Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η παρέμβαση Παπανδρέου στη Σύνοδο κορυφής και η Συνέντευξη Τύπου...

"Αλλαγές και άμεσα θεσμικά μέτρα"
   Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
   Το θέμα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που έλαβε το λόγο κανένας από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά.
   Αναφορές από ευρωπαίους ηγέτες έγιναν...
μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου και ήταν όλες θετικές. Συγκεκριμένα στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκαν οι Αγκελα Μέρκελ, Γκόρντον Μπράουν, Μπόικο Μπορίσοφ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ο Νικολά Σαρκοζί.
   Ο κ. Παπανδρέου στην παρέμβασή του έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες και ανέφερε ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών την δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ και ως παράδειγμα πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών την μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.
   Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη, μια δυναμική η οποία μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
   Ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης. Ο ίδιος δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί όπως είπε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα.
   *** Ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Καν, ο οποίος είναι σοσιαλιστής και φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.
   "Μείωση του ελλείματος με συστηματικές αλλλαγές"
    Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς το δημόσιο χρέος και σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω του 3% του ΑΕΠ σε διάστημα τεσσάρων ετών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ρόιτερ.
    "Θα μειώσουμε το έλλειμμα με συστημικές αλλαγές και σχεδιάζουμε να το κάνουμε σε διάστημα τεσσάρων ετών. Πρόκειται για ένα πολύ σαφές πρόγραμμα και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το ακολουθήσουμε", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στο περιθώριο των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
    "Υποστηρίζω τον υπουργό μου των Οικονομικών, κάνει εξαιρετική δουλειά", είπε αναφερόμενος στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος που ανέρχεται σε 12,7% του ΑΕΠ σε 9,1% μέχρι το επόμενο έτος.
    Αναφερόμενος στις φήμες ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ εξαιτίας του μεγάλου της δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται το επόμενο έτος να φθάσει το 125% του ΑΕΠ, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: "Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε δύο από τους επιφανέστερους Ευρωπαίους που γνωρίζουν πολύ καλά οικονομικά -τον πρόεδρο της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ-, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα περιέλθουμε σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους μας".
    "Είμαι σε θέση να δηλώσω ότι είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, διαθέτουμε νέα εντολή και η εντολή αυτή είναι για αλλαγή και την προωθούμε. Ο λαός μας υποστηρίζει πλήρως", είπε.
    Σε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη που η Ελλάδα υπολογίζει να έχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε:
   "Δεν περιμένουμε δώρα, αλλά δίκαιη μεταχείριση. Από τη ζώνη του ευρώ έχουμε μεγάλη υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εφαρμόσουμε".
    Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία υποφέρει από συστημική διαφθορά, πολιτική ευνοιοκρατία και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
   "Πρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα. Είναι υποχρέωσή μας και προτιθέμεθα να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη και να κάνουμε τις αλλαγές. Είναι προς το συμφέρον μας", είπε.
    "Έχουμε ήδη ξεκινήσει με απλά πράγματα, όπως η δημοσίευση κάθε μίας απόφασης που λαμβάνουμε για τον δημόσιο τομέα στο διαδίκτυο, για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά", πρόσθεσε.
    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι θα καταργηθούν δύο από τα πέντε επίπεδα διοίκησης για να περιορισθεί η γραφειοκρατία, η διαφθορά και οι δαπάνες και για να βελτιωθεί η διαφάνεια, ενώ παράλληλα θα εφαρμοσθεί φορολογική μεταρρύθμιση.
    "Είναι κατανοητή η νευρικότητα των αγορών διότι υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο προβλήματα. Δεν είμαστε Ντουμπάι, είμαστε μια κυρίαρχη χώρα της ευρωζώνης, μια υπεύθυνη κυβέρνηση έτοιμη για αλλαγή", κατέληξε.
   Δηλώσεις για την ελληνική οικονομία
   Την πεποίθησή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρίντριχ Ρέινφιλτ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
   Συγκεκριμένα, ο Φ. Ρέινφιλντ, ερωτηθείς ποιά είναι τα οικονομικά μέτρα τα οποία δήλωσε ότι θα λάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, τα οποία προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης. Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
   Από την πλευρά του, ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυννση, άλλά θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε, επίσης, ότι ο Γ. Παπανδρέου υπήρξε ξεκάθαρος και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που κρίνονται αναγκαία. Επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στην εκπόνηση ενός συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι επιτυχής.
   Την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χαλιναγωγήσει τα δημόσια οικονομικά, λέγοντας ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, εξέφρασε σλημερα και ο πρόεδρος του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
   "Οι ελληνικές αρχές θα αναλάβουν αποτελεσματική δράση. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της σταθεροποίησης. Αυτό είναι δραματικά απαραίτητο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιούνκερ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
   Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας παρά το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος της.
   "Πρέπει να πω ότι δεν βλέπω στην Ελλάδα τον κίνδυνο να μην μπορέσει το κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Είμαι λίγο εξοργισμένος με το γεγονός ότι κυκλοφορούν φήμες που προσπαθούν να εμφανίσουν ως σοβαρή υπόθεση αυτόν τον κίνδυνο", δήλωσε.
   Πρόσθεσε πως η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010 από το 12,7% που αναμένεται ότι θα είναι φέτος, θα χρειαστεί περισσότερη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
   "Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να αναληφθεί και άλλη αποτελεσματική δράση", δήλωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει των τακτικών συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.
   Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κοντ Τρισέ επανέλαβε σήμερα ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πάρει τα "τολμηρά και θαρραλέα" μέτρα που επιβάλλονται για να επιλύσει τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα.
   "Εκτιμώ ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις -ίσως και να τις παίρνει αυτήν τη στιγμή που μιλάμε- και έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει μέτρα αντάξια της κατάστασης, η οποία καλεί η ίδια για τολμηρά και θαρραλέα μέτρα", δήλωσε ο Τρισέ σε δημοσιογράφους στο τέλος μιας διάσκεψης που οργανώθηκε στο Λονδίνο.
   Την Τρίτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συγκάλεσε για την Τρίτη στις 13:30 τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα "Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς".
   Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως Α. Σαμαράς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
   Τη σύσκεψη ζήτησε από τον κ. Παπούλια ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή τους χθες Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο.
   "Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δύσκολη στενωπό από την οποία περνάει η Ελλάδα, καθώς επίσης και για να τον ενημερώσω για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρω, με πρώτη, μία μεγάλη ουσιαστική διαβούλευση και προώθηση τομών στην κοινωνία, με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε με μία μεγάλη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που θέλει η χώρα μας σε χρονίζοντα προβλήματα, ειδικά στη λειτουργία του κράτους", δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια.
   Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ιδιαιτερότητες και βασικό της πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η εκτεταμένη διαφθορά και η πελατειακή πρακτική και αντίληψη, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη σπατάλη σημαντικών πόρων του ελληνικού λαού, την ανομία, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.
    "Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το απεδέχθη, να γίνει υπό την προεδρία του συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, ακριβώς για να συστρατευτούμε στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, υπέρ της διαφάνειας και της σωστής λειτουργίας του κράτους, με ένα σωστό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως θα σέβεται και ο κάθε Έλληνας πολίτης", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτές τις κινήσεις θα μπορέσουμε "να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι είμαστε αποφασισμένοι ως χώρα να πάμε μπροστά, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας, να δώσουμε προοπτική για μια ανάπτυξη διαφορετική, η οποία θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον κάθε πολίτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: