Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: Συστράτευση για ανάταξη της οικονομίας



Ο πρωθυπουργός εκθείασε «την υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης», στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρόσκληση εθνικής συστράτευσης, με αποδέκτες τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, τους εργαζόμενους, όλους τους πολίτες, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, προκειμένου η χώρα «να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη κρίση».

Oμιλώντας το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εν όψει της έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι «το 2010 είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών, ανατροπών και τομών παντού και ιδιαίτερα στο κράτος» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουσθεί με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος, «με κάθε είδους οικονομικά και πολιτικά καρτέλ, με προνομιούχες μειοψηφίες που λειτουργούν σε βάρος της χώρας».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας, της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε από...
τους βουλευτές του Κινήματος να δώσουν συντεταγμένα τη μάχη για την υπερψήφισή του.
Ταυτόχρονα αποσαφήνισε ότι «συστράτευση δεν σημαίνει ούτε αμνησία, ούτε άφεση αμαρτιών για όσους ευθύνονται για την εθνικά επιζήμια απογραφή και για τις απαράδεκτες πολιτικές που οδήγησαν σε παραγραφή πολύ σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς» και σημείωσε ότι όλοι αυτοί ζητούν σήμερα τη λήψη μέτρων που θα φορτώνουν «τις δικές τους αμαρτίες στον εργαζόμενο και το συνταξιούχο».
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τη Ν.Δ. τονίζοντας ότι φυγομάχησε, έγινε μέρος του προβλήματος, διόγκωσε τη διαφθορά, και «όταν το πλοίο πήγαινε στα βράχια, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί του το εγκατέλειψαν».
Παράλληλα, εκθείασε «την υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης», στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά και για τις σχέσεις πολιτικής και ΜΜΕ. Ζήτησε μάλιστα, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να προχωρήσει στις ακροάσεις που πρέπει και να φέρει πρόταση για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ.
Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τις λύσεις τύπου Ιρλανδίας, για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος -«δεν υπάρχουν λύσεις πασπαρτού»-, σημείωσε ότι η ελληνική κρίση οφείλεται στη στρεβλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος και του κράτους, επεσήμανε ότι θα ήταν μείζον λάθος «να αποφύγουμε τον πόνο των αλλαγών» και κάλεσε τους βουλευτές του να τεθούν επικεφαλής του αγώνα για την αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπιών. «Να δράσουμε τώρα και αποφασιστικά», κατέληξε.