Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Αντίδραση Νταβούτογλου για δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη

Την αντίδραση του Τούρκου Υπουργού των εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προκάλεσαν τα σχόλια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αμερικανικό δίκτυο CBS ότι αισθάνεται «σταυρωμένος» και «δεύτερης διαλογής» πολίτης ζώντας στην Τουρκία.
Ο Νταβούτογλου διεμήνυσε, κατά την τουρκική Χουριέτ, ότι τέτοιου είδους σχόλια δεν είναι αποδεκτά και αδικούν τους Τούρκους.
Τελικά τα απέδωσε σε ...«παραδρομή της γλώσσας».
Προσκάλεσε ταυτόχρονα τον Πατριάρχη να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές για να επιλυθούν τα προβλήματα που περιγράφει. 
Τον παρέπεμψε στις καλένδες με άλλα λόγια...
Η αντίδραση προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να περιφρουρήσει επικοινωνιακά την προσπάθεια που καταβάλλει για την ίση αντιμετώπιση των πολιτών της ανεξαρτήτως θρησκείας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να δήλωσε πως οι Έλληνες που διαμένουν στην Τουρκία αντιμετωπίζονται ως δεύτερης διαλογής αλλά ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη χώρα κάτω από τις πιέσεις που του ασκούνται.
Το περισσότερο ενδιαφέρον στοιχείο, βέβαια, δεν είναι το ρεπορτάζ περί των δηλώσεων του Πατριάρχη αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το θέμα από την αντικυβερνητική Χουριέτ.
Οι τελευταίες τέσσερεις παράγραφοι περιγράφουν το πρόβλημα αναγνώρισης που αντιμετωπίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης αλλά και τα βήματα τα οποία υποτίθεται ότι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις μειονότητες.
Ο δημοσιογράφος της Χουριέτ δεν αποκρύπτει ότι ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση πασχίζει να συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές επιταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: