Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Γκρίνια και αγανάκτηση στο ΠαΣοΚ για τους περιφερειάρχες.

Πήραν φωτιά τα βουλευτικά έδρανα και οι κομματικές οργανώσεις του ΠαΣοΚ έπειτα από την ανακοίνωση των ονομάτων των 13 περιφερειαρχών.

Πλην μιας ή δύο εξαιρέσεων, η επιλογή των υπολοίπων προκάλεσε απογοήτευση και θυμηδία στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος. «Πρόκειται για τον θρίαμβο του μηχανισμού!» σχολίαζε χθες ένας βουλευτής.
«Για τέτοια αξιοκρατία αγωνιζόμαστε τόσους μήνες;» έλεγε άλλος φρεσκοεκλεγμένος, ο οποίος ανήκει σε...  

αυτούς που υποστήριξαν με θέρμη τη διαδικασία των βιογραφικών. 
Οι περιφερειάρχες που επελέγησαν με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών είναι όλοι κομματικά στελέχη, και μάλιστα προσκείμενοι στην «παπανδρεϊκή» ομάδα. 
Στελέχη από τις οργανώσεις του ΠαΣοΚ έστελναν μηνύματα στα κεντρικά ότι πρόκειται για την πλήρη απαξίωση μιας διαδικασίας την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πρωτοποριακή και την υπερασπίστηκε με θέρμη. «Μέσα σε μια στιγμή βρεθήκαμε από τον Ολυμπο των αξιόλογων βιογραφικών στα Τάρταρα» έλεγαν στελέχη της παπανδρεϊκής πτέρυγας, που είναι και τα πιο απογοητευμένα. Γιατί κάποιοι άλλοι αντιμετώπισαν το θέμα με χιούμορ.
Οσοι περνούσαν χθες τις πόρτες της Ιπποκράτους όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΠαΣοΚ άκουγαν διάφορα στελέχη να απευθύνονται σε συντρόφους τους με τη φράση «γεια σου, κύριε περιφερειάρχη!».
O ι ενστάσεις δεν αφορούν τόσο την επιλογή στελεχών της κομματικής γραφειοκρατίας και αποτυχόντες υποψήφιους βουλευτές, μολονότι πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης τα βιογραφικά όσων κατέθεσαν αιτήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις, ώστε να φανεί αν επελέγησαν οι άριστοι.
Οι τοπικές κοινωνίες και οι βουλευτές που εκλέγονται στην Περιφέρεια ανησυχούν για τη διανομή του ΕΣΠΑ, στο οποίο υπολογίζουν για την αναθέρμανση της αγοράς. Ηδη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύονται άρθρα που κριτικάρουν τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στην περιφέρειά τους (π.χ. στα Ιόνια Νησιά εκδηλώνεται σφοδρή αντίδραση για την τοποθέτηση της κυρίας Βασιλικής Αλεξανδρίδου ), επειδή εκτιμούν ότι ώσπου να μάθουν τη δουλειά θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, πιθανόν και κονδύλια. Οι βουλευτές ενδεχομένως να ασκούν κριτική έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι οι νέοι περιφερειάρχες, στον έναν χρόνο της θητείας τους ώσπου να θεσπιστεί ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, θα αποκτήσουν σημαντική εκλογική προίκα.
Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι νυν γενικοί γραμματείς Περιφερειών θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές για τις περιφέρειες ή αν θα μετατραπούν σε γενικούς διευθυντές Περιφερειών, με αυξημένες αρμοδιότητες στην κατανομή του ΕΣΠΑ, απομειώνοντας τις εξουσίες του αιρετού περιφερειάρχη και αποκτώντας ουσιαστικά τον πρώτο λόγο στους νομούς.
πηγή:Το Βήμα,11/12/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: