαιρία να σταματήσουν οι μουρμούρες για κάποιες λανθασμένες αποφάσεις (Παντελεήμων), και να αποκατασταθεί στο υψηλότερο σημείο. Να σταματήσουν εν τη γενέσει τους ενέργειες σαν αυτές που πρόσφατα είδαμε, γκαζάκια και αυτοσχέδιοι μηχανισμοί σε ναούς από κάποιους περίεργους.

Να δείξει έμπρακτα ότι διαφέρει από την καθολική .

Γι αυτό θα πρέπει άμεσα να κάνετε το μεγάλο βήμα.

Σεβασμιότατε.! Μοιραία έχουν αρχίσει οι συγκρίσεις με τον Μακαριστό Χριστόδουλο, και φοβάμαι ότι η επικρατούσα άποψη σας αδικεί...

Α.Μ.

"Είναι θέμα χρόνου", λέει ο Μάκης.!

Ρε Μάκη ανατρίχιασα.!!!
Τι είναι πάλι αυτά που έγραψες στο gr σου;
Θα "πιαστώ" από μια σου φράση, και σαν καλά φιλαράκια, θα τα πούμε λίγο.
Πριν όμως τα πούμε, θα πρέπει να μεταφέρω αυτούσια, την με τον τίτλο "Είναι θέμα χρόνου" Ιατροδικαστική σου 'Εκθεση, που με περισυλλογή συνέταξες και μοστράρισες στο gr σου, για να πληροφορηθούν και οι φίλοι μας για ποιό πράγμα μιλάμε.
Γράφεις Μάκη μου:
["...Γιος Αμπχάζιου μετανάστη, ο δράστης σκόρπισε γύρω του το θάνατο και τον πανικό μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αφήνοντας μία επιστολή, στην οποία, εκτός από την ερωτική του απογοήτευση, υπογράμμιζε και τη συμπεριφορά των γύρω του.Την περιφρόνηση και την απόρριψη που εισέπραττε από συμμαθητές και καθηγητές στη σχολή του.Είναι το σημαντικότερο πρόβλημα όλων....... των
μεταναστών που ζουν στην πολιτισμένη Ευρώπη. Αυτό που βιώνουν καθημερινά και το γνωρίζουμε όλοι, προσποιούμενοι ότι δεν υφίσταται.Του ανόητου ρατσισμού, που απαξιώνει κάθε πλάσμα προερχόμενο από το πρώην ανατολικό μπλοκ, που μιλάει περίεργα τα ελληνικά, που έχει άλλα ήθη και έθιμα και που σίγουρα δεν έχει την οικονομική ευχέρεια για να καταστεί σεβαστό στον κύκλο του.Του ρατσισμού που εξευτελίζει κάθε έννοια δικαίου στα ελληνικά δικαστήρια. Είναι Ρώσος, επομένως δολοφόνος ή Αλβανός, οπωσδήποτε κλέφτης. Είναι αλλοδαπός μετανάστης, άρα έχει άδικο.Όσο και αν στρουθοκαμηλίσουμε το πρόβλημα, το έχουμε πρώτα εμείς και μετά οι άλλοι. Όσο πιο σοβαρά το αντιμετωπίσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η σημερινή. Εάν πάλι αμελήσουμε -εγκληματικά- είναι σίγουρο ότι δε θα αρκεί ο χαρακτηρισμός δυσάρεστες και θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη λέξη τραγωδία.
Είναι θέμα χρόνου…"]
Μάκη θα σε στεναχωρήσω, αλλά πρέπει να σου πω, πως δεν μπορείς να έχεις άποψη για όλα.
Πάρτο λοιπόν χαμπάρι, ότι είναι άλλοι πιο ειδικοί από σένα κι' από μένα, για να ερμηνεύσουν αυτό το όντως τραγικό συμβάν, που διαδραματίσθηκε στη σχολή του ΟΑΕΔ στο Ρέντη.
Μάκη, αν κάνω ανάλυση της κάθε αράδας σου, σίγουρα θα χρειασθώ ...χάπια δίγραμμης συνταγής.
Τα γνωρίζεις αυτά;
Απλά ρωτάω.!
Ρε Μάκη, τι θέλεις να πεις με το "...Όσο και αν στρουθοκαμηλίσουμε, το πρόβλημα το έχουμε πρώτα εμείς και μετά οι άλλοι..."
Κατ' αρχάς, ποιοί είμαστε "εμείς" και ποιοί οι "άλλοι" ρε Μάκη;
Και ποιός σου είπε εσένα, ότι όλοι "εμείς" ταιριάζουμε;
Μάκη, όταν ο παραλογισμός υπερισχύει της λογικής, δεν μπορείς να εμφανίζεσαι ως αυτόκλητος εκφραστής της κοινής γνώμης.
Με αφορμή κάποιες "φρασούλες" από το κείμενό σου, έχω να σου πω ότι:
Σε τούτη εδώ την ρημαδοχώρα, που την κατάντησαν έτσι κάποιοι υπερόπτες ψευτοκουλτουριάρηδες, - καλή ώρα σαν και του λόγου σου - ποιός νοιώθει την περιφρόνηση και την απόρριψη στο πετσί του φίλε Μάκη;
"Εμείς" ή οι "άλλοι";
Όταν πήγες Μάκη μου στην Ιταλία για να σπουδάσεις, ένοιωθες "σαν στο σπίτι σου", ή έτρωγες "πόρτα" και "πακέτο", κάθε φορά που επιχειρούσες να εισχωρήσεις στην Ιταλική κοινωνία του λούμπεν;
Δεν σκότωσες όμως κανέναν!
Μάκη το πήρες χαμπάρι ότι νοιώθουμε "ξένοι" μέσα στη χώρα μας;
Τι είδους ανάλυση θέλεις να σου κάνω;
Μάκη μου αλλάξαν οι καιροί, κι' εσύ παρέμεινες στον παλιό σου, και στον κακό σου τον καιρό.
Οι ξένοι, δεν βλέπουν "εμάς" πλέον σαν ρατσιστές, αλλά οι "άλλοι" μας φέρνονται ρατσιστικά.
Και για να τελειώνουμε μια κι' έξω, με τις δήθεν ρατσιστικές κ.λ.π. δημοκρατικές σου ..."ευαισθησίες", θα σου πω μόνο ένα πράγμα, που είμαι σίγουρος ότι το επικροτείς, αλλά δεν το ...ομολογείς.
Ντρέπομαι για την κατάντια της χώρας μου Μάκη, γιατί αυτή η χώρα είναι που επί μονίμου βάσεως και σε όλους τους τομείς, με απορρίπτει και με περιφρονεί.
Με ξεφτελίζει και με κάνει να περπατάω με σκυφτό το κεφάλι.
Ντρέπομαι να δηλώνω "'Ελληνας", όταν βρίσκομαι έξω από τα σύνορα.
Δεν σκότωσα όμως κανέναν, γι' αυτή την απόρριψη και την περιφρόνηση, που την νοιώθω στο πετσί μου καθημερινά.
Επί 35 χρόνια αγαπητέ μου Μάκη, πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, και όταν χρειάσθηκε να νοσηλευθώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, βρέθηκα σε ράντσο του ...διαδρόμου, και ο Αλβανός σε ...δίκλινο.
Άντε παράτα μας επιτέλους...
gianniotis

Υπάρχει περιούσιο κόμμα;

Γιάννης Πρετεντέρης
Μιλώντας στη Βουλή η Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε κάποια απόπειρα«ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας».Προσωπικά δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Και άλλωστε είμαι βέβαιος πως αν εκδηλωνόταν, θα έβρισκε αντίθετους εκατομμύρια δημοκρατικούς πολίτες- οι οποίοι (κατά τα άλλα) δεν αισθάνονται την παραμικρή συνάφεια με το ΚΚΕ. Αλλά για την οικονομία της συζήτησης θα δεχτώ ότι η Γραμματέας έχει δίκιο. Και ότι κάποιοι, κάπου, για αδιευκρίνιστους λόγους, θέλουν «να ποινικοποιήσουν την κομμουνιστική ιδεολογία».
Ε, λοιπόν, αυτοί οι ακατονόμαστοι τύποι δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ για δικαιολογίες. Αρκεί να διαβάσουν την τελευταία αγόρευση της Παπαρήγαστη Βουλή.
Η οποία υποστήριξε τα εξής:
Πρώτον,ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».Αρα, το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει καμία άλλη έννομη τάξη από αυτή που το ίδιο προσδιορίζει (εξ ονόματος των«εργατών») ως«δίκιο».
Δεύτερον,ότι «υποστηρίζουμε όλες τις μορφές πάλης». Αρα το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει κανέναν περιορισμό στην πολιτική του δραστηριότητα, ούτε καν αυτούς που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Τρίτον,ότι «όταν ο γαλλικός λαός μπήκε μέσα στη Βαστίλλη, δεν ζήτησε την άδεια της Μαρίας Αντουανέτας».Αρα για το ΚΚΕ η σημερινή ελληνική δημοκρατική πολιτεία ουδεμία ουσιώδη διαφορά έχει από την απολυταρχία των Βουρβόνων. Με άλλα λόγια, η Γραμματέας του ΚΚΕ υπερασπίζεται το επαναστατικό δικαίωμα του κόμματός της να κάνει ό,τι γουστάρει, αγνοώντας ότι ζει σε μια πολιτεία της οποίας η δημοκρατική συγκρότηση οφείλει να προστατεύει και το ΚΚΕ αλλά και τους αντιπάλους του ΚΚΕ.
Για να το πω στη δική τους γλώσσα, στη δημοκρατία μας η ελευθερία και τα δικαιώματα του εργάτη ισούνται με την ελευθερία και τα δικαιώματα του αστού, συνεπώς κατοχυρώνονται και οι δύο.
Το ερώτημα είναι απλό: τι πιστεύει το ίδιο το ΚΚΕ; Κινείται ή δεν κινείται μέσα στο πλαίσιο αυτής της δημοκρατίας;
Αν θεωρεί πως κινείται, κανένα πρόβλημα, αλλά τότε δεν ισχύουν αυτά που λέει η Γραμματέας.
Αν θεωρεί πως δεν κινείται, τότε μόνο του ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Αλλά είτε μέσα θα είναι είτε έξω. Επειδή δεν υπάρχει«δημοκρατία α λα καρτ»και επειδή στη δημοκρατία δεν υπάρχουν«περιούσια κόμματα» .
Ο καθένας μιλάει για πάρτη του και το δίκιο του κρίνεται από όλους, με τις διαδικασίες που κρίνονται όλοι. Ασφαλώς να μην ποινικοποιείται η κομμουνιστική ιδεολογία. Αλλά όχι και να μας τη φορέσουν καπέλο με το ζόρι!

Οταν σπάνε τα φρένα...

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ

Η διεθνής ειδησεογραφία μιλάει για έξαρση των περιστατικών βίας τούτο τον καιρό της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί κύμα ομαδικών δολοφονιών, οι οποίες, κατά τους επιστήμονες, συνδέονται με την οικονομική κρίση και τις απώλειες θέσεων εργασίας.
Μόνο τον περασμένο μήνα χάθηκαν κοντά στα 60 άτομα στην Αμερική, σε οκτώ συγκεκριμένα περιστατικά ατομικής παράκρουσης. Και στις οκτώ περιπτώσεις οι δράστες είχαν καταληφθεί από αμόκ και σκότωσαν μαζικά συνανθρώπους τους. Τα περισσότερα μάλιστα εξ αυτών μοιάζουν μεταξύ τους, είναι προϊόν απόγνωσης και οδηγούν σε πράξεις τυφλής και αδιάκριτης, χωρίς έλεος, βίας. Τα επεισόδια αυτά είναι πολύνεκρα και συνήθως συμβαίνουν στους χώρους κατοικίας, εργασίας ή συνάθροισης ατόμων με τα αυτά περίπου προβλήματα.


Χαρακτηριστικότερο θεωρείται πρόσφατο περιστατικό σε μια πόλη κοντά στη Νέα Υόρκη, όπου ένας απελπισμένος βιετναμέζος μετανάστης που είχε χάσει τη δουλειά του όρμησε αφιονισμένος σε μεταναστευτικό κέντρο και σκότωσε 13 ανθρώπους, για να αυτοκτονήσει αμέσως μετά. Τα θύματά του ήταν επίσης μετανάστες, τους οποίους πιθανότατα συναντούσε στις επισκέψεις του στο κέντρο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην Καλιφόρνια, ένας άρτι αποφυλακισθείς σκότωσε τέσσερις αστυνομικούς. Οι συγγενείς του βεβαίωσαν ότι τελούσε υπό καθεστώς απόγνωσης επειδή δεν μπορούσε να βρει δουλειά. Αντίστοιχο περιστατικό με τρεις αστυνομικούς νεκρούς κατεγράφη επίσης στην Πενσιλβάνια.
Τον περασμένο Ιανουάριο, στο Λος Αντζελες, ένας άνδρας αφού σκότωσε τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά του αυτοκτόνησε. Πριν από την πράξη του έστειλε γράμμα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου περιέγραφε την απόγνωση στην οποία τον έφεραν η ανεργία και τα αδυσώπητα χρέη.
Χθες εδώ στην Αθήνα, στον Ρέντη, είχαμε την καταγραφή ενός αντίστοιχου ακραίου, ξένου προς τα ελληνικά ήθη, περιστατικού. Δεκαοκτάχρονος ομογενής από την Αμπχαζία, που σπούδαζε Ηλεκτρολογία σε σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ, τελών υπό καθεστώς κοινωνικής απομόνωσης και οικονομικής απελπισίας, πυροβόλησε στην εξώπορτα της τάξης του έναν συμμαθητή του και δύο διερχομένους, προτού αυτοκτονήσει. Κατά τις διηγήσεις, σχεδίαζε να εισβάλει στην τάξη και να πυροβολήσει στο σωρό τους συμμαθητές του.
Η πορεία του προς την τάξη ανεκόπη επειδή κατά σύμπτωση βρέθηκε στον δρόμο του άτυχος συμμαθητής του.
Είναι ίσως αυθαίρετο να αποδώσει κανείς στην κρίση τέτοια βίαια περιστατικά. Φαίνεται όμως ότι η κρίση και ειδικότερα η επιδείνωση της οικονομικής θέσης επιδρούν καταλυτικά σε πρόσωπα που κινούνται στο όριο. Στον Βιετναμέζο της Νέας Υόρκης και στον δικό μας από την Αμπχαζία, που κινούνταν στο όριο, ένα καταστρεπτικό γεγονός, όπως η απώλεια θέσης εργασίας ή η έλλειψη εισοδήματος, αρκεί για να σπάσει τα τελευταία φρένα. Γι΄ αυτό και οι αποφάσεις που αφορούν ανθρώπους στον καιρό της κρίσης, όσο ορθολογικές και αν είναι, απαιτούν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Citypress


"Η Ύβρις"...

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
.
"Όσο κι αν με «συγκινεί» που επιτέλους μπήκε στο καθημερινό θεαματικό θεματολόγιο των Μίντια, ο εθνικός μας ποιητής, με αφορμή τη γνωστή δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου και όσα αυτή παρήγαγε σε επίπεδο πολιτικής διελκυστίνδας, όμως αισθάνομαι υποχρεωμένος να δηλώσω και να καταγράψω στη συνέχεια πως η συγκίνηση αυτή έρχεται και χτυπάει απευθείας σε μια αίσθηση σιχαμάρας που νιώθω, από την ανατριχιαστική υποκρισία που περισσεύει σ’ αυτή την περίπτωση...
Και θα εξηγηθώ αμέσως και καθέτως, όπως σ’ όλη τη ζωή μου, πράττω και διαπράττω:
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!
Αιδώς Αργείοι! Ο Σολωμός σας μάρανε! Και απευθύνομαι σε όλους εκείνους, πολιτικούς ανθρώπους, πνευματικούς ταγούς, εκπαιδευτικούς μέντορες, αναρχοσυνδικαλιστικοφλερτάροντες εργατοπατέρες, δημοσιογραφίσκους της δεκάρας, αργυρώνητους καθηγητάδες, επίορκους υπαλλήλους της Διοίκησης και αρκετές άλλες κατηγορίες γραικύλων και όχι Ελλήνων:
Τι δουλειά έχετε εσείς μωροί, με την Ποίηση κατ’ αρχήν, και τον Εθνικό Βάρδο μετά κι ακόμα περισσότερο με ό, τι η Μητέρα όλων των Τεχνών εκπροσωπεί, για τον ιερό ετούτο τόπο και την ιστορία του;
Εσείς δεν διαλύσατε τις βάσεις παιδείας; Εσείς δεν στείλατε τα ελληνόπουλα να διάγουν με εφτακόσιες λέξεις οπλισμό; Εσείς δεν οδηγήσατε τη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία στην κατάντια εκείνη, όπου...
το 73% των παιδιών μας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, να αγνοεί τα σημεία στίξεως και να μην μπορεί να αρθρώσει μια στοιχειώδη ακολουθία προτάσεων στον λόγο του; Εσείς δεν υπερασπίζεστε ως βασική γλώσσα κι όχι ως βοηθητικό εργαλείο, τα γλωσσοδιαστροφικά «γκρήκλις» με τα οποία πλημμύρισαν τα παιδιά μας κάθε παρουσία τους στο Διαδίκτυο;

------------------------------------------------------
ΟΛΙΓΟΓΡΑΜΜΑΤΟΙ, ΕΣΧΑΤΟΠΡΟΔΟΤΕΣ!
Εσείς δεν διαλύσατε κάθε ικμάδα πολιτισμού στη χώρα, εσείς δεν εξακολουθείτε ως αλητήριοι πελάτες των χουντικών «ιδεολογημάτων» να προβάλετε τον αηδιαστικό όρο «κουλτουριάρης» για κάθε Συνέλληνα που ακόμα διαβάζει ποίηση, που ακόμα ακούει καλή μουσική που ακόμα επιμένει και μελετάει την ιστορία της πατρίδας που ακόμα διατηρεί πνευματικούς δεσμούς με την ιστορική μνήμη των προπατόρων του;
Τι δουλειά έχετε εσείς, όποτε σας καπνίζει, και ανασύρετε τον Διονύσιο Σολωμό και τον ερμηνεύετε κιόλας και τον διασύρετε στα τηλεπαράθυρά σας;
Ολιγογράμματοι, εσχατοπροδότες του ιερού ελληνικού πολιτισμού, μανιακοί ψευτοκοσμοπολίτες ψευτοδιεθνιστές και τάχα πολυπολιτισμικοί αντιρατσιστές και παραμύθια τούμπανα και κουλουβάχατα και ταμπαραπατούμπαρα και βουρδουλομπέρδουλα, γιατί με άλλες λέξεις ελληνικές δεν σας αξίζει να κάνει κανείς επαφή μαζί σας!
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ..
Διαπράττετε την Ύβρι, μετά από τόσα που κάνατε στη Νεολαία του τόπου, τώρα βάλατε και στο χυδαίο οπλοστάσιο σας το Μεγάλο Ποιητή.
Δεν σας είδα να προτείνετε να βλέπουν τα ελληνόπουλα στην Πλατεία Συντάγματος έστω δύο μονάχα προτομές, τα Βραβεία Νόμπελ που πήραμε σε 16 μονάχα χρόνια, τον Σεφέρη και τον Ελύτη τουλάχιστον!
Με ποιό δικαίωμα μιλάτε εσείς για τον Σολωμό; Σ αυτή τη χώρα των μεγάλων ποιητών, το ξέρετε ότι με τα αισχρά αποτελέσματα της κουρελιασμένης ανθελληνικής σας μπέρτας που σκεπάζετε την πνευματική σας καμπούρα, φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύουμε να μην ξαναβγάλουμε όχι μόνο μεγάλους ποιητές, αλλά ποιητές καν; Με ποια γλώσσα να μιλήσουν τα νέα παιδιά; Ποια γλώσσα τους αφήσατε;
Εδώ και χρόνια μεθοδικά, αργά και σταθερά κάνετε ότι περνάει από το βρώμικο μυαλό σας και το άπληστο χέρι σας για να διαλύσετε τη μοναδική κυτταρική δύναμη του ελληνικού πολιτισμού, τη γλώσσα του. Για να ανοίξτε το δρόμο στους αλήτες ανθέλληνες που φιλοδοξούν και ονειρεύονται να ξαναγράψουν την ιστορία όπως αυτοί γουστάρουν για να στήσουν τον καινούριο μαλιστάνθρωπο που χρειάζονται, το μεταλλαγμένο ζώο της νέας εποχής τους, που δεν θα σκέπτεται, δεν θα αντιδρά, δεν θα διαμαρτύρεται.
-----------------------------------------------------------
ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΟΜΗΡΙΚΑ!
Και φυσικά σ αυτό το παιχνίδι η πνευματική επάρκεια είναι ο χειρότερος εχθρός σας. Και βέβαια, όταν μιλάμε για πνευματική επάρκεια εννοούμε την διανοητική συμμετοχή στα αγαθά του πνευματικού πολιτισμού. Και έτσι, μιλώντας για πνευματικό πολιτισμό, εννοούμε πριν από όλα και πάνω από όλα τον πατέρα πολιτισμό, τον αρχαίο ελληνικό. Δηλαδή την ελληνική μας γλώσσα!
Να γιατί υποτελείς του κύριου Κίσινγκερ και υπάλληλοι των σκοτεινών εκείνων κέντρων αφελληνισμού του δυτικού πολιτισμού, κάνετε ό,τι μπορείτε για να διαλύστε τη σχέση των νέων Ελλήνων με τη γλώσσα τους.
Την Ομηρική γλώσσα μας που μιλάμε συνεχώς και αδιαλείπτως, χιλιάδες χρόνια τώρα. Γιατί μπορεί να λέμε σκάφος, βαπόρι, πλοίο, καράβι και να μη λέμε «ναυς» αλλά από το πρωί ως το βράδυ λέμε: Ναύτης, ναυτιλία, ναυτιλλόμενος, ναύαρχος, ναυσιπλοΐα, και χίλια ακόμα!
Να γιατί πλασάρετε την αισχρή παρόλα «νεοέλληνας», για να διακοπεί η συνέχεια!
Να γιατί αντί να μας πει ο μεγάλος επίσης ποιητής μας ο Γιάννης Ρίτσος για την Ελληνοσύνη, αστόχαστα μας μιλάει για «Ρωμιοσύνη»!
ΜΑΣΤΟΥΡΩΝΕΤΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!
Και μετά από όλα αυτά, και μετά από την τηλεοπτική ασυδοσία διάλυσης κάθε πολιτισμικού στοιχείου στον τόπο και μετά από την επέλαση των ολιγογράμματων σε όλους τους χώρους όπου διεξάγεται η καθημερινή μας ζωή, μιλάτε εσείς για το Διονύσιο Σολωμό και …αναλύετε κιόλας. τον Εθνικό μας Ύμνο; Αφού εσείς είσαστε «έλληνες» μονάχα στα διαβατήρια σας! Δεν είσαστε ΕΛΛΗΝΕΣ, όμως!
Ουστ Ξευτίλες! Που αν λειτουργούσαμε ως απολύτως ισόνομοι μέσα σ αυτή τη δημοκρατία, θα σας έκαναν οι νέοι μας μήνυση, τουλάχιστον για εσχάτη προδοσία! ΄Όμως τους μαστουρώνετε κανονικά και τους τρώτε τα όμορφα αυτά δέκα νεανικά χρόνια με τις μαλακίες και τις αλητείες που προτείνετε, μέσα στον πληρωμένο και απέξω κατευθυνόμενο ανθελληνικό σχεδιασμό της διάλυσης αυτής της χώρας.
-----------------------------------------------------------------

ΥΣΤΕΡΟΛΟΓΙΟΝ: Μα ας μην πάμε παραπέρα! Ας μείνουμε σ αυτό: Ο Κόμης Διονύσιος Σολωμός, σας έχει μεταθανατίως εγγεγραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων του! Όπως κι εμείς, άλλωστε, όσοι μείναμε και ξεμείναμε, ακόμα Ποιητές, στον τόπο ετούτο.
Όμως, μη, ΑΥΤΟΝ! Και κυρίως ,όχι «εσείς»!
Αλήτες!"

Κόλαση και Παράδεισος για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες

Η κόλαση του εργαζομένου, μπορεί να γίνει ο παράδεισος του επιχειρηματία. Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο
Για την επιχείρηση αρετής κατά των φορολογικών παραδείσων γράψαμε .... Στη μεγάλη τους σπουδή όμως να φανούν ενάρετες, οι χώρες που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου, την περασμένη εβδομάδα, παρέλειψαν να μιλήσουν για κάτι άλλους «παραδείσους» που βγάζουν μάτι και που ταλαιπωρούν ανθρώπινες ψυχές.
Το γαλλικό περιοδικό «Μαριάν» επισημαίνει την παράλειψή τους. Και αναρωτιέται γιατί οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου απέφυγαν να μιλήσουν για τους «κοινωνικούς παραδείσους», δηλαδή για τις χώρες όπου το κόστος της εργασίας είναι εξευτελιστικό. Και τέτοιες χώρες υπάρχουν πολλές και στις τέσσερις άκρες της Γης, σε εξωτικά ασιατικά νησιά, σε κρατίδια της Κεντρικής Αμερικής, ακόμη και μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση!


Σε αυτές τις χώρες, όπου το κόστος της εργασίας δεν φτάνει ούτε για να συντηρήσει τον εργάτη στη ζωή, συρρέουν χιλιάδες επιχειρήσεις από τις πλούσιες χώρες. Αφήνουν άνεργους τους εργαζομένους της πατρίδας τους, ξηλώνοντας τα εργοστάσιά τους και μεταφέροντάς τα σε αυτούς τους παραδείσους, όπου κερδίζουν περισσότερα επειδή το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό.
Μια μικρή περιήγηση στις επίσημες υπηρεσίες των πλούσιων χωρών είναι αρκετή για να δείξει πως αυτές οι χώρες όχι μονάχα ξέρουν, αλλά και εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δημοσιεύει τακτικά συγκριτικό πίνακα με τα ημερομίσθια σε 31 «κοινωνικούς παραδείσους».
Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας διαθέτει συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για περισσότερες από εκατό χώρες με χαμηλά ημερομίσθια. Και η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για τα ωρομίσθια στα 27 κράτη-μέλη της. Η σιωπή, λοιπόν, των ηγετών είναι φανερό πως ήταν ηθελημένη.
Το ωρομίσθιο ενός Αμερικανού εργάτη είναι 24,5 δολάρια, αλλά του συναδέλφου του από τις Φιλιππίνες μόλις που ξεπερνάει το ένα δολάριο (1,1), ενώ του εργάτη από τη Σρι Λάνκα ούτε καν το φτάνει (0,6). Όμως δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψουμε μέχρι τη μακρινή Ασία. Μέσα στο ίδιο μας το ευρωπαϊκό σπίτι, μιάμιση ώρα από την Αθήνα, τρεις ώρες από το Παρίσι, η Βουλγαρία είναι ένας κοινωνικός παράδεισος για τους βιομηχάνους: μόλις με 1,9 δολάρια αμείβεται την ώρα ο Βούλγαρος εργάτης.
Όπως οι φορολογικοί παράδεισοι, έτσι και οι κοινωνικοί παράδεισοι αποτελούν στηρίγματα του οικονομικού συστήματος που σήμερα καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Για να ρίξει το κόστος της εργασίας, αυτό το σύστημα έβαλε τους εργαζομένους όλου του κόσμου να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Και, όπως γράφει ο Σιλβέν Λαπουά στο περιοδικό «Μαριάν», οι ιθύνοντες των πλούσιων χωρών, οι «σοσιαλιστές» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ειδικοί που τους εμπνέουν και οι μάνατζερ που επιμένουν να τους κολακεύουν, παραμένουν πεπεισμένοι πως αυτό το ίδιο σύστημα που προκάλεσε την κρίση θα τους επιτρέψει να βγουν από αυτήν. Η κόλαση του εργαζομένου, ναι, μπορεί να γίνει ο παράδεισος του επιχειρηματία. Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο
Ρούσσος Βρανάς/ΝΕΑ

O Πόλεμος του ονόματος

Η υπηρεσία εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρετο μέχρι τώρα στα Σκόπια, ως "former Yugoslav Republic of Macedonia" μεν, αλλά με αρχικά ΜΚ.

Προσφάτως, αφαίρεσε και τα αρχικά και έβαλε το "to be defined". Ένα ακόμη μέτωπο....
Κάποτε πρέπει να τελειώσει αυτή η διαμάχη.

Ένας νέος Βασίλης Παπακωσταντίνου

http://lygeri.pblogs.gr/2009/04/nero-sto-krasi-moy.html

Το στοίχημα του επόμενου μήνα

Πολύ ορεξάτος την περασμένη Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, έδειξε αληθινό νεύρο στη Βουλή.
Για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί ότι ο υφιστάμενος νόμος για το άσυλο θα αλλάξει.
Και τότε φάνηκε το πρόβλημα:
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τον στήριξε.
Κι ας έχουν ακουστεί, μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, φωνές όχι απλώς να αλλάξει ο νόμος, αλλά να καταργηθεί το ψευδεπίγραφο «άσυλο» (Πάγκαλος και Διαμαντοπούλου απροκάλυπτα - Χρυσοχοϊδης πιο συγκεκαλυμμένα).
Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, όχι απλώς γιατί δεν υπάρχει «πολιτική βούληση», αλλά γιατί είναι απολύτως ανεφάρμοστος: Γιατί περιμένουν από την Πανεπιστημιακή κοινότητα που βρίσκεται σε «ομηρεία», να τα βάλει με τις ομάδες των αναρχικών – κουκουλοφόρων που βρίσκονται «οχυρωμένοι» μέσα στα Πανεπιστήμια.
Προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα στηριγμένοι στο πιο αδύνατο κρίκο του…
Ακόμα, για να μπει η αστυνομία στο «άσυλο» με την υφιστάμενο νόμο πρέπει να διαπιστωθεί διάπραξη κακουργηματικής πράξης.
Αλλά διαπίστωση κακουργηματικής πράξης είναι αδύνατη σε ένα χώρο όπου είναι απούσα η αστυνομία – δεν μπορεί να γίνει από μακριά ή εκ των υστέρων…
Κι ύστερα τι συμβαίνει όταν κακουργηματικές πράξεις γίνονται εκτός Πανεπιστημίων, αλλά οι αυτουργοί τρέχουν και κρύβονται στην «ασυλία» των Πανεπιστημίων;

Για όλους αυτούς τους λόγους, όχι απλώς ο νόμος πρέπει να αλλάξει, αλλά πρέπει να καταργηθεί η ασυλία παρανομίας, ώστε να αποκατασταθεί η ελευθερία διακίνησης ιδεών.
Και κάτι ακόμα: αν η Κυβέρνηση καταργήσει το άσυλο, δεν θα έχει μόνο στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Θα έχει απέναντί της κι ένα διασπασμένο ΠΑΣΟΚ.
Με μια διαφορά όμως: Αν αποφασίσει να προχωρήσει δραστικά, να ξέρει ότι θα χρειαστεί να πάρει μέτρα, όχι στιγμιαία, αλλά σε βάθος χρόνου. Και να αλλάξει κι άλλα πράγματα.
Για παράδειγμα, αν καταργήσει το «άσυλο» θα χρειαστεί να καταργήσει και τη «συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση». Διότι όσο οι φοιτητές συμμετέχουν καθοριστικά στην διοίκηση των Πανεπιστημίων, τόσο αυτά παραμένουν σε «ομηρεία» των κυκλωμάτων που ελέγχουν και τους φοιτητές και τους καθηγητές. Γιατί τα κυκλώματα αυτά δεν είναι κομματικά πλέον. Έχουν προ πολλού αυτονομηθεί από τις κομματικές οργανώσεις, λειτουργούν υπερκομματικά και διαφθείρουν τα κόμματα (όπως διαφθείρουν και τα Πανεπιστήμια)…
* Και κάτι ακόμα: η κατάργηση του «ασύλου», σημαίνει ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να εκκενωθούν από τους καταληψίες (κατά κανόνα εξω-πανεπιστημιακούς τραμπούκους).
* Κι ακόμα περισσότερο: η εκκαθάριση των Πανεπιστημίων από τις εγκληματικές συμμορίες, αναγκαστικά σημαίνει ότι πρέπει να εκκαθαριστούν και τα κατειλημμένα κτίρια εκτός «ασύλου». Γιατί απʼ αυτά «καθοδηγούνται» τα δίκτυα των «ανταρτών πόλης»…

Η κυβέρνηση που θα αποφασίσει να κάνει το πρώτο βήμα, πρέπει να είναι αποφασισμένη να κάνει όλα τα βήματα.
Γιατί μισές δουλειές γίνονται μπούμερανγκ.
Η κοινωνία θα είναι μαζί της και το ΠΑΣΟΚ θα διασπάται όλο και περισσότερο όσο ανεβαίνει η ένταση.
Συνεπώς η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί από κλιμάκωση, γιατί η κλιμάκωση ενισχύει την ίδια και αποδυναμώνει τους αντιπάλους της.
Τώρα να δούμε τι θα συμβεί αν η Κυβέρνηση διστάσει (για μια ακόμα φορά): -- Τότε θα έχουμε νέα κρούσματα «αστικής βίας», νέα χτυπήματα τυφλής τρομοκρατίας κι ίσως νέα «έκρηξη» όπως εκείνη του περασμένου Δεκεμβρίου.
Όπως έδειξαν και τα προχθεσινά γεγονότα στη Μολδαβία, η τεχνική των «πολύχρωμων επαναστάσεων» μέσα από στημένες «κινητοποίηση» μερικών χιλιάδων με SMS και τις σελίδες του Facebook, τελειοποιείται συνεχώς.
Προλάβετέ τους για να μη σας προλάβουν.
-- Ένα από τα «σενάρια» είναι να υποκινήσουν μια «έκρηξη» λίγο πριν τις ευρωεκλογές (7 Ιουνίου) και τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης (20 Ιουνίου).

Φανταστείτε τι επίπτωση θα είχε στις ευρωεκλογές ένα τρομοκρατικό χτύπημα λίγο πριν, ή μια «καθοδηγούμενη εξέγερση» δύο ημερών όπου καίγεται πάλι το κέντρο των ελληνικών πόλεων.

Φανταστείτε τι αντίκτυπο θα είχε κάτι τέτοιο στο εξωτερικό.
Προετοιμάζουμε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με προσκεκλημένους δεκάδες αρχηγούς κρατών στον Ιερό Βράχο…
Φανταστείτε λίγες μέρες πριν να γίνει κάτι «θεαματικό».
Θα ματαιώσουν όλοι την άφιξή τους και η χώρα θα υποστεί πλήγμα του κύρους της. Ενώ η κυβέρνηση θα φάει χαστούκι από το οποίο δύσκολα θα συνέλθει.
Ουσιαστικά η Κυβέρνηση έχει ένα μήνα (από τις 20 Απριλίου ως τις 20 Μαΐου) για να καθαρίσει το τοπίο, να ξεκαθαρίσει τα Πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα κατειλημμένα κτίρια, να επιβάλει το νόμο και την τάξη, εν ανάγκη επαναφέροντας από τις αρχές Ιουνίου μέτρα ασφαλείας αντίστοιχα με εκείνα της Ολυμπιάδας.
Ο Πρωθυπουργός είπε προχθές ότι δεν θα ανεχθεί άλλα γεγονότα όπως εκείνα του περασμένου Δεκεμβρίου. Συμφωνούμε απόλυτα. Μόνο που το πρόβλημα είναι πλέον όχι απλώς να «μη τα ανεχθεί» αν ξεσπάσουν, αλλά να πάρει έγκαιρα μέτρα ώστε να μη ξεσπάσουν.
Αν το κάνει, θα σώσει την κυβέρνησή του, θα διασωθεί στις εκλογές και θα κερδίσει ολόκληρη την πολιτική παρτίδα.
Αν δεν το κάνει και γίνει η «στραβή» θα χάσει τα πάντα: Και την διακυβέρνηση και τʼ αυγά και τα πασχάλια…
http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=860


1989-2009:Ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Από τη Ρούλα Κορομηλά στην...Πετρούλα του καιρού.

Άρθρο του φίλου-αναγνώστη
"Strange Attractor".

Με αφορμή την καταιγιστική “Petroula mania” που κατέλαβε εξαπίνης την ταλαίπωρη κοινωνία μας και ξετρέλανε τον κάθε νεοέλληνα homo teleopticus, έχω να παραθέσω μερικές σκόρπιες σκέψεις μου.
Από συστάσεως και λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών (1989) στην Ελλάδα, πρωτοεμφανίσθηκαν και τα φαινόμενα του sensationalism και του trash tv που από καιρό ευδοκιμούσαν εις την εσπερίαν αλλά εμείς αγνοούσαμε όντας συντονισμένοι στην ΥΕΝΕΔ
Ως άλλοι νεόπλουτοι λοιπόν, αρπάξαμε από τα μαλλιά την νέα αυτή μόδα και την φέραμε στα όριά της. Την εξαντλήσαμε.
Σαράντα τηλεοπτικά κανάλια η Νέα Υόρκη των 15 εκατ. κατοίκων; Εκατό η Ελλάδα των 11…. Έντονες πολιτικές συζητήσεις στο CNN; Δεκάδες «ομιλούσες και ωρυόμενες κεφαλές» στα παράθυρα εμείς κ.ο.κ.
Ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των καναλιών επόμενο ήταν να οδηγήσει σε υπερβολές αλλά και «απρέπειες». Έτσι στα χρόνια που μεσολάβησαν είδαμε σέξυ οδοντίατρους με στριγκ, σχεδιαστές μόδας με έφεση στα «σουσέλ», τραγουδίστριες που σέρνονται ημίγυμνες στο πάτωμα αναδεικνύοντας έτσι την …φωνή τους και άλλες πολλές παρόμοιες φρουτοειδείς καταστάσεις..
Το γεγονός ύπαρξης αυτής της τηλεοπτικής σαβούρας από μόνο του δεν είναι απαραίτητα κακό. Γίνεται όμως κοινωνικά επικίνδυνο όταν βλέπουμε μια ολόκληρη γενιά νέων μας που έχουν γαλουχηθεί με Ρούλα Κορομηλά και τα υπόλοιπα πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα , αυτούς δηλαδή που ενηλικιώθηκαν με «Τατιανιές» και «πακέτα», να έχουν καταντήσει «κοινωνικά ζόμπι». Οι απαντήσεις τύπου «Ο Γλέτσος σήκωσε τη σημαία στην Ακρόπολη στη κατοχή των Τούρκων» νομίζω ότι τα περιγράφει όλα. Αυτά τα...
παιδιά σήμερα ψηφίζουν και όχι μόνο…. Και όταν μεγαλώνουν με παρέα και ινδάλματα τις γλάστρες που χορεύουν τσιφτετέλια 9 η ώρα το πρωί φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους, ε τότε επόμενο είναι να έχουμε και ανάλογη εκπροσώπηση και στη Βουλή….
Τώρα λοιπόν και εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αγροτικών κινητοποιήσεων, ανεργίας και γενικής αβεβαιότητας για το μέλλον, βλέπουμε να αναδεικνύεται ως κυρίαρχο πρόσωπο της επικαιρότητας η «μετεωρολόγος» Πετρούλα της οποίας η μοναδικότητα είναι ότι παρουσιάζει το δελτίο καιρού σε κανάλι ωσάν να βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης ωορρηξίας. Δεν φταίει όμως ούτε η Πετρούλα αλλά ούτε και οι γονείς της για το κατάντημά αυτό. Φταίνε κάποιοι ιθύνοντες στα ΜΜΕ οι οποίοι πλασάρουν σεξοκαταστάσεις και σκανδαλιές στο κοινό προκειμένου να πιάσουν νούμερα τηλεθέασης. Και σε δεύτερη φάση πετυχαίνουν (άθελα τους ή μη) να αλλάξουν προς το κατώτερο, το μερίδιο προσοχής του κοινού το οποίο ήδη μπουχτισμένο από πληροφόρηση, έχοντας να διαλέξει μεταξύ μιας «σοβαρής είδησης» ή αυτής περί Πετρούλας, επόμενο είναι να επιλέξει την πιο ελαφριά.
Μπαίνουν λοιπόν στην άκρη οι όποιοι προβληματισμοί και οι όποιες αμφισβητήσεις και το αποτέλεσμα είναι ευνοικό για όλους. Τα ΜΜΕ τσιμπάνε τηλεθέαση. Οι διαφημιστές πουλάνε προιόντα. Ο κόσμος χαλαρώνει φαντασιώνοντας με την Πετρούλα. Οι κυβερνώντες χαίρονται διότι δεν βλέπουν αντιδράσεις στις αντιλαικές πολιτικές τους. Η Πετρούλα πραγματοποιεί το όνειρό της. Δεκάδες χιλιάδες «εν δυνάμει Πετρούλες» απονευρώνονται και τέλος τα πραγματικά αφεντικά του τόπου μας (βλ. εργολάβους κ.ά) ακονίζουν τα πηρούνια τους όπως έκαναν ανέκαθεν και μάλιστα χωρίς αντίσταση.
Και εμείς; Εμείς συντονιζόμαστε στον Χαρδαβέλλα και περιμένουμε την περιβόητη ομάδα «Ε» να φάει τους εχθρούς μας
Οι οποίοι εχθροί μας όμως μας έχουν φάει προ πολλού, έχουν χωνέψει και τώρα φτύνουν τα κουκούτσια...

Καταδρομική ενέργεια από Κύπριο στρατιώτη σε Τουρκικό φυλάκιο!

Αφαίρεσε τη σημαία και στρατιωτικό υλικό..

Στρατιώτης της Εθνικής φρουράς της Κύπρου επέδραμε κυριολεκτικά σε τουρκικό φυλάκιο χθες βράδυ
όπου και κατάφερε να αποσπάσει την σημαία αλλά και "στρατιωτικό υλικό" (πιθανότατα αλεξίσφαιρο γιλέκο) χωρίς να γίνει αντιληπτός..
Πρόκειται για φυλάκιο στον ποταμό Πεδιαίο, στον Άγιο Ανδρέα,όπου το 1996 Τούρκοι στρατιώτες είχαν σκοτώσει τον Κύπριο στρατιώτη Στέλιο Παναγή που έχει επιχειρήσει να μπει στην νεκρή ζώνη.
Ο στρατιώτης...συνελήφθη από την στρατονομία Κύπρου και προφυλακίστηκε ενώ σημαία και το "σταρτιωτικό υλικό"επεστράφησαν στα Ηνωμένα Έθνη για να παραδοθούν στους Τούρκους

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/04/blog-post_11.html

Το Σάββατο του Λαζάρου...

Aπό την Φένια Σάκκα

.
Το Σάββατο του Λαζάρου βρίσκεται πάντα μέσα στις ωραιότερες μέρες της άνοιξης και είναι ένας προάγγελος της μεγάλης γιορτής του Πάσχα. Η ανάσταση του Λαζάρου γιορτάζεται σε μία εποχή που υπάρχει έντονη βλάστηση στην γη από λουλούδια και την ζεσταίνει ένας χρυσός ήλιος. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα παιδιά από την Παρασκευή κρατώντας ένα συμβολικό ομοίωμα του Λαζάρου και χτυπώντας κουδούνια, όπως γίνεται στα ορεινά μέρη, ψάλλουν τα κάλαντα. Στην Κύπρο ιδίως γίνεται αναπαράσταση της έγερσης του Λαζάρου.
Στην...
Πελοπόννησο, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία κορίτσια που λέγονται και "Λαζαρίνες" γυρίζουν στα σπίτια και στα χωριά και λένε τον "Λάζαρο" και με κάλαθια ανθοστόλιστα μαζεύουν τα αυγά της Λαμπρής. Οι γυναίκες ζυμώνουν μικρά ομοίωματα Λαζάρου που τα λένε "Λαζαρούδια" ή "Λαζαράκια". ΄
Επίσης, ο Λάζαρος είναι πολύ γνωστός ως ανθρώπινη μορφή στην ελληνική λαογραφία και για αυτό υπάρχουν πολλές παραδόσεις και παροιμίες που σχετίζονται με αυτόν. Λέγεται ότι μετά την Ανάστασή του δεν γέλασε ποτέ ("αγέλαστος Λάζαρος"), επειδή στον Άδη είδε "φόβους και τρόμους". Μία φορά μόνο γέλασε με φιλοσοφικό τρόπο, όταν άντίκρυσε έναν άνθρωπο να κλέβει ένα πήλινο σκεύος. Τότε είπε: " το ένα χώμα κλέβει το άλλο!" Γνωστές επίσης είναι οι παροιμίες "κέρινος σαν τον Λάζαρο" και "ξαναζωντάνεψε σαν Λάζαρος". Βαφτιστικά ονόματα Λάζαρος, Λαζαρής, Λαζαρίνα και Λάζος είναι συχνά στην Ελληνική γλώσσα και το επώνυμο Λαζαρίδης. Εκκλησίες του Αγίου Λαζάρου υπάρχουν συνήθως στα νεκροταφεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου του 1826 έγινε την νύχτα του Λαζάρου προς την Κυριακή των Βα'ί'ων. (από τα "Πασχαλινά και της Άνοιξης " του Δ. Λουκάτου)

pres.gr

Συνεχίζει να Δανείζεται η Τουρκία από το ΔΝΤ

Η τουρκική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας από τον διεθνή οργανισμό, ύψους έως 45 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι πιέσεις για συμφωνία είχαν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η τουρκική οικονομία στροβιλίζεται στη δίνη της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Ενδεικτικό της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας είναι το γεγονός ότι το ΑΕΠ «βούλιαξε» κατά 6,2% στο δ΄τρίμηνο του 2008, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 25% τον περασμένο Φεβρουάριο.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/04/45.html

«Τι Μητσάρας τι Γιωργάρας...»

Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο γνωστός Μητσάρας... ξέρετε αυτός που εμφανίζεται πίσω από φωτογραφιζόμενους και συνεντευξιαζόμενους στα γήπεδα και ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚους σε απεργιακές πορείες. Ο Μητσάρας μάλιστα κατάφερε και παρείσφρησε στη δεξίωση που έδωσε προς τιμήν των ομογενών, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπλούμπεργκ. Και κλασικά στήθηκε πίσω από τον Μπλούμπεργκ και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και μπήκε στο κάδρο... δείτε και τη φώτο αν δεν με πιστεύετε:
Στη συνέχεια ο Μητσάρας μάλιστα σύμφωνα με τι in.gr αλλά και σχεδόν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ είχε και συνάντηση με τον δήμαρχο Νέας Υόρκης...


Σύμφωνα με το Greek American News Agency παρών στη εκδήλωση ήταν, εκτός από τον Μητσάρα και ο Γιωργάρας... αλλά «απεχώρησε φανερά ενοχλημένος και με έντονη την πικρία»!! Τι είχε γίνει:
«ενώ ανέμενε και ο Γιώργος Παπανδρέου για να απευθύνει και εκείνος (ως ο 4ος τη τάξη, σύμφωνα με το επίσημο πρωτόκολλο της Ελλάδας) ένα σύντομο χαιρετισμό έμεινε εκτός.
Το θέμα το πρόσεξαν όλοι και το σχολίασαν, όμως ουδείς ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία να μιλήσει στον δήμαρχο και να τον ενημερώσει σχετικά για το ποιος ακριβώς είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και ποιο το ακριβές αξιώμα του τώρα στην Ελλάδα.
Ψάξαμε το θέμα και, όπως μας είπαν από το δημαρχείο της ΝΥ, «δεν τους δόθηκε από κανέναν το όνομα του κ. Παπανδρέου» και πως εκ μέρους του δημάρχου «δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα απλά την τελευταία στιγμή ήταν αδύνατον να γίνει κάτι διαφορετικό»
Τελικά όμως ο Γιωργάρας βρήκε τον τρόπο να φωτογραφηθεί με τον Δήμαρχο... σαν τον Μητσάρα χώθηκε και αυτός στο κάδρο και έτσι τα ελληνικά ΜΜΕ πήραν την πολυπόθητη φωτογραφία...


Δημήτριος και Μπλούμπεργκ...
με φόντο στο βάθος το Μητσάρα... εεεε σορρυ... το Γιωργάρα

ΥΓ. Προφανώς πίσω από την φωτογραφική μηχανή βρίσκεται κάποιος που κάνει πολύ αστείες γκριμάτσες... αλλιώς δεν εξηγήται το ότι ο Γιωργάρας σφίγγει τα χείλη του για να μην σκάσει στα γέλια... εκτός αν ετοιμάζεται να κλάψει από τη συγκίνηση που μετά τον Μπάιντεν γίνεται και πάλι ο 1ος πολιτειακός παράγων της χώρας που φωτογραφίζεται με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης..
Δεξί Εξτρέμ

Ερμηνεύουν λάθος τις μετρήσεις της κοινής γνώμης!

Στήν πρόσφατη συζήτηση γιά την δημόσια ασφάλεια στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου ρώτησε τόν πρωθυπουργό.
«Θα εφαρμόσετε, κύριε πρωθυπουργέ, τους υφιστάμενους νόμους; Γιατί δεν τους εφαρμόζετε;».
Ηταν ένα σωστό ερώτημα (παρόλο πού στα χείλη τού αρχηγού τού πασόκ ηχεί αστείο).
Τό να κάνεις μετρήσεις τής κοινής γνώμης δέν λέει τίποτα άν δέν μπορείς να ερμηνεύσεις τά νούμερα...
Επειδή έβγαζαν οι μετρήσεις υψηλά ποσοστά αποδοχής γιά κάποια μέτρα (κουκούλες , κάμερες κλπ) πολλοί δέν κατάλαβαν τί εννοούσε ο κόσμος...
Ο κόσμος εννοούσε κάντε κάτι....
Εφαρμόστε απλά τούς νόμους. ( Γενικά ο κόσμος απεχθάνεται την περιττή αυταρχικότητα γιατί διαισθάνεται ότι υποδηλώνει ουσιαστική αδυναμία) ....
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η ΝΔ θα πληρώσει αυτές τις λάθος ερμηνείες...
Καί θα πληρώσει βέβαια τήν ποιότητα τών στελεχών της και τον τρόπο πού διεξάγεται η εσωκομματική μάχη.
Φαίνεται ότι ο μεσαίος χώρος αρχίζει και κινείται πρός το πασόκ....
Αυτό είναι ένα κομβικο σημείο...
Μάλιστα άν το πασόκ είχε τήν ελάχιστη αξιοπιστία τώρα πού μιλάμε η μάχη θα ήταν τελειωμένη.
Η μόνη αιτία πού το παιγνίδι είναι ανοιχτό ακόμα (γιατί ανοιχτό είναι) είναι τα χάλια τού πασόκ για τα οποία -ευτυχώς- ο κόσμος είναι ενήμερος.
Επίσης αυτοί πού έβαλαν στά χείλη τού πρωθυπουργού φράσεις γιά blogs καί sms αποδεικνύουν πόσο μακριά απο την κοινωνία είναι...
Αν δέν αλλάξουν γρήγορα πορεία η ήττα δύσκολα θα αποφευχθεί...
wolf

ΥΓ : Στη φωτό το ποτάμι του Αγγίτη ( Δήμος Προσοτσάνης του Ν. Δράμας ) που βγαίνει από το βουνό μετά από υπόγεια διαδρομή 14 χιλιομέτρων περίπου, σχηματίζοντας το πανέμορφο πλωτό Σπήλαιο του Μααρά ή Σπήλαιο του Αγγίτη, με σταλαγμίτες, σταλακτίτες κ.ά. ,σε όλη την υπόγεια διαδρομή του ποταμού !
Τα νερά του ποταμού Αγγίτη έχουν αυξομειώσεις στην ποσότητα τους, όπως οι .....δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία. Τον χειμώνα αυξάνονται και το καλοκαίρι μειώνονται, ποτέ όμως δεν σταματά η υπόγεια ροή του ποταμού... Οι κάτοικοι της περιοχής αξιοποιούν τα νερά αυτά για την άρδευση των καλλιεργειών τους, τα αξιοποιούν κατάλληλα. Παλαιότερα υπήρχε και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος!
Ας αξιοποιήσει και η κυβέρνηση όλο αυτό τον κόσμο που την εμπιστεύθηκε και σε καμία περίπτωση δεν θέλλει ξανά Πασόκ...

Η βία, η βιασύνη και οι «βιαστές» της ποίησης του Διονύσιου Σολωμού!

η φωτό από το paideia-gr.blogspot
Στο Σύριζα επιμένουν ότι ακόμα και αν ο εθνικός ποιητής εννοεί "βιασύνη"(δηλαδή ορμή με πάθος)η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από τη ...βία! Δηλαδή τους κουκουλοφόρους και τις παρδαλές επαναστάσεις. Φαίνεται ότι δούλευε πολύ καιρό ο Αλαβάνος τη «μελέτη» πάνω στα όρια της βίας και τις συνέπειές της στη δράση των κουκουλοφόρων και των εμπρηστών! Να γιατί οι στίχοι του Σολωμού έχουν στοιχεία όχι ελευθερίας αλλά ακραίας βίας …..
Η «ΟΨΗ που με βιά μετράει τη γη» είναι το πρόσωπο, το βλέμμα της Ελευθερίας που ξαπλώνεται με ΤΑΧΥΤΗΤΑ (βιασύνη) σε όλη τη γη.
Η κοτσάνα του Αλαβάνου
"Η Ύβρις"

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Σε νέα φάση ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας

By Factorx | April 10, 2009


________________________________________________________________________________________________
Στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, οι πολιτικές αναταραχές στην Γεωργία και την Μολδαβία. Είναι προφανές ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον έλεγχο της περιφέρειας της δεύτερης εισέρχεται σε νέα φάση. Aυτα συμβαίνουν την επομένη της επίσκεψης Ομπάμα στην Ευρώπη και τους ανοίγματος στην Τουρκία


____________________________________________________________________________________________
Περίπου 60.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες έξω από το κοινοβούλιο της Γεωργίας ζητώντας την παραίτηση του Σαακασβίλι, τον οποίον κατηγορούν ότι δεν πραγματοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί στο λαό με την Επανάσταση των Ρόδων, το 2003, η οποία τον έφερε στην εξουσία και ότι παρέσυρε πέρυσι τη χώρα σε έναν καταστροφικό πόλεμο με τη Ρωσία.Ωστόσο, ξένοι διπλωμάτες αμφισβητούν αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης μπορεί να διατηρήσει την ενότητα και να συγκεντρώσει τη λαϊκή δύναμη που απαιτείται για την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Ποιος συμψηφισμός;

Μετά την κλήση σε απολογία υπόπτων για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της «Siemens», στο ΠΑΣΟΚ έχουν ξεσαλώσει. Όχι μόνο τα πολιτικά στελέχη του Κινήματος που επί ημερών του τα μαύρα ταμεία της εταιρείας έγιναν... πράσινα, προκειμένου να δοθούν ΟΛΑ τα μεγάλα έργα και οι εξίσου μεγάλες αναθέσεις.
Αλλά και οι δημοσιογράφοι των φίλα προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδων. Είτε προσδοκούν να μπουν στις λίστες του Κινήματος στις επόμενες εκλογές, είτε όχι.
Και ομιλούν περί απόπειρας συμψηφισμού με την υπόθεση Παυλίδη.
Παιδιά, εκτίθεστε. Μην αδικείτε τον εαυτό σας. Ποια υπόθεση Παυλίδη, ποιο Βατοπέδιο, ποια ομόλογα και τόσα άλλα που κατά καιρούς σέρνονται ως «γαλάζια σκάνδαλα», είτε υπάρχει εμπλοκή νεοδημοκρατών, είτε όχι. Όλα αυτά μαζί, και πολλά ακόμη, δεν αρκούν ούτε για την... πρώτη σελίδα του πλιάτσικου που κάνατε εσείς, με τα γερμανικά μάρκα της εταιρείας.
Γι' αυτό σας προτιμούσαν και θα συνεχίσουν να σας προτιμούν.
Γιατί εσείς κάνατε καθαρές δουλειές. Χωρίς να αφήνετε ίχνη. Και όταν αφήνατε, φροντίζατε να... τα παραγράψετε. Όλοι σας.
Και οι παπανδρεϊκοί, και οι σημιτικοί, και οι νεοπαπανδρεϊκοί.
Και οι καθαρές αυτές δουλειές, περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, ακόμη και την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Και αυτή την πουλήσατε. Λίγη ντροπή λοιπόν, δεν θα έβλαπτε.

Το Μαξίμου ενισχύει τον Γκιουλέκα

Ενδεικτικό της σχετικής διάθεσης στήριξης του Κώστα Γκιουλέκα, είναι η ενίσχυση του επιτελείου του με στελέχη ....
Ειλημμένη απόφαση φαίνεται ότι είναι για το Μέγαρο Μαξίμου η αναβάθμιση του υφυπουργού ΜΜΕ Κώστα Γκιουλέκα, και η διακριτική απόσυρση του Ευάγγελου Αντώναρου από τη θέση του «πορτ παρόλ» της Κυβέρνησης. Ενδεικτικό της σχετικής διάθεσης στήριξης του Κώστα Γκιουλέκα, είναι η ενίσχυση του επιτελείου του με στελέχη που πρόσκεινται στην καραμανλική πτέρυγα. Πιο πρόσφατο και πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ορισμός ως διευθυντή του γραφείου υπουργού, του Νίκου Ζαβραδινού, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΔΕΠΑΝΟΜ επί υπουργίας Νικήτα Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας.

Γιώργος: " Δεν θα κουβαλήσω κανέναν μαζί μου " !

;Άλλη μια φορά το antinews πέφτει μέσα στις προβλέψεις του. Δεν το λέμε με χαρά γιατί πραγματικά απορούμε πως τα ΜΜΕ με τις τεράστιες δημοσιογραφικές υποδομές για πολλοστή φορά μένουν πίσω σε τέτοια θέματα τα οποία είναι καίρια για την πολιτική ζωή. Το είδαμε και με το i-reporter στην υπόθεση Παυλίδη. Τα κανάλια έχουν καταστεί από δημοσιογραφικά κέντρα σε κέντρα εξυπηρέτησης συμφερόντων ιδιοκτητών και μετόχων. Η αναξιοπιστία τους τη συγκεκριμένη στιγμή θα μείνει παροιμιώδης, ενώ το χαριστικό χτύπημα στα εισοδήματα και πολλούς από τους βαρώνους έρχεται με γοργά πηδηματάκια.

Επιβεβαιώθηκε, φυσικά, η είδηση που γράψαμε (πρώτοι) για την πρόταση εξεταστικής για την Siemens που θα καταθέσει αύριο το ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτός από την Ζήμενς το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει τις προσεχείς ημέρες πρωτοβουλίες για να έρθουν στη Βουλή και οι υποθέσεις ομολόγων, Βατοπεδίου και «Γερμανού», προκειμένου να μην παραγραφούν. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στελεχών στα γραφεία του Κινήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοια πρόταση, για την Ζήμενς είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το Φεβρουάριο του 2008. Τότε απορρίφθηκε και την ξανάφερε τον Ιούλιο του 2008, αλλά δεν συζητήθηκε, επειδή έληξε η σύνοδος της Βουλής.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι με την κίνησή του αυτή το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από μια απόπειρα να εμπλακεί στην υπόθεση της Ζήμενς, για την οποία ο ανακριτής κ. Ζαγοριανός ζήτησε σήμερα επειγόντως ν΄ αρχίσουν οι καταθέσεις την Μεγάλη Δευτέρα, ύστερα από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας (http://www.antinews.gr/?p=5916)

Ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε - δίνοντας το πράσινο φως για την αυριανή πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ότι «δεν θα κουβαλήσω κανέναν μαζί του». Η δήλωση αυτή αφορά τα εκσυγχρονιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Τσουκάτος κλπ) τα οποία εμπλέκονται κυρίως στην υπόθεση της Ζήμενς, από τις μέχρι στιγμής δικαστικές έρευνες.

Στην ίδια υπόθεση όμως εμπλέκεται και η Αγία Οικογένεια, με τα τιμολόγια του Κυριάκου, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ η εμπλοκή του Μιχάλη Λιάπη φαίνεται να περιορίζεται στα ταξίδια.

Οπότε, η κίνηση του ΠΑΣΟΚ παίρνει και άλλες διαστάσεις. Επειδή κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι αντιπαράθεση του κ. Παπανδρέου με τους εκσυγχρονιστές του κ. Σημίτη συνεχίζεται, αν και συγκαλυμμένα, ενώ η αντιπαράθεση του κ. Καραμανλή με την Αγία Οικογένεια παίρνει πλέον διαστάσεις ανοικτού πολέμου. Κανείς δηλαδή δεν μπορεί να αποκλείσει και ένα άτυπο μέτωπο Καραμανλή - Παπανδρέου με αντικείμενο τις εκλογές και όλα τα άλλα.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι αυτή που θέλει κυρίως τις εκλογές - για να ξεμπερδεύει όσο πιο γρήγορα μπορεί με τον Καραμανλή - είναι η Ντόρα.

olympia

περι ζιζανίων...και λοιπών προκλητικών

Ας μην γελιόμαστε ..οι γνωστοί προκλητικοί τύποι γνωρίζουν και παραγνωρίζουν..και τι σημαίνει ο Εθνικός ύμνος...

όπως επίσης γνωρίζουν και πότε γράφτηκε και γιατί...
δεν έκαναν λάθος...είχαν στόχο
Ο στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν αμφισβήτηση
δεν είναι η πρώτη φορά
ο τρόπος είναι γνωστός και πολυδοκιμασμένος
Οι φωστήρες του νεοταξισμού έχουν επανηλλειμένως λειτουργήσει με τον γνωστό τρόπο...
κατέχουν τα κόλπα της επικοινωνίας ως οι καλύτεροι μαθητές της προπαγάνδας...
ξέρουν και το πότε και το πως θα σπείρεις "ζιζανια"
δεν προσδοκούν άμεσα αλλά επενδύουν στα μακροπρόθεσμα
γνωρίζουν πως τα επιχείρηματα τους και τα πιστεύω τους δεν είναι ικανά να γίνουν σπόροι στο δέντρο της πατρίδας μας
και αρκούνται στα "ζιζάνια"
ζιζάνια όμως, που με καθημερινές και όχι τυχαίες προσπάθειες τους
γεμίζουν τον χώρο γύρω από το δέντρο που λέγεται πατρίδα...
Τι μπορεί να κάνει όμως κάποιος με τα ζιζάνια;
Οι αγρότες ανά τον κόσμο γνωρίζουν πολύ καλά πως ο έλεγχος και ο καθαρισμός των ζιζανίων είναι πολύ δύσκολος...αλλά απαραίτητος!
Τα ζιζάνια ως αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, επανέρχονται δριμύτερα, ιδιαίτερα όταν τα πολλά στοιχεία που προκαλούν προβλήματα ζιζανίων δεν έχουν αξιολογηθεί και αντιμετωπιστεί.

και τότε η μόνη λύση που απομένει είναι...η άροση...ή πιο απλά το όργωμα ...
επομένως το ερώτημα τελικά δεν είναι τι πρέπει να κάνουμε με τα ζιζάνια...
γιατί ο τρόπος είναι γνωστός από την αρχαιότητα
το ερώτημα είναι που θα βρούμε ή ποιοί είναι οι "αγρότες" που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μια και καλή!
Επίσης > Αφού θες να μάθεις τι σημαίνει το "σε γνωρίζω απο την κόψη"...
Greek Alert

94 Χρόνια η “Μεγάλη” Βρετανία αποκρύπτει το έγγραφο - απόδειξη της κρατικής εντολής για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Εδώ και δεκαετίες στον “πολιτισμένο” δυτικό κόσμο η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί θέμα “διαλόγου” και “έρευνας”. Το βασικό επιχείρημα που αποτρέπει την ταυτοποίηση της εθνοκάθαρσης είναι η έλλειψη εγγράφων που να αποδεικνύουν ότι η σφαγή έγινε βάσει επίσημου σχεδιασμού. Πέραν του γελοίου της αμφιβολίας αυτής, όντως η ηττημένη Τουρκική διοίκηση προσπάθησε μετά τα τραγικά γεγονότα να καταστρέψει όλα τα έγγραφα που αποτύπωναν την οργάνωση και εκτέλεση της γενοκτονίας. Τα Οθωμανικά αρχεία καταστράφηκαν μεθοδικά ώστε να μην μπορούν να κατηγορηθούν τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έτσι τουλάχιστον ήθελαν οι Τούρκοι και οι ναζιστικές - ιμπεριαλιστικές χώρες να επικρατήσει.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως το σημαντικότερο των εγγράφων, η τρανταχτή απόδειξη του απάνθρωπου σχεδιασμού και εκτέλεσης έχει διασωθεί και …φυλάσσεται ανακατεμένο με άλλα, άχρηστα έγγραφα στα αρχεία του foreign office εδώ και 94 χρόνια.
Οι Δέκα Εντολές της επιτροπής Ενότητας και Προόδου.
Αυτός ακριβώς είναι ο τίτλος του επίσημου εγγράφου που συντάχθηκε σε μυστική συνάντηση παρουσία του τότε υπουργού εσωτερικών Ταλάτ Μπέη και τεσσάρων αξιωματούχων τον χειμώνα του 1914. Το έγγραφο αυτό είναι οι επίσημες διαταγές που καθόρισαν την τύχη εκατομμυρίων Γηγενών Αρμενίων και η μεθοδολογία εξόντωσης τους. Αναλυτικά:
Εντολή πρώτη: Σύλληψη όλων των Αρμενίων που αντιμάχονται την κυβέρνηση (sic) και βίαιος εκτοπισμός τους σε Βαγδάτη και Μοσούλη. Κατά τη διάρκεια του εκτοπισμού οι Τούρκοι φύλακες διατάσσονται να τους εκτελέσουν είτε καθ’ οδόν είτε στον τόπο προορισμού.
Εντολή Δεύτερη: Αφοπλίστε κάθε Αρμένιο
Εντολή Τρίτη: Ερεθίστε τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς ιδιαίτερα στο Βαν, στα Άδανα, στο Ερζερούμ ώστε να προκαλέσετε μαζικές σφαγές (εναντίον των Αρμενίων).
Εντολή Τέταρτη: Σε μέρη όπως Ερζερούμ, Βαν κλπ. αφήστε τον όχλο να κάνει τις εκτελέσεις και ενεργοποιήστε το στρατό για να “παρέμβει” στο απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να επιβάλλει την τάξη. Αντίθετα σε μέρη όπως Άδανα, Σμύρνη κλπ ενισχύστε ενεργά τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς με στρατιωτική εμπλοκή.
Εντολή Πέμπτη: Φροντίστε την άμεση εκτέλεση Ιερέων και Δασκάλων ανεξαρτήτου ηλικίας και οργανώστε την εκτέλεση κάθε αρσενικού κάτω των 50 ετών. Κρατήστε γυναικόπαιδα για εξισλαμισμό.
Εντολή Έκτη: Εκτοπίστε τις οικογένειες όσων καταφέρουν να δραπετεύσουν (σσΟ: τα υπόλοιπα μέλη) και αποκόψτε τους με κάθε τρόπο από τις γενέτειρες τους.
Εντολή Έβδομη: Με τη δικαιολογία ότι κάθε Αρμένιος λειτουργεί ως κατάσκοπος, καθαιρέστε τους από κάθε αξίωμα ή θέση εξουσίας.
Εντολή Όγδοη: Εκτελέστε με διακριτικό (sic) τρόπο κάθε Αρμένιο που υπηρετεί στον στρατό. Αυτό είναι ευθύνη του στρατεύματος.
Εντολή Ένατη: Η εκτέλεση όλων των εντολών να ξεκινήσει συγχρόνως ώστε να μην επιτρέψουμε προετοιμασία κάθε είδους άμυνας.
Εντολή Δέκατη: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο Άκρως Απόρρητο των εντολών που δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να γνωστοποιούνται πέραν των 2 ή 3 επιτελών (σσΟ: Ανά πυρήνα δράσης).
Το ντοκουμέντο αυτό παραδόθηκε στον πρώην πρόξενο της Μ. Βρετανίας στη Σμύρνη, Κλιφορντ Χιθκοτ - Σμιθ από υψηλόβαθμο στέλεχος του Οθωμανικού υπουργείου εσωτερικών. Ο Τούρκος επιτελής αρχικά ζήτησε αμοιβή 10,000 λιρών από τον πρόξενο. Μετά από διαπραγματεύσεις, ο Σμιθ κατάφερε να αποκτήσει το έγγραφο χωρίς αμοιβή αλλά με την παροχή αμνηστείας και εγγύηση ανωνυμίας έναντι Entente και Τουρκικής διοίκησης αντίστοιχα.
Το έγγραφο παραδόθηκε στους αρμόδιους Βρετανούς υπουργούς ώστε να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες για εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας για τον Ταλάτ Μπέη. Στο μεσοδιάστημα όμως ο Ταλάτ δολοφονήθηκε, έτσι το έγγραφο αρχειοθετήθηκε αθόρυβα μαζί με άλλα, άχρηστα έγγραφα με αριθμό αρχείου FO371/4172 όπου και βρίσκεται εως σήμερα. Η γενοκτονία συνεχίστηκε και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Πέρασε από την Ασία στα Βαλκάνια, τη Γερμανία, πάντα με το βηματισμό της χήνας και τους ίδιους κρυφούς πρωταγωνιστές. Και έρχεται σήμερα ο Ομπάμα για να μιλήσει περί “ανασύστασης Αρχαίας αυτοκρατορίας” και “αντίστασης του Τουρκικού λαού.
Ένα χαρτάκι επιμελώς κρυμμένο θα αρκούσε να γκρεμιστεί η υποκρισία. Η Εθνοκάθαρση φαίνεται έχει δρόμο ακόμα γι’ αυτό και το χαρτάκι θα παραμείνει στα αζήτητα του FO.
Πηγές: Paradise Lost, Giles Milton (σ.87,88), Εθνικό Ίδρυμα Αρμενίας
Πηγή: ΟΛΥΜΠΙΑ

H διεθνής πολιτική σκακιέρα σήμερα


Aναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ


1) Παρά τα όσα εγράφησαν, τα αποτελέσματα της συνόδου του G20 ήσαν πενιχρά. Ουσιαστικά, ο Ομπάμα αντέδρασε στις θέσεις του Βερολίνου, όχι των Ευρωπαίων. Οι κρίσιμες διαφορές των δύο χωρών αφορούσαν κατ΄ αρχήν την άρνηση της Ανγκελα Μέρκελ να εξαγγείλει πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας όπως ο Ομπάμα. Η Ουάσιγκτον κατανοεί, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του και το ινστιτούτο Stratfor, ότι η ενίσχυση της αμερικανικής ζήτησης, χωρίς παράλληλα τόνωση και της γερμανικής, θα λειτουργήσει προς όφελος του Βερολίνου διότι θα αυξηθούν οι γερμανικές εξαγωγές. Επιπλέον, η γερμανίδα καγκελάριος δεν υποχώρησε ούτε στο αίτημα να πληρώσει για τη διάσωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
2) Ανάλογα ήταν τα πράγματα και στο Στρασβούργο. Οι Σύμμαχοι είναι διχασμένοι σχετικά με το Αφγανιστάν και δεν δεσμεύθηκαν σε κάτι περισσότερο από ρητορικές διακηρύξεις.
Δεν είναι μόνον η αδυναμία ή η απροθυμία των Ευρωπαίων να δώσουν κάτι παραπάνω.
Είναι η μείωση της σχετικής ισχύος των ΗΠΑ σε πλανητικό επίπεδο που αναιρεί τη δυνατότητά τους να ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους.
3) Οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν τους λόγους τους να μην θέλουν την Τουρκία στα πόδια τους, εννοούμε πλήρες μέλος της Ε.Ε., έχουν αρπάξει την ευκαιρία που τους έδωσε η άκριτη στάση της Άγκυρας και επιχειρηματολογούν περισσότερο πειστικά πλέον για το πόσο επικίνδυνο θα ήταν για την Ευρώπη να συμπεριληφθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο γερμανικός και γαλλικός τύπος έγραψε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα της εκλογής του Γ.Γ. του NATO, την απομάκρυνε από την Ευρώπη. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά, αν και δεν πρόκειται να το ομολογήσουν, ότι πιθανή πλήρης ένταξη της Τουρκίας θα αποδυνάμωνε την ΕΕ σε στρατηγικό επίπεδο. Υπάρχει όμως και άλλη μία διάσταση του τουρκικού ρόλου που αφορά τη Ρωσία.
4) Ο Ομπάμα γνωρίζει ότι η βασική πρόκληση για την Ουάσιγκτον είναι οι σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει εύκολα σε πάγια αιτήματά της χωρίς απτά ανταλλάγματα. Καθώς οι Γερμανοί (και δευτερευόντως οι Γάλλοι) επιθυμούν έναν διάλογο με τους Ρώσους ώστε να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους, η Ουάσιγκτον κοιτάζει προς την Αγκυρα ως μελλοντικό αντίβαρο στη ρωσική πολιτική στην κρίσιμη, λόγω ενεργειακών πόρων, περιοχή του Καυκάσου.
5) η Ρωσία, μέσω της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας OAO Gazprom (GAZP.RS), σκοπεύει να “πάρει τον έλεγχο πηγών ενέργειας εκτός των ρωσικών συνόρων,” και να “γίνει η μοναδική προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Ευρώπης”.
6) Η Ρωσία Απαντά στην κρίση Ρουμανίας- Μολδαβίας με την κρίση στην Γεωργία
7)Πιθανή συμφωνία Τουρκίας- Αρμενίας θα μπορούσε να μεταβάλει την ισορροπία ισχύος υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων. Αρχικά, θα άνοιγε έναν εναλλακτικό ενεργειακό δρόμο για να φθάσει φυσικό αέριο από τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, περιορίζοντας τον ρωσικό κλοιό. Με τον τρόπο αυτόν, ίσως να αδυνάτιζε και ο δεσμός Βερολίνου- Μόσχας στο πεδίο αυτό. Υποχρεώνοντας τη Ρωσία σε θέση άμυνας στο... γήπεδό της (ενέργεια), ο Ομπάμα ελπίζει ότι θα αποσπάσει τη συναίνεσή της στα θέματα που εκείνος θέλει (π.χ. Ιράν). Στα πλαίσια αυτά η Τουρκία ζητά πρώτα η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να διευθετήσουν τη διένεξή τους για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
8) Ο επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκε στις 27 Μαρτίου τη Μόσχα. Εκεί σε μία χαμηλών τόνων τελετή στα κεντρικά γραφεία της Gazprom υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης, το οποίο δεσμεύει φυσικό αέριο από τα δύο νέα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν για ρωσική κατανάλωση και ενδεχομένως για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και η συμφωνία δεν είναι προς το παρόν νομικά δεσμευτική, θα μπορούσε να υπονομεύσει σημαντικά τη βιωσιμότητα του σχεδίου Ναμπούκο.
9) Αναφορικά με το Ιράν σημειώνεται μια σημαντική μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ την οποία διστακτικά παρακολουθούν Κίνα και Ρωσία οι οποίες είναι ενάντια στην επιβολή νέων κυρώσεων επι του Ιράν και παράλληλα δημόσια ζητούν από το Ιράν να μην προχωρησει σε στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Το Ιράν δηλώνει ότι είναι έτοιμο για συνομιλίες με τη Δύση, εάν οι συνομιλίες αυτές βασιστούν στο σεβασμό και στη δικαιοσύνη, δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που ανακοίνωσε παράλληλα ότι δοκιμάστηκαν επιτυχώς δυο νέες συσκευές εμπλουτισμού ουρανίου στο πλαίσιο του πυρηνικού προγράμματος. "Το Ιρανικό έθνος εξ αρχής υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις, αλλά διαπραγματεύσεις που να βασίζονται στη δικαιοσύνη και στο σεβασμό ", ανέφερε ο Αχμαντινετζάντ. "Μονόπλευρες διαπραγματεύσεις, διαπραμγατεύσεις υπό όρους, υπό προϋποθέσεις ή σε ατμόσφαιρα απειλής δεν είναι κάτι που θα το δεχόταν κανένα ελεύθερο άτομο", δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ και καταλήγοντας επισήμανε ότι "το Ιρανικό έθνος είναι πάντα έτοιμο για διαπραγματεύσεις".
10) Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς και όχι δορυφόρο, παραβιάζοντας έτσι την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύει την εκτόξευση τέτοιων πυραύλων.
Η Ιαπωνία επιδιώκει να βγει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία η Πιονγιανγκ θα κατηγορείται ότι παραβίασε την απόφαση 1718, όμως η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν δικαίωμα βέτο, αντιτίθενται. Πεκίνο και Μόσχα δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η εκτόξευση του πυραύλου, που σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα έθεσε σε τροχιά δορυφόρο, συνιστά παραβίαση της συγκεκριμένης απόφασης. Με δεδομένη την απροθυμία Κίνας και Ιαπωνίας να βρεθεί συμβιβαστική λύση, το θέμα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
11) «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και σε βάθος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κίνα- και ιδιαίτερα στο ζήτημα του Θιβέτ- στη Ρωσική Ομοσπονδία, στη Λευκορωσία, στη Βιρμανία, στη Βόρεια Κορέα, στην Κούβα, στο Σουδάν και σε άλλες χώρες, όπου άνθρωποι καθ΄ όλα τίμιοι και με ελεύθερο πνεύμαυφίστανται διώξεις μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν τη γνώμη τους».
12) Η Κινεζική ηγεσία οταν αντιλήφθηκε την επικείμενη κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, ο εκλιπών πρόεδρος Ντενγκ Σιαοπίνγκ είχε προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα πρέπει να τηρήσει χαμηλό προφίλ στη διεθνή σκηνή και να «περιμένει να έρθει η ώρα της». Είχε δίκιο τότε να είναι προσεκτικός, διότι δεν ήταν καθόλου βέβαιο πώς θα αντιμετώπιζε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας την πολιτική θύελλα. Η οικονομία της χώρας θα έπρεπε να κάνει ένα ξεκίνημα τη στιγμή που η Κίνα θεωρούνταν από πολλούς στη Δύση ως «παρίας», λόγω της βίαιης καταστολής των γεγονότων στην πλατεία Tιενανμέν του Πεκίνου.
Tώρα που η Δύση βρίσκεται σε αναταραχή, οι ηγέτες της χώρας βλέπουν μία ευκαιρία εάν όχι να αντικαταστήσουν την αμερικανική ισχύ, τουλάχιστον να αρχίζουν να τη διαχειρίζονται με κάπως μεγαλύτερη συμμετοχή στις διεθνείς υποθέσεις, χάρις στο γόητρο που της εξασφάλισε ο υψηλός ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης και η σημασία του για την διεθνή ανάκαμψη.
13) Πρίν λίγες μέρες ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. Scowcroft σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο της εφημερίδας Ναγκεχάν Αλτσί ομολόγησε πως έκλεισαν τα μάτια στο ΡΚΚ και ότι το χρησιμοποίησαν εναντίον του Ιράν.
Ο Scowcroft είπε: «Για μας ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος του PJEAK το οποίο είναι παρακλάδι του ΡΚΚ στο Ιράν. Το υποστηρίξαμε και το ενθαρρύναμε. Σήμερα, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Θέλουμε το Ιράν δίπλα μας. Κατά τον πόλεμο του Ιράκ, πολεμούσαμε στα μέτωπα του νότου. Η κουρδική περιοχή ήταν αρκετά ήσυχη. Έτσι, εμείς δεν θέλαμε να κυνηγήσουμε το ΡΚΚ και να καταναλώσουμε τη δύναμή μας. Τώρα, οι ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή θα ακολουθήσουν νέα πολιτική. Έχουν μεγάλη ανάγκη την Τουρκία. Θα πρέπει, πλέον, να περάσουμε και πέραν από μια στρατιωτική συμμαχία».
14) Το Ιράκ που θα προσπαθήσει να επιβιώσει μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα θυμίζει -τηρουμένων των αναλογιών- τον Λίβανο ως προς το διεθνές του στίγμα Στην καλύτερη των περιπτώσεων την αμερικανική κατοχή θα αντικαταστήσει ένα διπλό προτεκτοράτο με «Προστάτιδες Δυνάμεις» την Τεχεράνη που θα επηρεάζει την Αραβική Σιιτική Πλειοψηφία και την Αγκυρα που θα ελέγχει και θα επηρεάζει την Σουνιτική Μειοψηφία Αραβες και Κούρδους.- Η ενότητα του Ιράκ έστω και σε επίπεδο χαλαρής Συνομοσπονδίας είναι το κοινό ζωτικό συμφέρον της Τουρκίας και του Ιράν που θέλουν με κάθε μέσο και κόστος να αποτρέψουν την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ. Ενας άλλος ενδιαφερόμενος για την ενότητα του Ιράκ είναι η Συρία, καθώς διάσπαση της γειτονικής χώρας θα πυροδοτήσει δίχως αμφιβολία συγκρούσεις ανάμεσα στην κυβερνώσα μειοψηφία των Αλαουιτών και πλειοψηφία των Σουνιτών.Η τελευταία διαπίστωση ενισχύει τον ρόλο των Κούρδων: Τόσο απέναντι στην Αγκυρα και στην Τεχεράνη όσο και σε ό,τι απομείνει από την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη όπου μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο της Τρίτης Δύναμης μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.
ΠΗΓΕΣ :ΒΗΜΑ,Flash.gr,Capital.gr,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,ΝΕΑ,ΗΜΕΡΗΣΙΑ, infognomonpolitics.blogspot.com, strategy-geopolitics.blogspot.com

Aναλυση: Η Κίνα σήμερα μπορεί να δίνει συμβουλές στη Δύση


The Economist
Εάν και ο υπόλοιπος κόσμος είχε τη διοίκηση που έχει σήμερα η Κίνα, η διεθνής οικονομική κρίση θα είχε λήξει προ πολλού. Αυτή την άποψη υπαινίσσεται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιαοτσουάν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα, η Κίνα αντέδρασε στην κρίση με «συντονισμένα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα, αποδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του συστήματος της ανωτάτης ιεραρχίας της, όταν απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις ζωτικής σημασίας». Ετσι εξηγείται το ότι ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάου θεώρησε τη σύνοδο του «G20» ως μια καλή ευκαιρία για τη χώρα του να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο.
Οι Κινέζοι ηγέτες δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους θέσεις. Οταν αντιλήφθηκε την επικείμενη κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, ο εκλιπών πρόεδρος Ντενγκ Σιαοπίνγκ είχε προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα πρέπει να τηρήσει χαμηλό προφίλ στη διεθνή σκηνή και να «περιμένει να έρθει η ώρα της». Είχε δίκιο τότε να είναι προσεκτικός, διότι δεν ήταν καθόλου βέβαιο πώς θα αντιμετώπιζε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας την πολιτική θύελλα. Η οικονομία της χώρας θα έπρεπε να κάνει ένα ξεκίνημα τη στιγμή που η Κίνα θεωρούνταν από πολλούς στη Δύση ως «παρίας», λόγω της βίαιης καταστολής των γεγονότων στην πλατεία Tιενανμέν του Πεκίνου.
Tώρα που η Δύση βρίσκεται σε αναταραχή, οι ηγέτες της χώρας βλέπουν μία ευκαιρία εάν όχι να αντικαταστήσουν την αμερικανική ισχύ, τουλάχιστον να αρχίζουν να τη διαχειρίζονται με κάπως μεγαλύτερη συμμετοχή στις διεθνείς υποθέσεις, χάρις στο γόητρο που της εξασφάλισε ο υψηλός ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης και η σημασία του για την διεθνή ανάκαμψη.
Παρά το τεράστιο κοινωνικό άγχος που αντιμετωπίζει η Κίνα λόγω του υψηλού αριθμού των ανέργων, η αύξηση του οποίου οφείλεται στην πτώση των εξαγωγών, όταν ομιλούν στον υπόλοιπο κόσμο οι Κινέζοι ηγέτες διατηρούν έναν τόνο αυτοπεποίθησης. Ετσι, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας πήγε στο Λονδίνο για να δώσει μερικές συμβουλές στους ηγέτες των δυτικών κυβερνήσεων. Μεταξύ αυτών είπε ότι θα πρέπει να εκχωρήσουν περισσότερες αρμοδιότητες στους υπουργούς οικονομικών και στους κεντρικούς τραπεζίτες, ώστε «να μπορούν να χρησιμοποιούν έκτακτα μέτρα για την αναχαίτιση κινδύνων που απειλούν το σύστημα», διότι έτσι θα μπορέσουν «να ενεργήσουν θαρραλέα και ταχύτατα χωρίς να πρέπει να διανύσουν μακρές και επώδυνες διαδικασίες για την έγκριση μέτρων». Η Κίνα κατόρθωσε να αποφύγει τέτοιες διαδικασίες, όταν τον περασμένο Νοέμβριο εξήγγειλε το πρόγραμμα των 4 τρισεκατομμυρίων γιουάν (586 δισ. δολάρια) για την αναθέρμανση της οικονομίας της.
Λίγο πριν, ο κ. Ζου είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με το οποίο εμφανιζόταν υπέρμαχος ενός νέου διεθνούς νομίσματος υπό την διαχείριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το συμφέρον όμως της Κίνας θα ήταν να συνηγορήσει υπέρ των προτάσεων για αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΝΤ, γεγονός που θα ενίσχυε στον διεθνή οργανισμό την φωνή των αναπτυσσόμενων χωρών. Με συναλλαγματικά αποθεματικά που ανέρχονται στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, οι δυτικές κυβερνήσεις βλέπουν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο και τον κυριότερο πιστωτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και κατ’ επέκταση των χωρών εκείνων που έχουν ανάγκη διάσωσης σε περιόδους σκληρών διεθνών οικονομικών κρίσεων όπως είναι η σημερινή. Αλλά οι ηγέτες της Κίνας εμφανίζονται ακόμη αβέβαιοι πόσο μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το διπλωματικό προβάδισμα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ