Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Απεσταλμένος των ΗΠΑ στηρίζει ανεξάρτητη διαδρομή για τη Βουλγαρική ενέργεια



Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ επανεξετάζει τις ενεργειακές συμφωνίες της χώρας.
Ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ αναφέρει ότι η Βουλγαρία κάνει το σωστό με την επανεξέταση ενεργειακών έργων με τη Ρωσία.




Εκφράζοντας στήριξη για τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στις ενεργειακές πολιτικές της Ευρώπης, ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ευρασιατική Ενέργεια, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, δήλωσε την Παρασκευή (4 Δεκεμβρίου) ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Σόφια θα τη βοηθήσουν να επιτύχει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.
"Έχετε τη σωστή προσέγγιση. Βλέπουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειές σας", ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. "Έχετε ισχυρό χαρακτήρα και τη βούληση να βοηθήσετε....






τη Βουλγαρία να επιτύχει ηγετικό ρόλο στις ενεργειακές πολιτικές της περιοχής".
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπορίσοφ, η οποία ανέλαβε την εξουσία στα τέλη Ιουλίου, επανεξετάζει αρκετές σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες που είχε επιτύχει το προηγούμενο Σοσιαλιστικό υπουργικό συμβούλιο συνασπισμού με τη Ρωσία το προηγούμενο έτος.
Περιλαμβάνει τις συμφωνίες για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, καθώς επίσης την κατασκευή μονάδας πυρηνικής ισχύος στη Μπελένε.
Σε επιχειρηματική εκδήλωση στη Σόφια μετά τη συνάντησή του με τον Μπορίσοφ, ο Μόρνινγκσταρ εξέφρασε στήριξη για την απόφαση της Βουλγαρίας να επανεξετάσει τις ενεργειακές πολιτικές της.
"Η Βουλγαρία κάνει πολλές σωστές κινήσεις αυτή τη στιγμή", ανέφερε ο απεσταλμένος. "Η Ρωσία είναι πραγματικότητα. Η Βουλγαρία πρέπει να μιλήσει με τους Ρώσους. Η Βουλγαρία πρέπει να μιλήσει για το South Stream, δεν πρέπει να το αποφύγει".
Πέραν του South Stream, η Βουλγαρία αποτελεί μια από τις πέντε Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο έργο του αγωγού Ναμπούκο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, σχεδιασμένος να μεταφέρει φυσικό αέριο της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής μέσω των Βαλκανίων στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για αμφότερα τα έργα αγωγού φυσικού αερίου, η Σόφια έχει υποδηλώσει ότι προτεραιότητά της είναι ο Ναμπούκο.
"Δεν μπορούμε να έρθουμε εδώ και να πούμε στη Βουλγαρία ποιο είναι το συμφέρον της, κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό", δήλωσε ο Μόρνινγκσταρ. "Η Βουλγαρία αναγνωρίζει και βλέπει το συμφέρον της σε ποικίλες διαδρομές και πηγές εφοδιασμού".
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Μπορίσοφ ανέφερε ότι ενώ οι συμφωνίες ενέργειας που υπεγράφησαν μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της Ρωσίας είναι οικονομικά ανέφικτες, η Βουλγαρία θα πρέπει να πληρώσει τεράστιες ποινές εάν αποφασίσει να αποχωρήσει.
"Εμπλέκονται πολιτικές, ανεξάρτητα από τις προσπάθειές μου να τις αποφύγω και να μιλήσω μόνο για χρηματοδοτήσεις και επιχειρήσεις", ανέφερε ο Μπορίσοφ σύμφωνα με το Πρακτορείο ειδήσεων Σόφιας. 
"Το ζήτημα είναι η πολιτική σπουδαιότητα των συγκεκριμένων έργων. 
Ο Ναμπούκο είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο ρωσικός South Stream κινείται πολύ γρήγορα και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εντάσσονται σχεδόν καθημερινά".
Ο Μπορίσοφ δεσμεύθηκε το Σάββατο να γνωστοποιήσει τη συμφωνία για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ώστε να δείξει πόσο επιζήμιος είναι.
"Η συμφωνία δεν είναι επικερδής για τη Βουλγαρία και δεν προστατεύει τα εθνικά συμφέροντά της", ανέφερε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ενδεχόμενο αποχώρησης των εταίρων από το έργο.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επισκέψεώς του, ο Μόρνινγκσταρ συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ και τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Τράικο Τραΐκοφ.
Κάποιες επιχειρήσεις των ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε έργα πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας, ανέφερε ο Μόρνινγκσταρ έπειτα από συνομιλίες του με τον Παρβάνοφ, επικαλούμενος ως παράδειγμα την κατασκευή αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων ή σύνδεσμο μεταξύ των συστημάτων διακίνησης αερίου Βουλγαρίας και Τουρκίας.
 SETimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: