Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Κόντρα Πα...Πα...για την Οικονομία!


Χιούμορ: Για να είσαι Υπουργός Οικονομικών πρέπει το όνομα σου να ξεκινά από Παπα...

Στα σοβαρά τώρα:

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
Ο κ. Παπακωσταντίνου δήλωσε στη Βουλή ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βάζει την οικονομία στον προθάλαμο της αυστηρής επιτήρησης αποτελεί μια πολύ ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον και ότι στις Βρυξέλλες, κρίθηκαν και αποδοκιμάστηκαν οι πολιτικές της ΝΔ που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

    Θυμίζω στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Αλμούνια στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: 

«Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες που συμμετέχουν στις εκλογές και είναι πιθανόν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας μετά τις εκλογές, γνωρίζουν την κατάσταση. 
Η νέα ελληνική κυβέρνηση - όποια κι αν είναι αυτή - θα πρέπει να ενημερώσει στα τέλη Οκτωβρίου την Επιτροπή για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει σε ό, τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε τον Νοέμβριο να προβούμε σε μια αξιολόγηση προκειμένου να διακριβώσουμε κατά πόσον έχει ληφθεί αποτελεσματική δράση για την επίτευξη των στόχων για μείωση του ελλείμματος. 
Με βάση την αξιολόγηση αυτή, θα λάβουμε στις αρχές του επόμενου χρόνου τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας».

    Τα συμπεράσματα είναι προφανή. 

    Πρώτον, η απόφαση της Κομισιόν για την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο άρθρο 104.9 της αυστηρής επιτήρησης δεν είναι συνέπεια μόνο του ελλείμματος, γιατί όλες σχεδόν οι χώρες έχουν υψηλά ελλείμματα λόγω της κρίσης, ή του πολύ υψηλού χρέους, το οποίο άλλωστε κληρονομήσαμε. 
Είναι συνέπεια και του γεγονότος, ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε τα απαιτούμενα μέτρα για μείωση του ελλείμματος, που ανέμεναν οι Βρυξέλλες ως τα τέλη Οκτωβρίου. 
Μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ανακοινώσει πριν τις εκλογές.

    Δεύτερον, το ΠαΣοΚ γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. 

Παρ ΄ όλα αυτά επέλεξε να μοιράσει υποσχέσεις σε όλους. 
Πριν τις εκλογές έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν», τώρα ανακάλυψαν τη διεθνή κρίση. 
Πριν τις εκλογές δήλωναν ότι γνώριζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τώρα φουσκώνουν το έλλειμμα για να δικαιολογήσουν την αθέτηση των υποσχέσεών τους.

    Οι υπαναχωρήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, οι έκτακτες εισφορές, το πάγωμα μισθών, η κατάργηση της απόσυρσης είναι τα πρώτα δείγματα της κυβερνητικής ασυνέπειας. 

Ο λογαριασμός θα έλθει σε λίγες εβδομάδες με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, το φορολογικό νομοσχέδιο και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.