Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Για τον Καραμανλή: Αυστηρός, αλλά μαλακώνει, παρουσία γυναικών

Οι Βρετανοί εμφανίζονται μέσα από τις επιστολές του Φόρεϊν Οφις να τρέφουν εκτίμηση και προτίμηση στο πρόσωπο του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Εκφράζονται με ικανοποίηση σε πληθώρα τηλεγραφημάτων σε σχέση με τις επιλογές του Καραμανλή στην πολιτική του έναντι του ΝΑΤΟ, της ΕΟΚ και των σχέσεων της Ελλάδας με τη Σοβιετική Ενωση.
Σε επιστολή του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ, στις 5 Δεκεμβρίου 1979, αναφέρεται ότι ο Κ. Καραμανλής δεν έχει...
λάβει ακόμα τις αποφάσεις του για το αν θα παραμείνει πρωθυπουργός ή θα ζητήσει από τον Τσάτσο να αποσυρθεί για να αναλάβει εκείνος την προεδρία της χώρας.
Σε άλλη αλληλογραφία του ίδιου μήνα, εξετάζεται αρνητικά το σενάριο προεδρίας Καραμανλή και πρωθυπουργίας Παπανδρέου. 
«Οι Ελληνες θα ψηφίσουν για την "αλλαγή" του ΠΑΣΟΚ έχοντας την "ασφάλεια" της Νέας Δημοκρατίας στην προεδρία», επισημαίνεται, «όμως, ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγήσει σε αστάθεια, αφού ο Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να αναστρέψει την εξωτερική πολιτική του Καραμανλή».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επιστολή της 3ης Αυγούστου 1979, σύμφωνα με την οποία η τότε εκδότρια της «Καθημερινής», Ελένη Βλάχου, φημολογείτο ότι πρωτοστατούσε στο κύμα κριτικής εναντίον του Κ. Καραμανλή. Αναφέρεται δε ότι η κ. Βλάχου «είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καμπάνια που οδήγησε τον Καραμανλή σε παραίτηση από την πρωθυπουργία το 1963», ενώ προστίθεται ότι «ο ίδιος ο Καραμανλής θεωρεί τη Βλάχου και τη βασίλισσα Φρειδερίκη τις πλέον υπεύθυνες για την απώλεια της πρωθυπουργίας από τον ίδιο».
Ο Καραμανλής συναντήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1979 με την τότε Βρετανίδα πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, και, σύμφωνα με τα αρχεία της εποχής, η επικοινωνία τους ήταν καλή.
Η αγωνία της Θάτσερ ήταν, όπως αναφέρεται, να πείσει τον Καραμανλή να αυξήσει τις επιχειρηματικές σχέσεις της Ελλάδας με βρετανικές επιχειρήσεις, και ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των αμυντικών εξοπλισμών, όμως, όπως αναφέρεται, «ο Καραμανλής αρνήθηκε να δεσμευτεί, παρά την καλή του διάθεση, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας».
Επιστολή της 31ης Οκτωβρίου περιλαμβάνει τις εντυπώσεις των ακολούθων του Φόρεϊν Οφις που συνόδευαν τον Κ. Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Αναφέρεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «ψώνισε παπούτσια στο Simpson's και μετά πήγε στο Burberry's» και «ήταν πολύ ευχαριστημένος από την επίσκεψή του, ενώ φαινόταν να περνάει καλά».
Σε άλλο σημείο της επιστολής επισημαίνεται ότι «είναι αυστηρός και ιδιαίτερα σοβαρός, όμως μαλακώνει παρουσία γυναικών και γίνεται ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: